Kávovar Puccino od la Pavoni

Dlho som sa bránil malým kávovarom v presvedčení, že nedokážu pripraviť také dobré espresso, ako veľký profesionálny stroj v kaviarni. Bavil som sa o tomto svojom predsudku s chalanmi z Casa del Caffé na Dunajskej v Bratislave. Povedali mi: „…príď sa pozrieť na Puccino, ochutnáš z neho espresso a povieš svoj názor.“

Týždeň som musel počkať, kým im ho dovezú, medzitým som si o kávovare pohľadal základné dáta na internete. Základ vyzeral dobre:

  • čerpadlo s tlakom 15 barov
  • manometer (merač tlaku)
  • nerezové telo prístroja
  • mosadzný bojler
  • predohrev šálok
  • elektroventil proti odkvapkávaniu z páky
  • solídna kovová páka s 58mm filtrom (tento rozmer je štandard u profi strojov)

La Pavoni je navyše firma s dlhou tradíciou výroby kávovarov. Prvý vynález Desideria Pavoniho bol patentovaný už v roku 1902 a išlo o veľký profesionálny espresso stroj pre bary.

Kávovar sa jedného dňa konečne objavil na pulte v predajni, tak som zbehol na návštevu a testovanie. Puccino je na prvý pohľad sympatický a na stole nezaberá veľa miesta. Je relatívne úzky a má kovové telo. Strohý dizajn je však účelný. Hore je umiestnená rovná plocha na predohrev porcelánu, prednému panelu dominuje manometer a tri chrómové páčky. Prvou sa prístroj zapína, ďalšou sa prepína tlak medzi pákou a parnou tryskou a poslednou páčkou sa púšťa tlak do páky. Zboku je ručný ventil na púšťanie pary k príprave cappuccino. Vzadu je 1,2 litrová nádoba na vodu. Vpredu, schovaný za pákou, je zasa výpust ventilu, ktorý zabraňuje odkvapkávaniu cez páku. Páka s filtrom je ťažká a výborne padne do ruky. Má rovno hlavu na prípravu dvoch káv, výmenou filtra sa dá pripraviť buď jedno espresso alebo dve. Jednotkový filter som tam ani nedával a začal prístroj skúšať rovno s dvojkou. Pre tento dôvod.

Prístroj treba nechať v prvom rade dostatočne dlho nahriať. V zásade je to o niekoľko minút viac, než odporúča výrobca, ideál je 10-15 minút. Toto je jedna z vecí, ktoré ma pôvodne odrádzali od espresso kávovaru. Rána mávam hektické a moka kávovar sa mi doteraz javil ako najrýchlejšie možné riešenie. Dá sa to však spraviť aj tak, že ráno po prebudení človek šťukne do espresso stroja, ide sa obriadiť a kým sa vráti späť do kuchyne, je kávovar plne pripravený vychrliť fajnové espresso.

Káva začína tiecť do šálok, krásna hustá, úplný lekvárik, radosť pozerať. Pri extrakcii vyletí ručička manometra na rovných 12 barov. Crema je hrubá a espresso bezchybné.

Stroj sa už zohrieva, skúšam prvú kávu po asi siedmych minútach od zapnutia. Beriem do ruky páku, plním filter, poriadne ho utlačím, nasadím na hlavu a spúšťam extrakciu. Káva tečie trochu rýchlejšie, crema je relatívne tenká. Nechávame prístroj ešte trochu ohriať a roboty sa chytá Marcel z Casa del Caffé. Ukazuje mi, že sa nemusím hanbiť utlačiť kávu vo filtri ešte trochu viac než predtým. Zakladá páku a spúšťa stroj. Káva začína tiecť do šálok, krásna hustá, úplný lekvárik, radosť pozerať. Pri extrakcii vyletí ručička manometra na rovných 12 barov. Crema je hrubá a espresso bezchybné. Výsledok je absolútne presvedčivý, kávovar pritom nepotrebuje mať žiadny „termokrémovač“ ani iný patent nato, aby dosiahol cremu aká ma byť.

Espresso sa podarilo, púšťame sa do cappuccino. Tryska sa na môj vkus nedá príliš vysunúť, ale zato sa z nej dá aspoň odstrániť hrubšia časť. Pokúšam sa napeniť mlieko, ale s nerezovou nádobkou sa okolo trysky zle manipuluje. Neviem si nádobku naštelovať tak, aby sa mi mlieko začalo pekne krútiť a stúpať. Nakoniec som predsa našiel jeden krkolomný uhol, pod ktorým to ide, zrejme to chce trochu viac laborovať. Marcel ale víťazoslávne vyťahuje z krabice neforemný plastový odliatok s priesvitnou hadičkou a presviedča ma, aby sme vyskúšali automatiku. Hadička sa vloží do nádobky s čerstvým mliekom, pod ventil sa podloží buď šálka s espressom alebo iná nádobka a pustí sa para. Hovorím si, toto nemôže dopadnúť dobre, nechať za ruky pracovať nejaké trápne umelohmotné hadičky a serepetičky. Mliečna pena dotiekla, vezmem nádobku do ruky, zamiešam, zopár krát vyklepnem bublinky a voilá, hustá biela pena je na svete. Neverím. Uštipnite ma. Druhou rukou námatkovo opáčim teplotu mlieka – chytím nádobku za horúce dno, vydržím to 3 sekundy. Presne ako ma to učili voľakedy v Coluzzi. Ešte raz premiešam penu, drží. Hustá a bez bubliniek. V tomto prípade by som zrejme dal prednosť automatike a ani sa nezaoberal nejakými ručnými prácami. To bol možno aj zámer výrobcu. Ak áno, podaril sa mu. Ako bonus, celý automatický systém sa dá malým ventilom ešte samostatne regulovať a zároveň sa ľahko čistí. Samozrejme, ak ho človek vyčistí hneď po použití, lebo zaschnuté mlieko ide dole zle aj z obyčajného džbániku.

Takto ma teda poslal predčasne pod sprchu malý prcek Puccino. Ešte aj vie automaticky spraviť penu. Na veľkosti niekedy naozaj nezáleží, tento kávovar klame telom. A ak sa prístroj nechá dostatočne dlho nahriať, vie pripraviť rovnako kvalitnú kávu, ako ktorákoľvek veľká mašina. Jedinou nevýhodou je absencia druhého bojlera, a preto si musíš vybrať – buď budeš robiť espresso alebo napeňovať mlieko. Oboje naraz sa robiť nedá. Do takéhoto malého tela by sa ale dva bojlery nezmestili, takže to vlastne ani nevnímam ako nevýhodu. Navyše je pre mňa možnost robiť cappuccino len doplnková, v prevažnej miere by som stroj používal len na espresso, v čom je výborný. Cena je tiež prijateľná, pohybuje sa v rozmedzí 17-18 tisíc korún s DPH. Existuje aj plastová verzia, ktorá je čierna a namiesto páčok má vpredu tlačítka tiež z plastu. Je o pár tisíc lacnejšia.

Takže teraz mi už ostáva len maličkosť. Presvedčiť manželku, že mať doma takýto stroj je aj jej snom… ;-)

www.lapavoni.com
www.markom.sk

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (46)

  1. MAREK LORINCZ

    Noo,vyzera to lakavo,najma kvalita za prijatelnu cenu, uvidime…

  2. ono, niekoho mozno cena odradza, ale ak ste napriklad dvaja a obaja si denne date podobne espresso v podniku, tak sa vam cena kavovaru vrati do roka. (pocitam s cenou 35 sk za kavu v podniku, oproti 10 sk za rovnaku kavu doma). Ale jasne, kaviaren je najma o atmosfere, takze pre niekoho neni ani toto argument.

    Je tiez jasne, ze toto nie je pristroj na jeden rok, ale pri spravnej opatere (pouzivanie filtrovanej vody, obcasna dekalcifikacia) vydrzi dlho.

  3. Ta crema vyzera skutocne „k nakousnuti“ :), skoda tych spativych pacok na inac peknom jednoduchom designe.

  4. nenechaj sa zmiast horsimi fotkami, packy su omnoho menej rusive,ako vyzeraju, celkovy dizajn je urcite striedmejsi ako napriklad FrancisFrancis.

  5. Ono mne sa tie packy spajaju s jednym starym zariadenim znacky Tesla to preto :) Hej FF design je trosku extravagant, ale stale to nema na tie Bialetti stroje v stle mukka. Btw. ako je na tom FF s tymi strojmi? U nas ich maju (ako inak) celkom predrazene.

  6. tie packy su na stroji absolutne najlepsie. Vydavaju taky zvlastny zvuk pri prepinani, ze ma clovek az chut s tym furt cvakat ;-) Nemozem si pomoc, mne sa to lubi, lepsie ako bakelitove prepinace.

    co som pocul, tak FF nespravi taku kavu ako Pavoni. Asi to ma suvis s pouzitou hlavou, skratka Pavoni by malo byt tepelne stabilnejsie. Plus to, ze ma ten ventil proti kvapkaniu z paky.
    A ano, Bialetti ma ten svoj stroj uplny ulet. Moja povodna volba bola inak FF, ale Pavoni je uzsi, co mi viac vyhovuje.

  7. aha, už je to tu! Ale neprezradím sobášenému:)

  8. že existuje tento stroj :)

  9. to Viktor: Na viacerých fórach som sa snažil nielen ja poopraviť Tvoj názor na domáce espresso kávovary, bezúspešne. Zrazu aká zmena názoru. Bohvie, koľko ľudí si už mohlo doma vychutnávať skvelú kávu, keby si ich neodradil svojou tvrdohlavosťou.

    to germa: Existuje veľa kvalitných strojov, nielen La Pavoni. A dajú sa zohnať aj za prijateľnejšie ceny, napr. Rancilio Silvia (rokmi overená klasika, akýsi etalón medzi domácimi kávovarmi) som už videl za 360€ aj s poštovným. Len sa nesmie zabúdať na jednu podstatnú vec, a to je investícia do mlynčeka, bez kvalitného mlynčeka Ti nepomôže ani stroj za desaťnásobnú cenu.
    A aby som nezabudol – alfou a omegou je použitá surovina – čerstvá a kvalitne pražená káva. A tú zohnať na Slovensku je dosť veľký problém.

  10. Ešte k tej plastovej verzii Puccina – mám taký vodojem, že sa robí čierna aj červená verzia a okrem absencie páčok nemá ani manometer (podľa mňa zbytočnosť za dve tisícky navyše).

  11. hnup: toto je ale tak trochu problem prostredia, v ktorom pijes kavu a nie samotneho stroja. Vychutnavat kavu si samozrejme mozem aj doma, ale je to urcite ine, ako ked si ju vychutnavas vonku, kde ta obsluzia atd.
    Nemyslim, ze to bola odo mna tvrdohlavost, ale skor to, ze mozno porovnavame neporovnatelne. Kazdemu samozrejme vyhovuje nieco ine plus nie kazdy ma poruke dobru kaviaren s este lepsim baristom. V tom pripade je samozrejme domaci kavovar na nezaplatenie, bezdebaty. Ak ale mas taku kaviaren – co ja nahodou a nastastie mam – tak je mi prijemnejsie zastavit sa tam, posediet vonku, pozorovat ruch na ulici, precitat si noviny, stretnut znamych. U mna napriklad ma ranna kava z moka uplne iny charakter ako „desiatova“ kava v kaviarni, pripadne poobednajsie cappuccino v meste.

    Rancilio – mal som ho vyhliadnuty uz predtym, ale Pavoni sa mi skratka zapacil o nieco viac.

  12. Ja Ti neberiem názor, že ku káve patrí atmosféra, to sú pocitové veci, na ktoré má nárok každý. No mňa skôr vytáča to, že rok a pol čítam na sieti Tvoje príspevky o tom, ako sa na malom domácom stroji dobrá káva urobiť nedá („…tieto domace male hrkalky skratka nikdy nespravia taku kavu, ako velky a dobre zabehnuty stroj v kaviarni“-22.3.2007). Zrazu napíšeš článok, akoby si objavil ameriku a LaPavoni bol prvý domáci pressovač, čo vie urobiť dobré espresso. X ľudí v tejto oblasti nemá jasno, tápajú ako ja pred pár rokmi, lebo informácií (na našich weboch) je pramálo. Keď si potom taký človek prečíta Tvoj názor ako názor odborníka, tak to vzdá. Pritom Ty si domáci kávovar do napísania tohto článku asi ani nevidel.
    Ja som tiež pred pár rokmi takto tápal, no keby som nenašiel kopec informácií na amerických a austrálskych weboch, asi by som to tiež vzdal. Teraz mám skôr opačný problém ako Ty – pokiaľ je možnosť urobiť si espresso doma, tak si ho urobím a kaviarňam sa vyhýbam oblúkom.
    Inak ako sa volá tá kaviareň, čo máš „pod oknom“? Ja som totiž ešte v žiadnej kaviarni nepil espresso, ktoré by sa aspon približovalo káve, akú si viem vytočiť doma.

  13. viktorko

    heh no zaujimava debata, ja mam doma ovela lacnejsi pristroj ako je tento v recenzii a musim povedat ze som velmi spokojny, samozrejme pijem kavy aj v roznych kaviarniach a pohostinstvach, domov si kupujem cerstvu uprazenu zrnkovu kavu, mlyncek ma stal cca 2,5 tis co je na domaci celkom dost, sice viem ze v porovnani s ostatnymi profesionalnymi mlyncekmi je to nizka cena ale na doma mi to uplne staci..
    no a neviem ci by som si kupil takyto stroj.. skor si myslim ze aj tu plati ze za znacku si treba priplatit..

  14. hnup: predstav si, kavu z domaceho stroja som pil aj predtym, ale nechytalo ma to. Ak pisem o niecom, nutne pisem subjektivne. Mam vsak pravo zmenit alebo upravit svoj nazor, to mi hadam nechces upriet. Ale ak o tom chces pisat aj nasledovny mesiac, tak ti to neberiem. Neber to az tak vazne a fanaticky prosim ta, nesposobil som svojim nazorom ziadnu katastrofu, ani nikomu zato nepokazil zivot. Kazdemu vyhovuje nieco ine a 10 kavickarov sa bude hadat, aka kava je najlepsia a z akeho stroja. Ale ved od toho je tu aj tato stranka, aby sme si vzajomne konfrontovali svoje nazory a pocity… Hlavne klud a pohodova atmosfera, to podla mna patri k dobrej kave
    kaviaren sa vola v BA cafe 002 a v NR Lino’s Coffee Shop. Samozrejme ale zalezi na tom, kto je za pakou. Ale to je vsade tak.

  15. VK: „…doma maly chrchel, zapol ho raz denne a pokusal sa z neho vykuzlit rovnaky vysledok. Na velkosti holt zalezi.“
    hnup: „Viktor stále tvrdí, že v domácich podmienkach sa nedá pripraviť espresso ako v kaviarni na veľkom stroji, ja by som o tom tvrdení zapochyboval. “
    VK: „mne to z malych ‚Äúchrchlov‚Äù skratka nechuti, nemozem si pomoct.“
    VK: “ Káva (z malého chrchla – poz. hnup) začína tiecť do šálok, krásna hustá, úplný lekvárik, radosť pozerať. … Crema je hrubá a espresso bezchybné.“
    .
    .
    .
    hnup: „prvá vec po zobudení je zapnutie pressovača, kým rozlepím oči a začnem ako tak fungovať väčšinou prejde aj viac ako tých 10 minút … môžem kľudne povedať, že príprava moky je rovnako zložitá ako espressa v pressovači…“
    VK: „Trvam na tom, ze priprava rannej kavy aj s udrzbou pristroja bude s mokou rychlejsia, najma ak mas hekticke rano.“
    VK: “ Dá sa to však spraviť aj tak, že ráno po prebudení človek šťukne do espresso stroja, ide sa obriadiť a kým sa vráti späť do kuchyne, je kávovar plne pripravený vychrliť fajnové espresso.“
    .
    .
    .
    hnup: „jedna porcia kávy ma stojí približne 7,-Sk, v kaviarni 25,- – 34,-Sk, čiže na jednej šálke ušetrím (zaokrúhlime to) 20,-Sk, pri našej spotrebe je to 80,-Sk denne, za rok vyše 29 tisíc. Ešte sa niekomu zdá investícia do espresso mašinky vysoká?“
    VK: „rovnako som kavu nikdy nebral cez peniaze, ani cez porovnavanie, ci ma vyjde drahsie stroj alebo kaviaren.“
    VK: „ak ste napriklad dvaja a obaja si denne date podobne espresso v podniku, tak sa vam cena kavovaru vrati do roka. (pocitam s cenou 35 sk za kavu v podniku, oproti 10 sk za rovnaku kavu doma).“
    .
    .
    .
    to Viktor: Keď si spätne čítam môj posledný príspevok, možno vyznel trochu militantne, aj keď tak nebol myslený. Neberiem Ti ani právo na zmenu názoru. Ja sa len snažím už nejakú dobu ľuďom vysvetliť, že príprava fakt skvelej kávy je síce zložitá, ale nie nemožná aj v domácich podmienkach. A dlhú dobu sa stretávam stále s tým istým – buď s názorom „kúpil som si Rowentu (Krups, …), drbol do toho mleté Tchibo a všetky kaviarne sa môžu strčiť“, alebo s opačným extrémom – na žiadnom domácom stroji sa nedá nepripraviť espresso ako v kaviarni. A keďže na domácich weboch sú o tom popísané 4 vety, tak aj tie Tvoje dve vety ovplyvnia dosť veľký počet ľudí (už mi prišlo viac mailov, kde ≈§a citovali). Vedia, že do kávy a prípravy espressa vidíš, tak berú Tvoj názor, aj keď bez jediného argumentu.
    A nemienim o tom písať nasledovný mesiac. Aj predošlú diskusiu som ukončil, keďže nemala zmysel. A možno mala.

  16. A dík za tipy na kaviarne, hádam sa k nim niekedy dostanem. Ozaj, ešte jedna vec – ako píšeš, často si robíš moku – neskúšal si French Press? Poslednú dobu som to párkrát skúšal a na niektoré kávy sa mi zdá táto príprava lepšia ako espresso či moka kafetiera.

  17. hnup: realne, o co ti presne ide? Vedies si evidenciu mojich citatov? Nestacilo to napisat raz – mimochodom si to uz spravil. Alebo cakas na pochvalu, ocenenie? Ja v novom clanku netvrdim, ze maly stroj je lepsi aleho horsi. Je len to, co danemu cloveku najviac vyhovuje. Moj nazor nie je vsak dogma, ak to tak niekto vezme, tak to je uz ale iny problem. Ak nieco pisem, tak vzdy pridam aj vetu, ze ma treba brat s rezervou, pretoze mam to stastie vychutnat si kavu aj vonku. Nie kazdy ma dobru kaviaren blizko alebo nie kazdemu sa chce hrajkat sa s kavou. Alebo nie kazdy ma moznost kupit si kavovat za 10.000. Ani moj ani tvoj nazor nie su „spravnejsie“. Ja nikomu svoj nazor nevnucujem, prepac, ale z tvojho prejavu mam pocit, ze ty ten svoj ano.

    French Press – nepotesim ta a zaroven zasa odradim stovky citatelov od tohoto sposobu pripravy kavy. Mam k nemu vyslovene odpor. Jednak nie som zvyknuty pit kavu na litre, ale tiez si ju nezalievam hordou mlieka. Na tento sposob budem pit skor kavoviny. Vcera sme ale prespali u zeninej babky a zabudol som si so sebou vziat moku. Babka mala smaltovanu dzezvu, tak som to skusil s popradskou na sposob vareneho turka a ako zachrana na malej dedinke s jednymi potravinami to bolo celkom obstojne. Aj bez kardamomu.

  18. ahoj Viktor,

    naozaj tu mas super clanky, najviac sa mi pacia tvoje clanky o kave ale aj o francuzkej pekarni. Puccino som si uz davnejsie vsimol, par krat som ho obdivoval v Casa del Cafe v Auparku, ale nan budem musiet este dlho setrit. Inac doma mam Gaggiu(s mosadzovou pákou s 58mm filtrom) a mlyncek Iberital Challenge ktory sa da velmi lacno kupit vo Viedni. V Bratislave si kupujem kavu v Carrefoure od Barzzuz, ktora tiez byva cerstva. Na Mickiewickovej je dobry obchod kde importuju taliansku kavu, tam bohuzial nieje vzdy cerstva. Odporucit by som tam mohol Molinari a hlavne Hausbrandt, ale ty to uz asi aj tak poznas. Zrna kupujem aj v „The Roast“ a „Moccaclub“ vo Viedni, kde byvaju tak jeden mesiac po prazeni.

    p.s. suhlas, priprava rannej kavy s pakovim strojom je dost narocna, ked ano tak len espresso, cappucino skoro nikdy

  19. Minule som si kupil od Barzuzu Etiopiu v Carefoure, ale ani zdaleka nemaju taku dobru zmes ako Crown od Casa del cafe / Heissenberger. Taka mdla mi prisla ta kava trosku.

  20. Nebudem a nechcem robit reklamu Talianskym obchodom, ale stacilo mi hodinku pobludit po internete a objednal som si kávovar Puccino od la Pavoni s cenou cca 300 EUR aj s dovozom. Je to priamo z Talianska, mal by prist do 10 dni, tak uvidime. Nechcem kricat hop, kym som nepreskocil, ale Slovensky obchodnici….to je otras, ked si predstavim, ze aj ti Taliani na tom nieco maju, tak nasi maju veeeeelmi velke marže. 300 EUR nieje ani z daleka ta cena za ktoru sa predava ten kavovar u nas. Ak to niekomu pomôze a môj prispevok nevymažu za reklamu, tak tu je ta stranka odkial som ho objednaval. Uz poznam cloveka, co ho odtial ma a prisiel za 9 dni. Uvidim,ako dopadnem ja.
    http://www.coffeeitalia.co.uk/products.php?cat=19

  21. heh, tak nato mam len jednu odpoved: Eeevro! ;-)

    mimo debatu: co sa marzi tyka, niekedy je to pravda a niekedy nie. Maloobchod nie je v ziadnom pripade ziadna sranda, svagor jeden taky prevadzkoval a je rad, ze sa ho koncom roka zbavil. Bavime sa o zamestnancoch, hygiene, reklamaciach, precenovani, danovom, prenajmoch, vsetko nieco stoji. A potom je tu aj dalsi faktor, ze niekedy si vec kupis kvoli nizsej cene a inokedy ju kupis od konkretneho predajcu, aj ked drahsie, ale kvoli jeho pristupu, servisu atd. A niekedy, aj ked chces dat zarobit konkretnemu cloveku a akurat mas obmedzeny rozpocet, tak to kupis nakoniec na internete lacnejsie. Fakt zalezi na konkretnom pripade.

  22. Problem je predovsetkym vo velkosti trhu. La pavoni nikde nepatri k mainstreamu kavovarov. kupuju si to ludia, ktori holduju dobrej kave a uznajme, tych je vsade mizive percento. Otazka je, ze z akeho mnozstva zakaznikov to mizive percento je. Slovensko je male a teda taketo specialitky su u nas bohuzial predrazene. Specializovane male obchody u nas maju bud nadsadene ceny, alebo jednoducho nepreziju.

  23. Dobry den, chcem sa opytat Paja resp., aj ostatnych, ak maju nejake skusenosti, ale hlavne Paja, ako dopadol s tou svojou objednavkou (Pajo pisal, ze si objednal na stranke coffeeitalia kavovar), pretoze aj ja by som sa na to dal, len cenovy rozdiel pri La Pavoni Domus Bar Lever Switch je cca 250,- EUR, co je podla mojho nazoru nezanedbatelna suma.

    Dakujem za odpoved.

  24. Objednavka do 5 prac. dni DHLkom u teba doma, platba kreditkou. Zatial bez problemov. Komunikacia s Talianmi mozno trochu kostrbata, ale inak velmi rychla a na vyziadanie dali v pohode tracking numero, takze som mohol na dhl stranke sledovat, kde je prave zasielka. Kavovar bol riadne zabaleny, jednak v original krabici a ta este v dalsej, ktora bola vyplnena tymi polystyrenovymi vlockami. Myslim, ze sa netreba obavat.
    .
    co som pocul o Domus Bar kavovare, tak niektori ho neodporucaju kvoli tomu, ze v jednom tele ma mlyncek aj samotny kavovar. Navyse, telo je celokovove, a nik nevie, ako ci sa vyrobcovi podarilo poriadne odizolovat horuci kavovar od kavovych zrn v mlynceku… a netreba hadam spominat, ze zrna nemaju radi teplo… ;-) Mat obe zariadenia radsej separatne, alebo do tohoto pristroja dat len tolko kavy, kolko aktualne aj pripravis a skladovat ju uplne mimo.

  25. Takze este dlzim koniec mojho pribehu a takisto aj podakovanie Viktorovi, pretoze aj po tvojej odpovedi, ale aj dalsich zistovaniach som sa definitivne rozhodol objednat si Pavoni DMB a dnes sa vytesujem z pripravenej kavicky ;-) Sice trvalo to trochu dlhsie, pretoze ani po 10 dnoch sa nic nehybalo, ale nasledne po mojej otazke co je s tym, sa DMB dostavil do BA za 3 dni.

    No a co sa tyka toho zahrievania kavovych zrn, nemyslim si ze to bude az take hrozne, pretoze prave ta cast, kde je mlyncek, je zohrievana podstatne menej, ako ta cast, kde je voda a kde je paka. Ten stroj by musel bezat asi tak hodinu, aby sa stihlo to teplo, ak vobec, preniest na kavove zrna. Ale mozno by si sa mohol niekedy k tomu dostat a odpozorovat to ty. Kazdopadne, uz pri starom kavovare som bol zvyknuty mliet iba potrebne mnozstvo kavy, takze toto sa ma az tak netyka.

    Tak nech nam to pekne tecie ;-)))

  26. Ahoj,
    ak pouzivas len nutne pripravene mnozstvo kavy a skladujes ju mimo, tak je to samozrejme v poriadku. Ja stroj nechavam zapnut kludne aj hodinu predtym, ako ho idem pouzit, takze u mna by to problem mozno bol.

    Nech sluzi

  27. Mám sen – volá sa La Pavoni Europiccola. Dá sa zohnať ? Cena je cca $550.00, to by som ešte zniesol.
    Práve som si kúpil GAGGIA MDF mlynček. Kvalita mojej kávy sa prudko zvýšila :-), asi naozaj platí pravidlo – cena mylnčeka = cena kávovaru :-). Moja jednoduchá Trevi vydala zo seba maximum. Ale, keby to bola La Pavoni Europiccola … :-)

  28. MDFko ti uprimne zavidime a na tu Europiccolu skus asi najlepsie rovno Taliansko. Potom zreferuj.

  29. Vazeny, cital som si postupne vsetky prispevky,
    kave sa venujem uz dlhsi cas, a nechcem tu naozaj hovorit o elementarnych veciach, ktore ludia z oblasti kavy poznaju uplne presne. Suhlasim uplne s aj s Hnupom, aj s Viktorom Klimom..vsetkoje to vsak vec relativna..
    Mam svoj rancilio silvia, mlyncek Ranc.Rocky, a som nadmieru spokojny. Je to stroj, ktora ma aj s mlyncekom vysiel 21.000 Sk…ak sa s nim „trocha“ pohrate, urobite perfektne espresso, ktore plne konkuruje kaviarenskemu espressu na stroji za 80.000-200.000 Sk, nemate sancu vidiet roziel. To su jednoducho uz stroje, ktore maju svoju tradiciu, a i ked Rancilio Silvia nie je zalozene na baze E61(fixne drzanie teploty boilera), ak odhadneme po vypnuti termostatu cas spustenia extrakcie, dosiahnete aj spravnu teplotu. Je to vsak stroj narocny na davkovanie, v podstate zistim rozdiel v chuti i o 1g menej kavy, preto mam malu vahu s presnostou 0,1gr., zmakcovac vody na dobru cremu, atd… Ale to by bolo na tri strany, nechcem ist do detailov.
    Co sa tyka kavy, kupujem si aj Barzzuz, je naozaj velmi dobra, ale treby si dat pozor na jednu vec..oni davaju nalepku s datumom spotrebu, kde spotreba je do 1roka..to je sice fajn, ale prava cerstvost je tak prve 2 az tri tyzdne..cize ak tam mate datum spotreby napr. 21.12.2010, tak bola prazena 21.12.2009, a tym padom viete aka je cerstva..maju ju i v Carrefoure, ale z prvej ruky ju mozete mat priamo od nich..obchodny dom Atrium s nabytkom, oproti Auparku, maju tam iba Barzzuz, a vsetky ich druhy a blendy..to len tip..
    Viem si nadherne vychutnat kavicku i doma, nemusim ist do kaviarne, nakolko slovensko ani zdaleka nie je kavovy narod, a dat si kavu vo vacsine slovenskych kaviarni znamena utrpenie bozie pri kazdom glgu:( mam v byte peknu terasku, kde ked pozvem priatelov na dobre espresso, zalizuju sa este dve hodiny po jeho vypiti, a absolutne nepotrebujem k tomu kaviaren, lebo polka mojho bytu je posiata obrazkami kavy, vonou kavy, a preto sa citim ako v kaviarni..ale asi je to tym, ze kavou zijem…
    tak nazdravie priatelia…

    1. Som začiatocnik v pozivany kavicky kvalitneho espressa. mam moznost kupi La pavoni PCl + mlyn ISOMAC alebo ranci s rokkym. Do coho sa pustit?.. 2 roky vyuzivane ale v super stave. A lelit je nieco ako obe spomenute?…

      Aky rozdiel je medzi vsetkymi 3?:..alebo prvymi dvoma?:.diky za pomoc

  30. Rami: pekne napisane… som na tom celkom podobne a ako pozeram, tak nielen Pavoni je extra citlive na presne davkovanie kavy – asi to bude mucha vsetkych „malych“ strojov…
    na ostatne podobny nazor, kuchynu pouzivam ako obyvacku a kaviaren zaroven. Ak niekde vysedavame, tak prave tam, pri kavovare.

  31. Som rad inak ze spravujes takuto stranku Viktor, ak ti teda nevadi, ze Ti tykam:) takychto stranok, ktore venuju pozornost aj kave by malo byt viac, aby sa povzniesla chut tohto kralovskeho napoja na uplne inu uroven:) nuz ale zabijeme sa, ked reklamy su presiaknute len „perfektnymi“ Nescafe a bohatymi crémami na ich povrchu? :))
    tak nech sa ti dari:) objednal som si od Teba vrecovinu, stale na nu cakam, dufam, ze sa nestratila niekde na poste:)

  32. vdaka za pochvalu, len pisem o veciach, ktore ma bud bavia alebo stvu ;-)
    a vreco nie je odo mna, ale posurim zajtra u Mareka

  33. super dakujem:)
    inak prave som pozeral tvoje video o priprave kavy na Moka kavovare, vsetko je presne jak robim ja,, len na zaver zvyknem spravit jednu vec a to: kavu v hornej nadobke kotyoga zamiesat pred nalievanim do salok, lebo sam ako odbornik isto vies, ze ak to nalievas do dvoch, nemusia byt vzdy rovnako silne..ak do jednej, tak je to viac menej bezpredmetne..ale nechcem to rozpitvavat tu, lebo toto bolo povodne ine forum:)
    je mozne ti niekam pisat i sukromne, ak pridem k nejakemu postrehu, alebo k niecomu zaujimavemu, s cim by som sa chcel eventualne podelit aj s Tebou?

  34. sukromne spravy tu nie su, ale mohol si to jednoducho pripisat pod ten clanok s tym videom, presnejsie tu http://www.delikatesy.sk/2165/kava-napoje/video-ako-varit-kavu-v-moke-teda-kotogu/ ;-)
    preferujem ale skor verejne debaty tu, aspon sa moze viac ludi dozvediet nove informacie. A ak je to vyslovene sukromne, tak este stale je tu email – je v Kontaktoch.

  35. Ti co mate rancilio rocky, kde ste ho kupili? Vdaka za tip.
    Kupil som La Pavoni Puccino a hladam ku nemu mlyncek a Mazzer mini je trochu mimo mojho budgetu…

  36. zdravim vas,

    mam tento kavovar nejaky ten tyzden. Mlyncek Isomac Professionale.

    Nedari sa mi so 100% arabky dostat poriadnu penu v ramci spravneho casu extrakcie.

    Na mlynceku sa hybem medzi 3 nastaveniami – 0 – najjemnejsie pre 1 kavu, 3 pre dve. Ak som mimo tohto rozmedzia, bud kava pretecie velmi rychlo, alebo velmi pomaly.

    Skusal som rozne kavy, aj z Casa del Cafe aj Barzzuz, aj z ine. Na najjemnejsom mleti dostanem obstojnu penu, ale prilis rychlo. Barometer som este ani raz nevidel pri 15, vacsinou je okolo 12.

    Co robim zle? Kavu utlacam ako najviac viem, davkujem cca 8-9g do signle filtru.

    Vopred dakujem za rady.

    Marek

    1. Zdravim,
      skusim odpovedat: manometer nikdy na 15 ani neuvidite, dostane sa max na 12 v akomkolvek pripade. Takze tam problem nie je.
      Ak nie je crema, moze to mat niekolko dovodov. Niektore arabiky maju skratka malo cremy, aj keby sa clovek na hlavu postavil. Druhy hlavny dovod je stara kava.
      Otazka tiez znie, co to znamena poriadna crema? Kolko mm? Najlepsie by bolo vidiet fotku espressa, idealne v malom sklenenom pohari, nie porcelane.

    2. Pridavam sa k tomu nazoru o roznych kavach a k tomu, ze niektore jednoducho „nepenia“.
      Kamarat skusal dake super brazilske kavy.
      100% Arabika, cerstvo zomleta a pena ako na melte.
      Ziadna.
      Tiez mlel na vsetky mozne sposoby a jednoducho nic.
      Kavy boli vynorne, len bez peny.
      Zato tunajsia „standardka“ (klasicka cervena Lavaza) peni ako besna, krema ako hrom.
      A to je kupovana uz zomleta, vakuovo balena!

      Ako sa hovori, dobra rada od hovada nakoniec…treba prejst na caj ;-)
      Irska kava bez kavy je tiez celkom chutna…

  37. 100% arabika je na cremu fajn len ked je naozaj velmi cerstvo uprazena. Inak je jej telo vseobecne velmi lahke a jemne, casto acidnejsie(nie vsetky), a odstata Arabika niekolko mesiacov po prazeni ma velmi slabu Cremu. Preto aj rozne talianske zmesy, 100% arabiky, maju velmi tazko pripravitelnu cremu. Prave preto taliani oblubuju zmesy arabiky a robusty(nie kazda robusta je lacna a odpadova!), a prave robusta ma okrem nizkej acidity a skor horkastej, niekedy cokoladovej dochuti, vlastnost vytvorit krasnu cremu. Preto aj ta cervena Lavazza(asi zmes arabiky a robusty) ti penila Milan. I ked chutovo je to dost zla kava.
    Ja som dlhe roky pouzival rozne arabiky od Casa Del Cafe alebo Barzzuzu, ale odkedy som objavil aj caro dobrych talianskych zmesi, nehovorim o Lavazze, tak si uzivam tu skvelu vyladenost chuti, krasnu cremu, dobru konzistenciu v salke, proste vsetko, co patri k dobremu talianskemu espressu…ale experimentujte chalani, su aj samotne odrodove arabiky s uzasnymi chutami:)..

  38. Dakujem za odpovede.

    Spravil som foto: http://imageshack.us/photo/my-images/684/img0358ta.jpg/

    Tento vytvor tiekol 25 sekund od zapnutia cerpadla a je to cca 30ml.

    Mletie na najjemnejsom nastaveni ake je dostpne standardne.
    Na obale kavy je vyznacena minimalna trvanlivost do 17.7.2013. Nie je tam datum prazenia. Neviem teda overit cerstvost kavy.

    Co som sa zatial docital tak „standardna“ crema nema mat v sebe bublinky, ma byt jednoliata, hnedkastej farby, sladkej chuti a nema sa po prvom napiti rozplynut. Tento konkretny vysledok az na tu frabu by podla mna mohol splnat tieto kriteria.

    Marek

  39. zdravim,

    podla standardu, teplota vody na espresso by mala byt v rozmedzi 90°C +-2°C.

    V navode Puccino pisu, ze voda ma od 78 do 80 stupnov. Ked som zmeral vodu, ktora vytekala hned po zohriati na pripravu kavy, mala teplotu 80°C.

    Je vyrazne nizsie, ako sa odporuca pri priprave espressa…

    Co si o tom myslite?

    1. Standard je fajn vec, ale napriklad z testu ineho kavovaru – Lelit – kde sa dala nastavovat teplota, je jasne, ze kazdej kave „pristane“ ina teplota. Niektora vyjde pri 90 stupnoch zhorena, ina vyjde fantasticky. Takze tych 90 stupnov by som nebral ako dogmu. Navyse, existuje aj nejaka teplotna zotrvacnost a tymto malym strojom prospieva, ak sa nechaju nahriat trochu dlhsie, inak bude vysledok podobny ako nameranych 80 stupnov. Aj ked sa na Puccino neda priamo nastavovat teplota, da sa to korigovat inak, povedzme tym, ze clovek nenecha zalozenu paku, alebo odpusti viac vody, dokonca v extremnych pripadoch da paku na chvilu do studenej vody. Ako vravim, treba vyskusat, aka teplota sedi ktorej kave. Pokial clovek pije stale tu istu kavu, tak to nie je taky problem. Problem je, ak clovek vela experimentuje a kazdy mesiac pije nieco ine. Pripadne si prazi svoje vlastne zrna…

  40. Zdravim,

    Lelit som mal moznost skusit a prisiel mi na pocit nekvalitnejso ako Puccino. Takze ja by som si lelit nekupil.

    Z Pucinno a Silvia by som si teraz vybral Silvia. Je sice citlivejsi na mletie a davkovanie ale ma kvalitnejsiu paku a tiez silnejsiu paru co ocenite pri priprave mliecnej peny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.