Pekne vysoký a makový, ako inak, koláč kysnutý

Jednoduchý a hrnčekový koláč, prezývaný koláč lenivej ženy, možno poznáte aj pečiete. Nedávno som narazil v nejakom malom gastro-kalendáriku na jeho kysnutú verziu. (Tento starší článok je doplnený o verziu z kvasu)

Suroviny

– 200g hrubej múky
– 200g polohrubej múky
– 100g varených zemiakov
– 100g maku
– 100g cukru
– 250ml šlahačky
– 3 banány
– 100ml oleja
– 2 vajíčka
– 3PL vody
– droždie
– citrónová kôra
– škorica
– štipka soli

Základ cesta je vo varených zemiakoch a šľahačke. Tie spolu s mastným makom dodávajú koláču parádnu vláčnosť.

Najprv treba začať zemiakmi. Uvarte ich v šupe, potom nechajte vychladnúť a ošúpte. Medzičasom si tiež môžete zarobiť kvások. Buď vlastný, alebo si zarobte droždie s lyžicou cukru, lyžicou múky a trochou vody. Posledná vec, ktorú si treba pripraviť, je mletý mak. Kupovať ho už pomletý nie je dobrý nápad, pretože oleje v ňom veľmi rýchlo tuchnú. Vezmite časť cukru z receptu a pridajte ho k maku, keď ho budete mlieť.

Možte začať so samotným cestom. Varené zemiaky postrúhajte najemno, pridajte mak, zvyšok cukru, všetko korenie a soľ. Potom pridajte múku, rozhabarkované vajíčka, šľahačku a olej. Nakoniec pridajte kvások a dobre premiešajte. Cesto bude takmer riedke, ale to je v poriadku. Nechajte ho v teple kysnúť asi hodinu.

Hotové cesto

Povtláčať banányKeď cesto nakyslo, vylejte ho do vymastenej a hrubou múkou pomúčenej formy. Navrch povtláčajte koliecka banánov. Môžete aj hustejšie, ako som to spravil ja. Dajte do vyhriatej rúry piecť pri 180°C aspoň 40-45 minút. Ja som piekol v veľkej remoske, takže mi vyšiel krásne vysoký. Ak to budete piecť na plechu, tak si vyberte radšej o niečo menší, aby sa zachovala práve tá výška.

Koláč pripravený na upečenie

Hotový banánovo-makový koláč

Aký je? S koláčom lenivej ženy sa nedá chuťovo porovnať, ale pripomína ho štruktúrou. Naozaj vyzerá, akoby bol z treného a nie kysnutého cesta. Je jemný, nadýchaný a vláčny. Plus vydrží pár dní bez toho, aby výraznejšie obschol. Čo býva niekedy u kysnutých koláčov problém. Aj keď je s ním viac práce, stojí zato vyskúšať ho.

Koláč s makom a banánmi

section divider

Verzia z prírodného kvasu so špaldovou múkou

Recept som prerobil aj na kvasovú verziu, musel som v nej trochu pomeniť suroviny, ale výsledok dopadol nadmieru dobre. Urobil som aj jeden fór navyše, po nakysnutí som ho zatočil do ošatky a upiekol ako chlieb. Vyzeral ako chlieb, voňal ako chlieb, mal kôrku ako chlieb a… nebol to chlieb.

Suroviny

200g pšeničného kvasu
200g celozrnnej špaldovej múky
200g polohrubej múky
250ml sladkej smotany
100g mletého maku
100g varených zemiakov
2 vajíčka
100g cukru
citrónová kôra
malú lyžičku soli

Ako prvé by ste mali ráno nakŕmiť kvas 100g polohrubej múky a 100ml vody. Keď počas dňa nakysol a pekne navrchu napenil, môžete večer zarobiť na cesto.

Miesiť sa dá len varechou, pohodlnejší je robot. Do nádoby pridajte obe múky, mletý mak, cukor aj soľ a dobre premiešajte. Potom pridajte vajíčka, varené zemiaky rozmixované s trochou vody, vlažnú sladkú smotanu, citrónovú kôru a kvas. Ak použijete mechanizáciu, nechajte hnetací hák bežať 7 minút. Cesto by malo byť o niečo redšie ako na bežný chlieb.

Vymiesené cesto dajte do naolejovanej nádoby, pevne uzavrite a nechajte aspoň hodinku-dve postáť na linke. Potom ho môžete uložiť na noc do chladničky. Ráno cesto vyberte a na dobre pomúčenej doske ho poprekladajte. Ak je cesto pririedke, podsypávajte pri prekladaní po troškách múku. Keď sa dá z cesta vyformovať pekná guľa, uložte ho do ošatky vystlanej plátienkom alebo čistou handrou. Celkom funguje prstový test, ale stačí sa spoľahnúť na oči. Nafúknuté cesto, ktoré takmer zdvojnásobilo svoj objem je zrelé na upečenie. V našom chladnejšom dome a v zime sa to stalo krátko poobede.

Buď ho spravíte vo vyhriatej rúre pri 180° na 40-45 minút, alebo použite remosku ako ja. Tým, že bolo cesto mäkšie, nádobu som pre istotu vymastil maslom a pomúčil. Piekol som najprv 30 minút, potom som koláč prikryl alobalom a dopiekol ďalších 15 minút.

Makový kysnutý chlieb, vlastne koláč

Výsledok skutočne vyzerá ako chlieb. Keby bol navrchu viac pomúčený, mak by ste neodhalili ani pri pohľade zblízka. Keď som ho vyklápal, trochu sa mi otlačil od mriežky, ktorú tam mám na chladnutie.

Po nakrojení sa mak prezradí

Toto je základná verzia a vždy sa dá vylepšiť. Dal som do nej o niečo viac citrónovej kôry, takže je svieži a veľmi voňavý. Nebál by som sa doň dať napríklad celé vlašské orechy, hrozienka namáčané v brandy alebo menšie bobuľové ovocie. V posledne menovanom by som zrejme pri prekladaní pridal trochu cukru, aby vyvážil kyslosť ovocia. Komentáre k pôvodnému receptu hojne spomínajú napríklad čerešne alebo slivky. V tejto chlebovej verzii by som ich do cesta dával pokrájané na menšie kúsky a len čerstvé. Mrazené ľúbia pustiť príliš veľa vody, čo nerobí dobrotu.

Oproti drožďovému receptu tu chýba olej, no výslednej konzistencii to neuškodilo. Cesto je vláčne aj nadýchané a mimoriadne chutné. Už teraz si predstavujem, ako si ho zajtra ráno hodím do hriankovača a natrem naň maslo. A stavím sa, že moja milovaná použije malinový džem!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (11)

  1. Viktor, zaujimavy recept, len ti zo zoznamu surovin vypadol prave hlavny akter – mak :-)

    1. Dokelu, fakt. Dakujem za upozornenie, doplnil som to, 100g.

  2. Mna by zas zaujimalo,kolko kvasu treba?robili ste z psenicneho alebo razneho?ked som robila kolac z psenicneho kvasu,bol viac kolacovy,ako z razneho.ten bol viac chlebovy.

    1. Prvy krat som robil tento kolac z drozdia. Aj preto, ze som ho nechcel mat chlebovy, lebo iny kvasok nemam. Pred dvoma dnami som oskrabal zvysky chleboveho cesta z korytka, nechal ich ususit. Nasledne som ich zasypal hladkou psenicnou mukou a zalial vodou. Nic moc sa nestalo, tak som to dnes dokrmil, a teraz v noci to uz zacalo pomaly pustat bubliny. Takze zajtra mozem konecne piect kvaskovy kolac.
      Kolko ho dat? Ja by som dal asi 1-2 deci. Treba ale pocitat vahu, ze to uz je ta muka, ktora ide do receptu, len vo forme kvasku.

  3. Hmhmhm.asi skusim dat kysnut na noc.ak sa k tomu dostanete tak do nedele,zreferujte:)hodi sa mi,ako ovocie si kamarat vybral mak,tak neni o com.btw,ake ine ovocie,okrem bananu sa k tomu hodi?vopred dikes.

  4. veľmi sa mi pozdáva, ak sa prinútim zapnúť rúru, upečiem. aj tak kvásku treba oživenie. u nás banány v koláči eee, bude iné. najviac láka slivka alebo hruška, ešte mám slivky vo vlastnej šťave.

  5. tak som včera spáchala tento koláč zo špaldového celozrnného kvásku. tým pádom som nedala 3PL vody a ubrala 50 ml šľahačky. namiesto oleja bolo maslo, inak všetko rovnako. je celkom jedno, či je lenivý alebo len polo-lenivý ;-), stojí za každú minútu, ktorú som mu venovala. je výborný so slivkami, nabudúce skúsim višne. tým chcem vlastne povedať, že si ho rada zopakujem. akurát rodina skonštatovala, že by mohol byť sladší, tak som rozmýšľala, či ten cukor pojedli kvasinky, či čo? skúsim aj droždie, uvidím, či bude rozdiel. ďakujem za dobrý recept.

    1. Kvasinky sice jedia cukor, ale v podstate ho len stiepia na jednoduchsie formy, takze tam stale zostava. Ak im je malo sladky, da sa to riesit napriklad cukrovo-citronovou polevou. Lepsie ako davat cukor do cesta, tu si kazdy sam moze upravit sladkost ako chce. U nas doma s tym nastastie problem nie je, pretoze v lete ideme skor na kyslejsie kolace. Su osviezujucejsie a nesmadi po nich tak velmi.

  6. podľa mňa im ten cukor až tak veľmi nechýbal, koláč mizol veľmi rýchlo :-)

  7. No tak nakoniec som dala do cesta cca 300g psenicneho kvasku,ubrala po 100g z muk a namiesto bananov som.dala take opadane jabka a super.chutil a zjedol sa skoro hned.len naozaj,malo sladky,ale kvoli decku,ktore ktore sa nim doslova dzgalo,mi to vobec nevadilo.tusim uplne prestanem pouzivat kvasnice,len to chce time management.vdaka za recept.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.