Na gnocchi potrebujete príjemné cesto

Hotové gnocchi

Keď starká vezme do rúk zemiaky, vzídu z toho buď šúlance alebo granadír. Včera som na ňu z pohodlia postele a nepohodlia pé-enky vybalil kuchárske knihy a zažiadal o ňoki, čiže talianske gnocchi. Receptov som mal niekoľko, líšili sa hlavne pomerom múky k zemiakom. V niektorých talianskych receptoch pridávali aj trochu masla, v iných bolo zasa viac múky a štipka muškátového orieška. Z pochopiteľných jazykových dôvodov nakoniec starkej zostala v ruke kniha od Marcela Ihnačáka. Lenže to by nebola ona, keby si nakoniec recept aj tak nezmenila podľa svojej hlavy.

Suroviny

Gnocchi
– 1kg múčnych zemiakov
– 200g hladkej múky T650
– 1 celé vajíčko
– trochu soli
Omáčka
– 1 plechovka lúpaných rajčín
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 cibuľu
– zopár sušených rajčín
– olivový olej
– 4 naberačky vývaru alebo polievky
– bazalkové pesto

Základ sú zemiaky. Toto nie je fráza, ale ako som sa neskôr presvedčil, aj základná mantra nokov. Mali sme doma nejaké v žltej sieťke z Jednoty. Varný typ C, so svetlou šupou. Ak ich budete kupovať, mali by byť vyslovene múčne. Navážil som ich presné kilo, opláchol v studenej vode a starostlivo odstránil všetky výhonky. Dal som ich variť v šupe, ale pozor, bez solenia. Zvyšok práce som prenechal starkej, aby som sa mohol pustiť do červenej omáčky.

Variace sa zemiaky môžete skúsiť popichať špajdlou. Ak sú hotové, môžete ich vziať z ohňa a precediť. Nechajte ich vychladnúť, aby sa teplom odparila všetka voda preč, potom ich ošúpte. Následne ich môžete postrúhať alebo jednoducho popučiť. Môžete ich prichutiť trochou soli. Potom pridajte jedno vajíčko a múku. Starká použila typ T650 a oproti Marcelovmu receptu jej dala menej. Vypracujte na hladké a nadýchané cesto. Marcel vo svojej knihe použil výraz, že cesto by malo byť príjemné. Možno ani sám nevie, ako presne to pomenoval. Výsledné cesto má byť skutočne nadýchané, vláčne a nelepivé. A presne táto „príjemnosť“ sa následne pretaví do hotových nokov. Verte.

Vajco do cesta

Poriadne vymiesiť

Oprášiť ruky

Roztiahnuť z cesta tenké šulce

Pokrájať na krátke ňoki

Povaľkať vidličkou

Nok

Ďalej si postavte do hrnca vodu, aby vám zovrela. Do nej budete hádzať hotové gnocchi. Cesto na pomúčenej doske rozdeľte na 5-6 častí a vyrolujte z každej dlhý šúlec, hrubý asi ako prst. Takto pripravené šulce stačí už len chytať medzi prsty a krájať na rovnaké dĺžky. Talianske gnocchi mávajú na svojom povrchu ešte vrúbkovanie. Robí sa na drevenej doštičke. Komu sa nechce kvôli ňokom zháňať kus dreva, spraví to isté vidličkou. Jednoducho stačí prejsť každý ňok plochou stranou vidličky, aby na jeho povrchu vznikli vrúbky. Samozrejme, je tu aj posledná možnosť, tá najľahšia. Nechať ňoki tak ako sú, len v strede stlačené ako čerstvo načochraný vankúš.

Zemiakové gnocchi

Hotové ňoki stačí už len pochádzať do vriacej a osolenej vody a počkať, kým vyplávajú na povrch. Potom ich už len pozberajte a dajte do misky. Na moje prekvapenie, zakiaľ som varil omáčku, sa zlepili len minimálne. Možno sa vám už teraz zdá, že je to prplačka. V skutočnosti nie je. Naše šúlance sú od tohoto určite komplikovanejšie. A rovnako jednoduchá a „lenivá“ bude aj omáčka.

Rajčinová omáčka môže byť pokojne redšia, než tá na cestoviny.

Vo väčšom hrnci orestujte na oleji nadrobno nakrájanú cibuľu. Ku koncu prihoďte dva popučené strúčiky cesnaku. Zalejte jednou plechovkou olúpaných rajčín a dobre premiešajte. Ak máte akurát navarenú polievku, vykradnite samých seba. Vezmite z nej zopár naberačiek a prilejte ich k rajčinovej omáčke. Táto omáčka môže byť pokojne redšia, než tá na cestoviny. Ak nemáte polievku, použite vývar. Omáčku ochutnajte a pridajte podľa potreby soľ. Chuť korigujte cukrom alebo trochou citrónovej šťavy. Ja som prihodil aj zopár sušených rajčín. Aj s trochou oleja, v ktorom boli nakladané. Dajte pod pokrievku a nechajte na miernom ohni variť 10-15 minút.

Prečo robiť vo veľkom hrnci takto málo omáčky? Pretože k nej teraz prihodíte gnocchi, poriadne ich zamiešate a môžete servírovať. Naberte na taniere a ku každej porcii pridajte navrch malú lyžičku bazalkového pesta. Ak ho nemáte, dobre poslúžia aj lístky bazalky alebo inej bylinky podľa chuti. Množstvo omáčky postačí presne k množstvu ňokov. Spolu vydajú na 4 porcie.

Ešte jedna rada za záver. Ak budete vyberať zemiaky, skúste časť z nich najprv uvariť k inému jedlu ako prílohu. Uvidíte, či sú dostatočne múčne, aby sa z nich dali spraviť gnocchi.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (9)

  1. Super, aj ked to vyzera na prplacku! Ja zboznujem gnocchi, najlepsie v syrovej omacke, ale doma si robievam spenatovo-ricottove (bez zemiakov), a kvoli rychlosti ich hadzem do vody cez haluskovadlo. Cize to vlastne gnocchi vobec nie su ;) Potom si na ne dame rajcinovu omacku a zalizujeme sa az za usami.

    1. Poprosila by som o recept na tú syrovú omáčku, lebo mne strašne chutia gnocchi so syrovou omáčkou len ich neviem urobiť. vďaka, mirka.

    2. Mirka, syrovu omacku robim takto:
      Na panvici zohrejem sladku smotanu (330 mll) a pridam do nej syr s modrou plesnou vo vnutri cca 350g (syr je na tvojom vybere).
      Na malom ohni necham syr rozpustit v smotane a pripadne dochutim trochou cierneho korenia.
      Solit velmi opatrne, ak vobec!
      Niektore syry su totiz dost slane.
      To je vsetko.
      Ak sa ti bude zdat velmi husta, zried trochou mlieka, ale potom to nezabudni nechat prejst varom.
      Ak je syr malo vyrazny, strucik(2,3…) cesnaku pomoze.
      Mnozstva si dolad podla seba.
      Uznavam, ze je to kaloricka bomba, ale robievame to raz za cas, takze je to ok.
      Mozno tak smotanu nahradit mliekom, ale neskusali sme to.
      Tuto omacku robievame k morcacim prsiam.
      Nakrajame ich na rezne, okorenime a opecieme ako minutky, do karamelovej farby.
      Do vypeku, ktory po nich zostane na panvici vlejeme smotanu, rozpustime v nej modroplesnovy syr, odstavime a do tej omacky naukladame opecene morcacie rezne.
      Podavame s opecenymi zemiakmi, alebo len tak s chlebom.

  2. Ja osobne nedavam do cesta vajicko vobec. Podla mna ho tam nie je treba, ak ma clovek dobre C-ckove zemiaky. Vajicko ma v takychto pripadoch tendenciu robit gnocchi tuhsie.
    Po vyplavani ich este nechavam tak 1-2min varit. Vtedy su tak akurat :)

    Este by som odporucil dopisat do clanku, ze sa to vyslovuje „ňoky“ nie „gnoči“. Niektorym to usetri trapas v restauracii :))

  3. Mato: aj som koketoval s myslienkou dat tam ten makcen…vdaka za posmelenie ;-)
    Inak, v niektorych receptoch som nasiel dokonca take pomery, ze 2 vajicka a 300g muky.
    Teraz dakujem babke, ze tej muky ubrala, ale svoje samozrejme spravili zemiaky. Este na druhy den, ked som si ich prihrial v omacke boli stale rovnako nadychane. Nechapal som…

  4. Ked sme este nevedeli, ze existuju noky volali sme ich podusticky. Lebo mali presne taku tvar ako aj pises. :) Robievali sme ich so syrovou omackou. Potom uz sme zistili, ze robime talianske jedlo.
    Prplacka to urcite nie je povazovali sme to zaa rychlu a lacnu veceru.

  5. Dokonalé doplnenie. Takéto starké sú hotový poklad. Pozdravujem! :)
    PS: Celý web dýcha krásnou energiou.

  6. Astheart

    Moje maminka je tady ve Slezsku dělávala odjakživa. Pravda, nebyly vroubkované, ale na chuti jim to neubralo. Dělám je taky a čím méně mouky, tím jsou nadýchanější. Dávám mouky jen tolik, aby se mi nerozvařily. Ve Slezsku se jedí s kyselým zelím a škvarkama nebo stačí jen škvarky. Dají se jíst taky na sladko. Všichni je tady milujeme.

  7. Doporucim este jeden recept a to so spenatom
    Na panvici typu wok na olivovom oleji (staci malo) podusime pretlaceny cesnak (podla toho kto lubi nelubi, ale take tri vacsie strucky), potom tam pridame spenat, moze byt mrazeny, v tom pripade tie mrazene gulicky Bonduell, ale aj cerstvy nasekany. Ked sa mrazeny spenat rozspusti, cerstvy zmakne, pridam smotanu na varenie a do zmesi dam nastruhanu nivu alebo iny modry syr. Zmes povarit, aby troska zhustla a do toho dam hotove „noki“. A ceresnicka na doladenie: natrham do zmesi prosciutto. A super jedlo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *