Omrvinky: kopec užitočných informácii a pár poznámok k festivalom

Máme tu prvé tohtoročné Omrvinky. Nejakým spôsobom sa v nich nahromadilo kopec užitočných stránok. Plus vykúkajú prvé festivaly.

Bratislavský regál

Jediný problém tejto stránky je, že je celá len na Facebooku. Prečo? Pretože pomáhajú hľadať napríklad pohánkovú vňať, dobré mäso, čierny sezam a kopec ďalších. Postupne sa z toho stáva celkom dobrý pomocník v zháňaní dobrých surovín, naozaj len škoda tej fixácie na sociálnu sieť.

www.facebook.com/BratislavskyRegal

Kvásková mapa

Z podobného súdka je kvásková mapa od Cuketku. Na pecempecen.cz je už pomerne dosť špendlíkov aj na Slovenskej mape, takže ak chcete skúsiť kváskový chlieb, nič ľahšie ako pohľadať niekoho vo svojom okolí.

www.pecempecen.cz

Zimny festival jedla

O tomto festivale sme už písali a medzičasom už aj začal. Dano Stančík k nemu napísal pár postrehov, ktoré majú celkom hlavu aj pätu, oplatí sa prečítať.

varicdaniel.blogspot.sk

Nový festival na obzore

Coffee Fest

Zatiaľ to vyzerá len ako namotávka, ale všetko nasvedčuje tomu, že sa u nás bude konať samostatný festival kávy. Rozumej, nie PR akcia pár značiek a kaviarní, ale normálny festival s workshopmi a odbornejším zameraním. Informácii je zatiaľ málo, ale stránka festivalu je už v príprave.

www.coffeefest.sk

Pár maslových tipov

Dopočuli sme sa, že lokálna Farma Tuška v Kosoríne začala popri syroch a masle ponúkať aj ghee (alebo prepustené maslo). Vznikla síce okolo toho na Facebooku slovíčkarska ťahanica, čo presne je prepustené/pražené/vyčistené/pretopené a neviem aké maslo. Podstatné je, že po Oravamilku asi len druhá lokálna farma, ktoré dala do svojej ponuky niečo podobné. Čomu tlieskame.

www.farmatuska.sk/nepasterizovane-domace-maslo,90.html

Našli sme aj celkom slušnú vegánsku verziu masla. Kokosový olej, olivový olej a kurkuma, samé dobré suroviny. Ani výsledok nevyzerá najhoršie a určite stojí za natretie na chleba.

varecha.pravda.sk/recepty/domace-rastlinne-maslo-vegan/35161-recept.html

Pokračovanie kuchárskej knihy

Pred sviatkami vyšli Poklady slovenskej kuchyne od Silvie Pilkovej s podtitulom Bratislava, Záhorie a Podunajsko, v tomto roku vyšlo pokračovanie nazvané Dolné Považie, Stredné Považie, Horné Považie. Prvá sa vydarila, preto počítam, že rovnaký koncept bude fungovať aj v pokračovaní.

http://www.martinus.sk/?uItem=135579&z=rez&utm_source=rez&utm_medium=email&utm_term=iid135579

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (1)

  1. zdravím pána autora. do budúceho článku na túto tému by mohol zahrnúť slovenský počin, ktorý vznikol pár týždňov pred vianocami – http://www.receptypregamerov.com
    – ide o stránku učiacu základné praktiky varenia a najjednoduchšie jedlá hlavne pre PC nadšencov. heslá: ľahko dostupné suroviny, príprava do 15 minút, výživné jedlá

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.