Street Food Fest v San Francisco

Off the Grid San Francisco

Je piatok, väčšina ludí je po funuse a San Francisco začína rozvoniavať víkendom. Farmárske trhy, festivaly alebo exkurzia do vínneho regiónu sú nutné súčasti dobrého víkendu. Vhodnou predohrou víkendu je akcia „Off the Grid“ (pozn.: niečo ako mimo mapy). Prestavte si, že by sa raz týždenne stretli všetci pouliční predajcovia dobrôt, doniesli by super muziku, super ceny a začalo by sa s párty. Lángoše, cigánska pečienka, kvašáky, klobásy hmmmm… No ale predstavte si, že okrem našej klasiky by tam pribudli aj jedlá z celého sveta! Ultra mňam! Toto sa jednoducho nedá vynechať!

Prechádzam trasľavou dialnicou smerom k známemu mostu. Na facebooku nám „off the grid“ sľuboval slnko, ale už teraz vidím, že San Francisco je v hmle. Čo je tu normálne. Ale slúbili slnko! Čo je tu nenormálne. Dodávky sú zoradené a božské vône zablokujú časť mozgu którá by sa snažila myslieť na kalórie a racionálnu stravu. Však aj táto strava je racionálna! Racionálne vynikajúca.

Filipínsky stánok s ponukou Hawaiského lunchmeatu a čínskeho kurčaťa je typickým reprezentantom týchto stánkou. Fanatici, čo spoja to najlepšie z rôznych svetov. Filipínsko-hawajsko-čínska kuchyňa. To môže vymyslieť len zdravo zbláznený mozog. Rad u čínskych knedlíkov BAO vyzerá veľmi sľubne. Je dlhý na 3 pivá. “Predseda Bao” ponúka čínske knedlíky pečené alebo dusené. Porozmýšľam, pokiaľ zistím ako vlastne tento system funguje. Sú dve okienka, v jednom kde zaplatíte a dostanete bloček s číslom, potom ten sympatický človek vysloví vaše číslo a s láskavým úsmevom vám podá nirvánu v krabičke. Krabičku tvorím a tam sa na mňa usmieva bravčový aniel, jemne položený na pečenú buchtu a poliaty božským mokom. V Čínskej štvrti som už veľakrát jedol vynikajúce veci, ale toto! Manželka sa rozhodla pre dusenú čínsku knedlu s tofu a rastlinkami. Proti gustu žiaden dišputát.

Čo tak ramen nudle? Zelenina je čerstvá, žiadne konzervy. Manželka si tieto ramen vychvaľuje. Ďalšia dodávka je mix thajského grillu a mexického taco.

Latka bola položená vysoko, tak poďme ďalej. Čo tak ramen nudle? Zelenina je čerstvá, žiadne konzervy. Manželka si tieto ramen vychvaľuje. Táto japonská špecialita mne osobne viac chutí v Japonskej štvrti San Francisca a je tam aj lacnejšia. Ďalšia dodávka je mix thajského grillu a mexického taco. Viem si živo predstaviť, ako si Mr. Cheng začal zo slečnou Carreros a pri prvom rande sa pohádali, kde pôjdu na večeru. Mr. Cheng you chcel zobrať do thajskej reštaurácie 5 blokov od obchodného centra Embercadero. Ale slečna Cerreros je temperamentná a nedala sa! Len 4 bloky od ich prvého rande predávajú najlepšie tamales na svete! Pán Cheng vie ako byť gentleman a tak sa rozhodnú, že miesta budú striedať. Objavia svoje svety a rozhodnú sa podeliť sa o tajomstvá svojich kuchýň. Ako to už v každom partnerstve býva, hádky prídu a jeden večer varia zvlášť. Pán Cheng griluje kačičku a prasiatko, pokiaľ slečna Carreros prelieva slzy počas výroby taco placiek. Niekto klope na dvere. Je to pán Cheng a ospravedlňuje. V ruke sáčok s grilovaným jedlom. Ryžu samozrejme zabudol! Ale slečna Carreros ho miluje, aj keď Cheng je také trdlo. Navrhne nech tie ugrilované dobroty dajú na taco, keď už tú ryžu zabudol. A tento moment determinuje ich ďalšiu životnú cestu. Objav neuveriteľne vynikajúcej kombinácie vedie ku kúpe dodávky a slečna Carreros a pán Cheng sa stanú slávnymi. Inak si tieto gurmánske výmysly neviem predstaviť… Viem, čo vás teraz napadá. Že ako to bolo v prípade filipínsko-hawajsko-čínskej kuchyňe. To ponechám na vašu fantáziu…

K chuťovej nirváne a šťastným vibráciám môjho bruška sa pridávajú aj miestni muzikanti. Nič komplikované, žiadnych millión decibelov. Len tak jemne, aby z toho bruško nebolelo. Po Kung-Fu tacos musím ochutnať pravé tacos. Seňor Sisig zachraňuje situáciu. Výstrih latino slečien spríjemňuje čakanie v rade, ale manželkyn nahnevaný pohľad schladí situáciu a koncentrujem sa čiste na jedlo. Ugrilované mäso bolo troche pregrillované a “usušené”. Keď som to spomenul luďom kompetentným v taco dodávkach, tak mi povedali, že musia mať zlý deň, lebo Seňor Sisig je dobrý. Tak im dám šancu na budúce. Ale šancu dostanú aj všetci ostatní, ktorých som nemal šancu ochutnať. Áno, ja som taká dobrá duša, obetujem sa v prospech dodania presných informácií.

Pri mojej poslednej návšteve Severnej CA ako turista sa ma jeden človek opýtal, ktorú reštauráciu mám najobľúbenejšiu. Bol šokovaný, keď som mu odpovedal, že je to Taco dodávka v Sonome. Dodávka, ktorá kŕmila pracovníkov viníc, ktorí sú na 99% latinsko-amerického pôvodu. Teta, čo varila v dodávke, bola ako mater, ktgorá varí pre svoje mláďatá. A to bolo cítiť v každom hlte. Popularita týchto dodávok rastie. Hlavne preto, že sú to fanatici, čo milujú jedlo a ich láskou je poláskať vaše brušká.

Video z akcie Off the Grid

Komu nestačil farbistý opis celej akcie, môže si ju pozrieť na priloženom videu z celej akcie.

Oficiálna webstránka Off the Grid

http://offthegridsf.com

Kto je Valerián Hrala

Valér, ako ho familiárne volám, je syn pána Hralu, pražiara z Komárna, ktorého sme tu na Delikatesy.sk už spomínali. Valér žije už nejaký čas v USA a pravidelne píše a točí video-reportáže, ktoré publikuje na svojom blogu Emperor’s Crumbs (www.emperorscrumbs.com). Blog je zaujímavý tým, že prezentuje známe slovenské a maďarské recepty, avšak v angličtine, pre anglicky hovoriace publikum. Aby vedelo, čo to do pekla znamenál, tá bublaneena a letscho… Články o káve a svoje skúsenosti s praženám zasa publikuje na stránke ich rodinnej pražiarne – Green Plantation Coffee (www.greenplantation.com).

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (4)

  1. Valer, jeden takyto foodtruck sa stal napriklad v Sydney doslova instituciou. Je to Harry’s Cafe de Wheels, ktory predava „masove kolace“, prosim pekne od roku 1938!!! odkaz na harryscafedewheels.com.au
    Na ich meatpies si pochutnal aj sam Colonel Sanders ;-) odkaz na harryscafedewheels.com.au../files/gallery/9/Colonel%20Sanders%20enjoying%20a%20pie%20at%20Harrys%20Cafe%20de%20Wheels%201972.jpg&w=800&h=800

    Odpovedať
  2. Tieto food truck-y existuju davno,ale v 80-90tich rokoch boli „clisheee“. tam si kupil vyprazany hot-dog/cukrovu vatu/zmrzlinu a priotravil sa. sucast kazdeho festivalu :) . co ma fascinuje je neuveritelny comeback. Par fanatikov sa rozhodne, ze urobia nieco „ine“ z tychto mobilnych dinosaurov. AK som to dobre sledoval, tak revolucia zacala s novym mileniom. Tu v okoli San Francisca to boli hlavne Taco Trucks. V Portlande (Oregon) zacali ludia s tymito exotickymi kreaciami. Mam znameho v Portlande a on mi tvrdi, ze existuje aj cesky truck. Ale on je take trdlo ako Cheng a nechce mi vypatrat kde presne su a kontakt. Google tu nepomohol :). Samozrejme, ked sa nejaky Foody napad chyti v San Franciscu, alebo v New Yorku, onedlho hovorime o mega trende. Uvidis. Do roka a dna bude cele USA zblaznene do FoodTrucks. O 2-3 roky nejaky Slovacisko sa pokusi o nieco podobne, ale zbankrotuje, lebo to je este priliz skoro. No a o 10 rokov budu burat restauracie a nahradzovat ich prakoviskami pre foodtrucks :))))))))))))))))))

    Odpovedať
  3. nordique

    valerian, vyborny clanok.. akurat som dufal, ze ten pribeh s panom chengom a slecnou cerreros je skutocny. ;-)

    Odpovedať
  4. za hlboke nedorozumenie sa ospravdlnujem. :) ale teoreticky by mohol byt aj skutocny. ak to trochu pomoze tak pribeh sa zaklada na pravde v pripade ineho gurmanskeho produktu.:)

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *