Barista 2012 v Trnave – vydarený ročník (+fotogaléria a video)

Poslený víkend sa v trnavskom Holiday Inn konali Majstrovstvá SR v príprave kávy Barista 2012. Pomerne málo súťažiacich, silná porota aj doplnkové akcie. Celkom vydarený ročník.

Majstrovstvá SR v príprave kávy Barista 2012, Trnava, Holiday Inn

Do Trnavy som sa bol pozrieť v sobotu, kedy sa konalo finále všetkých troch súťaží – Barista, Latte Art aj Coffee in Good Spirits. Hotel vyčlenil peknú sálu, vedľa ktorej si našiel miesto aj bar s ukážkami alternatívnych spôsobov prípravy kávy.

Tento rok bolo pomenej súťažiacich, iba 10. Pôvodne ich bolo 11, lenže jeden ochorel. Keďže som nevidel semifinále, zisťoval som u porotcov aj divákov, ako to vyzeralo deň predtým. Zdá sa, že v poslednom čase sa u nás šíri choroba nedodržania časového limitu. Tak sa stalo, že šiesti súťažiaci sa do finále dostali nielen vďaka svojim schopnostiam, ale aj vďaka faktu, že štyria zvyšní pohoreli práve na časomiere.

Celkovo možno povedať, že niektorí sa počas roka zlepšili, iní zostali na približne rovnakej úrovni. U mnohých sa však zlepšila prezentácia a komunikácia s porotcami, čo je jednoznačné plus. Po prvom dni súťaže bolo jasné, že finálový duel bude medzi minuloročnou vítazkou Monikou Pálovou z Dublinu a Annou Ribovičovou z Prešova. Vo voľných drinkoch to bolo naozaj tesné.

Anna Ribovičová v opare suchého ľadu

Monika Pálová pripravuje svoj voľný nápoj

Anna pripravila svoj kávový nápoj za efektného doprovodu suchého ľadu vhodeného do levanduľovej vody. Monika zasa predelila poháre tabuľkou. Do jednej polovice naliala espresso a teplú hroznovú šťavu, do druhej zasa studenú šťavu. Nápoj som chutnal, pripadal mi ako z fusion kuchyne. Nakoniec obhájila titul Monika Pálová a pôjde na finále do Viedne, ktoré sa bude konať 12. až 15. júna.

Keď žiak porazí majstra

Rasťo Blažkovič vyhral Coffee in Good SpiritsZopár súťažiacich si zaslúžilo špeciálnu pozornosť. Prvým bol Rasťo Blažkovič z Le Bar v Bratislave. Napriek predošlým skúsenostiam si baristický kurz spravil len tesne pred súťažou. Deň pred ňou bol ešte na smene. Napriek tomu sa mu podarilo vyhrať v súťaži Coffee in Good Spirits.

Druhého súťažiaceho som tu spomínal nedávo. Iba 18- ročný Lukáš Podbehlý vyhral naposledy v Nových Zámkoch juniorského Baristu. Tentoraz sa prihlásil do všetkých troch disciplín. A vo všetkých troch sa aj umiestnil v prvej trojke. Nielen to, v Latte Art dokonca porazil svojho učiteľa Stana Cibuľu a pôjde vďaka tomu na finále do kórejského Soulu. Môžem povedať, že tým pádom vyhral aj samotný Stano. Čo môže byť lepšie ohodnotenie pre učiteľa, ako keď jeho žiak takto zvládne celú súťaž.

Konečne aj doplnkové akcie

Potešilo ma, že sa akcia rozvinula aj do šírky. Dve porotkyne – Petra Veselá a Johanna Wechselberger – tu mali svoje knihy o káve. Na veľkom plátne bežal záznam z predošlého dňa, celá akcia sa natáčala ako dokument a bude dostupná na DVD asi o mesiac.

Na spomínanom alternatívnom bare zasa ukazoval drip coffee český šampión Zdeněk Smrčka. Stano Cibuľa zasa vysvetľoval záujemcom správne postupy prípravy aj efektné latte art. Dva grécky porotcovia sa vo svojom voľne začali len tak pretekať, kto nakreslí zložitejší vzor na svojom cappuccine.

Český šampión Zdeněk Smrčka ukazuje alternatívne prípravy kávy

Ako vzniká latte art - Stano Cibuľa

Oproti minulému roku zlepšenie v mnohých ohľadoch. Dobre zvolené priestory, rozhovory so súťažiacimi po ich výkonoch a atraktívne ukážky prípravy kávy. Na finále síce trochu ušla organizácia času a zopár detailov, ale celkovo hodnotím akciu veľmi dobre. Už len zapojiť väčšiu časť návštevníkov a akcia bude mať zmysel nielen pre odbornú verejnosť, ale aj pre zlepšenie kávovej kultúry.

Výsledky

Zľava: Lukáš Podbehlý, Monika Pálová a Rasťo Blažkovič

Hlavný porotca:
Tasos Delichristos (GR)

Porotcovia:
Mónika Kerekes (HU) – baristka, porotkyňa na majstrovstvách Maďarska
Petra Veselá (CZ) – dvojnásobná baristka roku ČR
Charles Fleer (CZ) – La Boheme Cafe, Cup of Excellence Judge, SCAE Barista Judge
Andrea Hegedűs (HU) – porotkyňa na majstrovstvách Maďarska
Jirka Richter (CZ) – barista a barman, koordinátor SCAE pre ČR
Johanna Wechselberger (AT) – školiteľka kávy, pražiar
John Arild Stubberud (NOR) – Kaffebrenneriet AS, pražiar
Dimitris Konstantopoulos (GR)
Tibor Hajcuk (HU)
Marián Galuška (SR) – barista, pražiar a školiteľ

Výsledky Barista 2012:
1. Monika Pálová
2. Anna Ribovičová
3. Lukáš Podbehlý

Výsledky Latte Art 2012:
1. Lukáš Podbehlý
2. Stanislav Cibuľa
3. Kristián Bene

Výsledky Coffee in Good Spirits 2012:
1. Rasťo Blažkovič
2. Lukáš Podbehlý
3. Michal Hudák

Súťaž organizovala Slovenská asociácia kávy (Slovak Coffee Association) spolu s koordinátorom Speciality Coffee Association of Europe na Slovensku, Stanom Cibuľom.

Video

Fotogaléria

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.