Dlhé piškóty s vôňou kardamómu

Toto pečenie začalo prozaicky, nemali sme si čo dať k poobedňajšej káve. Deň predtým sme si do nej namáčali malé balenie dlhých piškót, tak reku, skúsim ich upiecť.

Suroviny

– 4 vajíčka
– 120g cukru
– 120g hladkej múky „00“
– 70g masla alebo oleja

Recept som nedávno uvádzal pri poschodovej torte, už vtedy som v ňom zbadal potenciál na piškóty. Najväčší problém tentoraz predstavovala remoska. Normálne sa totiž piškóty robia cukrárskym vreckom na veľkom plechu, ale bez rúry som bol odkázaný iba na rakvičky.

Do remosky sa ich chvalabohu zmestilo aspoň 13, tak som to skúsil. Žĺtka treba vymiešať dopenista s 20g cukru. Žiadne flákanie, naozaj metličkou dopenista. Z bielkov zasa urobte tuhý sneh, do ktorého pridajte zvyšných 100g cukru. Následne obe masy opatrne spojte, aby ste v ceste zadržali čo najviac vzduchu.

Rakvičky ako pomôcka pri pečení v remoske

Do múky si podrvte v mažiari zrnká z troch toboliek kardamómu, obyčajné piškóty to posunie o celú ligu ďalej. Nebojte sa experimentovať, námatkovo mi napadá anýz, badián, vanilka a kadečo iné.

Nie, nepoužijete žiaden prášok do pečiva ani sódu. Cesto sa nafúkne len vďaka vašemu poctivému našľahaniu vajíčok.

Rovnako opatrne pridajte do cesta múku a na záver jemne vmiešajte olej. Ako som písal vyššie, cesto sa vytláča cukrárskym vreckom v podlhovastých tvaroch na plech. Pri verzií s formičkami máte len jednu starosť. Vymastiť ich, pomúčiť a horko-ťažko naplniť tak, aby ste neupatlali všetko naokolo. Dvoma malými lyžicami sa mi to nejako podarilo a dal som ich piecť.

Nie, nepoužijete žiaden prášok do pečiva ani sódu. Cesto sa nafúkne len vďaka vašemu poctivému našľahaniu vajíčok. Nemusím hovoriť, že ak použijete domáce sýtožlté vajíčka, ich krásna farba sa premietne aj do výsledku.

Naplnené formičky

Ladyfingers, spongefingers alebo savoiardi, ako sa tieto piškóty zvyknú volať, sa pred pečením posýpajú vrstvou cukru. Po dopečení vytvorí navrchu chrumkavú krustu. Mimochodom, čerstvé piškóty chutia aj bez nej.

Trvalo asi 15 minút od zapnutia remosky, kým chytili zlatistú farbu. Vybral som ich a opatrne vyklopil. Trvanlivosť som nemal možnosť vyskúšať. Bolo ich len 13 a všetky padli za lepšie a krajšie poobedia. Úprimne, ani ju skúšať nechcem, keď si pomyslím na tie tvrdé balené, čo sa predávajú v obchodoch.

Hotové piškóty

Savoiardi

Dlhé piškóty

Trochu netradičný hranatý tvar vyvažujú pevnou, jemnou a penovou štruktúrou, korenie ich prevonia a dielo poobednej siesty dokoná káva.

Doma upečené piškóty sa vám môžu hodiť, ak sa rozhodnete urobiť napríklad überpoctivé tiramisú. Tak-ako-tak, je to prplačka. Jednoduchá a otrepaná vec, ale ako vie potešiť!

Do kávy s nimi!

P.S.

Priznám sa, neviem ako sa bude cesto správať, ak sa vyberiete cestou cukrárskeho vrecka, plechu a rúry. Ak by bolo príliš riedke a roztekalo sa, skúste pridať o trochu viac múky alebo ubrať trochu tuku.

Ešte jedna poznámka. V uvedenej dávky vyjde zhruba 24 piškót.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (3)

  1. Vyzera to chutne.
    Aku to ma konzistenciu?
    Ak to po dopeceni nie je tuhe, skusil by som to urobit ako plat na cely plech a po upeceni a vychladnuti rozktajat na piskoty.
    Menej babracky….
    V pripade kruhovej formy asi na trojuholnicky.
    Kedze u nas je cokolada zboznovana, asi by som neodolal a potrel vrch vrstvou horkej cokolady a do cesta mlete klinceky.

    1. Nie je to prilis tuhe, takze dobry postreh, mozes si to zjednodusit aj tym nakrajanim. Aj ked, podla mna to nebude celkom ono, pretoze rychlejsie uschnu. Pecene jednotlivo maju kolom-dokola upecenu korku. Ak to ale mas pouzit na dalsiu pracu (tiramisu, ine dezerty), potom je to ok a menej babracky.

    2. Rychlejsie uschnu?
      No neviem, ale dopadnu asi ako tie tvoje, nestihnu uschnut… ;-)
      V podstate je to aj dobre ze rychlejsie uschnu.
      Tie kupovane tiez neprekypuju stavnatostou a vlacnostou.
      Doslova sa lamu az sa z nich prasi.
      A na tiramisu a podobne dezerty ktore potrebuju nasiaknut do piskoty je vyschnutie prave vyhoda.
      Tiramisu z cerstvej a vlacnej piskoty by sa asi zmenilo na blato.
      Da sa sice vynechat namacanie piskoty v kave, ale to by uz nebolo ono.
      Dnes vyskusam.
      Cerstve ku kave, urcite budu namocene do cokolady.
      Zopar kuskov necham odstat, pockam ako velmi a ako rychlo vyschnu a skusim tiramisu.
      Len taku vzorku do jednej misky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.