Nové bistro v Bratislave sa volá Mondieu. Je fakt také bohovské?

Bratislavské bistrá majú v centre nový prírastok. Volá sa Mondieu a prvý krát som sa v ňom zastavil deň potom, ako otvorilo.

Bistro Mondieu

Vnútri majú pekne a neviem či je to náhoda, ale mnoho bistier v Bratislave má výraznú ornamentálnu dlažbu. Privítal ma mladý čašník, po chvíľke rozhovoru som si objednal espresso (1,60€) s mrkvovou tortou a išiel si nájsť miesto vonku. Terasa bola ešte skromná a stoličky rôznorodé. Dreveným paravánom decentne zamaskovali rínu. To isté sa im ale nepodarilo s oknom do kuchyne, kde som videl zadok vyliezajúci s nohavíc kuchára v predklone. Možno to už medzičasom vyriešili.

Espresso

Najviac som sa tešil na kávu. Bistro totiž celkom vehementne komunikuje svojich „kávových desatoro“ a na káve samotnej má postavenú aj billboardovú kampaň. Espresso, ktoré mi prišlo na stôl, vyzeralo v poriadku. Pekná crema, šálka s logom podniku a nie značky kávy, na výber dva druhy cukru a pohárik vody. Káva neurazila a bola na naše pomery skôr nadštandard. Bohovská však nebola, chuťovo skôr štandardná, o niečo vydarenejšia „talianska zmes“.

Mrkvová torta

Mrkvová torta dopadla o niečo horšie. Napriek tomu, že otvorili deň predtým, už bola citeľne obschnutá. Aj zbytočne veľká a sýta.

Personál bol komunikatívny, nemali problém odpovedať aj na zvedavé otázky. Slečna, ktorej som platil za útratu v bistre, mi doporučila, aby som sa zastavil o týždeň, keď už budú bežať naplno.

Druhá návšteva

Tak som sa týždeň nato vybral do Mondieu na rýchly obed. Terasa už vyzerala inak. Prekvapila ma celkom bohatá ponuka. Majú tu raňajky, polievky, nátierky, sendviče, šaláty, kaše z pšena a pohánky, palacinky, zákusky aj limonády. Na druhej strane niektoré položky žijú dvojjediným životom. Napríklad cícerová nátierka je v Sendvičoch aj Nátierkach (v inej cene), proso s kokosovým krémom a sušenými slivkami je v Raňajkách aj v rubrike Proso & Pohánka (v rovnakej cene).

Po dlhšom listovaní som si nakoniec vybral spomínanú cícerovú nátierku s koriandrom a mrkvou (3,50€) a pre zmenu cappuccino (2€). Slečna sa po mojej objednávke vrátila, aby mi povedala, že nátierku žiaľ nemajú, či si chcem vybrať niečo iné. Narýchlo som teda zmenil objednávku a čakal na výsledok. Po ďalšej chvíli sa pri stole objavil pán (možno prevádzkar, nepredstavil sa), aby mi oznámil, že nátierka predsalen bude. Super.

Bageta s cícerovou pomazánkou a varenou mrkvou

Sendvič mi priniesli v bielej bagete so šalátovou oblohou pokvapkanou balzamikom. Vnútri cícerová nátierka, na nej krúžky varenej mrkvy a vňať koriandra. Od nátierky som čakal o niečo viac chuti, ale inak bolo jedlo v poriadku, čerstvé aj chutné. Veľa zachránil práve voňavý koriander.

Cappuccino

Cappuccino vyzeralo vizuálne v poriadku, mlieko bolo správne napenené, malo aj správnu teplotu. Zaskočila ma chuť. Po skúsenosti s espressom som myslel, že práve cappuccino dopadne chuťovo lepšie. Zvykne sa stávať, že niektoré zmesy skrátka lepšie vyznejú s mliekom. Alebo inak povedané, mlieko trochu zamaskuje prípadné nedostatky. Bolo to naopak, cappuccino mi vyslovene nechutilo.

Mimo prvotného zmätku s nátierkou bol servis v poriadku a po odchode sa ma znovu ten istý pán prišiel opýtať, či som bol spokojný.

Bistrové zamyslenie

Celý čas som uvažoval, že mi na tom celom niečo nesedí. Po prvej návšteve som chcel napísať, že to chce odvahu, otvoriť si podnik hneď oproti Shtoora. Slovensko je však malé, tak som zistil, že marketing okolo Mondieu je od bývalého majiteľa Shtoora. A tým je povedané veľa.

Napríklad podobnosť, ktorá mi udrela do očí až na druhý pohľad. Typografia aj rukopis jedálneho lístka oboch podnikov. V druhom rade celé to tiátro okolo „božskej kávy“. Shtoorovi bola dlho vyčítaná kvalita kávy, ale nový podnik zdedenej kritike venoval možno až zbytočne veľkú pozornosť a šije si na seba bič. Chápem, že v konkurencii ostatných podnikov treba nejakým spôsobom zaujať. Hlavne na začiatku podnikania. Len sa neviem zbaviť pocitu, že marketing týchto bistier začína byť tak trochu samoúčelný a zbytočne výstredný. Možno som iba presýtený, ale chcem vyslovene obyčajné bistro, kde si môžem dať čerstvé menšie jedlo a obstojnú kávu. Omáčky okolo ma už nezaujímajú, túto fázu mi asi dostatočne zaplnil Shtoor. Pripúšťam však, že Mondieu má v centre svoje opodstatnenie a tie obyčajné tam možno nepatria.

Pôjdem do Mondieu znova? Áno, možno ochutnám niečo z raňajkového menu, prípadne palacinky alebo limonádu. Kávu si už asi nedám.

Mondieu
Panská 27
Bratislava
www.mondieu.sk

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (26)

  1. Ja som tam ešte nebol ale chystám sa. Reklamou provokujú tak uvidíme. Z mojej strany to bude ale max pár tweetov.

  2. Na ich skodu dost slaba chut jedal, asi najvacsim sklamanim bola zatial bryndzová natierka…nevrazna chut, servirovane v miske spolu s 5timi platkami bieleho peciva…

  3. Aka je story za tym preskupenim majitelov Shtoora? Viete niekto?

    1. Pocul som vselico, aj s dobrych zdrojov. Ale bohvie, mozno je to ako s inymi znackami, kde sa spolocnici rozdelili aby si akoze robili konkurenciu, v skutocnosti si len podelili trh, lebo expanzia povodneho modelu by uz mozno nezarobila. Vsetko je mozne ;-)

  4. ja som skusil len kavu, kedze vsetci zrazu hovorili o Mondieu a kedze predstavili to desatoro, ktore okrem ineho v case mojej navstevy uz bolo tlacene aj na obale cukru. A kedze som nechcel silne espresso, zjemnil som to v podobe macchiato. Priprava tiez ok, ale proste ta blendova kava je tam citit, aj napriek „mlieku“…

  5. bol som cez vikend, 100% spokojnost so vsetkym (vratane obsluhy, co je pre man osobne cca 70 % dojmu), vyborne mliecne koktaily z cerstvych jahod s matou, mnamka, k natierke nam bez problemov doniesli dalsiu bagetku, na zaver sme s detmi dostali bonus v podobe jahod so slahackou a domacou cokoladou. ja si zas myslim ze cim viac podobnych podnikov, tym skor vymiznu podivne gastro experimenty z ba

  6. Bola som tam a pocitila som uplne sklamanie. Obycajna marketingova bublina a kava pripominajuca tmavy mok zo stanicneho bufetu..Slecna casnicka zabudla na nasu objednavku a to sme tam boli iba dvaja! Nablokovala nam ine napoje ako sme si objednali a po upozorneni nam povedala, ze je to pre nas vlastne dobre kedze budeme platit o 10 centov menej..Viac tam uz nepojdem.

  7. Pytal som znacku kavy – Julius Meinl. Mam rovnaky nazor, mozno by stacilo zmenit dodavatela. Ale palacinka Mondieu bola vynikajúca.

  8. […] podniky začali objavovať raňajky. Hlasnejšie ich presadzuje nové bistro Mondieu aj bratislavská donášková služba Bruncher. Vlastne, v tomto prípade je to skôr […]

  9. podla mna si velmi mierny, Viktor, tak ako pise Miky – kava nevyraznej chuti, farebna voda.

    1. Tak ale vies, nie je problem byt coffee-nazi a zvozit vsetkych pod ciernu zem. To sa ale nafurt neda, hodnotil som primerane danemu podniku. Netrhalo to zily, ale na druhej strane, polovica Bratislavy ma nasobne horsie patoky.

  10. Bistro sme s partnerkou navštívili prvý-krát včera.. vskutku estetický interiér, veľmi príjemná atmosféra, skvelý výber decentnej hudobnej produkcie (častý to kameň úrazu iných podnikov), zaujímavé menu, ponuka výborných vín.. Vyskúšali sme jedlo (sendvič Italy), čokoládový koláč, juhoamerické i domáce vína – absolútna spokojnosť. Obsluha veľmi milá, priateľská a zároveň profesionálna. Manager bistra sa niekoľko-krát pristavil pri stole, spýtal sa na našu spokojnosť, porozprával niečo o podniku, ponúkol nám na degustáciu rôzne vína s výkladom pôvodu a potešil ponukou zákuskov „na účet podniku“ – neuveriteľne príjemný, priateľský a nadštandardný prístup, ktorý v nás zanechal skvelý dojem. Určite sa tam radi vrátime!

  11. Bol som vcera ako juRAJ a teda obsluha bola desna. Urcite sme boli v rovnakom bistre. Casnicka nevedela povedat ake maju dezerty, poslala ma ku skrinke. OK to mi nevadi… ale aby som jej ja musel vysvetlovat ce je cheesecake a co je mrkvovy kolac:))) Na dezert zabudla, musel som ho este raz pripomenut.

    kava bol neskutocny patok. Okrem toho sa mi zda listok prilis rozsiahli, obsluha nezvladala. Vela turistov, obsluha s lamanou anglictinou.

    zrejme majitel chodi az po obede a tam sa to ukludni. Dam tomu este sancu aj s nejakym jedlom. Ak nezmenia dodavatela kavy, tak si ju nedam.

  12. LOL, že „ak nezmenia dodávatela kávy, tak…“ z dlhodobých skúseností sú dodávatelia kávy do slovenských kaviarní v zastúpení 95%+ jeden „zážitok“, od ‚gurmetského‘ na galaxie ďaleko – takže ak by ho aj zmenili (kto im dodáva teraz?), tak s naj pravdepodobnosťou akurát znova z kaluže do toho nášho kaviarenského štandardu.
    Inak termín zbytočne veľký a sýty nepoznám, ak mi zákusok chutí tak ho zjem, pričom v BA zavedene býva malý (až extra malý, zmenšovaný v čase i v rovnakých zariadeniach – napr. jedna ihrisková cukrárenská výroba, ktorá so skokovým 90-100% zdražením/ks pred dvoma rokmi, ešte aj nápadne ubrala gramáž) – a ak by sa mi náhodou stalo že je ho vela, tak zjem len tolko, kolko mi stačí (pri chutnom sa mi však podobné ešte neprihodilo, zvlášť keď ide len o jeden kúsok)

  13. Bola som tam s kamarátkou minulý týždeň, tešila som sa, bistro vyzeralo veľmi pekne tak som myslela, že budem mať obedovú alternatívu k St. Germain a Shtoorovi. No nebudem:(

    Chcela som polievku a šalát, čašníčka mi oznámila, že polievky nikdy nemali a keď som sa pýtala, prečo sú teda v menu ako „polievka dňa“ povedala, že celé menu sa bude prerábať. Ok, tak som chcela caesar šalát, tiež nebol rovnako ako Chorizo & di Bufala sendvič, roastbeef sendvič atď.:)

    Dali sme si napokon sendviče Nicoise a Italy a ani jedna sme neboli spokojné, málo naplnené a príliš suché. Možno sme si mali dať palacinky, ktoré nám v kuse ponúkali. Je to škoda, interiér je vydarený, ale čo s tým keď tam nebude dobré jedlo.

  14. Bol som dnes podvečer prvýkrát. Zvažoval som, či sa zastavím len na nápoj, alebo aj zjem nejaký šalát, lebo ich ma viac celkom oslovilo z menu.

    Nemusel som vyberať. Kuchyňa bola mimo prevádzky. Do toho sa samozrejme nedá platiť kartou, takže som mierne obmedzený drobákmi v peňaženke nakoniec volil limonádu (levandulovú).

    Tá bola príjemná, no limetka a cukor úplne prebili akúkoľvek chuť kvetu, bolo treba tou slamkou sŕkať priamo zo stoniek, ktoré tam plávali. Škoda.

    A taktiež ma zarazilo nemálo položiek v menu vyškrtaných perom. Natrvalo vyradené?

    Veľmi rozpačité dojmy som mal. Pekný interiér aj prostredie, no to nie je úplne to hlavné, prečo chcem ísť do bistra.
    Chcem skúsiť aj ich kuchyňu, ale neviem, či sa niekedy pošťastí :/

  15. My sme boli asi pred dvomi tyzdnami na ranajky. Ja som si objednala raw bio kasu s cerstvym ovocim, po dlhom cakani prisla studena kasa s jednou prekrojenou jahodou a cokoladovym toppingom, ktory nebol uvedeny v jedalnom listku. Kolegyna mala francuzsky toast s jahodami, tiez dostala jednu jahodu. Reklamovali sme – s odvodnenim, ze ovocie je ovocie v mnoznom cisle… na to nam doniesli obe jedla z novu, tentoraz skutocne s ovocim (v mnoznom cisle). Caj podavaju v sklenenej konvicke a sklenenych salkach, co nie je najvhodnejsie. Kavu maju na BA lepsi priemer. Takze vysledok je, ze pojdem radsej do Hangoutu alebo do Pesta.

    1. Nechcem prudiť, ale ak to bola raw kaša, tak asi od nej nemožno čakať, že bude práve uvarená :) Iste, tie jahody a všetko okolo toho je kritizovať úplne oprávnené, ale vytknúť im, že raw kaša bola studená, je úsmevné :)

      1. Ani ja nechcem prudit, ale aj raw moze byt trochu prehriate, nie vsetko len studene ;-)

      2. Ok, nie som veľký expert na raw veci. Len keď som ten komentár videl, tak som sa pousmial na tom spojení – raw a studené (v negatívnom zmysle).
        Ale pravda, pri raw si vždy predstavím ten dehydrátor, čo nejde nad 40 stupňov.
        Tak asi hej, nejakej telesnej teploty by to možno mohlo byť.
        Ako by to fungovalo prakticky – nejako veľmi jemne zahriať na sporáku a kontrolovať teplotu?

      3. Co viem, tak vela veci sa da zahriat jednoducho tym, ze ich prelejes vodou. Tam si lahko aj rukou odkontrolujes teplotu, 42 stupnov je cca max, co sa da dlhsie vydrzat. Drevorubac alebo profi kuchar maju samozrejme ruky z azbestu, ti sa nerataju ;-)

  16. ani ja som nebola ohurena: presoleny salat, kava nie zla, ale nic svetoborne. v konkurencii Shtoora a Putiky sa podla mna dlho neohreju..

    1. Kocura im mozno vytre novootvoreny Fuz ;-) Ale tak to byva, ked sa niekde dva ja biju…

      1. Fuz? Co to, kde to..? O tom uz nejaka recenzia bola? :)

      2. Teri: direkt naproti, v priestore po byvalom cafecafe. Otvorene od soboty, cize cerstvo. Bol som dnes a na recenziu tam musim skocit este raz + pofotit.

  17. Martin Miklos

    ja som bol sklamany…z ranajkoveho menu sa mi podarilo vybrat si az na 4 krat kedze odpoved na 3 predosle pokusy bola „zial nemame“.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.