Pekne vysoký a makový, ako inak, koláč kysnutý

Jednoduchý a hrnčekový koláč, prezývaný koláč lenivej ženy, možno poznáte aj pečiete. Nedávno som narazil v nejakom malom gastro-kalendáriku na jeho kysnutú verziu. Lenže tá je už nie je pre lenivých…

Suroviny

– 200g hrubej múky
– 200g polohrubej múky
– 100g varených zemiakov
– 100g maku
– 100g cukru
– 250ml šlahačky
– 3 banány
– 100ml oleja
– 2 vajíčka
– 3PL vody
– droždie alebo kvások
– citrónová kôra
– škorica
– štipka soli

Základ cesta je vo varených zemiakoch a šľahačke. Tie spolu s mastným makom dodávajú koláču parádnu vláčnosť.

Najprv treba začať zemiakmi. Uvarte ich v šupe, potom nechajte vychladnúť a ošúpte. Medzičasom si tiež môžete zarobiť kvások. Buď vlastný, alebo si zarobte droždie s lyžicou cukru, lyžicou múky a trochou vody. Posledná vec, ktorú si treba pripraviť, je mletý mak. Kupovať ho už pomletý nie je dobrý nápad, pretože oleje v ňom veľmi rýchlo tuchnú. Vezmite časť cukru z receptu a pridajte ho k maku, keď ho budete mlieť.

Možte začať so samotným cestom. Varené zemiaky postrúhajte najemno, pridajte mak, zvyšok cukru, všetko korenie a soľ. Potom pridajte múku, rozhabarkované vajíčka, šľahačku a olej. Nakoniec pridajte kvások a dobre premiešajte. Cesto bude takmer riedke, ale to je v poriadku. Nechajte ho v teple kysnúť asi hodinu.

Hotové cesto

Povtláčať banányKeď cesto nakyslo, vylejte ho do vymastenej a hrubou múkou pomúčenej formy. Navrch povtláčajte koliecka banánov. Môžete aj hustejšie, ako som to spravil ja. Dajte do vyhriatej rúry piecť pri 180°C aspoň 40-45 minút. Ja som piekol v veľkej remoske, takže mi vyšiel krásne vysoký. Ak to budete piecť na plechu, tak si vyberte radšej o niečo menší, aby sa zachovala práve tá výška.

Koláč pripravený na upečenie

Hotový banánovo-makový koláč

Aký je? S koláčom lenivej ženy sa nedá chuťovo porovnať, ale pripomína ho štruktúrou. Naozaj vyzerá, akoby bol z treného a nie kysnutého cesta. Je jemný, nadýchaný a vláčny. Plus vydrží pár dní bez toho, aby výraznejšie obschol. Čo býva niekedy u kysnutých koláčov problém. Aj keď je s ním viac práce, stojí zato vyskúšať ho.

Koláč s makom a banánmi

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (11)

  1. Viktor, zaujimavy recept, len ti zo zoznamu surovin vypadol prave hlavny akter – mak :-)

    1. Dokelu, fakt. Dakujem za upozornenie, doplnil som to, 100g.

  2. Mna by zas zaujimalo,kolko kvasu treba?robili ste z psenicneho alebo razneho?ked som robila kolac z psenicneho kvasu,bol viac kolacovy,ako z razneho.ten bol viac chlebovy.

    1. Prvy krat som robil tento kolac z drozdia. Aj preto, ze som ho nechcel mat chlebovy, lebo iny kvasok nemam. Pred dvoma dnami som oskrabal zvysky chleboveho cesta z korytka, nechal ich ususit. Nasledne som ich zasypal hladkou psenicnou mukou a zalial vodou. Nic moc sa nestalo, tak som to dnes dokrmil, a teraz v noci to uz zacalo pomaly pustat bubliny. Takze zajtra mozem konecne piect kvaskovy kolac.
      Kolko ho dat? Ja by som dal asi 1-2 deci. Treba ale pocitat vahu, ze to uz je ta muka, ktora ide do receptu, len vo forme kvasku.

  3. Hmhmhm.asi skusim dat kysnut na noc.ak sa k tomu dostanete tak do nedele,zreferujte:)hodi sa mi,ako ovocie si kamarat vybral mak,tak neni o com.btw,ake ine ovocie,okrem bananu sa k tomu hodi?vopred dikes.

  4. veľmi sa mi pozdáva, ak sa prinútim zapnúť rúru, upečiem. aj tak kvásku treba oživenie. u nás banány v koláči eee, bude iné. najviac láka slivka alebo hruška, ešte mám slivky vo vlastnej šťave.

  5. tak som včera spáchala tento koláč zo špaldového celozrnného kvásku. tým pádom som nedala 3PL vody a ubrala 50 ml šľahačky. namiesto oleja bolo maslo, inak všetko rovnako. je celkom jedno, či je lenivý alebo len polo-lenivý ;-), stojí za každú minútu, ktorú som mu venovala. je výborný so slivkami, nabudúce skúsim višne. tým chcem vlastne povedať, že si ho rada zopakujem. akurát rodina skonštatovala, že by mohol byť sladší, tak som rozmýšľala, či ten cukor pojedli kvasinky, či čo? skúsim aj droždie, uvidím, či bude rozdiel. ďakujem za dobrý recept.

    1. Kvasinky sice jedia cukor, ale v podstate ho len stiepia na jednoduchsie formy, takze tam stale zostava. Ak im je malo sladky, da sa to riesit napriklad cukrovo-citronovou polevou. Lepsie ako davat cukor do cesta, tu si kazdy sam moze upravit sladkost ako chce. U nas doma s tym nastastie problem nie je, pretoze v lete ideme skor na kyslejsie kolace. Su osviezujucejsie a nesmadi po nich tak velmi.

  6. podľa mňa im ten cukor až tak veľmi nechýbal, koláč mizol veľmi rýchlo :-)

  7. No tak nakoniec som dala do cesta cca 300g psenicneho kvasku,ubrala po 100g z muk a namiesto bananov som.dala take opadane jabka a super.chutil a zjedol sa skoro hned.len naozaj,malo sladky,ale kvoli decku,ktore ktore sa nim doslova dzgalo,mi to vobec nevadilo.tusim uplne prestanem pouzivat kvasnice,len to chce time management.vdaka za recept.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *