Omrvinky: koniec jednej éry, trhy na plné pecky a súťaž

Všetko sa raz skončí, aj keď vlna farmárskych trhov u nás zdá sa začala ešte len vrcholiť. Keď k tomu prirátam jednu fajn knihu a súťaž, máme vystarané na nové májové Omrvinky.

Noma už nedominuje

Ako vravím, všetko sa raz skončí. Aj prvenstvo reštaurácie Noma v rebríčku 50-tich najlepších reštaurácii sveta. Na špici ju vystriedala španielska reštaurácia El Celler de Can Roca. Ďalšie prekvapenie, v prvej desiatke nie je ani jeden podnik z Francúzska. Ale zato na deviatom mieste je Steirereck, hen za rohom vo Viedni.

www.theworlds50best.com/list/1-50-winners/

Skončilo Paparazzi

Tento podnik sa možno nie každému páčil, ale treba mu nechať jedno. Že fungoval od roku 1999. Vzhľadom k tomu, že u nás jednoducho nemáme podniky s tradíciou povedzme 50 rokov, ako je tomu v susedných krajinách, je vek Paparazzi na naše pomery celkom slušný. Vlastne bol, keby 30. apríla tohto roku nezavrel. Red Monkey Group je zatiaľ skúpe na slovo, podrobnejšie informácie nemajú ani na stránke, ani na sociálnych sieťach. Zdá sa, že „generačná výmena“ postupne postihne celé Staré mesto v Bratislave.

Veľká vlna farmárskych trhov

Pred nedávnom mal veľký úspech Dobrý trh na Jakubovom námestí v Bratislave. Trhy vo Fresh Markete Bratislava sú už klasika, rovnako tak Farmárske trhy na nitrianskom Agrokomplexe. Plus sa 18. – 19. mája v Sade Janka Kráľa uskutočnia Farmárske trhy v réžii bratislavskej organizácie turistického ruchu. Takže trhy už oficiálne prekročili alternatívnu/hipsterskú fázu a pomaly sa stávajú masovkou.

Farmárske trhy

Táto roztopaš sa týka vo veľkej miere len Bratislavy a zrejme to tak aj ostane. Veď, kto by sa vzrušoval nad domácimi vajíčkami, keď mu ich doma slepice každý deň nakladú na misu a popri tom obserú pol dvora. Ale vážne, treba sa mrknúť k susedom do Čiech a poučiť sa z ich chýb. Konkrétne priekupníkov, ktorí sa tvária strašne bio a natur, pritom predávajú to isté, čo dostanete v supermarketoch. Nevravím, že sa to deje aj u nás, ale každá masovka skôr alebo neskôr prinesie aj takéto vedľajšie účinky. Tak nezabudnite debatovať s obchodníkmi, pýtajte sa ich a rozmýšľajte.

www.tourismbratislava.com/farmatrhy

Doplnenie: spomínané Farmárske trhy v Bratislave akurát v Sade Janka Kráľa spôsobili vydupanie trávnika a neporiadok a farmárske boli asi len za kapelu Vidiek. Prečo? Lebo kofola a cigánska nie sú ani náhodou farmárske. Toľko k spomínaným vedľajším účinkom.

Ľudová kultúra

Objavil som ho len nedávno, ale je to staršia vec. Slovník pôvodných slovenských jedál a potravín z dielne SĽUK-u. Celkom šikovná vec, ak pátrate po pôvodných gastronomických veciach.

www.ludovakultura.sk/index.php?id=20

Ako chutí masala

Ako chutí masala

Minulý týždeň mala foodbloggerka Miška Samant krst svojej knihy Ako chutí masala. Nečakajte klasickú kuchársku knihu. Je to skôr jej osobný príbeh o tom, ako sa vlastne dostala do Indie a čo tam zažíva. Samozrejme popri tom nájdete aj dobré recepty, ale vždy v konkrétnych súvislostiach. Kniha je útla a číta sa ľahko, takmer ako jednohubka. Príjemné osvieženie medzi kuchárskymi knihami.

www.albatrosmedia.sk/ako-chuti-masala.html

Súťaž

Keďže Miška je kamoška a AlbatrosMedia nám prihodil pár kníh na rozdávanie, bude súťaž. Traja z vás môžu vyhrať knihu Ako chutí masala aj s podpisom autorky plus ku každej ešte pribalíme jedno prekvapenie. Stačí ak nám napíšete odpoveď na nasledovnú otázku:
napíšte aspoň 3 exotické korenia, ktoré sa často používajú v indickej kuchyni.

Odpovede posielate len emailom na delikatesy zatočenýznak klimo bodka net, najneskôr do polnoci piatku 10. mája 2013. Do predmetu správy nezabudnite pripísať „Súťaž“. Troch víťazov uverejníme nasledujúci deň, teda v sobotu 11. mája 2013. Súťaž je otvorená pre čitateľov zo Slovenska (mimochodom, kniha vyšla aj v Čechách a dokonca v češtine).

Vyhodnotenie

Otázka nebola príliš ťažká, Indovia toho používajú neúrekom. Takže ak ste napísali čokoľvek od kurkumy, koriandra, cez zázvor a tamarind až po asant, mali ste pravdu. Mimo týchto je tu ešte kopec rôznych zmesí korenia. Dostali sme 47 odpovedí a všetky boli správne. Spomedzi nich sme vybrali troch z vás, ktorí vyhrali podpísanú knihu Ako chutí malasa a ako malé prekvapenie, aj balíček indického korenia k tomu.

Sú to Linda Klanicová, Vincent Marton a Ivana Tomaškovič. Gratulujeme a cenu posielame poštou začiatkom budúceho týždňa.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (1)

  1. Máš zrejme pravdu – o tej generačnej výmene v Starom meste BA, len všetci fanúšikovia dobrého, sezónneho a poctivého jedla svorne dúfajme, že celé centrum už nadobro neovládne medusagroup a ich ultra super predizajnované „koncepty“ reštaurácií … :( , ktoré sú o všeličom – len nie o dobrom jedle!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.