Keď to inak nejde alebo kakaový krém

Na pečivo si doma väčšinou dávame nátierky. Ale občas sa prihodí, že tá nátierka je sladká. Včera bol jeden z „tých“ dní.

Včera bol vraj zároveň svetový deň závislosti na cukre, teda nutelly. Oboje sme doma sekli už dávnejšie, takže festival sa nekonal. Zato kuchynské špekulácie neprestali, a tak sa stalo, že milovaná kúpila pár croissantov. Plané sa mi ich nechcelo jesť, s maslom sa istú chvíľu čiastočne obchádzame, tak prišlo na rad avokádo. Fajn, na alternatívne veci som zvyknutý a chutia mi rovnako ako predtým iné jedlá. Lenže zvyky z minulosti si ešte vždy prerazia cestu zo smetiaka do podvedomia. Ako vravím, cukrový fet nie je sranda, v mysli sa vám aj bez telky naraz vynorí croissant s krémovou čokoládovou plnkou. A ústa začnú produkovať viac slín. Akoby mozog už vopred vedel, že tento vnútorný boj prehráte.

Suroviny

– 1 celé avokádo
– 2 ČL prírodného kakaa
– 2 ČL medu
– 1 ČL kokosového oleja

Aj by vyhral, keby rozhodoval sám. Ale druhý mozog v črevách povedal rezolútne nie, takže pokračoval scenár s avokádom. Ošúpal som ho, vykôstkoval a pridal k nemu 2 kopcovité lyžičky prírodného kakaa, 2 lyžičky medu a 1 lyžičku kokosového oleja. Tyčovým mixérom rozmixoval koľko to dalo, až bol krém naozaj krémom.

Kakaový krém s avokádom

Cukrová kóma sa samozrejme nekoná, veď viete, čo ste tam dali. Naproti tomu je to celé o kakau. Kto chce, opraží a pomelie si lieskovce, túto verziu skúsim dnes ešte dorobiť. Ale aj bez nich to bolo ono. Nebál by som sa nabudúce dať možno ešte viac kakaa. Len potom to treba vyvážiť aj extra medom, inak to bude príliš kakaové.

HassReed majú vráskavú a hrubú šupu, takže na dotyk nemusíte zistiť, či je avokádo už zrelé.

Bacha treba dávať len na jednu vec, zrelosť avokáda. Nezrelé bude prerážať a nátierka bude chutiť nie ako spojený krém, ale ako jednotlivé suroviny. Zrelosť skúšam hmatom aj pohľadom pod zvyšok stopky. Ak drží pevne, je avokádo nezrelé. Ak ide vylúpnuť ľahko, je fajn. Ak samo vypadne a pod ním uvidíte hnedastú farbu, je už za zenitom.

Aj avokádo má svoje odrody. Nabal, Reed, Ettinger, Ryan, Wurtz alebo Fuerte. Pri niektorých sa mi test so stopkou osvedčil už veľa krát. Hass a Reed majú vráskavú a hrubú šupu, takže na dotyk nemusíte zistiť, či je avokádo už zrelé. Naproti tomu Fuerte s hladučkou a tenkou šupkou pri ohmataní napovie viac. Odrodu si u nás príliš nevyberiete, máme len to, čo má práve vo svete sezónu.

Ani nezrelé avokádo nie je problém. Doma ho stačí zabaliť do novín alebo desiatového šáčku, dozrie za 1-3 dni. Ak chcete zabrzdiť už zrelé avokádo, použite chladničku. Ale len spodné poschodie na zeleninu, pod 6°C sa pokazí. S prekrojeným avokádom som už tiež vybabral. Zľahka ho posypem čistou kyselinou askorbovou, teda vitamínom C. To isté platí pre nátierku z avokáda. Kým príde návšteva, nemá šancu chytiť nepeknú hnedú farbu. Citrónová šťava je slabota. Ak ju použiť, tak len pre chuť, ale nie pre konzerváciu avokáda.

Máte lepší recept na kakaový krém? Napíšte dolu do komentára, ďakujem.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (1)

  1. Zvyknem pridavat aj banan, ale musi byt riadne zrely; vcera som robila takto „puding“, deti sa zalizovali az za usami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.