Omrvinky: gastro-veľtrh, revolúcia barmanov a súťaž

Máme za sebou ďalší ročník veľtrhu Danubius Gastro, barmani cez víkend štrngali šejkrami a budeme zasa súťažiť. Sú tu januárové Omrvinky.

Danubius Gastro neprekvapilo

Tento ročník neprekvapil. Pocitovo ubudla asi tretina vystavovateľov. Tí čo zostali, boli na rovnakom mieste, ako minulý rok. Tradične pútal oči carving a rôzne súťaže, inak to bol v podstate šedý ročník. Kávové značky boli len tri skôr tie menej známe, víno bolo naopak silné. Mala sa konať aj súťaž Barista Open, ale niekoľko tímov odvolalo účasť pre chorobu, tak sa z toho nakoniec stala len kávová exhibícia.

Potešili „farmárske“ stánky, podobné ako má napríklad Agrokomplex na svojich farmárskych trhoch. Bol tu mak z Jarnej, syry, jelenie salámy, stánok ovocinárov, ale aj bezcukrové sladkosti.

Nepotešili návštevníci. Vystavovatelia sa sťažovali na absolútnu igelitkovú nenažranosť národa. Ľudia liezli do stánkov, sami si chceli čapovať a naberať veci, niektorí neváhali kradúť, jedným slovom hanba. Aj to je možno jeden z dôvodov, prečo niektorí vystavovatelia budú zvažovať účasť najbližší rok. Možno by bolo dobré vrátiť výstave profesionálny charakter. Napríklad cez drahšie vstupné alebo osobné pozvánky.

Fotogaléria

Revolúcia barmanov

U barmanov sa začali diať veci. Už dlhšie máme na Slovensku poriadne schizofrenickú situáciu. Kým naši barmani vyhrávajú svetové súťaže a sú z najlepších na svete (námatkovo spomeniem Stana Vadrnu a Erika Lörincza), naša slovenská asociácia sa správa ako z treťohôr. Pohár trpezlivosti pretiekol Lubošovi Ráczovi, ktorý jasne pomenoval problémy vo svojom článku na blogu Barkultur a hneď ich aj položil prezidentovi Slovenskej barmanskej asociácie naživo. (Áno, stránka je dlhodobo nefunkčná…)

Stalo sa to na Danubius Gastro, v rámci barmanskej súťaže. 13 popredných slovenských barmanov zobralo svoje šejkre a hlasným štrnganím priamo na mieste vyjadrili protest proti doterajšiemu fungovaniu asociácie. Šéfstvo samozrejme kadečo prisľúbilo, ale uvidíme, či sa niečo zmení.

V skratke – profesné a občianske združenia môžu žiadať ministerstvo o udelenie akreditácie na poskytovanie školení v danej oblasti. Na Slovensku pôsobí viacero asociácii, ktoré spolupracujú s odbornými školami a organizujú pre ne školenia. Otázka samozrejme je, aká je kvalita poskytovaných školení a hodnota vydávaných certifikátov…

Celá situácia podľa mňa len kopíruje revolučné dianie v celej spoločnosti. Jednotlivci prichádzajú nato, že celý systém je vo svojej podstate zlý a skostnatelý. A zároveň prichádzajú nato, že veci sa dajú robiť aj lepšie, jednoduchšie a komunitne. Som zvedavý, kam sa barmani pohnú, držíme im palce.

Ďalšie info aj s videami protestu čítajte http://www.barovenoviny.sk/?p=907.

Súťaž

Vrecko detail

S novými stánkami v našej tržnici je tu súťaž. Tentoraz o jedno vyšívané vrecko s levandulou. Otázka je jednoduchá: napíšte nám aspoň tri známe oblasti, kde sa pestuje vo veľkom levandula.
Odpovede posielajte len emailom na delikatesy zatočenýznak klimo bodka net, najneskôr do štvrtka 26. januára 2012 polnoci. Heslo emailu: Súťaž. Jediného víťaza/víťazku vyhlásime nasledovný deň, teda piatok 27. januára 2012 tu na stránke.

Najbližšie súťaž o syrovú „kyticu“ od Farmy Tuška.

Vyhodnotenie súťaže

Odpovedí sme tentoraz nedostali veľa. Až 7. Možností odpovedať ste mali neúrekom, tak spomeniem len tie najznámejšie oblasti pestovania: Provensálsko, Hvar, Tihanyi, Pannonhalma a ďalšie. Zo všetkých správnych odpovedí sme vybrali jedného z vás, kto vyhráva vrecúška levandule – je ním Jaroslav Marton z Prešova. Gratulujeme a posielame cenu.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (15)

  1. Dakujem za fotky a komentar.

    Teda to spravanie sa navstevnikov ma poriadne zarazilo.
    A aj zamrzelo, s niecim takym som nepocital.

    Nekulturna a zvlcila doba dokaze zmenit aj inak pokojny a inteligentny narod.
    Skoda.
    Mam z toho vsetkeho, aj z diania na Slovensku velmi zmiesane pocity.

  2. Pekne napisane, len mala oprava, stankov s kavou bolo o malicko viac, s pohladom na navstevnikov suhlasim

    1. Ano, ale ratal som len kavove znacky, nie stroje a dalsie vybavenie. Ci mi nejake dalsie usli?

  3. Viktor, boli este : Carraro, Cagliari, Attibassi, JJ Darboven, Veronia, Priatelia dobrej kavy – snad som nezabudol na ziadneho :)))

  4. Ano, este tam boli :)

  5. este koment k basr a jeho linku : je to nieco poddobne ako SKBA len cez iny kopir, spravny link a info by som odporucil tu : http://www.barovenoviny.sk/?p=907

    1. Vdaka za link aj za doplnene info, opravil som to aj v clanku

  6. Ahoj Viktor, ďakujem za pozornosť, že ti neušla ani taká udalosť akou je “Barová Revolúcia“. Napísal som to schválne veľkými písmenami, lebo je to pre nás barmanov veľká udalosť a ako si správne poznamenal, ide o to, pozmeniť resp. dať dokopy správne fungovanie SKBA a skvalitniť jej kurzy. Avšak nechápem ten odkaz na stránku BASR, je to všetko fajn že aj oni píšu o tejto Revolúcii (čo nieje na škodu),ale určite ti neušlo, že pán Petrikovič si robí v článku PR na svoju školu. A to na činoch druhých ľudí, pričom on sám ruku k dielu nepriložil. Ver mi ako človeku čo vidí do toho hlbšie, že ak BASR vznikla z dôvodu, že od človeka s odborným vzdelaním nie sú OK jeho tovaroznalectvo a techniky učenia (pán Petrikovič tým naráža na SKBA), pozri sa prosím Viktor bližšie na kurzy BASR, myslím že bude úplne stačiť ten baristický. Je len na tebe Viktor, či chceš podporiť organizáciu podobnej tej, proti ktorej nesprávnemu fungovaniu bojujeme. BASR je len ďalšou z tých, kde ide viac o peniaze ako o poslanie. Ďakujem…

    1. Ahoj Šaban, vdaka za komentar. Neorientujem sa vo vasich barmanskych veciach az tak dobre, aby som hned videl odkial aky vietor fuka. Popozeral som dodatocne clanky aj videa a doplnil veci do clanku. Drzim palce

    2. Šaban Ristemovič

      Ďakujem ti Pane, a ďakujem aj za to, že o tom píšeš, treba to šíriť ďalej… Ako poznamenala profesorka z jednej hotelovej školy, Slovenské barmanstvo stojí teraz na križovatke a dúfajme, že aj vďaka správnym ľudom, sa vyberie tou dobrou cestou…

  7. Dobre vystihnute, vystava upadla a tí „ľudia“…no comment

  8. kava sa spomina, vino sa spomina a co pivo, ani poznamka na okraj ze sa tam capovalo momentalne jedno z najlepsich a najinovativnejsich piv na svete od skotskeho pivovaru Brewdog… pivo je predsa kulturny napoj, dokonca si myslim ze tento pivovar si zasluzi co i len minimalnu pozornost za inovacie kt0re do tohto segmentu priniesli… howgh…
    P.S. a je to delikatesa, aj ked nie .sk ;-)

    1. Vdaka za pripomenutie maroche! Mrkneme to. Clanok bol skor len kratka noticka a pocitovka so vseobecnym konstatovanim, tak nam to prepacte, ze sme nespomenuli vsetky detaily vystavy.

  9. včielka

    Ono to s tými návštevníkmi nebude také dramatické… Keď je výstava jarmočná, tak aj ľudia sa správajú jarmočne, resp. očakávajú jarmok. Keď vystavovatelia chcú ľudí nalákať na tovar a povedať tak odberateľom: „Aha, aký je o ten výrobok záujem, ľudia to budú kupovať…“, tak na to im organizujú ochutnávky. Nuž čo teda vlastne čakajú… ? To je taká vzájomná nevraživosť – vystavovatelia na návštevníkov, návštevníci na vystavovateľov, pacienti na lekárov a lekári na pacientov, učitelia na žiakov a žiaci na učiteľov… Ja by som to povedala aj jadrnejšie: nech sa vystavovatelia nepose… Mne sa napríklad nepáči, keď je deň pre odborníkov a Meinl si tam vycapí, že dáva ochutnávať kávu o 15.00 Takže ani ako jedna z „odbornej verejnosti“ nemôžem ochutnať ich espresso hocikedy, ale len v tlačenici o 15.00 (teda ak tam nejaká bola – neviem). Mimochodom, keď slušne požiadam, prečo by mi ho nemohli ponúknuť hocikedy aj počas ďalších troch dní? Asi si pestujú pocit výnimočnosti, keď „národ“ naorganizujú na určitý čas do nepohodlnej a nedôstojnej tlačenice. To isté platí pre zmrzlinárov. Akoby mrazili zlato a nie trochu aromatizovanej, prifarbenej tekutiny.
    Určite že sa tam prídu pozrieť aj takí, čo sa chcú predovšetkým najesť a napiť – no nechodia napr. bezdomovci do Tesca na desiatu ? Ale nálepkovať tak národ – no to už je, ako keby sme celú slovenskú barmanskú komunitu posudzovali podľa SkBA. Koniec koncov, nedávno bol v Berlíne Grune Woche a to je udalosť, pri ktorej sa len ochutnáva, žerie a pije. Tak sa toľko nehanbime!

  10. Tento rok som prvykrat navstivila Gastro a mna naopak prekvapilo, kolko malo tam bolo ochutnavok, cakala som, ze vyrobcovia sa budu chciet prezentovat, preco prave ich vyrobky kupovat. A trochu ma prekvapilo tiez to, ze v piatok bolo otvorene do 6, pritom mnohe stanky boli zbalene uz davno pred siestou, nestihli sme si tak kupit dobroty, ktore sme cestou postretavali.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.