Namiesto müsli tyčinky gruzínska churkchela

Hotová, na slnku usušená churkchela

K tomuto čudnému útvaru som sa dostal cez foodstylistu a fotografa Mira Kubečku. Raz mi priniesol nepravideľnú hrudu, ktorá vyzerala doslova ako sopel. Za polopriesvitným obalom sa ale črtali vlašské orechy, takže prekonať začiatočnú nedôveru bolo o niečo ľahšie. Bola to gruzínska čurčela. Orechy namočené v hroznovom mušte usušené na slnku.

Až taká neznáma špecialita to zasa nie je, poznajú ju od Grécka, cez Turecko až po Kaukaz. V Gruzínsku sa volá churkchela, v Grécku soutzouki a v Turecku zasa pestil cevizli sucuk. Sucuk znamená klobása, a tak sa občas táto sladkosť ľudovo volá – hroznová klobáska. Hrozno a orechy jednoducho patria k sebe.

Čurčela sa väčšinou robieva so svetlého hrozna, ale rovnako dobrá je z červených odrôd.

Výroba je jednoduchá, aj preto, že je práve sezóna na všetky základné suroviny. Tie môžete navyše obmieňať. Základom je hroznový mušt. U starkej som obral tmavé voňavé hrozno, odroda tuším Konkordia. Čurčela sa väčšinou robieva so svetlého hrozna, ale rovnako dobrá je z červených odrôd.

Nie je odšťavovač ako odšťavovač

Mlynček tuti-fruti

Na trhu je fúra odšťavovačov, ale bohužial, veľká väčšina sú odstredivé. Môžu mať otáčok koľko chcú, na konci vyhodíte obrovské množstvo dobrého, čo v ovocí je. Keď odšťavovať, tak len klasickým tuti-fruti. Je to v podstate mlynček, ktorý ovocie podrví a zároveň vylisuje, to všetko pri minimálnych otáčkach. Na konci práce vám zostane minimum odpadu a všetko dobré zostane v šťave. Zvyšok je suchý odpad, stonky a kúsky šupiek.

Máte mušt, potrebujete orechy

Navlečte orechy na bielu nitku

Spolu s hroznom práve začali padať orechy. Pozbierajte ich, rozlúskajte a navlečte ihlou na bielu nitku. Ak bola úroda orechov zlá, dá sa tomu pomôcť. Do čurčeli sa zvyknú používať napríklad aj hrozienka , lieskovce alebo mandle. Keď máte orechy navlečené, urobte na konci uzlík, aby ste mohli celú vec zavesiť.

Zohrievanie hroznovéhu muštu s múkou

Asi takýto hustý musí byť mušt s múkou

Hroznový mušt treba zahustiť múkou. Urobte to na sporáku. Na miernom ohni pomaly zahrievajte mušt, tesne pod bod varu. Potom postupne metličkou zatrepte hladkú múku. Koľko presne vám nepoviem. Skúste v malých dávkach a uvidíte ako vám bude masa hustnúť. Nezabudnite stále miešať. Na konci by mala mať masa polotuhú konzistenciu. Asi ako hustejší med. Dosť tekutá nato, by sa ňou dali oblievať orechy, ale zároveň dosť hustá, by na nich držala a neodkvapkala dole.

Keď máte masu hotovú, odstavte ju z plameňa a ponorte do nej za šnúrku orechy. Urobil som to tak, že som ich zavesil nad nádobu, v ktorej som ich namáčal. Vďaka tomu nebol žiaden odpad, všetko prebytočné kvapkalo naspäť k hroznovej mase. Takto vyzerali orechy po prvom namočení.

Churkchela - prvá vrstva

Čurčelu nechajte visieť a schnúť asi 40 minút. Potom celý proces zopakujte. Prihrejte si hroznovú masu a opäť do nej namočte orechy. Prípadne ich držte vo vzduchu za šnúrku a lyžičkou ich poriadne pooblievajte, aby sa šťava dostala do každého záhybu orechov. Znova nechajte aspoň 40 minúť schnúť. Zopakujte to ešte 2-3 krát, kým sa vám nevytvorí súvislejšia masa, ako na titulnom obrázku.

Nakoniec popracuje príroda. Čurčelu zaveste na priame slnko a nechajte poriadne preschnúť. Najprv som sa bál hmyzu, ale zázračne sa jej vyhýbal. Muchy žiadne a jediná osa, ktorá priletela, s nezáujmom odletele preč. Hotová čurčila má konzistenciu podobnú ako guma alebo žuvačka.

Čo s čurčelou?

Presne to isté, čo s klobáskou! Opatrne vytiahnite šnúrku a môžete ju nakrájať na kolieska. Prípadne ju vezmite len tak do ruky a môžete si z nej odhryzávať… S tou klobáskou som nežartoval. Na jednom ruskom foodblogu som videl čurčelu, ktorá vyzerala úplne ako saláma.

Napriek odstrašujúcemu výzoru je to veľmi chutná sladkosť. Nie príliš sladká, primerane výživná a zaujímavá. Oplatí sa vyskúšať. Napíšte mi, ak to doma skúsite!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (14)

  1. Emzo Tučko

    Na túto dobrotu ma naučila priatelka ktorá študovala v Rusku. Kupujeme si ju pravidelne na Vianočnom bazáre diplomatov v stánku Gruzínskej ambasády.
    Už sa teším na tento ročník.

    Odpovedať
    1. ahoj, chcem sa spytat ( mozno blba otazka :) ) , ale ten Vianocny bazar diplomatov sa organizuje v akom meste?

      Odpovedať
  2. No Viktore, to je omnoho lepsie ako akakolvek musli tycinka na svete. Pravda je sice taka, ze musli su tak nespravne (i nezdravo) namodelovane (cukor, zly tuk, stuchnute vlocky, pokazene orechy), ze uz cokolvek je od nich cesta mensieho zla. U Churkchela su metabolicky rychla muka i hrozno spomalene orechmi (v pomere vacsim mnozstvom), cize je to aj dobre vyvazene. Priznam sa, ochutnal by som take nieco :) Pekny clanok.

    Odpovedať
    1. Niekde som aj cital, ze do mustu pridavaju pivo, aby odseparovalo tuhe casti mustu od cistej stavy. Odvaha vyskusat by aj bola, ale zasa, naco tu tekutinu cirit, ked su v nej dobre veci…
      Ked sa konecne stretneme, a nezozeriem to dotedy, tak ti donesiem vzorku ;-)

      Odpovedať
  3. skoda ze som sa nestihol blysnut, vedel som to na prvy pohlad, len to uz teraz nikto neuveri…
    dve poznamky – nie som gramaticky fasista, ale pises o curcile a curcele. preco bud nepouzivas prepis do anglictiny ako na zaciatku (co je tiez zbytocne, pomahat si tretim jazykom), alebo foneticky čurčchela – mozno uz tusim, ked som to napisal, vyzera to hlupo, ale je to spravne…
    druha – ja by som tu hroznovu stavu okamzite vypil. raz som babke pomahal lisovat hrozno na vino, ochutnal som a v zivote som nic lepsie nepil. no a bolo to aj naposledy, viac mi nechcela dat. odvtedy sa krivo pozeram na vino…

    Odpovedať
    1. Pravdu mas v tom, ze obcas nepouzivam rovnake nazvoslovia napriec clankom. Zjednotil som to na čurčelu.
      So stavou suhlasim tiez, nevies si predstavit tu energiu, ktoru som musel vynalozit, aby som stavu uchranil pred milovanou. A tych reci okolo toho, ze naco robim zasa daku facinu, vypime to a hotovo… ;-)

      Odpovedať
  4. Prosim ta, kde sa da zohnat taky odstavovac?

    Odpovedať
    1. Myslim, ze sa predavaju aj ako samostatne zariadenia, teda ako mlynceky na maso + tuti-fruti. Ja som mal pozicany od mamy kuchynsky robot Bosch, ktory mal tieto nadstavce. Alternativne existuju potom aj specialne odstavovace, ktore maju len tuti-fruti odkaz na mojavitalita.sk

      Odpovedať
  5. Dakujem ti, mne ten popis v clanku a fotografia pripominali klasicky rucny mlyncek a tak som si myslel, ze je taky rucny odstavovac na trhu, to by ma celkom zaujalo.

    Odpovedať
    1. Ano, je taky aj rucny. Vyzera ako mlyncek na maso, len je stihlejsi, zuzuje sa ku koncu.
      odkaz na top-shop.sk

      Odpovedať
  6. Děkuju za tipy:) Táta žije v Gruzii a přivezl mi nedávno právě churkchelu a protože miluju oříšky hned jsem si ji zamilovala! Zkusím ji i když asi nebude už stejná…

    Odpovedať
  7. blazena sejkora

    Nemam moznost vylisovat stavu z hrozna, iba kupit hroznovy dzus (viem, ze je uz riedeny vodou), cim mam nahradit pravu hroznovu stavu? Mate nejaku radu? Vdaka za odpoved

    Odpovedať
    1. S kupovanym dzusom by som to asi neskusal. Ked tak, skusil by som obycajne cerstve hrozno a aspon ho pomlet alebo inak popucit aby z neho bola stava. Ale aj tak mam obavu, ze to nebude celkom ono.

      Odpovedať
  8. byva to v Bratislave, koncom novembra, vacsinou v starej trznici… prijdem domov a dam si čurčchelu, taku ste mi chut spravili :)

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *