Omrvinky: znepokojení potravinári, rajčinový guru a antropológia jedla

Trochu spamovania tlačových agentúr, fanatického pestovateľa rajčín aj antropológiu jedla. Ešte ani moc nepripeká slnko, a už tu mále letné a trochu divné Omrvinky.

Predaj z dvora vadí potravinárom

Cez tlačové agentúry sa dostal do medii článok o tom, ako sú firmy v Potravinárskej komore znepokojené Predajom z dvora. Podľa mňa sú znepokojené niečím úplne iným… Hlbší zmysel tohoto spamu vám bude možno jasný, keď zistíte, ktože vlastne sú tí Potravinári. Kuk na ich zoznam.

Aký tvar a farbu môže mať taká rajčina

Rajčinový guru

Kúsok za hranicami, v rakúskom Frauenkirchen, je rajčinový guru. Má toľko odrôd, až vám budú oči prechádzať. Z pestrej webstránky tiež. Našiel som tam dokonca aj staré sibírske sorty… žasnem.
A zároveň si nevdojak spomínam, ako som pred dvadsiatimi rokmi zháňal u Rakušákov dvojkazeťák. To sa fakt za tie roky nič nezmenilo a za dobrým treba vycestovať?

Foodbloggeri smerujú na univerzity

Foodbloggeri už nie sú nič nové. Povedzme si to otvorene, skôr alebo neskôr sa každý z nás vypíše z podoby. Možno aj preto začali niektorí foodbloggeri hľadať rôzne špecializácie. Napadlo ich napríklad študovať historické recepty a ich prepojenia s kultúrou konkrétnych národov alebo krajín. Nie, toto neznamená upiecť bábovku podľa receptu po prababke. V Amerike je to samostatná akademická disciplína.

Food antropológov zatiaľ nie je veľa, ale potichúčky pozorujem ich nárast. Len dúfam, že nezačnú nachádzať kadejaké obskúrne prepojenia a dostávať granty na štúdium tvaru spomínaných báboviek. To by už bol vážny hardcore!
Pre začiatok mrknite na zopár stránok:
http://foodanthro.com/
http://www.indiana.edu/~anthro/food_flash.html
http://www.culinaryanthropologist.org/
http://food-culture.org/

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (12)

  1. Joe Kundlák

    Viktor, pre nás neznalých hlbších súvislostí, ktože sú to tí Potravinári detailne zač?

    Z ducha článku by som tipoval zástupcov rozličných veľkých firiem (ale nemám ani šajnu)…

    1. Link je v clanku, Kuk na ich zoznam. Ale hadas spravne, vyber z toho najdinosaurieho, co v potravinarstve existuje ;-)

    2. Joe Kundlak

      Dik :)
      Toho zoznamu napravo som si nevšimol, pozeral som priamo mená ľudí…

      Njn.

  2. K tej prvej sprave: tak to je gol. Drzosts a trapnost v jednom! Mozu sa hanbit, „potravinari“!

  3. všetky komory v našich končinách sú zväčša nefunkčné organizácie, ktoré akurát tak chránia nejaké „vyššie“ záujmy.

    aj toto je celkom zaujímavá správa, zvlášť keď drží v hrsti nielen Čechov ale aj Slovákov…
    http://www.reflex.cz/clanek/zpravy/46144/andrej-babis-pan-chleba-nastupuje-bude-nejvetsi-pekar-v-zemi-konecne-delat-lepsi-chleba.html

    1. Zaujimava sprava je skor nieco ine. Pokial mam dobre informacie, tak Babis kontroluje kompletne cely potravinovy retazec. Od pody, cez druzstva, hnojiva, postreky az po finalnu vyrobu, teda spominane pekarne. Az tymto to cele nabera obludnejsie rozmery, nie ze sa pospajalo par pekarni…

      Pripominam, ze do roku 2014 nesmu cudzinci v SR kupovat ornu podu. Uvidite to rošošo po tomto datume… Ak si samozrejme dovtedy nekupite aspon nejake policko.

    2. však tam sa presne o tom píše :-) čo bol asi tak posledný klinček predtým, ako som začala piecť vlastný chlieb.

  4. Preco ked citam ten clanok od potravinarov mam pocit akoby som citala clanky z dob pred 1989? Ozaj smutne, ale tak myslim, ze prave my spotrebitelia to musime brat s rezervou a tlacit dopyt spravnym smerom. Krasne sa ten clanok doplnil tym panom z Rakuska. Neviem ci cielene, ale vytvoril si tam Viktor pekny kontrast :)

    1. Zaujimavy postreh. Sam som si neuvedomil, ze ten clanok naozaj znie ako z cias, kedy sa riesila „veduca uloha“ a ine vzletne hesla.
      A ten kontrast? Tentoraz je to čaro náhody ;-)

  5. Dobiť celú potravinársku komoru päsťami a opľuť!!! Popísal si iba pekný príklad bežnej lobby. Keby sme sa všetci viac zamysleli, prišli by sme na to, že všetko na tomto svete je riadené pár ľuďmi. Svet ovládajú magnáti z najbohatších odvetví: farma, zbrane, ropa. Keby to tak nebolo, už dávno by sme všetci vedeli, že smerovanie sveta by bolo iné, vedecko-technický pokrok by bol omnoho ďalej, mnoho chorôb by nikdy nebolo vzniklo a nebolo vytvorených, keby to neboli „super“ prachy pre farmaceutický biznis, atď. Chce to iba rozmýšľať, veľa čítať, hľadať alternatívy a nájsť si svoju cestu. Pána Stekovicsa som sa už pred rokom (žiaľ bez mapy) pokúšala v dedine nájsť, ale nepodarilo sa mi to. Tak veľmi som sa na neho chystala! Nevadí. Minulý rok som dokonca jeho plánty videla predávať aj v sieti Billa AT – čo ma dosť odradilo a moje nadšenie hodne ochladlo. Len tak pre info a zo zaujímavosti by som sa k nemu pozrieť išla. Dobre Viktor, ľúbi sa mi, čo pre slovač robíš, len aby ťa Trend a vyššie ciele, či miestna lobby neumlčali.

  6. Ad rajčinový guru-netreba cestovat do Rakouska, stačí objednat semena z http://www.tomatofest.com a vypěstovat si rajčata sám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.