Minulý víkend sme čakali hostí a piekli kačacie stehná. Preto som rozmýšľal, aké ľahšie jedlá napasovať k tomuto hlavnému chodu. Vyhrala pestrá zeleninová polievka.
Suroviny
– 3 mrkvy
– 3 petržleny
– 1 menšia cvikla
– 2 stopky zeleru
– 5 strúčikov cesnaku
– hliva ustricová
– menšia vetvička rozmarínu
– menšia vetvička dúšky
– 5 PL olivového oleja
– soľ a čierne korenie
Polievka je v podstate jednoduchá aj rýchla, len krájania je o niečo viac ako zvyčajne. Základné tajomstvo chute je orestovanom cesnaku s bylinkami a množstve zeleniny, až varecha stojí.
Takže, ako prvé si na dostatočnom množstve olivového oleja krátko orestujte popučené strúčiky cesnaku. Prihoďte po vetvičke rozmarínu a materinej dúšky. Ak nemáte dúšku, použite jej príbuzného, tymián. Potom pridajte na malé kocky pokrajánú mrkvu a ešte chvíľu opražte na strednom plameni. Získate chuťový aj farebný základ budúcej polievky.
S restovaním to neprežeňte, prilejte vodu a pridajte zvyšok zeleniny pokrájanej na malé kocky. Na záver trochu soli a nechajte na najmenšom plameni pomaly variť. Zeleniny by malo byť toľko, aby siahala tesne pod hladinu polievky. Uvarí sa rýchlo, lebo všetko je pokrájané na malé kocky.
Polievka je pomerne výdatná. Kto chce, môže si ju dochutiť štipľavou paprikou, trochou octa alebo lyžicou kyslej smotany.
jedno z mojich obľúbených jedál :) v každej sezóne je to niečo iné; a mám tieto polievka rád presne takto husté.
Snáď by som len cviklu a cesnak (nelúpaný) radšej piekol a potom pridal do polievky. Varená cvikla, podobne ako tekvica/dyňa, podľa mňa nasaje príliš veľa vody. A pečený cesnak je jednoducho lepší a môžeš ho dať omnoho viac.
Tiez mame radi zeleninovu polievku a ak je poriadna, ziadnu zaprazku nepotrebuje.