Banánový chlieb z mandľovej múky

S prekvapením som počas predvianočného stretnutia zistil, že na delikatesy.sk chýba jeden z mojich najobľúbenejších receptov. Banánový chlieb. Nie je to chlieb v pravom slova zmysle, ale podáva sa podobným spôsobom. Predávali sme ho, keď som robil v Bar Coluzzi a zvykli sme ho podávať toastovaný a natretý maslom. Jednoduché nadstavené hrnčekové cesto. Dá sa v ňom pomeniť hádam polovica surovín a vždy sa podarí.

Suroviny

4 banány
½ HR masla (1 osminka)
¾ HR cukru
½ HR mletých mandlí
3 PL mlieka
1 ČL sódy bikarbony
1 PL vanilkového cukru
2 HR múky
2 vajíčka
štipka soli

Začni maslom. Nechaj ho zmäknúť, ale nie roztopiť do tekutého stavu. Do masla pridaj cukor s vanilkou a vymiešaj dopenista. Ďalej pridaj mlieko a celé vajíčka. Poriadne premiešaj, pridaj banány a rozmačkaj ich vidličkou, prípadne rozmixuj tyčovým mixérom. Ja osobne preferujem prvú možnosť, v koláči zostanú väčšie kusy. Do cesta pridaj najemno pomleté mandle. Ak nemáš, rovnako dobre poslúžia vlašské orechy. Ako poslednú pridaj do cesta múku zmiešanú so sódou bikarbónou. Na pečenie sa používa podlhovastá hranatá nádoba, nezabudni ju vymastiť maslom a pomúčiť. Cesto vlej do formy, daj do predohriatej rúry a nechaj piecť pri teplote 180ºC asi 35 – 40 minút. Vrch koláča zrejme počas pečenia praskne, a keď chytí tmavú kôrku, môžeš ho skontrolovať špajlou. Ako dekorácia sa pred pečením zvykne navrh cesta pridať pozdĺžne prekrojený dlhý banán. Hotový koláč by mal mať spomínanú tmavú kôrku, ale vnútro by malo byť ešte vlhké.

Ak máš čerstvé hrušky alebo jeden pohár zaváraných, môžeš ich použiť namiesto banánov.

Banánový chlieb - detailHotový koláč nechaj vychladnúť, nakrájaj a pred podávaním ho daj do toastera mierne opiecť. Koláč sa môže potom natrieť maslom, presne ako chleba. V recepte som spomínal, že namiesto mandlí možno použiť vlašské orechy. Ak máš čerstvé hrušky alebo jeden pohár zaváraných, môžeš ich použiť namiesto banánov. Samozrejme, potom to bude hruškový chlieb… Recept bude fungovať aj v “celozrnnej” verzii, ak jeden hrnček múky nahradíš trebárs špaldovou. V krízových situáciách mi relatívne dobre vyšiel aj s jediným vajíčkom, aj olejom namiesto masla.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (21)

  1. hm bud sa nepodaril (malo drozdia, vela vody) alebo je na moj vkus prilis hutny/husty

  2. Drozdie a voda? V recepte sa da pomenit vselico, ale toto tam podla mna nepatri ;-)
    inak ano, kolac je trochu hutnejsi, ale zas nie nejak neprijemne. Mal by byt akurat krehky a vlhky.

  3. no do chleba ide drozdie a voda, inak to nenazyvaj chlebom ale kolacom

  4. uz davno sa chystam urobit bananovy chlieb, cez vikend vyskusam a dam report :-)

  5. Do chleba nemusi ist vzdy drozdie. Napr. irsky sodovy chlieb je tiez chlieb, aj ked je tam pouzita soda bikarbona namiesto drozdia.
    Ja som si tiez akurat naplanovala na dnes bananovy chlieb s tmavou cokoladou, pouzivam recept od Australcana Billa Grangera.

  6. viem, pointa bola v tom ze ked je chlieb takyto nizky/hutny nenadychany tak byva problem v mnozstve vody ci nedostatku drozdia, u kolaca neviem presne aka je pozadovana konzistencia, ale nevyzera to ani ako kolac, ani ako dobry chlieb, moj otec si robi taketo huste tehly

    1. alan,tak skus natriet maslom tu tehlu

  7. Aan – povedz v anglosaskom svete Banana bread a ver mi, ze ta kazdy pochopi. Raz sa tento kolac tak vola, tak na tom nezmenime nic ani ty ani ja. Tak sa skus trochu uvolnit a nie hladat chlpy v kazdom jedle a za kazdu cenu… ;-)

  8. d.kadence

    tato mnamka + mlieko na ranajky = super zaciatok dna! love it=)
    inak amici su na tieto “chlebove kolace” ;) machri vzdy sa da ochutnat nejaky co ste este nemali, tolko maju variacii

  9. Nemam taku uzku formu. Viete mi poradit nejaku alternativu?

  10. Prave som ho dokoncil, pouzil som okruhlu kolacovu formu… je vyyyborny… Dakujem za recept…

  11. suzanna: ano, je viac receptov, jeden je aj v linku, ktory dala veronika v clanku o foodstylingu, bananovy chlieb z quinoi http://www.latartinegourmande.com/2009/09/25/quinoa-banana-bread/

  12. Peter: sice uz po funuse, ale ano, pouzit mozes aj babovkovu aj tortovu. Ta hranata sa pouziva len preto, aby sa to malo tvar hranateho chleba, aky sa pecie v anglosaskych krajinach.

  13. Banánový chlieb je výborný, voňavý, ale naozaj trochu viac hutný, kôli banánom. Možno preto, že som ho jedla bez úpravy v toustovači… Vyskúšam hruškovú verziu.

  14. hutny je aj kvoli orechom, tie sa tiez dlhsie travia. Hruskova verzia je rovnako dobra, skuste

    1. Banánový chlieb je vynikajúci. Skúsila som ho ako maffiny, piekla som ich 35 minút a nemali chybu.

  15. Včera som ho vyrobil presne podľa receptu. Jednoducho skvelý. Pridávam sa a tiež ďakujem za recept.

  16. Podelím sa s receptom na banánový chlebík, ktorý robím už fakt dlho a vždy zmizne svetelnou rýchlosťou:

    http://smittenkitchen.com/2006/11/speckled-for-the-freckled/

    /namiesto slaného masla dávam obyč a navyše veeeeľa vanilky/

  17. Robievam tento recept často. Niekedy v okrúhlej koláčovej forme. Tentokrát som použil sekané mandle a do cesta som vmiešal okrem 4 rozvidličkovaných banánov cca 120g celých obrovských španielskych čučoriedok. Nebol to už chlieb, skôr koláč ale bol fantastický!

    Tiež doporučujem skúsiť verziu s celými pekanovými orechami.
    Pozdravujem.

  18. Fantasticky chlebík,dnes som piekla ale použila som aj 1 hrnček bio špaldovej múky a mandle som zmiešala s vlašskými orechmi, neverila som, že kôrka bude taka chrumkavá mňaaam

  19. […] Boli tu muffiny, koláče aj slané quiche. Dal som si citrónový chlebík. Vyzeral podobne ako banánový chlieb, ktorý robievame doma. Bol príjemne vlhký aj statočne citrónový. Ochutnal som aj […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *