Omrvinky: ešte jeden festival, retro Encián a návrat glutamátu

Festivaly nám už pomaly končia, keď sa tu z ničoho-nič objavil jeden nový. Encián sa rozhodol byť retro a glutaman sa nám pekne potichúčku vrátil späť. Sú tu augustové Omvinky.

Nový festival jedla v Bratislave

Kde sa vzal, tu sa vzal, 7. – 9. septembra bude nový Danube Fest na bratislavskom Hlavnom námestí. Danube Fest preto, lebo má spájať kuchyne krajín, ktoré ležia na Dunaji.

Akciu vedú organizátori Slovak Food Festivalu. Pár týždňov pred začiatkom stránka zatiaľ z veľkej časti zíva prázdnotou. Nie celkom som pochopil úvodnú fotku pirohov so slaninou, keď sa celý festival odvoláva hlavne na rybie špeciality. Podľa mňa škoda, že sa festival neodohráva priamo pri rieke. Takto nazvaná a zameraná akcia si to vyslovene pýta. Každopádne, rád sa tam pôjdem pozrieť.

www.danubefest.com

Retro Encián

Minule som sa v potravinách vrátil späť v čase. Známy slovenský syr Encián prebalili do retro obalu. Teda, nie celkom. Krabička je hranatá a nie osemuholníková, ale šumná slovenská deva zostala. Tí, čo majú lepšiu pamäť odo mňa, si všimli, že gramáž tiež nie je retro. Z pôvodných 120g klesla na 110g. Čo na tom, nostalgia dostala aj mňa.

Trochu toho glutamanu prosím

Určite si pamätáte na to haló, keď sa začalo diskutovať o glutamátoch a vylepšovačoch chutí v potravinách. Z potravín postupne vymizli, výrobcovia glutamát dali neskôr späť, ale v inej podobe, ako „výťažok z kvasníc“. Okolo toho sa rozvinula nová hystéria.

Našťastie to s glutamanmi nie je až také zlé, ako by sa pri prvom pohľade mohlo zdať. Kyselina glutámová je aminokyselina, ktorá sa nachádza prakticky všade. V našom mozgu sa stará napríklad o pamäť a učenie, ide o neurotransmiter. Často sa viaže do solí, čím vzniká napríklad glutamát sodný, kódovo povedané E621. Veľa sa špekuluje o tom, že nadmerná konzumácia umelého glutamátu pôsobí na mozog toxicky, čím môže spôsobovať odumieranie nervových buniek. Popri týchto účinkoch je problém aj sodík. Ľudia konzumujú príliš veľa soli a k nej treba pripočítať aj spomínaný glutamát sodný. Presnejšie informácie si prečítajte napríklad tu.

S glutamátom to neradno preháňať, ak ho budete konzumovať v nerozumnej miere a umelej forme. Obzvlášť v čínskych reštauráciách ho zvyknú pridávať vo forme prášku do jedál, na zvýšenie umami. Po strašení otravou zvanou syndróm čínskej reštaurácie sa bohužiaľ začalo strašiť nezmyslami. Niektoré stránky varujú, že mnohé jedlá z rýb, mäsa, sóje, ďalej fermentované potraviny a ďalšie suroviny obsahujú hojné množstvá glutamátov. Vraj by sa tieto jedlá mali obmedziť. Ak by to bola pravda, potom by Japonci a Číňania mali byť dávno úplne tupí. Zabúda sa však nato, že tieto jedlá často obsahujú aj vitamín B. Konkrétne B6 a B12 pomáhajú telu glutamát bezpečne spracovať. Pozor, stále sa bavíme o prirodzenom glutamáte, nie umelo vyrobenom E621. Prirodzený naše telo spracuje pomerne rýchlo, kým umelý sa môže hromadiť v tele a spôsobovať bolesti hlavy a ďalšie komplikácie.

Na druhej strane treba doplniť, že vitamín B je v našej strave zastúpený čoraz menej. A keď ho aj prijmeme, telo ho minie napríklad vďaka našej západniarskej záľube v cukre a sladkostiach. Potom sa môže stať, že ho nemusí byť dosť na spracovanie nadmerného glutamátu.

Je možné, že ak výrobca použije extrakt z kvasníc, výrobok bude obsahovať prirodzený glutamát aj vitamín B. Problém je, ak výrobca použije umelo vyrobený glutamát sodný a na obale ho bude deklarovať ako extrakt z kvasníc. Neviem, či je to technicky a laboratórne možné zistiť, ale pokúsim sa nájsť o tom viac informácii.

Tak ako tak, celé strašenie s glutamanom má len jeden záver. Jediné, čomu sa treba vyhýbať, je práškový E621. Menej menúčiek v panda-bistrách a obmedzte spracované potraviny. Polievku si viete dosoliť aj sami, rovnako si viete spraviť zásmažku. Alebo najlepšie, použite bylinku ligurček, ktorej chuť nápadne pripomína vegetu. Podobne dobrú službu vám spraví zelerová vňať aj rozpučený cesnak. Výborne fungujú aj jemné krúpy, zátrepka zo špaldovej múky alebo nastrúhaný zemiak.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (1)

  1. Michal Z

    Celé toto strašenie glutamátom je hrozná vec…a pôsobí viac ako novinárska kačica niež niečo skutočné.
    Vysoké množstvá tejto „strašidelnej“ látky obsahujú napr. paradajky, parmezán, lesné huby alebo sója (strukovina); ďalej riasy tak často používané v prímorských kuchyniach. Záver – nejedzte talianske a ázijské jedlá!!!

    Ak niekto do seba sype fastfoody a potom ide svoj zlý zdravotný stav zhadzovať na glutamát je to na smiech.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.