Dobrá reštaurácia kde by ste ju možno nehľadali

Unicafé v Nitre

Presne to je prípad Unicafe v Nitre. Ak sa vyberiete od oboch univerzít smerom k zbernému dvoru, cestou natrafíte na industriálny dvor. V ňom ručná umýváreň áut, čosi ako zabudnuté dopravné ihrisko, ale aj krikľavo červená budova so slnečníkmi vonku. Názov môže znieť neosobne, ale vystihuje podstatu. Podnik sa nachádza prakticky v areáli poľnohospodárskej univerzity.

Interiér

Vonkajšia terasaNenechajte sa odstrašiť. Podnik je pomerne rozľahlý a ponúka viacero priestorov. Majiteľ šikovne vymyslel vonkajšiu terasu, ktorú ohradil zelenými tujami. Keď si odmyslím označkované slnečníky, je posedenie vonku príjemné. Len občas môže odvedľa otravovať hluk vysávačov autoumývarky, ale nič tragické. Za vchodom dovnútra je menší priestor s gaučami a kreslami, ďalej je už celkom útulná reštaurácia s barom a stolmi.

Do podniku sme prišli v čase obedového menu. Bol plný, priestor obsluhovali štyria čašníci. S kočíkom sme sa usadili na terase a objednali si jedlá z líska. Už podľa neho je jasné, že majiteľ má blízko k divine. Menu je skôr sparťanské, ale pekne vyvážené. Milovaná si vybrala fettuccine s paradajkovo-smotanovou omáčkou s kuracím mäsom, mozzarellou, rukolou a parmezánom (6,49 €), mňa zasa príjemne prekvapila skladba bezmäsitých jedál. Vybral som si hubovo – špargľové ragú so syrom gorgonzola, žemľová knedľa (6,59 €).

Fettuccine

Napriek návalu sme na jedlo nečakali dlhšie ako 15 minút. Na stôl prišlo pekne upravené, rukola v zdobení čerstvá, nič obschnuté. Fettuccine nadmieru vydarené, kuracie mäso bolo mäkké ako má byť. V podobných jedlách, kde nehrá toto mäso prvé husle, zvykne bývať odfláknuté a tvrdkavé. Tu nie. Porcia slušná a jedlo sýte.

Uprostred taniera domáca knedľa a v omáčke bolo skutočne cítiť gorgonzolu.

Hubovo-špargľové ragú

O to lepšie dopadlo hubovo-špargľové ragú. Špargľa bola čerstvá, huby rozmanité. Uprostred taniera domáca knedľa a v omáčke bolo skutočne cítiť gorgonzolu. Nie silno, ale predsa. Vďaka tomu, že omáčky bolo požehnane, bolo jedlo celkom sýte. Našťastie nie príliš.

Espresso PelliniPo jedle som si stihol dať ešte jedno espresso (1,20 €). Podávajú Pellini, zmes arabica/robusta. Je to cítiť, ale káva bola pripravená na výbornej úrovni, nebolo jej čo vytknúť.

Aj keď sme nevyskúšali silnú stránku podniku – divinu, musím pochváliť hneď niekoľko vecí. Slušnú obsluhu napriek obednému stresu, dobré jedlo aj suroviny a konečne kreatívne bezmäsité jedlá! Podčiarkujem to o to viac, že ide o podnik zameraný na mäso. Ceny viac než primerané porciám a použitým surovinám. Presne takto si predstavujem slušný podnik strednej triedy.

Príjemný bonus je, že v lete je podnik ako stvorený pre obed s malým dieťaťom. Po jedle sme sa vybrali do susediacej botanickej záhrady a strávili príjemné popoludnie. Budem však zvedavý na divinu, do podniku sa určite vrátime.

Restaurant UNICAFE
Nábrežie mládeže 85
949 01 Nitra
unicafe.sk

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (22)

  1. bol som …
    potvrdzujem …
    asi naj v NR …

  2. My sme boli v UniCafe asi pred pol rokom s priatelmi a boli sme tiez maximalne spokojni. Vyborna, slusna obsluha, skvele jedlo a prijatelne ceny. Mozno trosku skoda tej polohy, su trochu „zasiti“.
    U mna urcite statocna konkurencia Paladiu…

  3. Možno by stálo za porovnanie Unicafé s Prego. Je to v podstate vyslovená konkurencia a rád by som vedel kto z tejto dvojice by vyšiel zo súboja víťazne.
    Študoval som na SPU a do Prega som chodil veľmi rád… pre to ma zaujíma, či som a nič neprišiel. :)

    1. V Prego som bol len raz. Bolo to po otvoreni, personal sa neunuval nas pozdravit. Ani pri prichode, ani pri odchode… Mozno vyskusam, uvidime ;-)

    2. Timotej, nakolko poznam obe restauracie velmi dobre, viem dat odpoved na tvoju dilemu, tym sposobom, ze cast hosti vidavam prave v Unicafe, co nepotrebuje dalsi komentar. Obe restauracie nie su zle, kazda ma nieco do seba, no momentalne boduje Unicafe.

    3. Mariana Sebova

      odpoved, aj ked trochu neskor je uz jasna.. Prego v povodnom zlozeni s povodnymi majitelmi skoncilo svoju put – dovody mne nezname a Unicafe napreduje stale dopredu, aj ked pomaly, ale pomaly sa dalej zajde:) takze drzim palce restauracii Unicafe, ako aj ostatnymi DOBRYM restauraciam, nie len v Nitre.

  4. To vyzerá na skvelú reštauráciu. Rád zájdem, keď budem mať najbližšie cestu do NR.

  5. Skvelé info, ďakujem Viktor, určite vyskúšame.

  6. v pregu v river hoteli sme boli na jar a jedlo aj obsluha boli dost na urovni, spokojnost

  7. Dobre som sa pobavil. Že sparťanský jedálny listok? Naozaj dobrá reštaurácia má na jedálnom listku tak 10 jedál. (A prílohy tam nemajú čo hľadať.)

    1. Len taky detail, ze sme na Slovensku… taky luxus nemat na jedalnom listku prilohy si tu moze dovolit malokto. Ak vobec niekto. Ak mate vlastny podnik a mate s tym dobre skusenosti, budem rad, ak napisete.

  8. No, bol som skusit. Mierne zmiesane dojmy. Prostredie vcelku fajn, ziadne vazne vyhrady. Mal som porovy krem s udenym lososom. Kto by cakal bielu polievku, mylil by sa – podla mna tam bola pridana sladka paprika kvoli farbe, krem navyse uplne najemno rozmixovany – budiz, ale mne by tam nevadili aj plavajuce kusky poru. Bohuzial chut bola uplne zastreta, keby som nevedel, ze ide o por, dlho by som hadal , z coho je polievka pripravena. Navyse som tam citil pravdepodobne glutamat – vegeta? lacny kockovy bujon? Poctivy kusok udeneho lososa bol navrchu v polievke – bez vyhrad, jedine plus. Slepaci vyvar s rezancami nicim neprekvapil, rezance kupovane, priemerne.
    Hlavne jedlo – jahnacie kolienko na cesnaku, duseny spenat, stuchane zemiaky s parmezanom. Zaujimava kombinacia, maso prepecene, ale nie suche.
    Steak z jelena na cervenom vine s brusnicami, romanesco na masle, opekane zemiaky s rozmarinom – v podstate klasika, bez vacsich vyhrad.
    Obsluha slusna, vsimava, na SK pomery aj relativne komunikativna, hoci i tu by sa dalo co-to zlepsit. Pre deti pripravili jedlo , ktore nebolo v menu. Aj ked som poriadny jedak, porcie boli na moj vkus naozaj velke, dlho som bojoval najma s jahnacim kolienkom. Velke minus: na stole k dispozicii na dochutenie miska s „pikantom“ – hlavnu zlozku tvorilo asi chilli (moze byt) a pozor – v druhej miske bola stara dobra vegeta !!! Neviem, ci si to vydupali zakaznici zavisli na vsadepritomnom zabijacovi chuti, ale v tejto cenovej hladine by sa nic glutamatove na stole objavit nemalo. Celkovo davam palec skor nahor, ale stale plati, ze nepoznam v Nitre podnik v strednej cenovej urovni, kde by som si sadol k jedlu bez obav. Co je na pomerne velke mesto vcelku hanba.

    1. Možno to bola Vegeta bez glutamanu :-) • stačí sa len opýtať

  9. Bohuzial sa asi opytat nestaci… Ked som sa opytal z kade beru kuracie mäso, bola odpoved ze NOWACO. Tak som patral dalej a pytal som sa od koho presne, kedze je to len velkosklad a nie prvovyrobca. Casnik sa isiel opytat do kuchyne, to bolo ok… skor ma zarazila odpoved ze je slovenske z firmy HSA z Luzianok pri Nitre (mali asi na mysle HSH vo Velkom Zaluzi). Kedze v HSH robim obchodneho zastupcu mam pristup k udajom o odberateloch… 3x mozete hadat ci dodavame do NOWACO, alebo nie :D nie, NEDODAVAME… KLAMAL. Horsie bolo ze klamal aj otcovi, ktory chcel vediet ci je losos, ktoreho chcel cerstvy, alebo mrazeny. Casnik povedal, ze cerstvy, no pilinova chut a struktura presvedcila o opaku, cize opat klamstvo. Keby povedali pravdu, proste si dam nieco ine, ale takto tam uz nikdy v zivote nevkrocim, lebo 2x za jedno posedenie boli schopni oklamat.

    1. To su silne informacie, som zvedavy, ako sa k nim postavi podnik samotny.

  10. Podnik ma podľa mňa 2 možnosti:

    1. možnosť : podnik prizná farbu a ospravedlní sa alebo niečo podobné.
    2. možnosť : podnik bude zatĺkať alebo sa vyhovorí na NOWACO, že oni napísali, že to je slovenské a z HSH (za cenu poľského, alebo brazílskeho pravdaže ;) ).
    Čo sa týka ryby… no comment – robia to tak asi v 95% reštaurácií.

    Je to informácia stará zhruba mesiac. Dlho som zvažoval, či to napísať, alebo nie, ale myslím si, že by sa o takýchto veciach informovať malo…

    1. Nechcem zastávať reštauráciu – nevidím jej do kuchyne, ale prečo ste čakali s námietkou až mesiac? Príde mi absolútne normálne, že keď nie som spokojný s jedlom – že má vady, môžem ho odmietnuť. Mám pocit že z Vašej strany ide o ješitnú reakciu, lebo sa Vám asi nepodarilo získať nového odberateľa (ale to je len môj osobný názor). Tiež som zvedavý ako sa reštaurácia vysporiada s Vašou námietkou. Nepochybujem že hydina z HSH je kvalitná, ale nie jediná kvalitná. V každom prípade súhlasím s tým, že personál by mal byť informovaný o pôvode surovín, z ktorých pripravuje jedlo.

  11. Práve preto aby to nevyznelo ješitne som s tým toľko čakal a zavžoval, či má zmysel to vôbec niekomu vešať na nos. Svoju cenovú ponuku som im dal ešte na začiatku jesene a pár krát som sa tam bol aj najesť aj napriek zápornej odpovede na moju ponuku. Mal som vyprážaný camembert s brusnicami, ktorý mi chutil. Ako zástupcovi firmy mi je to v podstate jedno, pretože na jednej reštaurácii to nikdy nestálo ani nepadalo a ani nikdy nebude. Aj keď som si myslel, že reštaurácia s tak pozitívnou recenziou sa zachová inak… ;) Ako človeka, ktorý chce aby sa k nemu iný človek správal férovo ma to proste len mrzelo. Ja zavádzať nepotrebujem, preto som napísal aj kedy sa to zhruba stalo. Kľudne som tú vetu s tým, že som čakal mesiac mohol vynechať lebo je irelevantná, je totiž podľa mňa úplne jedno či sa to stalo pred mesiacom, pred dvoma, alebo včera.

    1. V prvom rade sa Vám a Vašemu otcovi ospravedlňujeme za to ,že ste mali takýto pocit z posedenia v našej reštaurácii, čo mohlo byt spôsobené nevedomosťou personálu či malým nedorozumením .
      Teraz k Vašemu komentáru :
      Kuracie mäso ktoré pochádza zo Slovenska predpokladám, že nedodávate len vy /HSH/ na Slovensku.
      Do NOWACA dodávajú kuracie mäso HYZA- Žilina a HYDINA Košice no a ja chodím na nákup do velkoskladu METRO, kde vyhľadávam práve Vaše /HSH/ Slovenské (Nitrianske) kuracie mäso . Čo znamená, že áno, Nowaco nie je Vašim odberateľom, ale má Slovenské kuracie mäso a Vašim odberateľom je práve naša reštaurácia cez Metro alebo…. . Čašník Vás NEKLAMAL a možno ste jedli práve kuracie mäso z HSH.
      Čo sa týka toho lososa tak taktiež ho chodím nakupovať do METRA .
      Lososa kupujeme výhradne chladeného a nie mrazeného . Niekedy je to filet a niekedy celá ryba ktorú si sami vyfiletujeme, čo ja považujem za čerstvého lososa v rámci možností, keďže nemáme za rohom nejaké to more . Možno si treba definovať čo je to čerstvý losos, podľa mňa práve vylovená ryba , naporcovaná, daná do ľadu . Nenapadá ma nič iné ako „Poprosím Vás jeden chladený filet z lososa , čo najčerstvejší Ďakujem“ Tá pilinová chuť …. hmmm na to len toľko je z grilu a nie na pare .
      Čašník Vás ani v druhom prípade NEKLAMAL.
      Na záver ešte k tej ponuke na kuracie mäso čo tvrdíte, že ste sem doniesli a dostali zápornú odpoveď.
      Priznám sa neviem s kým ste o tom hovorili, ale zatiaľ sa ku mne dostala každá jedna ponuka od koho koľvek a to som v práci naozaj skoro celí deň a tak tiež mám mobil . Doteraz sa nestalo že personál by nedoručil alebo sa aspoň nezmienil o takejto veci a podal vizitku./ale stať sa môže, ak je to tak /. A ešte niečo, čašník nie je povinný poznať názov každého dodávateľa a ich poddodávateľa .
      Nemám čo k tomu viac dodať ,snáď len, pri takomto obvinení si dajte hneď zavolať zodpovednú osobu (prevádzkara).
      Prevádzkar

  12. Ja sa musím Unicafé zastať. Som z Nitry a myslím si, že dokážem oceniť dobré jedlo. Dlhú dobu som chodieval do Paladia. Až do momentu, pokým som neobjavil Unicafé. Áno, poloha nie je práve ideálna, ale v dnešnej dobe má už každý auto, takže… Ale k veci. Napriek množstvu reštaurácií, ktoré sú v Nitre, koľko z nich vyčnieva z radu? 5-6? Podľa mňa sú to tieto: Zlatý kľúčik, Paladium, Preego, Rouge a práve Unicafé. Bol som dlhoročným zákazníkom Paladia. Ich cocktaily sú povestné a jedlo bolo tiež na úrovni. Ale odkedy som objavil Unicafé, mám v tom jasno. Personál? V Nitre som sa s niečím podobným nestretol. Mám 25, priateľka bola madam, ja „pane“. Maximálne úslužný, taktný. Človek nemá pocit, že ich obťažujete, ale že žijú svojou prácou. Mal som možnosť ochutnať Steak á la Riki – chuťový orgazmus a kuracie prsia s parmezánovou krustou – tiež bomba. K tomu jablkový koláč. Ja v tom mám už jasno. Ak cocktaily, tak Paladium. Ak posedieť s priateľmi, osláviť narodeniny či rodinné oslavy, jedine UNICAFÉ. A môže si hovoriť kto chce čo chce.

  13. gaburiatko

    Dobrý deň Viktor,
    touto cestou by som sa Vám chcela poďakovať za skvelý tip na výbornú reštauráciu v Nitre. Rodičom som chcela darovať niekoľkochodové menu v kvalitnej reštaurácii a po prečítaní tohto článku som hneď volala do Unicafe a vôbec nebol problém sa dohodnúť aj na tom, že mi urobia darčekovú poukážku na mnou vybrané menu, aj keď to predtým nerobili.
    Rodičom chutilo úplne všetko od predjedla po dezert s kávou. Boli nadšení servírovaním, kvalitou, personálom…..takže po ich návšteve reštaurácie som počúvala samé chvály. Hneď pri nejakej príležitosti ju ideme vyskúšať s manželom :) Ešte raz vďaka a verím, že sa bude Unicafe dariť.

  14. Po precitani tohto blogu, som sa rozhodol ist aj s kolegom na obed niekde inde ako chodime zvycajne (paladium etc.). Musim podotknut, ze ked nie je dobre menu, tak nejdeme, ako ist do Hoffera na salat s mrmlom, alebo podobne chutovky. A kedze Unicafe nie je hned pri urade, tak sme sa vybrali po cestovke na obed prave sem. Uprimne ? 1-2/10 maximalne. Jedlo fadne a nie moc chutne a obsluha neochotna. Aj ked sa jednalo ,,len o menucko,, tak ma to odradilo od dalsej navstevy aj s rodinou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.