Harira – tradičná marocká polievka

Keď si spomeniem na túto hustú cícerovú polievku, v nose mi zavonia kumin a čerstvá koriandrová vňať. Harira je tradičná marocká polievka, ktorá sa podáva pri sviatkoch (napríklad počas Ramadánu), ale dnes ho konzumujú bežne aj počas roka. V našich končinách sa dá pripraviť rýchlo a zasýti hlavne v studenších mesiacoch.

Suroviny

250g sušeného cíceru
2 sladké zemiaky (bataty)
2 väčšie mrkvy
½l zeleninového vývaru
4 kuracie horné stehná bez kože a kosti
cesnak
olivový olej
koriandrovú alebo petržlenovú vňať
kumin (rascovec rímsky)
soľ a korenie podľa chuti

Ako pri každom varení zo strukovín, aj tu treba začať tým, že namočíš cícer cez noc do nesolenej vody. Len daj dostatok vody, aby si ju nemusel dolievať. Niekoho namáčanie bude možno otravovať, ale v skutočnosti nestojí ani minútu času a určite menej námahy, ako ošúpať kilo cibule.
Keď sa už cícer poriadne vyváľal vo vode, zlej ho a poriadne opláchni. Daj do veľkého hrnca s litrom vody, pridaj vývar a nechaj variť na miernom ohni. Ak nemáš v mrazničke zarobený domáci vývar, čo je inak škoda, potom ťa asi neodhovorím od použitia bujónu v kocke.
Medzičasom očisti zemiaky a mrkvu, pokrájaj všetko na kocky. Všetku zeleninu pridaj do hrnca a nechaj ďalej variť, kým všetko nezmäkne.
Kuracie horné stehná bez kosti a kože, ktoré si predtým naložil do olivového oleja, soli a cesnaku ogriluj ich a odlož nabok.
Keď sú zelenina a cícer uvarené, všetko vyber z vývaru a samostatne rozmixuj alebo rozdrv pučidlom. Túto masu postupne pridaj späť do vývaru a rozmiešaj. Sám si takto môžeš určiť, aká hustá bude výsledná harira. Keď budeš mixovať zeleninu, nemusíš ju úplne dohladka. Je fajn, keď tu a tam natrafíš na celý kúsok sladkého zemiaku alebo cíceru. Arabské jedlo je prirodzene pestré a nie monotónne a jednoliate.
Do hrnca pridaj ogrilované kuracie mäso a dostatok kuminu. Nechaj celú polievku ešte chvíľu povariť, aby sa chute spojili.
Pred servírovaním do nej zamiešaj čerstvú koriandrovú alebo petržlenovú vňať a môžeš podávať.

Poznámka: nepleťte si hariru s harissou, ostrou severoafrickou zmesou

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (2)

  1. Cícerovú polievku varievam často, ale samozrejme bez toho mäska, takže ďakujem za spestrenie.

  2. Vyborny recept. Polievku som urobila bez kuracieho maska a miesto koriandru som pouzila hladkolisty petrzlen. Kedze bola myslena ako hlavny chod vecere, podavala som k nej Naan chlieb. Manzel bol nadseny, navnadilo ho to,aby sa kukol na tvoj blog.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *