Aj pouličné jedlo sa dá robiť lepšie

Keď sa u nás povie pouličné jedlo, vybavia sa mi rôzne upravené obytné prívesy, z ktorých ide buď úderná vôňa smaženého čohokoľvek alebo v nich predávajú nepodarené trdelníky. Pritom sa aj tento typ gastronómie dá robiť tak, že sa nakoniec stanete mestskou inštitúciou a exponátom v múzeu.

Na Poľnej ulici pri bratislavskej Medickej záhrade boli osadené nové stánky pre existujúce trhovisko. Teraz k nim pribudol aj starý modrý citrón menom Uličník. Robia v ňom kávu a podávajú jednoduché jedlá a koláče. Zastavil som sa tam v stredu ráno, cestou do kancelárie.

Auto s jedlom na Poľnej ulici

V aute dvaja chalani, pozrel som ponuku a vybral si espresso (1 €) s bratislavským rožkom(0,80 €). Stroj bol malé Rancilio a káva Portiolli, zmes 80/20. Dali mi na výber, či ju chcem so sebou, lebo mi ju spravia do porcelánu. Hneď vedľa majú aj jeden malý stolík, kde by sa dala vypiť pohodlnejšie. Dal som prednosť porcelánu, nastojáka a s krátkym pokecom.

Rožok bol chutný a plnka šťavnatá, káva mu tiež sekundovala vcelku obstojne. Kávový fanatizmus bokom, naozaj nečakám, že z každého kanála má na mňa vykuknúť arabica priamo od farmára. Pre tento typ občerstvenia a danú zmes bola káva správne pripravená, so dobrou teplotou a prekvapivo chutná.

Pouličné jedlo

Espresso Portiolli

Ráno už nebolo veľmi skoré, ale zato celkom čerstvé. Veď apríl. Na trhovisku mrzla len jedna pani. Keď sa trh aj úroda poriadne rozbehnú, viem si predstaviť, že Uličník by mohol mať každé ráno čerstvé suroviny. Ideálna kombinácia.

Posmelený kávou som si dal ešte hummos (1,50 €). Dostal som ho s domácim chlebom a pokrájanou uhorkou a rajčinou. Akurátna porcia, navyše pokvapkaná olivovým olejom. Jediné čo môžem vytknúť bola nesmelá chuť. Nebál by som sa pridať trochu viac rímskej rasce. Chuťová zakríknutosť pri cudzokrajiných špecialitách je u nás všeobecne rozšírený jav. Mimo hummosu ponúkajú aj lepény, po našom osúch. Navrchu s bryndzou a špenátom. Sú tu ešte tzatziki a rumunské miči, mleté hovädzie na paličke. Plus šenkvické pagáče a pár ďalších koláčov.

Aktuálna ponuka

Kompletný cenník

Záver

Podľa mňa je ponuka akurát a ceny rovnako. Vždy je možnosť ju sezónne obmieňať. Z toho, čo som počul od majiteľov, chcú veci robiť jednoducho a bez zbytočných rečí. Neplánujú ani byť na sociálnych sieťach. Načo aj, ponuka je stručná a toto je pouličné jedlo. Atmosféru má na mieste, keď slnko presvitá cez stromy parku. Držím chalanom palce a som zvedavý, kam sa to miesto posunie, keď sa v lete zaplní trhovisko.

 

Uličník
Trhovisko na Poľnej ulici
(vedľa Medickej záhrady)
Bratislava


View Trhoviská in a larger map

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (7)

  1. parada. chodim v Prahe okolo podobneho, nebojim sa povedat, food trucku. teda myslim ze rovnaky typ auta, len tam viac smazia. volaju sa crush.cz

    niekde mam aj krasnu knihy o food truckoch v Amerike, len to teraz neviem najst.

  2. food trucky su genialne. som moc rad, ze dorazili aj na svk. Tu mame jednu super akciu vola sa Off The Grid, kde sa skupina food truckov zide na mieste X a robi sa „party“. Zacalo to s Fort Mason (tunajsia pevnost), ale teraz je to na viacerych miestach. Super vec!

    http://offthegridsf.com/

  3. Ja som si dnes u chalanov dala obed „Miska plna salatov“ a bol famozny. 3 druhy salatov + kuskus, jednoduche a vynikajuce zaroven :-) Este ma caka kolacik, na ktory sa uz tesim :-)
    Drzim chalanom palce, dufam ze nas dalej budu tesit skvelym jedlom a kavickou.

  4. Vcera som tam bol nahodou, dal sam kavu a kolacik aj bratislavske rozky s orechy & makom.
    Mozem doporucit! :)

  5. Naposledy som sa stavil u chalanyov v Ulicnikovi kratko pred vianocami na vareny ribezlacik, ale odvtedy po nom ani chyru ani slychu. Taaaaak smutno-otupno ostalo na jeho fleku na Polnej…. Spekulujeme ci uz potreboval servis, alebo len zmenil miesto, alebo to chalani zabalili a isli radsej na rivieru. Co je s ulicnikom? Kto o nom nieco vie??

    1. Netusim, ale podla mna obycajna zimisko. Nie je sranda stat cely den v otvorenom autiaku.

      1. no prave ze aj cez teple dni ho nebolo, prosto zmizol na par tyzdnov. chalani tam predtym zvykli stavat aj vo vacsich zimach .

        ale uz je jar, a ulicnik je spaeaeaeaeaeaeaet!!!
        aj gulasik sa vari, aj kavicka a dalsie dobroty rozvoniavaju, takze tesime sa!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.