Majstrovstvá baristov Maďarska a zopár kaviarní v Budapešti

Veľtrh Csodálatos kávé

Cez víkend sa konali 6. Majstrovstvá baristov Maďarskej republiky v Budapešti spojené s prvou výstavou kávy pod názvom Csodálatos kávé, čiže po našom Zázračná káva. Vybrali sme si sobotný deň, nakoľko sme predpokladali, že veľká časť vystavovateľov a sútažných disciplín bude prebiehať práve v tento deň. Po našom príchode sme sa vybrali hneď k pódiu, kde už súťažili poslední dvaja baristi v kategórii Coffee in Good Spirits. Tú nakoniec vyhral Sándor Tóth.

Počas prestávky sme si prešli výstavu venovanú hlavne káve, ale kde-tu sa našli i vystavovatelia horúcej  či ľadovej čokolády a čaju, baliacich technológií, kávovarov a pražičiek. Bola to prvá takáto výstava v Budapešti, a preto bola i skromnejšia. Veľa vystavovateľov neprišlo s odvolaním sa na finančnú krízu. Napriek tomu môžem skonštatovať, že i tak bolo na čo pozerať.

Hodnotenie Latte artPo krátkej prestávke sa pokračovalo v súťaži baristov, konkrétne v kategórii Latte Art, ktorej víťazom sa stal Ádám Török. Tu sa bolo na čo pozerať, odkukať finty a kochať sa výtvormi, ktoré určite zaujali celé publikum. Medzi technickou komisiou sa nedalo nevšimnúť si maestra Liugiho Lupi. Nekompromisne, ale spravodlivo hodnotil a dozeral na každučký detail. Každý zúčasnený barista predložil tri rôzne obrázky, ktoré potom bolo treba pripraviť v presne rovnakom vyobrazení v časovom limite 8 minút. Pripravovali sa dve capuccina s rôznym motívom a dve identické espressá macchiatto. Hodnotili sa chuťové a senzorické vlastnosti nápoja, kde sa brali do úvahy predložené fotky pripravených nápojov a všimli sme si, že komisári pekne počítajú, či tiež sedí počet lístkov na rozete, ktorá je na obrázku v porovnaní s rozetou v podávanej šálke (na foto vpravo).

Majstrom baristom sa stal Attila Molnár, ktorý už v roku 2009 skončil na majstrovstvách sveta na úctyhodnom 6. mieste. V kategórii Cup Tasting zvíťazil Szabolcs Temesvári.

Po súťaži sme sa vybrali po Budapeštianskych kaviarňach a cukrárňach. Dve z nich vám v skratke priblížime.

New York Café

New York Café

New york kafé vám už bližšie predstavovať nemusím, keďže úvod už spravil Viktor v tomto článku. Po vstupe nás hneď pozdravil usádzač hostí a spýtal sa anglicky a maďarsky, či si prajeme fajčiarsku alebo nefajčiarsku časť. Po usadení prišiel čašník a podal nám nápojové lístky. Objednali sme si tri capuccina, jednu marockú kávu a jedno espresso.
Baby skonštatovali, že capuccina sú v poriadku, v jednom prípade až mimoriadne, hrúbku kávovej peny sme odhadli na cca 3 centimetre. Šľahačka bola poctivá, pevná, s jemným nádychom vanilky a čo je hlavné, nebola z prášku ani zo spreju. Marek skonštatoval, že espresso je taktiež v poriadku. Celková spokojnosť, až na chýbajúcu hudbu, ktorú bolo počuť len sem-tam z recepcie hotela.

Boscolo New York Palace
Erzsébet krt. 9-11.
1073 Budapest
www.boscolohotels.com

Gerbeaudt

Ďalšia v poradí bola cukráreň Gerbeaudt založená Henrikom Kuglerom v roku 1858 ktorá sa radí medzi vôbec najstaršie a najvačšie v Európe. Ďalší jej majiteľ, Gerbeaud Emil, ju na prelome storočia preslávil po celej európe Dobosovou tortou, Gerbeaud rezom (čítaj žerbó), tortou Eszterházi. Všetky nájdete aj dnes v chladiacich vitrínach, ktoré sú mimochodom pod ochranou pamiatok. V roku 1998 prešla cukráreň renováciou, napriek tomu si zachovala svoju atmosféru a čaro. Dopĺňa ho bohatá štukatérska výzdoba, krásne krištálové lustre, steny pokrýva vzácny brokát a drevo. Zaujala nás vitrína s ručne vyrábanými pralinkami, ktoré je možné si zakúpiť v krásnych drevených kazetách, ale i v papierových obaloch. Dokonalý dar pre dámu alebo slečnu, ktorej chceme spraviť radosť. Našej pozornosti neunikol oznam o možnosti zobrať si dezerty zabalené zo sebou so zľavou 33 percent. Zaujímavý a dobrý obchodný ťah. Napriek tomu volíme druhú možnosť a sadáme si do rohu, odkiaľ je výhľad na celú cukráreň i terasu pred ňou. Po krátkom čakaní k nám pristúpi čašníčka s ponukou. Vybrali sme si citrónový rez s bazalkou, tvarohovú penu s čerstvým ovocím a zmrzlinu. Ku všetkým dezertom i ku zmrzline dostávame automaticky pohár vychladenej vody. Ujde sa i Marekovi, aj keď si nič neobjednal. Všetci sme spokojne domaškrtili, prišiel na rad účet. Pekne sme zaplatili a nechali aj všimné ako sa patrí. Nepočítali sme ale s tým, že všimné sa tu automaticky započítava v položke servis, čo činí 15 percent z celkovej sumy. Škoda, že nás na to neupozornili, ale prekvapenie je len z našej strany, keďže u nás ešte takéto veci samozrejmosťou nie sú.

Gerbeaudt bol pekným zakončením dňa a do Budapešti sa ešte určite vrátime.

Gerbeaud
Vörösmarty tér 7-8
1051 Budapest
www.gerbeaudt.hu

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (5)

  1. ahoj Peter
    vdaka za spravu zo zaujimavej akcie.

    co sa tyka zapocitania sprepitneho – mozno je to v Madarsku normalne, ale moj nazor je negativny. sprepitne sa dava, ked je clovek spokojny a nie ked mu ho zoberu. dufam, ze to sem nepride. z mojej skusenosti a skusenosti mojich znamych su madarski restaurateri a casnici zbojnici a mal si stastie, ze sa nestalo nic horsie..

    mala pripomienka – v poslednom odseku vidim 3 preklepy, trosku to este dolad.

  2. Peter Ondrejka

    Ahoj Sim,

    zbojnici sa najdu vsade, nielen v madarsku. Co sa tyka zapocitania vsimneho, niektore podniky si to mozu dovolit, lebo maju na to :) Samozrejme, nie vsade je to tak, a je lepsie, ked naozaj pracu toho ktoreho casnika, barmana, ci baristu ohodnoti kazdy host sam. V niektorich krajinach je to samozrejmost zapocitat, a potom turisti su nauceny nenechavat nic, lebo si myslia, ze to uz zapocitane maju. Tato tema je na dlhu debatu, preto len takto v skratke. Ale ak myslite, mozeme tuto temu naplno rozobrat vo fore…

    Dakujem za upozornenie, pride Viktor a opravi :)

  3. Alžbeta Borosová

    Bol to veľmi zaujímavý a poučný výlet, neviem, čo ma zaujalo viac, či súťaž baristov alebo prehliadka historických kaviarní Budapešti. Skrátka, milovník kávy si viac ani nemôže želať… Hádam už len Florian v Benátkach… Ale aj na to raz príde…

  4. Marek Lorincz

    Jaj deti moje ;))) ja už stepujem ;) kedy sa tam mozme vydat…

  5. Alžbeta Borosová

    Najbližšie víkendy mám voľné, takže ja môžem….

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.