Staraj sa o svoju moku

Používanie hliníka v kuchyni je síce bezpečné, ale na druhej strane má aj svoje obmedzenia. Čistý hliník je citlivý na kyslé a slané potraviny, preto by sa v ňom tieto nemali skladovať. To je aj prípad kávy (je prirodzene kyslá), ktorá časom nahlodala málo čistený moka kávovar.

Nie, nie je to nekvalitnejším materiálom, sám mám v zbierke moka kávovary, ktoré desaťročia slúžili svojmu účelu a napriek tomu ich filtre takto nevyzerajú. Aj po uvarení kávy totiž v spodnej nádobke zostane časť vody s kávovým extraktom. Množstvo akurát, aby do neho ponorený filter mohol časom zhrdzavieť. Je to skrátka o tom, nenechať vybublabný kávovar len tak cez noc, ale po použití ho radšej pekne vyčistiť a nechať vysušiť (doma máme také miesto nad radiátorom). Moka si skrátka vyžaduje trochu viac pozornosti.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (34)

  1. ako cistis ten filter ? ja to len preplachujem a vytrepavam kym z toho ide daka kava – funguje mi uz 2 roky bez vymeny filtra zatial

  2. nejde ani tak o to samotne cistenie, ako skor o to, ze po pouziti sa ma cely stroj rozobrat, oplachnut cistou vodou, odlozit a nechat uschnut. Ziadna veda, ale akurat netreba byt lenivy, ako na fotke ;-)

    jaj, spomenul som si, ze cas od casu (raz za 2 roky) prebehnem vsetky dierky vo filtry tenkou ihlou, zvyknu sa ucpavat.

  3. A podla potreby vymenit raz cas tesnenia :)

  4. alebo aspon otocit ;-)

  5. Mam Bialetti Dama Deco trojsalkovu, mam ju pol roka a na spodku, v nadobke na vodu sa tvori tmavy povlak, od kavy, ale neda sa to poriadne „do cista“ umyt. Nepouzivam an to ziadny saponat, ani umyvacku, len to vyrajbem cistou hubkou. Ale aj tak je dno tmave, ako na starej dzezve. Pisem to preto, lebo mam aj klasicku mokku, celohlinikovu, teda oktogonalnu, a tam je dno stale pekne ciste. Ktosi mi povedal, ze je to tym, ze pouzivam jemnu kavu a tak sa nieco dostane z filtra i do nadobky s vodou. Neviem.
    Okrem toho, po troch mesiacoch pouzivania mi zacal opadavat cierny „nater“ na tejto mokke Deco, proste sa odlupuje po obvode, kde prichadza do styku s plynom a vyzera to, akoby som nou zatlkal klince…. neviem preco.
    Ozaj, neviem, ci dobre udrzujem mokku, ale aj to robim tak, ze po uvareni kavy ju iba vyplachnem cistou vodou, nesucham ju, nedrhnem a nechavam v nej ten povlak. Nevyzera cisto, ale vraj sa takyto povlak v nej ma nechavat. Toto otazka na odbornikov.
    A posledna question: Ktoru konkretne kavu by ste odpurucili pre mokku? Ktoru znacku a druh je kvoli mletiu vhodny. Nemam zatial mlyncek , tak musim kupovat kavu mletu.

  6. Zdravim. Ano, Bialetti teraz chrli najroznejsie dizajny, niektore farebne, ine klasicke. Osobne nie som zastancom tychto novych modelov, aj pre dovody, ktore si napisal (odlupovanie farby atd). Navyse, kazda moka casom ztmavne uz len kvoli tomu, ze aj horak plynoveho sporaka moze byt spinavy a tym padom moze zafarbit defacto sadzami spodok nadobky. Co sa vnutra tyka, to je normalne, ze je to tmave, problem by som v tom nevidel a uz vobec by som to nerajbal hubkou. Maximalne by som pouzil par kvapiek citronovej stavy, ale inak len cistu vodu a vlastne ruky. Ono, to „zaspinavenie“ ma svoje opodstatnenie. Hlinik vo svojej podstate tiez koroduje, rovnako ako zelezo alebo ine kovy. V pripade moka kavovaru je to ale len pre dobro veci. Kava je pomerne dost kysly napoj a tym padom sposobuje ciastocnu koroziu, ktora ostava na povrchu a v podstate oddeluje tekutinu od samotneho hlinika, cize ma ochrannu funkciu.
    Aku kavu: ja pouzivam stredny az jemny typ mletia (tak niekde medzi), a ak si mam kupovat, tak sa staci pozriet na obal, ci je kava urcena pre moku. Z bezne dostupnych kav, aspon co mam prehlad, tak tusim Lavazza ale aj niektore kavy z bioshopov maju na obale vyobrazenu moku. Treba sa popozerat, ochutnat a vybrat si, co ti bude chutit.

  7. Ad typy kavy: Vsetky typy mletej Lavazzy su vhodne do mokky, su mlete relativne hrubsie a cez sitko prepadava len zopar omrviniek. Maju jeden druh, ktory sa vola tusim Moca express, alebo tak a ten je urceny vyslovene pre moky. Na obale je moka aj vyobrazena.
    Neviem kde nakupujes kavu, ale ak si z BA v Casa del cafe ti namelu na pozadovanu hrubku, staci ked povies, ze pre moku a mas. Ak nakupujes kavu v hypermarketoch, tak napriklad carefour ma kavovy mlyncek za pokladnami, kde si mozes nastavit hrubku mletia a je tam tiez oznacenie moka :)

  8. Zdravim, zavital som sem len nahodou ked som hladal nieco okolo moka kavovarov, chcem si nejaky kupit. Momentalne som si zobral kavovar od nasich, co maju od sestry z Talianska, ale chcem vacsi. Zaujimalo by ma ci a aky je rozdiel medzi Bialetti a beznymi kavovarmi ktore maju v kazdom obchode s domacimi potrebami.

  9. Eugen: v zasade je mozno rozdiel ten, ze pri Bialetti mozno jednotlive diely do seba lepsie dosadaju, alebo odliatky su presnejsie (aspon co som porovnaval zatial Bialetti z neznackovymi). Mozno je aj rozdiel v kvalite hlinika, boh vie, mozno lacnejsi vyrobca z Ciny moze mat v tom materialy aj primes, ktora by tam nemala byt… ale toto je len moje trufale hadanie.

    Vseobecne ten kavovar nestoji majland a pri spravnej starostlivosti vydrzi desatrocia, takze ja osobne by som nad inym ako Bialetti nespekuloval. Uz napriklad aj preto, ze sa na neho daju zohnat nahradne diely (ak sa napriklad nepozornostou roztopi rucka na plameni), alebo treba vymenit tesnenie. Pri Bialetti mas skratka zaruceny servis, vies ze to zozenes.

    1. Ja mam Bialetti aj Tescomu. Zatváranie na Tescome je neporovnatelne pohodlnejsie, ale pri nalievani kávy vyteka kava okolo kavovaru. Zatvaranie Bialetti nechavam vsak casto na manzela, lebo na to podla mna treba velku silu. Tescoma ma povlak. Ze vraj to je v poriadku. Ale Bialetti ma na dne take tmave bodky na spodnej nadobe ako plesen. Ako to mam cistit? Je to nieco zle alebo len zacinajuci povlak?

      1. Ano, Bialetku treba trochu viac uťahovať. Keď to robí moja polovička, tak pri čistení je tesnenie násobne špinavšie, ako keď moku poriadne utiahnem ja.
        Čo sa týka bodiek, kava je kyslá a hliník koroduje práve pod kyselinami. Navyše je hliník porézny, takže bude do seba nasávať všetky farby kávy. Postupne bude spodná nádobka úplne čierna a je to v poriadku, nečistí sa to. Len netreba nechávať moku nevyčistenú a po umytí ju treba nechať poriadne uschnúť.

  10. To je svata pravda o tych nahradnych dieloch, hlavne co sa tyka tesneni. Lebo tych existuje len nejakych 4-5 druhov a pouzivaju v zasade typizovane tesniace kruzky, ktore kupis po celom svete bez ohladu na odstup casu.

  11. S tymi nahradnymi dielmi je to asi pravda. Aj na ten mensi kavovar sa mi zatial nepodarilo zohnat tesnenie. Ale zda sa ze Bialetti je dostat len v BA, takze ostava len zasielka.

  12. Ahojte, chcela by som sa vás opýtať, či vie niekto z vás, ako sa dá vyčistiť kávovar Bialetti mokkona. Mám to asi druhý rok a teraz ledva z toho vyteká káva. Podľa mňa je zanesený vodným kameňom. Ocením vaše rady.Pekný deň

  13. staci zajst do niektoreho obchodu, ktory predava kavovary a vypytat si prasok na cistenie kavovaru. Nestoji vela. Kto vam tento prasok preda, poradi vam zrejme aj ako ho pouzit. Predava sa vo vrecuskach a odporucam pouzit na zaciatok len polovicu vrecka. A urcite do kavovaru pouzivat len filtrovanu vodu, napriklad z Brita kanvice. Vela zdaru

  14. Dneska som riesil problem s Brikkou, ktora fungovala tak na pol plynu, vobec nerobila penu a vysledna chut bola priserna. Problem bol v zanesenom hornom filtri. Staci vybrat tesnenie a precistit ucpane dierky a fici sa dalej :)

  15. Ciao, zachytila som tu vetu, že v Bratislave by sa dali nájsť náhradné diely do caffettiery Bialetti. Nevie mi niekto poradiť konkrétny obchod, kde by som našla tesnenia, sitká a pod.?
    vopred vďaka

  16. ella: nahradne diely predava Casa del Cafe na Dunajskej a Svet Kavy na Kriznej

  17. Viktor Klimo: vďaka :-) vyskúšam

  18. fugu3001

    ad. sitko a nd na bialetti – myslim, ze aj pekur na zilinskej 1 je dobra volba, ak sa nemylim, tak (minimalne isty cas boli) su distributori bialetti hw. ja osobne som vsetky bialetti pristroje kupoval u nich.

  19. fugu: vdaka za info aj doplnenie

  20. kavickar11

    Pekur na žilinskej už nie je je tam Mycoffee a nemaju skoro žiadne Bialetti a nie to nahradne diely.

  21. ahojte, nasiel som u babky dva moka kavovary (ale nie kotoga), su hlinikove a dost spinave…myslite ze ma vyznam ich cistit? je tam daco ako vodny kamen, tesnenie je tiez dake prilepene atd…diky za rady

    1. Moka je v podstate kotyogo. V takom pripade sa neda inak svietit, ako kanvicku poriadne umyt, mozes si pomoct trochu citronovej stavy. Tesnenie samozrejme vymenit a prvych par kav vyliat prec.

  22. mikeborecek

    Pozdravujem kávičkári.
    Chcel by som si zaobstarať Moka kávovar, ale len pre seba (a nemám o ňom ani šajnu). Vie mi niekto poradiť či 3 šálk. nebude pre mňa samého moc? Viete mi odporučiť nejaký internetový obchod kde dobre kúpiť dobrý kávovar?
    Vopred ďakujem…

    1. Tazka otazka ;-) Preco? Lebo niekedy su dni, kedy je mi 3-ka akurat, inokedy staci 2-ka a stane sa aj take, ze si clovek cucne len tak z 1-tky.
      Ale ked to mam zovseobecnit – z 3-ky u nas doma pijeme na ranajky dvaja s milovanou a 2-ka je tak pre jedneho.

      Internetovy obchod ani moc nie, poznam skor kamenne obchody. Osobne by som isiel po originali, teda hlinikovom Bialetti.

      1. GabikaJ

        Myslite si, že tieto kavovary su bezpečne, keďže obsahuju hlinik?….take riady, a hrnce sa už nepoužívajú, kôli tomu že je to jedovaté.

      2. Myslím si že áno a už viackrát som písal o tom, prečo. Moka je zariadenie, v ktorom sa nápoje nemiešajú, takže sa materiál neobrusuje varechami či iným kuchynským náradím. Nemajú sa ani čistiť agresívnymi čistiacimi prostriedkami, len tečúcou vodou a nechať vysušiť. Používaním sa na povrchu tvorí prirodzená usadenina, resp. vrstva korózie (pretože kovy korodujú, čiže oxidujú), ktorá zabraňuje priamemu kontaktu tekutiny s čistým hliníkom.

        A nakoniec, expozícia hliníku je najsilnejšia cez dýchacie cesty, nie cez ústne podanie. Vdýchnete ho napríklad vtedy, ak použijete hliníkové tácky na grilovanie a na grile máte príliš vysokú teplotu – čo sa stane rýchlejšie, než si myslíte. Vtedy začne hliník sublimovať. Nebezpečnejsie ako piť kávu z moky je mazať si hliník pod pazuchy v antiperspirantoch.

  23. mikeborecek

    Ďakujem Viktor za rýchlu odpoveď. Takže asi pôjdem po 2-ke Moku (len čo som pokukoval po nete tak som natrafil len na 3-ky ). Práve pozerám na ebay – a je tam aj 2-ka. Inak koľko ml je vlastne v tej 2-ke?
    Inak niečo v okolí Kežmarku, Popradu nepoznáš /čisto náhodou/

    1. Kolko ml netusim, musel by som odmerat, zajtra rano mrknem.

      Kupis na internete napriklad tu http://www.markom.sk/bialetti-moka-expres Vsade inde som to nasiel uz vypredane. Pisal som davnejsie, ze Bialetti ma existencne problemy, takze moze byt problem zohnat ich.

    2. Moka na 2 šálky má objem spodnej nádržky 110ml, čo je niečo viac ako deci. Samozrejme, že nie všetka táto voda pretečie hore a urobí kávu, takže odhadom to bude cca 80-90ml kávy.

  24. mikeborecek

    Vďaka Viktor… to som potreboval počuť… Teraz už len aby bol aktuálny stav tovaru na stránke ktorú si mi dal pravdivý. Ešte raz diky…

  25. Ahoj, mám takovy problém, normálně si dělám kávu v moka konvičce, postupuju jako vždycky, ale tentokrat mi konvicka nejde vubec otevřít . Nemáte s tím nekdo zkušenosti? Už ji nemůžu otevřít celý den :-(

    1. Napada mi jedine, stare tesnenie, ktore sa zapieklo. Ked to nepojde ani silou, tak to bude presne tento pripad. Drzim palce, nech sa nakoniec podari otvorit.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.