Neviem, ako sa to stalo, ale cestoviny som nemal hádam pol roka. Vystriedalo ich pšeno, pohánka alebo domáce pečivo. Až som jeden večer dospel do štádia, kedy som každú pol hodinu nazeral do chladničky a dúfam, že ma osvieti nejaký slušný nápad na varenie. Stalo sa.
Kel na špagetách vás asi prekvapí a nemal by. Neprekvapím vás ani ja, toto jedlo nie je kelový prívarok naliaty na cestoviny.
Suroviny
– špagety
– kel
– cibuľka
– oregáno
– sladká smotana
– tekvicové semienka
– strúhanka
Omáčku stihnete spraviť počas toho, ako sa vám varia špagety. Najprv orestujte na troche oleja najemno nakrájanú cibuľku. Potom pridajte na tenšie prúžky nakrájaný kel. Na jednu porciu tak za hrsť. Poprášte oregánom a orestujte, kým kel nezačne chytať zlatistú farbu na okrajoch.
Odstavte z plameňa, prilejte smotanu a dobre zamiešajte. Pridajte posekané tekvicové semienka a zlejte špagety. Potom ich ešte na minútu hoďte k omáčke a premiešajte, aby sa všetko spojilo a cestoviny dobehli. Soľ a čierne korenie dajte podľa chuti.
Na servírovanie môžete poprášiť strúhaným parmezánom. Alebo nasucho opraženou strúhankou, ako Taliani vravia, parmezánom chudobných. Vyskúšal som a fakt, istá podobnosť s originálom tam je. Každopádne, vydalo za rýchlu a dobrú večeru, po dlhom čase trochu iné cestoviny.
Poznámka
Je to síce jednoduchý a rýchly recept, ale nepokúšajte sa nahradiť smotanu jogurtom alebo kyslou smotanou. Aj keď ich pridáte po dovarení, môžu sa zhrčkavieť a cestoviny skôr zalepia. Omáčka sa nemá zraziť na polotuhú masu, ale mala by zostať tekutá a obaliť špagety.
musím povedať je to niečo úžasné ďakujem skvelí recept…:-)