Trochu vanilky a voňavého korenia

Dnes som v Cocopinde dostal darom 5 krásnych a čerstvých vanilkových luskov. A od ďalšieho známeho zasa balíček domáceho medovníkového korenia. S oboma sa rád podelím, takže je tu opäť mierne prevýchovná súťaž.

Vanilka a medovníkové korenie

Do zajtra, teda štvrtka polnoci nám pošlite emailom odpoveď na nasledovnú otázku: Prečo sa Bourbon vanilka volá Bourbon? Správne odpovede posielajte na tradičnú adresu delikatesy zatočenýznak klimo bodka net, heslo „Súťaž“. Jeden z vás dostane 5 vaniliek a čerstvé medovníkové korenie.

Vyhodnotenie

Do súťaže sme dostali 79 odpovedí a všetky boli správne. Za menom Bourbon treba ísť do 16. storočia a do Francúzska, kde nájdete panovnícky rod pod týmto menom. Následne sa treba ísť pozrieť na ostrovy v Indickom oceáne, konkrétne na ostrov Réunion, ktorý voľakedy niesol meno spomínaného panovníckeho rodu, teda Île Bourbon. Čiže ponašom, Bourbonský ostrov. Toto je zároveň prvé miesto mimo rodného Mexika, kde sa podarilo pestovať orchideu rodu Vanilla Planifloria (Vanilka Plocholistá). Následne sa pestovanie rozšírilo aj na ostatné ostrovy, hlavne Madagaskar, ktorý je dnes najväčším producentom tohoto voňavého korenia.

Vanilkové lusky a perníkové korenie vyhráva Peter Wartiak zo Žiliny. Gratulujeme a cenu posielame poštou.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (2)

  1. iba Slováci, nebo už i Češi by mohli? :)

    1. Pokial v sutazi vyslovene neni napisane, ze je obmedzena len pre Slovensko, tak plati pre vsetkych ;-)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.