Drobné zemiaky a maslová majonéza

V sobotu som bol na trhovisku a kúpil som za vrecko mladých zemiakov. Povyberal som najmenšie aké sa len dali a doma začal plánovať, čo s nimi.

Jednoznačne upiecť v šupke. A k nim nejakú omáčku. Kým som rozmýšľal, dostal som knihu Jozy Břízovej Nová domáci kuchařka z roku 1970. Čítať som začal od konca, a tam kopa rôznych majonéz. Trená maslová mi padla do oka.

Suroviny

– 4 uvarené žĺtky
– 60g masla
– 2PL sladkej smotany
– soľ
– citrónová šťava

Skúšal som v malom a recept som si tak trochu upravil. Uvaril som najprv dve vajíčka natvrdo, vybral z nich žĺtky a dal ich do vysokej a úzkej nádobky. V malom plecháčiku som si nechal krátko prevrieť smotanu. Do nej som hodil maslo a poriadne zamiešal. Nato som maslovú hmotu osolil a pridaj aj pár kvapiek čerstvej citrónovej šťavy. Všetko som spojil so žĺtkami a tyčovým mixérom začal šľahať na nižších otáčkach. Môj bamix má taký vyslovene majonézový nástavec, disk s dierkami.

Mixovanie išlo dobre, takže som neskôr pridal otáčky až sa masa celkom spojila, bola hladká a primerane hustá.

Maslová majonéza

Hladká konzistencia

Niekto by povedal, že je to v podstate holandská omáčka. Nie tak celkom. Možno to vyzerá ako jej lenivá verzia, ale je podstatne hustejšia, naozaj ako majonéza.

Chuťovo bola výborná, skvelý základ na ďalšie dochucovanie. Ale použiť ju musíte len čerstvú. Ak ju odložíte, stuhne vám a po zmäknutí bude už mať malé hrudky. Tie sa však dajú krátkym zahriatím a prudkým miešaním znova rozbiť.

Majonéza musela trpezlivo počkať na svojich parťákov, maličké zemiaky. Na plechu som ich oblial trochou oleja, posolil, prihodil pár vetvičiek rozmarínu a nechal piecť. Čas od času som len pohrkal plechom. Tým, že sú guľaté, pracuje sa s nimi dobre a nepripaľujú sa ako keď máte ošúpané a pokrájané kocky.

Mladé mini-zemiaky

Keď boli zemiačky upečené, išla na ne majonéza a navrch čerstvo posekaná pažítka. V tejto fáze môžete znovu začať špekulovať a použiť napríklad pražené šalviové listy alebo pár kvapiek ochuteného oleja.

Pečené mladé zemiaky s maslovu majonézou a pažítkou

Maslová majonéza

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (2)

  1. Jaj, dala by som si mlade zemiacky, vyzera to velmi lakavo!

    1. Veru, aj ja by som si dal ;-) Zaprasilo sa po nich omnoho rychlejsie, ako po beznych pecenych zemiakoch…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.