Na čerstvé mlieko

Kľukaté cesty pri Nitre ma počas slnečného jesenného dňa zaviedli do dediny Močenok. Po obci jazdili freneticky traktory, repná kampaň v plnom prúde. Cestou som zbadal tabuľu, ktorá hlásala čerstvé mlieko za 50¢. Ten deň som sa tam nestihol zastaviť a poobede tabuľa stihla zmiznúť, tak som to skúsil na druhý deň doobeda.

Na druhý deň som mal šťastie na rovnaké počasie, tak som zaparkoval v strede Močenku a do obchodu sa vybral pešo. Ľudia si užívali posledné teplé dni, z nákladiaku vykladali kvety a cestou ma pozdravil dedinský blázon, ktorého som predtým videl zdraviť traktory. Slušne som odzdravil a pokračoval ďalej popri domove dôchodcov.

Malý obchod s potravinami a mäsom, privítala ma milá predavačka. Vypýtal som si mlieko, opýtala sa ma, či mám vlastnú fľašu. Nemal som, ale sama mala k dispozícii, takže som nemal problém. Mlieko mi načapovala z bieleho potravinového kanistra, takže nešlo o toľko medializovaný automat na mlieko. Stihol som si ešte kúpiť kurča z miestneho chovu, a potom som sa už musel ponáhľať za inými povinnosťami.

Ak to má byť krok k tomu, aby ľudia „znovuobjavili“, aká je pôvodná chuť potravín, potom to malo zmysel.

Doma nastal „rozbor“. Teda, nalial som si ho do pohára a ochutnal. Nepasterizované mlieko chutí o poznanie inak, ako bežne ošetrené. Chutí trochu sladšie, kvôli smotane, ktorú som nechal vystúpiť hore. Z pol litra mlieka sa v pohári vytvorila centimetrová vrstva smotany. To je zatiaľ nedokončená druhá časť pokusu – nechávam mlieko skysnúť a pripravím z neho tvaroh. Už teraz je navrchu slušná vrstva, pekne sladučká.

Je jasné, že takýto predaj mlieka zrejme nie je o extra zárobku pre farmára. Ale ak to má byť krok k tomu, aby ľudia „znovuobjavili“, aká je pôvodná chuť potravín, potom to malo zmysel.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (22)

  1. nie je o extra zarobku? skor by som povedal ze prave takyto predaj je pe farmarov o nejakom zarobku, ked velkovykupcovia vykupuju mlieko za 4Sk/.13E tak predavat ho po 15Sk/.50E sa mu oplati podstatne viac, nechapem preco nemaju farmari svoje predajne v kazdom meste, pritom by im stacila uplne mala budka na nejakej trznici na to capovanie a ludia by sa hrnuli pri tej cene 50c ktora v pohode konkuruje 3.6% mlieku zo supermarketu ktore ma stale daleko ku skutocnemu mlieku, aj ked sa nan podoba najviac zo supermarketovych (biele vody s nizsim obsahom tuku ani nekupujem)

    Odpovedať
  2. Aan,
    mne by sa to tiez tak pacilo ale to je problem s hygienickymi normami (naschval nepisem s hygienou, lebo ta moze byt dobra) a rozne dalsie veci (EU normy). tiez by sa mi pacilo prist si zobrat do konvy mlieko, pripadne vazeny tvaroh a 1l jogurtu. Nejde len o to ze clovek by dostaval kvalitu ale aj by neprodukoval tolko odpadu (kelimky, sacky, tetrapack obaly atd)

    Odpovedať
  3. ja som u cerstveho mlieka torchu skepticky prave kvoli absencii UHT. Nevidim do toho moc, ked tak ma poucte ake su rizika a trvanlivost u nepasterizovaneho mlieka.

    Odpovedať
    1. Ty si lolo.
      Aj mne v domacej klobase chyba ta chemia z Polska, cestarska sol miesto soli, udiaca prichut slatne cervene farbivo……ale rad to risknem a dam si pravu domavu bez sraciek.
      Rovnako to mlieko bez UHT je o inom…..

      Odpovedať
  4. Aan – neriesi. Pretoze – mnozstvo takto predaneho mlieka je male (v tomto konkretnom obchode maju jednu malu, asi 25l konvicku, ktora sa preda za dopoludnie) a navyse, pokial sa predava cez automat, tak aj ten treba splatit. Tak si to spocitaj. Ze sa to farmarovi neoplaca mam aj priamo od farmara ;-). Za momentalnej situacie je to zial tak. Mozno sa to rozmohne a zmeni sa to.

    Keso – hygienicke normy – pozri kolko noriem mame teraz a kolko balastu sa napriek tomu predava. Napichane maso, vyslovene nezdrave veci. Ale pokial ta to nezabije, tak je to schvalene ako vhodne na konzumaciu. Pozri, tu skor chyba to povedomie, ze producent si skratka sam nedovoli predat zlu vec. Pretoze v hre je jeho meno, zivnost, prijem. To je pre mna skor normalny pristup, ako ked je to prikazane normami, ktore beztak vsetky velke „zvery“ obchadzaju. Tak o com to je potom…

    Mato – UHT ti v mlieku zabije vsetko, co v nom kedy bolo dobre. Mozu pisat kolko chcu, ze to je zohriatie len na velmi kratku chvilu. Zastavi sa tam uplne vsetko. Trvanlivost u nepasterizovaneho je kratka a ja osobne by som ho take ani nekonzumoval. Nechal skysnut (co prave robim) a nasledne si spravil co budem chciet. Vlastny syr alebo tvaroh. Fermentacia a kvasenie su tvoji priatelia ;-)

    Odpovedať
  5. Marek Lorincz

    V každom prípade je to pravé MLIEKO a nie tzv. mlieko, ktoré ch≈ïlia obchodné reťazce a nepotrebuje ani kampaň, ktorá sa pred nedávnom objavila, len zdravý rozum…

    Odpovedať
  6. VK – automat aj v mensom meste sa nema problem zaplatit a ked preda za dopoludnie 25L konvicu a povedzme za popoludnie len 10L, tak ti to da 35L x ,53EUR -= 17,5EUR na den, zatial co v mliekarni im daju stvrtinu, za tie 2/3 sa tam oplati kludne aj postavit jedneho cloveka co nic ine nebude robit a zarobil by si sam na seba a svoj plat ak by to predaval doma z chladnicky a to sa bavime o smiesnom mnozstve 35L za den co je absurdne cislo podla mna aj na dedinu

    keso – normy sa daju velmi jednoducho obist s tym ze by sa to predavalo ako krmivo pre zvierata

    kazdopadne mam sice pochopenie pre polnohospodarov a nizke vykupne ceny, ale naozaj nechapem preco s tym sami nieco nespravia a len natrcaju ruku, maju vyrabat mliecne vyrobky vo vlastnej rezii a predavat si ich sami, trebars aj cez internet, podnikovu predajnu, pojazdne predajne, tych sposobov ako obist klasicku distribuciu a nabalujucich sa parazitov je niekolko

    zase mi to nechce zobra komentar a ked ho odoslem znvoa vypise mi ze je zdvojeny takze v systeme byt musi

    Odpovedať
  7. blbne ti system komentarov, ak vyplnim webstranku tak mi odmieta system prijat komentar (detekuje ho v systeme lebo ked ho odoslem znova vypise mi ze je zdvojeny), ked webstranku odstranim tak ho prijme

    alebo si si nastavil filter na moj blog (dost ubohe)

    Odpovedať
  8. Pozri, my tu mozne morfondirovat o matematike, povedal mi to farmar aj clovek od legislativy – tento predaj „zo dvora“ nic neriesi farme, ktora denne vyprodukuje x 100 litrov mlieka, pretoze na tom zvysku je stratova. Ako aj s dalsimi komoditami. Farmar preda psenicu za 3 koruny (opat pod cenu), ale chlieb sa predava za 30-40. Co sa s tou psenicou stane v tom „medzipriestore“? Atd, atd…

    Nebud domyslavy. Keby som chcel nieco filtrovat, tak to filtrujem komplet. Momentalne filtrujem len jedineho cloveka, ktory z adresy @azet.sk spamuje komentarmi typu „vybrane slova“ po K a po P. Ak tvoje komentare zaradi do spamu, tak to urobi automaticky plugin zvany Akismet. Nebyt toho, ze si zbezne kontrolujem spam a vytahujem odtial tvoje komentare rucne do schvalenych komentarov, tak to tam ostane tak oznacene. V tom plugine nie je bohuzial moznost na whitelist, len blacklist. Rovnako ani v inych nastaveniach administracie som whitelist nenasiel, zato viem, ze existuje na toto hack, ktorym sa to da obist. Nemozem ti slubit, keby sa tomuto budem venovat. Ak sa mi to podari, dam ti vediet.

    Odpovedať
  9. Shira313

    Predaj čerstvého mlieka prostredníctvom obchodíkov zameraných na hydinu sa rozšíril, myslím, po celom Slovensku. Funguje to zopár týždňov aj u nás v Leopoldove. Mlieko má, ak si dobre pamätám, až 4% tuku a je výborné.

    Len som nepochopila strach z priamej konzumácie :o( Už dlhé roky píjavam mlieko priamo od miestneho chovateľa bez prevarenia a žiadny problém. Dokonca moja polovička, ktorá mávala z mlieka zdravotné ťažkosti, ho pravidelne v pohode pije. Pred pár dňami, keď sa nám domáce minulo, si kúpil tzv. čerstvé Rajo a pol dňa strávil na WC :o(

    Jogurt si z domáceho mlieka robievam sama, ale tvaroh by som veru privítala, odkedy som akotak zvládla záludnosti ťahaného závinu a po zakúpení knihy plnej receptov s tvarohom, nám spotreba závratne stúpla :o)))

    Odpovedať
  10. Mlieko so 4% tuku som videl bezne v predaji napriklad vo Francuzsku.

    Tiez mam kamaratku, ktora povodne trpela alergiou na mlieko, ale odkedy to riskla a dala si parkrat cerstve, tak zistila, v com bol problem. Z cerstveho problemy jednoducho nemala.

    Tvaroh – no, po dvoch dnoch mlieko uz hadam dokyslo, tak to dnes skusim. Dobre je, ze si clovek moze sam vybrat, ako velmi tucny ho chce mat. Bud predtym pozbiera smotanu a pouzije ju na varenie, alebo ju necha tam a priebezne kysnuce mlieko premiesava a dostane riadne tucny tvaroh.

    Odpovedať
  11. mysacinka

    Tak sa tesim,az nieco podobne dorazi aj do mesta,kde byvaju nasi. Pri poslednej navsteve, som si v Bille kupila nejake“cerstve mlieko“ a nechutilo mi.
    Tu v Kodani kupujeme ekologicke cerstve mlieko. je pasterizovane a vacsinou nehomogenizovane. Potom zostava smotana na vrchu aj v mlieku,co ma oficialne 3.5% tuku.
    Neviem ci maju Dani efektivnejsi sposob spracovania mlieka alebo je cely system dotovany, ale 1L mlieka v biokvalite stoji v supermarkete od 7.50 do 9.50kr co je nieco medzi 1-1,3 eura.
    Jo, z nejakeho dovodu sa tu skoro vobec nepredava UHT mlieko.

    Odpovedať
  12. Peter Ondrejka

    Boli ste v Komárne na sobotnajsom trhu? Nie? Smola… Ja som tam dnes zasiel… Domace vajcia, mlieko, klobasky, sunky, slanina, med, calamada,… co len chcete Odporucam :) A bat sa netreba, vedia rovnako slovensky ako madarsky :)

    Odpovedať
  13. Peter Ondrejka

    skoro som zabudol… Tekvica taka, hentaka aj onaka :) kolko len chcete… dokonca uz aj hotova, upecena :D

    Odpovedať
  14. vdaka za tip Peto

    Odpovedať
  15. Peter Ondrejka

    nie je zaco :)

    Odpovedať
  16. Viliam_2nd

    Som z Trnavy, kde je automat na mlieko uz niekolko tyzdnov a kde kazdy den cestou do prace s radostou hodim 1/2€ za liter. Je fakt super, vypijem ho v priebehu dopoludnia s instantnou kavou. Kysle mlieko moc nemusim, ale tvaroh vyzera lakavo. Vyskusam, dam vediet.

    Odpovedať
  17. Beerman

    Viktor prosím ≈§a súrne zháňam nepasterizované, pravé kravské mlieko od nejakého dodávateľa v okolí BA pre jednu aj Tvoju obľúbenú reštauráciu. Vieš o niečom???

    Odpovedať
  18. pozrel by som sa na Zvaz prvovyrobcov mlieka odkaz na szpm.sk
    co som namatkovo nasiel, tak PD v Lozorne predava cerstve mlieko z automatu.

    Sokujuce je, ze popri mamutom projekte Objav mlieko som sa nikde nedopatral ziadneho zoznamu mliecnych automatov na Slovensku, teda informacie, kde si to dobre mlieko kupit. Zato som nasiel informacie o nejakom hudobnom festivale a o tlacovej sprave k trekingovemu prieskumu. A potom aby clovek vypisoval na kadejake foodblogy a zhanal si informacie svojpomocne. Jednym slovom, Bravo! ;-)

    drzim palce a zreferuj, ako si dopadol, kde si nasiel. Vdaka. (pripadne napis, ktoru restiku si to mal na mysli, ak to je tajne, posli spravu mailom ;-) )

    Odpovedať
  19. Beerman

    Vďaka to Lozorno som už objavil, majiteľka tam už ide volať. A ešte som objavil nejakých Dánov na Záhorí. Lozorňáci by mali začať rozvážať mlieko po BA. A vieš o nejakom automate na mlieko v BA??.

    Odpovedať
  20. Niet zaco. S BA ti zial neporadim

    Odpovedať
  21. Beerman: najbližšie je vo … Wolfsthali! Adresa je myslim Hauptstrasse 11, v podstate dvor oproti kostolu. Mlieko predavaju v sklenenych flasiach, nepasterizovane, nehomogenizovane, prefiltrovane, cestve, fantasticke! Kravy zeru silaz a travu – keby zrali iba travu a seno, uz by to bolo dokonale na nevydrzanie.

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *