Nádejné Omrvinky: Slovak Food Festival, prášky a prekvitajúce bistrá

Slovak Food Festival

Prehupli sme sa do jari a to veští len jedinú vec. O chvíľu tu máme obligátne food festivaly. Menej ma už teší, že zároveň s nimi na nebo vzlietli „práškovacie lietadlá“, ako vraví kolega Cuketka. Bistrá však v zdraví prežili zimu a darí sa im nadmieru dobre. Raší to aj na vidieku. Definitívne jarné Omrvinky sú tu!

Slovak Food Festival

Tento festival mal premiéru minulý rok na Bratislavskom hrade. Na pár detailov sa ukázal ako celkom podarená akcia. Dobrá správa je, že festival prežil a bude aj tento rok, v termíne od 13. do 15. mája. Na rovnakom mieste a čo ma teší ešte viac, s vylepšeným programom. Ak ste sa minulý rok čudovali, čo robia dva stánky sushi na festivale, ktorý má „slovenskosť“ v názve, tento rok vás poteším. Organizátori zahrnuli medzi vystavovateľov aj stánky ôsmych slovenských regiónov. Napríklad Kysuce, Turiec, Liptov, Oravu či Horehronie. O program pre deti a rodičov sa mimo iného bude starať napríklad UĽUV. Zatiaľ všetko dobré správy…

Slovak Food Festival 2011

Počas tlačovky sa často spomínalo, že máme podporovať to vlastné a domáce. Festival prišiel navyše podporiť aj Juraj Kalna, executive chef dubajského kráľa. Milé bolo, keď spomínal skúsenosť so slovenským jedlom v Dubaji. Kráľovnej vraj mimoriadne chutili naše slivkové guľky, len v datlovej variácii.

Zvedavý som na fakt, že organizátori sa rozhodli usporiadať festival presne v čase majstrovstiev v hokeji. Uvidíme, či bude tlačenica alebo pohodový piknik…

www.slovakfoodfestival.sk

Práškový posyp

Nedávno som dostal dva nečakané „podarúnky“. Prvý z nich bol sáček pribalený k magazínu, novinka od Dr. Oetkera. Vraj Pomocník na kysnuté cesto Expres. Po bližšom preskúmaní obalu sa z toho vyklubal obyčajný prášok do pečiva, akurát ochutený akoby kvasnicami. Nechcem dělat machra, ale bázeň pred kysnutým cestom je úplne zbytočná. Ak mu človek dopraje čas a udrží ho v teple, podarí sa vždy. Rýchlo idú minútkové jedlá, ale kysnuté cesto musí skrátka kysnúť. Kto chce ísť skratkou, nedorazí do toho istého cieľa.

Ďalší podarúnok mi prišiel v podobe tlačovej správy od Unilever Food Solutions. Píše sa v nej o tom, ako firma prechádza úžasnou zmenou loga. Premaľovali ho na oranžovo… Píšu tiež, že spotrebitelia si pýtajú podrobnejšie informácie o potravinách. A kdesi pod čiarou sa krčí táto vtipná vetička: konvenience z angl. „convenience“ znamená pohodlie, výhodnosť, jednoduchosť. Sú to potraviny s vyšším stupňom spracovania ako základné potraviny. V našej gastronómii sa už tieto tzv. pohotové potraviny používali pod výrazom polotovary. Výhody convenience: Majú vysokú kvalitu, široký sortiment, šetria čas a náklady, dokonalú hygienu prípravy. Nevzniká odpad a znižujú sa nároky na skladovanie. Podporujú kreativitu kuchára. Výhodou je ľahká manipulácia, rýchla príprava.

Ak by ste čakali, že na záver tlačovej správy príde informácia, že idú reštauráciám predávať napríklad varené demi glazé, budete sklamaní. Jediná otázka na Unilever: tie konvenience, to sú tie, ktoré minule Židek v Ano šéfe! vyhadzoval do koša so slovami srákory? Hubová omáčka v prášku? Citrónová omáčka v prášku?

Bistrot de Paris

Bistrá prekvitajú

Chvalabohu niektoré „rastlinky“ našej gastronómie prekvitajú. Aj keď sú možno neobjavené a prehliadané. Denne takto chodím okolo Café Siesta. Je na Laurinskej 3, voľakedy som sa tam zastavil nie často. Nedávno som spozornel, keď vchod orámovali čierne tabule a nápis Bistrot de Paris.

Bistrot de Paris na LaurinskejHádate správne, vo vnútri sa snaží tváriť na francúzsky vidiek. Odmyslíte si toto už pomaly klišé a všimnite si detaily, ktoré robia rozdiel. Napríklad, že na stoloch sú vždy čerstvé kvety. Nedávno to boli tulipány alebo ruže. Vymenili tiež kávu, Franck vystriedal Moccabess a je to jednoznačne zmena k lepšiemu. Najväčšie perly však nájdete vo vitríne so zákuskami. Ochutnal som zatiaľ piškótovo-jahodový rez kardinál, nadýchaný a šľahačkový. Včerazasa dobošov rez. Nie že by som rozdiel necítil aj bez toho, ale mal som šťastie, že vo vrstve krému bola hrudka nerozpusteného tuku. Opatrne som ju vylúpol a ochutnal. Maslo! A horká čokoláda navrchu robila po zaborení vidličky stružlinky. Bože, kedy som naposled jedol v kaviarni takúto dobošku? Trochu som sa vypytoval, zákusky im robí šikovná cukrárka a snaží sa používať prírodné suroviny. Jedným slovom Bravo.

Zdravý vidiek

Na záver tohoto bezbrehého jarného optimizmu ešte jedna stránka – Zdravý vidiek. Nájdete na nej návody, informácie o biopotravinách, ale hlavne zoznam malých fariem a producentov. Stránka hlási aj rýchlu donáškovú službu. Žeby klíčiace slovenské „Bedničky“? (P.S. Vďaka za link, Rado)

www.zdravyvidiek.sk

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (14)

  1. Maju v tom bistre aj nieco ine ako zakusky? Vcera som siel okolo, ale zabudol som sa zastavit…

    1. Maju oblozene chlebiky a sendvice. Myslim, ze pripravia aj z cerstvych surovin, jedine co mi tam klalo oci bolo, ze chlebiky natieraju Vetom.

  2. Btw Zidek. Nenapises nieco o tom, co si myslis o tom programe?
    Pre mna ako laika je mimoriadne zaujimavy. Telebritne kucharske (gastro) show ignorujem alebo sa im vyslovene vyhybam, ale tu ma nekvalitou smrdiace zakulisie gastrobiznisu a mozne zlepsenia celkom zaujali, po prvom nahodnom videni som dal dalsie cielene. Temnym pozadim je, ze „malokde to je lepsie“ :(

  3. Ruziklan: zatial som videl tiez len par casti a na prekvapenie to bolo podla mna dobre. Jediny problem vidim v tom, aby Slovaci prekusli, ze ich tu bude „zasa poucovat Cech“, klasicka to choroba. Ale Zidek im na toto frflanie nedava myslim si absolutne ziaden dovod, prave naopak. Myslim, ze ukazal nadhlad aj profesionalitu. Zaujimava bola cast tusim z Prievidze, kde sa zazrak nestal a vyzera to, ze majitel to bude musiet napriek snahe zavret. Som rad, ze ukazali aj pribeh v podstate s nedobrym koncom, neprifarbenym, tak povediac…
    Mozme sa bavit o dramaturgii, o tom, ci je Zidekovi zle rozumiet, ci si somre pod nos, ale odhliadnuc od tohoto si myslim, ze zaklad je fajn. U mne dobry… ;-)
    Co si myslia ostatni? Napiste

  4. Zideka nepozeram, ale videla som nedavno dokument a novinarsku investigativu o tom, ako francuzske restauracie potajme pouzivaju polotovary – a nie hubovu omacku, ale rovno celu paellu, confit de canard alebo kohuta na vine z Metra. A nehanbia sa to naservirovat zakaznikom ako normalne restauracne jedlo, nielen v malych lacnych restauraciach, ale aj v tych drahsich. V beznych bistrach vacsina dezertov pochadza z mraznicky, a len tie, co maju napisane ‚maison‘ su robene na mieste (a pytaju si za ne 7 eur bez otalania). Nestve ma, ze niekto pouziva polotovary, ale vytaca ma, ze to zatajuje a este si za ne pyta nehorazne sumy…

  5. Ad Ano, sefe s Jardom…no, tazko to hodnotit, kedze je to X-ta kopia formatu, s ktorym prisiel prvy Gordon Ramsey pred rokmi…Ak si odmyslime klasicky slovensko-cesky komplex a fakt, ze Zidek naozaj varit vie (tym chcem povedat, ze nie kazdy v showbize vie, o com hovori), zostava len „to okolo“ = zidek na fritole, v telke s vlastnym programom a camouflage je vkuse prazdna… Teda In vino ako projekt klobuk dolu, je stale plne a odvadzaju tam vybornu robotu. Vysledok pre mna je ten, ze v zaplave novodobych programov o vareni, ma tento asi najvacsiu sancu na kvalitny format. Su na dobrej ceste = oducit ludi jest v restikach veci z prasku, z mrazaku a z mikrovlnky. Ale z vlastnej skusenosti viem, ze je to beh na dlhe trate.

  6. Katka: tak to mame potom stastie, ze u nas sa tie praskove veci predavaju este stale lacno… heh
    Nina: bezime, stale bezime. Ja som v poslednom case optimista, tak ma to hadam tak skoro neprejde… ;-)

  7. Vcera sme boli v Bistrot de Paris. Kratke zhrnutie:

    – priemerna kava (presso riedke, na cappuccine srdiecko zo sypanej skorice)
    – vyborne zakusky (taka Kuba kocka bola naozaj fajn)

    No co ma dostalo, bola umelohmotna slahacka podavana priamo zo sprejovej tuby, o pat minut rozpustena na nevzhladnu mlacku. Ked som sa spytal slecny, co tam obsluhuje, povedala mi, ze slahacka je „samozrejme“ zo spreja a ze co som vraj cakal.

    Uz nic :)

  8. bin: priznavam, cappuccino som si tam nikdy nedal, espresso bolo zatial vzdy min. obstojne. Zakusky som mal tiez fajn, nikdy im vsak nesekundovala slahacka.
    Ale vdaka za update, skorica je velke no-no

  9. mysacinka

    ad. Ano, sefe!
    Pozrela som si jeden diel z archivu(Chilli,Galanta) a myslim,ze viac nemusim. Vlastne lutujem,ze som to nezrusila uz v momente,ked pani majitelia vyhlasili,ze vlastne ani netusia, preco restauraciu kupili.
    V porovnani s originalom, cz alebo dk verziou tam podivuhodne nebola zaradena ani sekvencia, kde „sef“ zaplni nefungujuci podnik nahodnymi alebo pozvanymi hostami a testuje, ci kuchyna a casnici spolupracuju a stihaju.

    Cele mi to vyznelo ako objednane PR – ak teda podnik nesluzi len na pranie penazi. Majitelia mi prisli velmi nezaujati a bezstarostni na to, kolko penazi tam stracali.

    Odkaz bol asi: sice nevieme predat nase sluzby, ale pouzivame kvalitne suroviny,ktore sa musime naucit lepsie spracuvat, mame sice mladeho-ale celkom schopneho kuchara a sme jedini v meste, kto moze povedat, ze Jaroslavovi Zidekovi chutia nase stejky. A vasa omacka nebude z prasku.

  10. Nina Lovasová

    Mysacinka, tento diel som nevidela, ale UUUUplne presne si vystihla problem slovenskeho gastra – lepsi postreh som uz dlho necitala… Cele je to velmi nasilne PR…

  11. Gaburiatko

    Ja by som chcela este upozornit, ze minuly rok som bola na Slovak Food festivale na Hrade ale myslim, ze mesiac na to bol v Medickej zahrade FOOD FESTIVAL a teda podla mna na vyssej urovni. Prezentovali sa tam dost dobre restauracie :) Najedla som sa tam neskutocne !!! Kazdopadne skusim aj tento rok ist na oba a porovnam. Na hrade som bola unesena z malinoveho kolaca zo stanku kaviarne Zuckermandel na Laurinskej. NIeco uzasne, dlho som nemala tak prekvapivo dobry kolac, kupila som hned dva domov. Bohuzial, ked sa stavim v Zuckermandli nikdy ho nemaju :( Absolutne sklamanie bolo z El Gaucha, steak otrasny, nezutelny, priloha nejaka sekana zelenina, priemer :(
    V Medickej som uvitala moju oblubenu indicku kuchynu, ale aj absolutne dobre variace restiky, ktore boli mimobratislavske. V medickej som sa najedla lepsie a za lepsie ceny :)

  12. Nina: lepsie to vystihol hadam uz len na nedavnej tlacovke Peter Durco: mame tu malo gastronomov, ale zato vela gastronautov… ;-)
    Gaburiatko: kazdemu sedi nieco ine. Som zvedavy, ako dopadne porovnanie tento rok. SFF chce ist viac „slovenskou“ cestou, BFF je zasa hlavne o bratislavskych podnikoch.

  13. Gaburiatko

    Mne sa prave v Medickej zdalo, ze bolo dost mimobratislavskych restik, ale priznam sa, boli sme tam s 1.5 rocnym dietatom, takze az tak detailne som sa tomu nevenovala :) Kazdopadne tam boli pre mna zaujimavejsie jedla :)
    Viktor a existuje aj nejake porovnanie z minuleho roka ? Pripadne mas nejake svoje postrehy, pripadne svojich kamaratov ? Celkom by ma to zaujimalo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.