Koľko reálne vydrží kváskový chlieb? Zistili sme…

Chlieb pečieme doma už nejakú chvíľu, ale doteraz sa vždy minul tak rýchlo, že nemal ani kedy zostarnúť. Už som spomínal, že na nedávnu krátku lyžovačku sme si zobrali celý peceň kváskového chleba a zajedali ho s ovčím syrom. Zároveň sme konečne otestovali, koľko fešák vydrží.

Takže tu sú záznamy z kalendára. Chlieb som zamiesil v pondelok ráno a upiekol v pondelok večer. Do nasledujúceho rána vychladol, teda v utorok na obed sme s ním vyrazili na cestu. Nemal žiaden špeciálny odev, ani goráčovú bundu ani teplé spodné prádlo, iba ľahké ľanové vrecko, v ktorom zostal zabalený v chladnejšej časti auta.

Tu sa ukázala tenká a svetlá kôrka ako výhoda. Aj pri jemnom toastovaní by zbytočne stvrdla.

5-dňový kváskový chlieb

Po pricestovaní z neho samozrejme začalo ubúdať. Ale keďže sme jedli viac syr ako chlieb, v piatok poobede sme priniesli domov pol bochníka. Mal teda 4 dni a nevyzeral najmladšie. Dal sa síce jesť, ale už bolo cítiť gumenosť. Jeden krátky pobyt v toastery a hneď bol pri plnej sile. Tu sa ukázala tenká a svetlá kôrka ako výhoda. Aj pri jemnom toastovaní by zbytočne stvrdla.

Biely povlak na striedke je zo zamúčeného vrecka

Chlieb sme bez problémov raňajkovali aj na piaty deň, teda v sobotu. Zásadnejší problém s nim nemal ani náš krpec, ktorý si s chuťou ukusoval. Až dnes, teda v nedeľu môžem prehlásiť, že chlieb dôstojne zostarol. Zostal z neho už len väčší konček. Aj keď bol problém odkrojiť z neho, stále príjemne voňal a dal by sa zužitkovať napríklad do polievky.

P.S.

Biela striedka nie je pleseň, ale nadrolená múka z vrecka, v ktorom celý čas pobýval.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (10)

  1. zostal uz LEN KONCEK??? aky hriech, chlebove konceky su predsa najlepsie!
    :-)

    1. Ale veď nemôžes nakrojiť chlieb na oboch koncoch? ;-)

  2. Chlebové patky a žvýkací/ztvrdlé zbytky jsou naprosto ideální do panzanelly ;)
    a pokud není rajčatová sezona…tak to vždy zachrání právě ta polívka, krutony či na zahuštění :)

  3. Ján Rendek

    Z České stravy lidové (myslím, že na Slovensku to bolo podobné):
    „… Na venkově se totiž chléb čerstvě pečený nikdy nepožívá, a to z důvodů úsporných. Právě naopak, peče se ho raději více do zásoby, neboť právě tvrdý déle vydrží. „Chléb pekl se na několik týdnů, ukládal na špýchar a tak notně ztvrdl.“ (Z jizerských hor, J. Petrák, Č. L. IX) Staří pamětníci brousili si tedy vpravdě na jeho tvrdých k ůrkách i vypečené
    střídce zuby a uchovali si tak dlouho zdravý chrup. (Viz také II, 4) …“

    1. Zaujimavy postreh, cize jedli suchare ;-)

  4. Ja jem moj chlebik kvaskovy doma zvacsa sama, preto mi aj dlho vydrzi.. Peciem celorazny, alebo razno-spaldovy. Ale vydrzi ozaj dlho, aj po 7 – 10 dnoch sa normalne da jest, je chutny, bez plesne, a nie je tvrdy na kamen.. skladujem ho v utierke, a v otvorenom sacku igelitovom. Kvaskova zemlicka mi v chladnicke vydrzala bez plesne 3 tyzdne (potom som ju musela vybrat, lebo boli vianoce, tak bol test ukonceny). Chlieb z obchodu mi splesneje kludne aj po 3 dnoch, aj ked je v zaruke (nie kazdy, ale nekupovavam uz skoro vobec).

  5. „Nemal žiaden špeciálny odev, ani goráčovú bundu ani teplé spodné prádlo, iba ľahké ľanové vrecko, v ktorom zostal zabalený v chladnejšej časti auta.“ :D :D :D

    1. Predtym sme ho tiez drzali v lanovej utierke, teraz uz pouzivam handricku napustenu vcelym voskom a osvedcila sa.

  6. Ak ste ho piekli v pondelok vecer, tak v piatok poobede nemal este ani 4 dni, nie to este pat ;)

    1. Ďakujem za opravu. Medzičasom som začal používať voskovú utierku, v ktorej skladujem chlieb a je to na chlebe cítiť, že dlhšie vydrží čerstvejší. Samozrejme, nie biely chlieb, skôr ten ražný/poloražný/z ražného kvasu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.