Jačmenné „rizoto“, čiže krupoto

Komu lezie hore krkom ryža, má viacero možností, ako ju nahradiť. Skús napríklad jačmenné krúpy. Nepatria len na zabíjačky.

Suroviny

– 300g jačmenných krúp
– 2 veľké mrkvy
– 1 cibuľu
– 2 strúčiky cesnaku
– menší pór
– hríby
– čisté tofu
– vývar na podliatie
– bobkový list
– korenie a soľ

Začni jačmeňom. Obyčajne sa pred prípravou zvykne oplachovať. Potom ho zalej studenou vodou, trochu posoľ a nechaj variť. Medzitým si na oleji domäkka osmahni nadrobno pokrájanú cibuľu, mrkvu, pór a hríby. Pridaj bobkový list, podlej vývarom. Ak máš čisté tofu, môžeš ho nahrubo nastrúhať do panvice a podusiť spolu so zeleninou, aby nabralo chuť.

Zeleninu môžeš obmeniť podľa chuti, rovnako môže mať jedlo aj svoju mäsovú verziu.

Skontroluj si krúpy. Keď ešte nie sú celkom uvarené, odstav ich z plameňa, zlej vodu a pridaj ich k zelenine a nechaj spolu dobehnúť asi 15 minút. Zeleninu môžeš obmeniť podľa svojej chuti, najlepšie ale doplní chuť jačmeňa koreňové zelenina. Samozrejme, jedlo môže mať aj svoju mäsovú verziu, ak si vezmeš napríklad kuracie alebo morčacie.

Inak, keby ti o krúpoch rozprávali starí rodičia, nazvali by ich geršle

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (3)

  1. Viktor, varil si už aj špaldové kernoto?

  2. oh la la, nie! Chcem recepis! ;-)

  3. Krúpy, alebo po našom geršňu používame namiesto ryže často. Bez toho, aby som čítal tento článok sme dnes robili „rizoto“ s náhradou krúpami. Ja preferujem veľké – č. 10.
    Úplne super je napríklad Kološvárska kapusta s krúpami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.