Orechové krúžky spojené čokoládovým krémom

Obišli ma makarónkové vlny a postupne opustilo aj vypekanie dezertov. Tieto sviatky sa ale spojilo pár udalostí, ktorých výsledkom bol ohromný mls.

Čo budete potrebovať? Zvyšné 4 bielky z nejakého predošlého pečenia, zvyšok krému z košíčkov a chuť načistiť 100g orechov. Presne toto boli okolnosti, ktoré spustili u nás doma pečenie o desiatej večer.

Teraz vážne. Začať by ste mali krémom. Máte dve možnosti, ťažkú a ľahkú. Vyskúšal som tú prvú, ale je dosť možné, že nabudúce budem lenivší a vezmem zavďak tej ľahkej.

Suroviny

Krém
– 4 žĺtka
– 100g cukru
–  ½ dcl mlieka
– 100g tmavej čokolády
– 1 PL kakaa
– 250g masla
– 250ml smotany na šľahanie
– rum alebo griotka

Krúžky
– 4 bielky
– 100g mletých orechov
– 40g hladkej múky
– 150g cukru
– 60g roztopeného masla
– štipka soli
– drvený kardamón
– orechy na zdobenie

Bude to varený krém zo žĺtok, masla a čokolády. Takže budete potrebovať vodný kúpeľ. Zmiešajte žĺtka s cukrom a mliekom dopenista, presuňte nad paru a ohrievajte. Pri tom musíte stále miešať, cca 20 minút. Toľko trvá, kým masa začne hustnúť. Odstavte z kúpeľa a nasypte polámanú tabličku čokoládky s lyžicou kakaa. Poriadne rozmiešajte a ďalej pridajte prevarenú a trochu vychladnutú smotanu. Na záver vmiešajte mäkké maslo a našľahajte. Posledná vec, lyžička rumu alebo griotky. Hotový krém odložte hneď do chladničky, nech stuhne.

Krúžky idú pomerne jednoducho. Najprv vyšľahajte bielky so štipkou soli na tuhý sneh. Potom mixérom zapracujte cukor, múku, mleté vlašské orechy a kardamón. Na záver opatrne podlejte roztopeným ale nie horúcim maslom a jemne premiešajte, aby sa všetko spojilo.

Cesto naplňte do cukrárskeho vrecka a na plechu vystlanom papierom na pečenie urobte menšie kôpky. Na jeden plech by sa vám mala zmestiť polovica cesta, čo je presne 20 kusov. Doprostred každej kôpky položte orech. Pekanové orechy vyzerajú asi najlepšie, ale rovnako dobre poslúžia vlašské orechy alebo lieskovce. Druhú polovicu urobte čisté a bez orechov, to budú spodné krúžky.

Nemal som vrecko, tak som vzal pevnejší sáček a na jednom rohu odstrihol asi 1,5cm dieru. Nechajte piecť cca 15-20 minút pri 180°C. Naša rúra ešte stále pečie len zvrchu, preto som ju predohrial grilom a počas pečenia pustil ventilátor. Takéto krátko pečené drobnosti zvláda dobre, krúžky sa postupne zväčšili a upiekli dohneda.

Nočné vypekanie

Po dopečení nechajte vychladnúť a odlepte z plechu. Orechové krúžky sú skôr mäkké ako chrumkavé a ani po vychladnutí nebudú o moc tuhšie. Preto je dobré ich odlepovať širokou špachtlou. Úplne vychladnuté spodné krúžky potrite čokoládovým krémom a spojte s vrchnými orechovými časťami. Hrúbku krému nechám na vás, ale množstvo ktoré som uviedol vydá na 40 takýchto parádnych jednohubiek. Posledná vec, treba ich skladovať v chladničke. Teda ak vám zostanú…

Orechový krúžok s čokoládovým krémom

Poobedňajšia káva

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (1)

  1. Katarina

    Dakujem za inspiraciu ;-) pre mna jeden z najlepsich kolacikov aj vdaka skvelemu napadu ochutit cesto kardamonom ;-) bozsky ;-)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.