Na čo všetko sa dá použiť kuchynské náradie

Kuchynské náradie

Ak sa niečo volá škrabka na zeleninu, to ešte neznamená, že ju musíte použiť len na zeleninu. Väčšinu vecí na fotke hore máte zrejme doma. Finta je v tom, „vytĺcť“ z týchto vecí maximum.

Čarovná palička

Tyčový mixér

Tyčový mixér som za 6 rokov takmer zodral. Jeho jediné šťastie je, že je z nerezu a znesie kde-čo. Ráno s ním napríklad robím „detskú výživu“. Do nádoby prihodím posekanú mrkvu, očistené jablko, za hrsť orechov, prípadne lyžičku olivového oleja a poriadne rozmixujem. Do zemiakového pyré sa s ním radšej nepúšťam, lebo mám rád nerovnomerne popučené zemiaky. Ku slovu sa však dostane pri zahusťovaní. Žiadne babranie sa so zásmažkou. Odlejte pár naberačiek do hrnčeka, tam rozmixujte na hladkú masu a vlejte naspäť.

Ak budete kupovať takýto prístroj, oplatí sa vybrať si práve nerezový. Prečo? Keď s plastovým pomixujete pár krát povedzme mrkvu, budete ho mať oranžový. A taký aj zostane.

Požičajte si vercajch od cukrára

Silikónová špachtľa

Silikónovou špachtľou väčšinou vytieram cesto do plechu. Predstavte si ale inú situáciu. Pečiete mäso, na konci zredukujete vývar na hustú šťavu a chcete ju preniesť do inej nádoby kvôli uskladneniu. Vezmete drevenú varechu a ňou budete pár minút zoškrabávať všetku tú dobrú šťavičku? Takže chápete kam smerujem. A nabudúce vezmete špachtľu a zopár šikovnými ťahmi stiahnete celý obsah panvice. Poďakuje sa vám aj umývačka, že sa toľko nenamaká s následným čistením panvice.

Má to ale dva háčiky, ktoré sú pre kuchára inak samozrejmosťou. Nepokúšajte sa použiť špachtľu, ak vám náhodou prihorelo. A nepoužívajte gumené špachtle, ale len silikónové. Prečo? No ak vám nevadí, že váš najbližší koláč bude mať zaujímavú mäsovú príchuť…

Moment! Keď už ste u toho cukrára, požičajte si od neho rovno aj bábovkovú formu. Že nejdete piecť bábovku, ale pečenú fašírku? Nevadí. Mleté mäso môžete spolu so zapustenými vajíčkami rovnomerne uložiť do tejto formy a nechať upiecť. Výsledný produkt môžete nakrájať na úhladné kúsky a pekne ich naaranžovať na tanier. Čo všetko sa dá nacpať do bábovkovej formy celkom chutne spracovala Gurmánaka.

Malá metlička je nová vidlička

Malá metlička

Priznávam, vidlička je neprekonateľný nástroj a pomocník profesionálneho kuchára aj milovanej babinky. Dá sa ňou rozhabarkovať vajíčko na praženicu aj zdobiť koláče a polevy na tortách. V poslednom čase som si však zvykol na túto malú šikovnú metličku. Čokoľvek malé chcem rozšprúdľovať, nalejem do hrnčeka, vnorím metličku a rúčku vezmem medzi obe dlane. Ich striedavým trením sa metlička krásne roztočí. Výsledné rozmixované čokoľvek je podstatne hladšie, ako keď to isté robím vidličkou. Bonus pre športovcov – týmto spôsobom sa dá pripraviť aj malé množstvo šľahačky.

Dvojdecák od Nutelly

Dvojdecový pohár s viečkom

Recepty sa len tak hemžia dvoma decami kde-čoho. Dva deci vody tam, dva deci oleja hentam. Áno, mám doma odmerku. Ale som lenivý nalievať do nej, a potom škúliť na rysku, či som trafil správne množstvo. Presne nato mám dvoj-decový pohár od Nutelly. Prvá výhoda – môžete vylyžičkovať pôvodný obsah. Druhá výhoda – získate celkom pekný pohár. Tretia výhoda – ten pohár sa dá uzatvárať. Načo ho uzatvárať? Povedzme, že pečiete a do receptu ide viac žĺtkov ako bielkov. Pokiaľ nemáte pre bielky iné využitie, môžete použiť práve tento pohár. Čo je lepšie, viečko drží tesne aj po intenzívnom umývaní v umývačke riadov. (Priznám sa, už mám doma celú sadu týchto pohárov… ;-) )

Toto je škrabka na čokoládu

Škrabka na ovocie

Potom, ako ste si od cukrára napožičiavali jeho náradie, máte môžnosť mu to oplatiť svojim náradím. Napríklad škrabkou na zemiaky. Načo mu bude? Dajú sa ňou vytvárať krásne stružlinky z čokolády. Tými stružlinkami si cukrár dozdobí tortu.

Naopak, ak budete vy chcieť dozdobiť svoje jedlo, nemusíte cukrárovi brať marcipánové ružičky a kvietky. To sa k mäsu nehodí. Stačí ale škrabkou ošúpať rajčinu a so šupky vytvarovať krásny kvietok (video).

Verím, že vás týchto pár tipov nakopne, aby ste sa na veci začali pozerať aj z inéhu uhla. A ak máte vlastné finty, ako používať kuchynské náradia inak, šupnite ich do komentárov!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (5)

  1. Ta skrabka sa da pouzit aj na syr, napr. parmezan, ale aj emental, na krajanie na tenke pruzky. Namiesto metlicky moja mama pouziva habarku, a veci habarkuje. A este pouzivam lis na cesnak namiesto tlcika na maso, ale to skor z lenivosti (nechce sa mi kupovat tlcik, ked tlciem maso asi dvakrat do roka).

  2. ja na tlcenie masa pouzivam opacnu stranu velkeho kucharskeho noza (25cm cepel). Je dostatocne siroka nato, aby poriadne zrehcila maso.
    Ta skrabka sa da pouzit napriklad aj na robenie tekvicovych chipsov. Chutia vyborne, ak su navyse pokvapkane tekvicovym olejom, potom je to jedna basen…

  3. muška vínna

    mame strasidelnu rodinnu historku, ako matka sta mlada nevesta prisla k svokre, ta jej podstrcila dva bielky v hlbokom tanieri, vidlicku a – na, vyslahaj sneh. a ona blba to povazovala za vyzvu, tak vyslahala pevny sneh. strasidelna je v tom, ze na dalsich 10 rokov ostala priputana k sporaku. tolko rodinna skusenost o madarskom zvyku nemat v kuchyni zbytocne rarohy.

  4. Ahoj, nezabudol si tam dat do clanku ? lebo na indexovej stranke sa mi zobrazuje cely.

  5. skarletka

    na zemiakové pyré nepoužívaj tyčový mixer, lebo bude mazľavé, vlastná skúsenosť ma poučila a odučila pohodlnosti, takže keď chcem pekne jemné pyré, zemiaky prelisujem

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.