Mango, marhule, kešu a kokos

Veľká noc predo dvermi, posledné zásoby ovocia sa míňajú a všetko sa točí okolo vajíčiek. U nás to vyústilo do guliek zo sušeného ovocia.

Recept som vykukal z miesta, kde by som ho ani nikdy nehľadal, z rakúskeho módnika. Preletel som pohľadom suroviny, zahodil chlapský predsudok a pustil sa do výroby.

Suroviny

– 100g sušeného manga
– 100g sušených marhúľ
– 50g kešu orieškov
– cca 40g strúhaného kokosu
– vaniku
– 2 ČL medu

Postup je priamočiary, ale niektoré časti treba dodržať presne. Napríklad tú o namáčaní surovín. Ako prvé dajte do vlažnej vody sušené mango, sušené marhule a kešu oriešky. S akýmkoľvek sušeným ovocím to zvyknem robiť tak, že najprv ho cez sitko prepláchnem pod teplou vodou. A až potom zalejem vlažnou a nechám máčať. Pre tento recept ho treba nechať namočené presne 20 minút. Nie viac, inak to zostane príliš blatové.

Po danom čase treba nechať všetko dobre odkvapkať a suroviny môžete presunúť do mixéra. Pridajte tiež kúsok vanilky (z lusku) a časť kokosu. Mixujte a postupne pridajte aj zvyšný. Výslednú lepivosť masy upravíte množstvom kokosu. S výkonnejším mixérom si budete môcť dovoliť dať ho viac. Ak vám v mase zostanú väčšie kúsky ovocia ako mne, budete musieť ubrať kokosu, aby vám guľky držali tvar.

Mango, marhule a kešu do mixéra

Hotová masa na mojej fotke síce nevyzerá kompaktne, ale bolo to v poriadku. Pridajte med a môžete začať dokončovať. Keď si vezmete do hrsti rozmixovanú masu a poriadne ju zmagnete, pocítite, ako sa prevlhčí a spojí. Potom už len stací vyformovať do tvaru guľky. Nerobil som to gúlaním medzi dlaňami, ale skôr tvarovaním prstami. Teraz už len poriadne poválajte v strúhanom kokose a vybavené.

Masa pripravená na robenie guličiek

Z jednej dávky výjde asi 20 guliek, ktoré sa zmestia do menších papierových košíčkov. Uskladnené v chladničke vydržia týždeň-dva.

Guličky treba obaliť v strúhanom kokose

"Výrobná linka"

Hotová gulička zo sušeného ovocia

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (3)

  1. Určite vydržia jeden či dva týždne :D

    1. Mas pravdu, nevydrzia. Po par dnoch z nich uz polovica chyba ;-)

  2. Vyzera to fajn. Moja mama robi podobnu vec, ale ciernu – viem ze v tom je mak, lan, med a nejake dalsie semienka a oriesky. Je to velmi chutne a byva mi po tom velmi zle (aj ked kostujem s mierou), neviem preco, asi ze je to velmi olejnate….

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.