Sandtnerka po rokoch (+súťaž)

Túto klasickú kuchársku knihu máte možno doma. A ak nie vy, potom možno vaši rodičia, ale pravdepodobnejšie vaše staré mamy. Tento rok vyšlo ďalšie vydanie, sám som mal zmätok koľké.

Sandtnerka z rokov 1946 a 2013

Mama má doma staré a dokonca slovenské vydanie tejto knihy a spomínam si, že sa občas vyťahovalo pri domácich kuchárskych treniciach. Bol som puberťák a veľa pozornosti som tomu nevenoval. Na knihu som narazil až teraz, keď som dostal jej novú verziu na recenziu od Albatros Media.

Na tom starom vydaní som hľadal rok. Prvé slovenské vydanie vyšlo na Vianoce roku 1950. Kniha vtedy stála 296 Kčs. To isté, ale pôvodné české, vyšlo ešte v roku 1946. S tými rokmi je to ešte zamotanejšie. Úplne prvé vydanie je z roku 1924. Vydanie, ktoré mám doma tvrdí, že je šesťdesiate prvé. Najnovšie má na obálke jubilejné štyridsiate. Od vydavateľa som sa dozvedel, že podľa údajov Českej národej knižnice je to štyridsiate dohľadateľné a oficiálne zapísané vydanie. Tak ako tak, v Čechách je to suverénne jedna z najúspejších kníh. V skratke vysvetlím prečo.

Mária Sandtnerová nenapísala bežnú kuchársku knihu, ale knihu rozpočtov a predpisov. To znamená, že všetky jedlá vyskúšala a premerala niekoľkokrát. Jej vnučka si pamätá, že nato mala dokonca samostatnú kuchyňu. Keď budete čítať ďalej v úvodnom slove, dozviete sa aj to, že táto pani nebola len nejaká domáca gazdiná. Navyše, pojem „domáca gazdiná“ malo voľakedy úplne iný význam ako dnes. Učilo sa ako predmet na dievčenských školách, mnohé gazdiné si navyše robili aj ďalšie kurzy. Sandtnerová sa sama neskôr stala učiteľkou na odbornej škole. Dve veci som si všimol v jej životopise. Absolvovala mimo iných kulinársky kurz Cordon Bleu v Paríži a počas II. svetovej vojny odmietla prepracovať svoju knihu podľa vojnovej cenzúry so slovami, že jedlo sa oklamať nedá.

Keď sa pustíte rovno do čítania a začnete polievkami, natrafíte napríklad na túto vetu: „polievka je odvar z mäsa alebo rôznych zelenín, húb, strukovín, ďalej rýb, korytnačiek, vajec, piva, vína, alebo z niektorých druhov ovocia“. V modernom vydaní sa stratili korytnačky. Jednotlivé pasáže sa začínajú postupne strácať aj z iných dôvodov. Napríklad pri falošnej korytnačej polievke pôvodné vydanie predpokladá, že kúpite teľaciu hlavu, rozseknete ju… ani nebudem ďalej pokračovať. Mnoho detailov vypadlo už aj preto, že ich dnes takmer nekúpite. Napríklad hovädziu masť.

Časť o zdravej výživeNová kniha vypustila aj časti o stolovaní a jedálnych lístkoch, chýba aj lekárska časť od Dr. Skopovej. Podľa edičnej poznámky vraj celý rad lekárskych poznatkov už odvial čas, ale čo som sa dočítal v starom vydaní malo podľa mňa celkom hlavu aj pätu. Ale chápem, uverejniť túto časť by dnes zrejme vytočilo hordu ľudí, od samozvaných výživových poradcov po dietológov a lekárov. Škoda, že chýbajú časti o stravovaní podľa ročných období a ukážky jedálnych lístkov, pre mňa sú zaujímavé aj dnes.

Na druhej strane, pribulo praktické číslovanie receptov. Vďaka nemu zíste aj to, že v knihe je spolu 1349 receptov. Na konci je abecedný register aj prehľadný obsah, takže navigácia v knihe je fakt rýchla a presná. Potešilo ma, že nové vydanie zachovalo pôvodné ilustrácie jednotlivých kapitol. Je tu aj pár fotiek. Čakal som, že v starom vydaní budú chýbať, ale našiel som ich aj tam. Síce na nich neboli jedlá, ale zato rôzne kuchynské náradie pomôcky aj kávovníková plantáž. Zvyšok je už len ilustrovaný.

Rýchlohrniec

Kniha prešla postupne aj ďalšími zmenami. V pôvodnom znení oslovuje čitateľov len v ženskom rode. Akosi sa vtedy nepredpokladalo, že by z nej mohol niekedy variť muž. Moderné vydanie je rozumne vystavané a stále v nej zostalo more dobrých a klasických receptov aj rád.

Ak ste túto knihu nepodedili, máte len dve možnosti. Nájsť staré vydanie v antikvariáte, alebo si kúpiť novú edíciu. Stojí 14,02€ a majú ju napríklad v tomto eshope.

Foodblog podľa sandtnerky

Keď som hľadal viac informácii o jednotlivých vydaniach aj o samotnej Sandtnerovej, našiel som blog Anny Grosmanovej, ktorá sa rozhodla uvariť všetky jedlá podľa tejto knihy. Starý nápad (Julie & Julie), ale celkom jej to zatiaľ ide. Už je na 287-mom recepte. Držím jej palce, nech vydrží do konca.

http://grosmanova.blog.idnes.cz/r/23836/Projekt-Sandtnerova.html

Fotogaléria

Súťaž

Knihu z recenzie posúvame ďalej do súťaže. Vyhrá ju jedna/jeden z vás, pokiaľ nám pošlete správnu odpoveď na otázku, kedy vyšla kniha na trh úplne prvý krát.

Odpovede posielajte iba emailom na adresu delikatesy zatočený znak klimo bodka net, najneskôr do tejto nedele 22. decembra 2013 polnoci. Jediného víťaza oznámime nasledovný deň, teda v pondelok 23. decembra 2013 v tomto článku. Súťaž je otvorená pre Slovensko.

Vyhodnotenie

Koho nedomotali všetky tie dátumy v úvode článku, napísal, že úplne prvé vydanie vyšlo v roku 1924. Spolu sme dostali 29 odpovedí a správnych bolo 25. Spomedzi nich sme vybrali jedinú výherkyňu, Luciu Balintovú z Kuzminiec. Gratulujeme a prajeme pekné sviatky.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.