Nesedí vám arašidové maslo? Skúste slnečnicové semienka

Mám rád arašidové maslo, často si ho aj vyrábam doma. Nedávno som v práci natrafil na stránku nášho klienta, a tam na slnečnicové maslo. Nasledovala okamžitá skúška doma.

Doma máme vždy kopu rôznych semienok. Dávam ich do jedla, krpec si ich zasa pýta na maslový chlieb. Zobral som teda dve poriadne hrste slnečnicových semien, trochu ich na stole prebral od bordelu a hodil na suchú panvicu opražiť. Stačí málo, kým nezačnú sami poskakovať. Treba samozrejme stále miešať alebo aspoň potriasať panvicou.

Semienka som nechal trochu vychladnúť a dal ich do kutra. Pridal som väčšiu štipku soli a dve lyžičky medu. Pustil som mixovanie a postupne pridával slnečnicový olej. Ten extra panenský od Búšlaku. S tým olejom to ale netreba preháňať, skôr sa treba snažiť rozomlieť zrnká do hladka. Náš kuter na to nemá dosť sily, tak som mal výsledné maslo trochu chrumkavejšie. Nabudúce to skúsim vyčovým mixérom, možno spraví lepšiu robotu.

Nátierka zo slnečnicových semienok

Prvé ochutnanie nebolo zlé, ale evidentne som to prehnal s medom. Aj preto to chutilo veľmi podobne ako sézamová chalva. Viem si však predstaviť, že hladšia konzistencia, silnejšie upraženia, menej aromatický olej a menej medu z toho spravia úplne inú nátierku. Nevadí, je tu more priestoru na hranie sa. Namiesto medu sa dá vyskúšať javorový sirup, prípadné sladidlo. Dobrodružnejší pridajú možno aj kakao alebo karob. Slnečnicové maslo by som sa nebál použiť aj do slaných jedál, možno niečoho z orientálnej alebo ázijskej kuchyne. Stále je tu aj ranná klasika, natrieť na chlieb.

Ešte jedna vec, slnečnicové maslo je alternatíva pre ľudí s alergiou na arašidy. Veľmi chutná alternatíva.

Slnečnicové maslo

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (5)

  1. Michal Z

    Ja by som to vôbec nesladil…soľ myslím bohate stačí :)

  2. Slnecnicove maslo je super. Robila som ho raz podla online receptu a jeho autorka upozornovala, ze treba semienka rozmixovat bez oleja, inak sa z nich nespravi hladka pasta. Treba na to trpezlivost a motor, ktoremu clovek doveruje. Ja som to slahala na etapy, vzdy, ked sa motor zahrieval som prestala, nechala ho vychladnut a potom sa do toho pustila zas. Vysla mi relativne hladka pasta, pridala som do nej trochu kokosoveho oleja, jemne osolila a pridala 1-2 kvapky stevie, len na balans, sladke to z toho nebolo. Velka dobrota. Kvoli orechovym maslam uvazujem o kupe vykonneho mixeru typu Vitamix, je to cenovo dost narocna zalezitost, ale casom zrejme neodolam.

    1. Cital som to iste a suhlasim. Len u nas je to problem slabeho stroja. Kuter Philips to neda, ale tycovy Bamix ano. Ale tiez len s extra snahou a trpezlivostou.

      1. To je pravda, preto nechavam motor vychladnut. Ale idealne riesenie to nie je.

  3. davam do pozornosti dobry stolny mixer http://www.catler.sk/priprava-potravin/bl-8011
    jeho cena nie je sice zanedbatelna, ale stale je o polovicu lacnejsi ako americky vitamix. a vykonom porovnatelny. kupovala som ho prave kvoli robeniu orieskovych masiel. domaca nutella s 45% podielom lieskovcov rulezzzz! :) samozrejme bez pridavku vody, ci inej tekutiny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.