Na ceste za dobrým mäsom

Moje hľadanie dobrého mäsa trvá už dlhšie. Pri ňom som objavil zopár delikates, folklóru ale ja smutných konštatovaní. Tu je čo som objavil.

Dobré mäsiarstvo bývalo v akomkoľvek meste vždy pojem. Volali ho po mene a každý vedel, ku komu má ísť. Doba sa zmenila. Mäsiari sa poschovávali a nahradili ich predavačky. Kvôli supermarketom sa zmenil aj sortiment. Trh síce zaplavili kilá lacného mäsa, ale rozmanitosť sa výrazne zúžila. Vybral som sa teda pohľadať mäsiarske špeciality.

Klobása z mangalice u Muzka

Mäsiarstvo u Muzka

Vchod do mäsiarstva u MuzkaK celému hľadaniu ma naštartoval jeden bilboard. Raz som parkoval v Nitre a rovno predo mnou bol veľký plagát s ilustrovaným obrázkom prasaťa a informácia, že sa čoskoro otvorí nové mäsiarstvo u Muzka. Týždeň nato som sa tam šiel mrknúť. Staršia budova na Radlinskej ulici ukrýva moderné a čisté mäsiarstvo. Treba prejsť cez krátku chodbu s klasickou šachovnicovou dlážkou a ste v predajni. Sortiment je klasický. Majú len hovädzinu a bravčové, k tomu údeniny, ale aj víno, korenie, dochucovadlá a oleje. K dispozícii je aj mlynček na mäso spolu s vákuovou baličkou. Čo v praxi znamená, že si môžete vybrať krásny kus mäsa a na požiadanie vám ho pomelú aj krásne zabalia. Personál je ženský, usmievavý a ochotný komunikovať.

U Muzka som objavil výbornú klobásu z mangalice. Robí ju mäsiar Bognár v Novom Živote. Klobása je mierne pikantná, inak čistá a kde tu narazíte na rascu. Stála okolo 5€. Kúpil som tu aj veľmi peknú falošnú hovädziu roštenku, kilo za 9,8€.

3 rôzne klobásky, zlava: mangalica (Bognár), domáca (Gálová) a králičia (HSH)

Zloženie klobásy znie dobre: mäso z mangalice 52%, slanina z mangalice 23%, hovädzie mäso 20%,  soľ, prírodné koreniny, konzervačná látka E250 (dusičnan sodný).

Domáca klobása od Betky Gálovej (mäsiarstvo zatvorilo v sept. 2014)

Tabuľa pred mäsiarstvom u Gálikovej

Mäsiarstvo u Betky GálikovejPani Gálová je v Nitre známa firma. Má malé mäsiarstvo na Mostnej ulici a vonku obrovskú tabuľu s aktuálnou ponukou. Nečudujte sa, že na nej tróni aj kôň. Toto je miesto, kde naozaj zoženiete konskú salámu. A kopec ďalších vecí. Chlapská časť populácie by sa ale nemala s usmievavou a prívetivou mäsiarkou zakecať, lebo nakúpi viac, než pôvodne chcela…

Na druhej strane musím tiež povedať, že ceny u Gálovej nie sú najnižšie, ale zato je tovar pekný a čerstvý. Časť z neho je na objednávku, takže sa nebojte opýtať. Zároveň musíte počítať s tým, že nie vždy sa objednaného mäsa aj dočkáte. Už sa mi stalo asi zo dva krát, že som objednal a nebolo. Príklad? Človek, ktorý mal dodať králika, oslavoval šesťdesiatku, takže nedodal…

Zatiaľ som tu kúpil celkom slušnú domácu klobásu aj hovädzie kosti do vývaru. Klobáska bola mierne pikantná, občas sa samozrejme dá natrafiť na tvrdý kúsok šlachy. Fotku nájdete vyššie. Spomínaného králika som objednával znovu túto stredu a zasa som sa dnes ráno nedočkal. Ani konskej salámy… Králik by mal stáť 7€ za kilo, klobása zasa 4€. Keď sa k nim konečne dopracujem, doplním do článku.

Čerstvý králik je už doma, čoskoro ho budem piecť. Vyšiel ma o 3€ lacnejšie, ako keby som kupoval mrazeného v HSH na tržnici.

Králičie klobásky u mäsiara v Lipe

Boli sme u priateľov na opekačke a náš hostiteľ nám na grile spravil fajnové králičie klobásky. Dokonca chutili aj mojej milovanej, ktorá v živote klobásu nejedla. Celkom vážne. Klobásky sú menšie, jemné, trochu pikantné a pomerne ľahké na žalúdok. S obľubou ich používam ako dochucovadlo do jedál, namiesto korenia. Hlavne v polievkach a prívarkoch pustia trochu oleja a kopec chute. Napríklad vo fazuľovom guláši, kapustnici, kelovom prívarku alebo kyslej zemiačke.

Klobásky vyrába hydináreň HSH, ktorá mimo iného robí aj Kura kráľovské. Písali sme o ňom už dávnejšie. Zloženie klobások je zrejme jedno z najčistejších v porovnaní z ostatným sortimentom tohoto výrobcu: králičie mäso 51%, bravčové mäso 36%, bravčový tuk, koreniny, jedlá soľ, konzervačná látka E250. Klobásky sú odfotené na fotke vyššie. Kilo stojí 7,76€.

Údená roštenka od mäsiara na Grösslingovej

Mäsiarstvo na Grosslingovej v Bratislave

Údená argentínska roštenka

Tento mäsiar je v Bratislave klasika podobne ako Orbán. Výklad ešte pamätá zašlé časy a vnútri je k dispozícii hneď niekoľko mäsiarov. Majú kde-čo. Od čerstvého mäsa až po mrazenú jahňacinu z Nového Zélandu a chladeného lososa. Medzi údeninami som natrafil na vákuovo balené plátky údenej argentínskej roštenky. Malé balenie s 12-timi plátkami ma stálo 1,40€.

Ak sa niekedy rozhodnete pre desiatu typu rožok-šunka-rajčina, potom sa vykašlite na bezpohlavnú hydinu a vyberte sa radšej touto cestou. Roštenka je narezaná na tenučké plátky, je jemná, voňavá a takmer sa rozpadáva na jazyku. Tiež som ju použil ako finálne dochutenie jedla, potrhal som ju na kúsky a posypal nimi cestoviny.

Mäsiarstvo HSH na nitrianskom rýnku

Kto nevie, v Nitre sa nechodí na tržnicu, ale na rynek. V kúte, schované za čínskymi handrami, sú dvere do malého mäsiarstva. Predáva hlavne hydinu z hydinární vo Veľkom Záluží pri Nitre. Môžete tu kúpiť kuratá, ale aj jednotlivé rozporcované časti a vnútornosti. Nezaznávajte vnútornosti a nabudúce si skúste spraviť perkelt z kuracích srdiečok. Trochu viac krájania, ale stojí to zato.

Popri kuracine tu kúpite aj králika, ale len mrazeného. Väčšinou je z ich produkcie, ale naposledy som tam kúpil maďarského. 1,2 kila ma stálo okolo 10 €.

Farmárske trhy na Agrokomplexe

Ďalšou alternatívou sú trhy farmárov, ktoré sa konajú raz za mesiac na nitrianskom výstavisku Agrokomplex. Nájdete tu sušené šunky, domáce klobásky aj slaninu. Oplatí sa urobiť veľký nákup. Najblišie sa budú konať už túto nedeľu, 22. januára.

Čo som nezohnal

V úvode som písal, ako sa zúžila ponuka. Je to daň zato, že ľudia dnes jedia lacné mäso takmer každý deň. Namiesto toho, aby si dali len cez víkend, ale zato kvalitné. Situácia je ešte horšia. Minule som v Nitre zháňal teľacinu. V meste, ktoré považujem za vyslovene agrárne, ju nezoženiete. A nie, tú holandskú teľacinu z Tesco neberiem do úvahy, rovnako tak Metro, do ktorého nemá každý prístup. Bavme sa o normálnej slovenskej teľacine. Žial, končí rovnako ako naše jahňatá. Na hákoch v Taliansku.

Napol som naozaj veľa svalov, aby som ju v meste zohnal. U Muzka sme si len spoločne s predavačkami povzdychali ako ide všetko na export, pani Gáliková sa vynašla a ponúkla mi namiesto nej mladú 20-mesačnú hovädzinu a neuspel som ani v ďalšom mäsiarstve na rýnku. Obvolal som známych a zisťoval, či sa nedá zohnať priamo na bitúnku, napríklad v Mojmírovciach. Nie, ani tam teľacinu nezoženiete. Viem, že v Bratislave ju zoženiem, a možno celkom ľahko, ale v Nitre ma to naozaj prekvapilo.

Našťastie existujú osobné kontakty a domáci chovatelia, takže pri troche snahy sa vždy dopracujem k domácej sliepke, bažantovi alebo hoci aj k jahňaťu. Nech už hľadáte mäso kdekoľvek, nebojte sa debatovať s mäsiarom. Oplatí sa to. Mimochodom, viete že mäsiarstvu sa zvykne hovoriť aj masna? Používate toto slovo?

Aké sú vaše skúsenosti s mäsiarstvami? Kam chodíte po mäso? Napíšte do komentárov.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (67)

  1. Emzo Tučko

    Na tento článok som sa dlho tešil. Bežne chodievam k Orbánovi, aj keď už sa mi stalo že som sa musel otočiť, kedže rada bola až von. Keď je miesto v mrazáku tak kupujeme hovadzinu v Podkylave z ich farmy kde chovaju druh CHAROLAIS, nevýhoda je že robia len 5 kilové balíčky so zmesou rozličného masa od hrude na polievku, cez nožinu až po roštenku, balíček stoji 25 euro. Jahňacinu máme cez známych od Veľkého Krtíša, alebo od Orbána. Sliepky z trhu. Kuratá skoro vôbec nejeme. Klobásu sme si začali robiť vlastnú. Ide to aj v BA v činžiaku.
    Slaninu a údené mäso a aj rebierka kupujeme na Starých horách u Očka. Miestne potraviny, majiteľ má na dvore udiareň a jeden týždeň robí klobásky a druhý týždeň slaninku. Údené mäso po odležaní krásne stvrdne a je výborné nakrájané na hoblinky na cestoviny. Problém je len že kapacitne nestíha záujem a aby bola istota že bude mať slaninu treba si ju poistiť objednaním dopredu.
    Klobása od Bognára sa mi zdala príliš prekorenená, až mi to prebilo všetky ostatné chute. Bola pre mna dosť sklamaním.

    Odpovedať
    1. S tou mangalicou ti musim dat za pravdu. Na druhej strane, asi som na takuto chut zvyknuty a bere ju ako sucast madarskeho kulinarskeho folkloru. Vela papriky musi byt ;-)

      Vdaka za krasny opis toho, kde zhanas maso, super!

      Odpovedať
    2. Emzo, pekne napísané – ja už len doplním, že v Bratislave má lepší výber Orbán na Chalupkovej ako na Malom trhu a aj sa tam dá lepšie zaparkovať. Ja ešte chodievam na Americké námestie k Achbergerovi, majú vždy širokú ponuku, nízke ceny a mám skúsenosť, že keď som hľadal nejakú sezónnu záležitosť (paprčky, údené kolená, nebalené oškvarky) tak som pobehal na bicykli aj 5 mäsiarstiev a len tam mali všetko.

      Odpovedať
  2. k tej mangalici – zaujimalo by ma, ci ked pisu mangalicu, tak myslia mangalicu. kdesi som cital, ze to je prasa co takmer vymrelo, teraz sa znovu rozvija jeho chov. a v poslednom case casto vidim nieco z mangalice. a nielen madarske, ale aj slovenske vyrobky. ako to je mozne?

    Odpovedať
    1. Podla mna tieto chlpate prasata nie su uz az taka rarita. Podobne plemena prasiat, ktore potrebuju volny vybeh, najdes v Taliansku, Francuzsku aj Spanielsku.

      Odpovedať
  3. Ja len doplním, že na Tehelnej ulici v NR má mäsiarstvo pán Halamčák. Dá sa u neho kúpiť výborná šunka (bez vody), párky z mäsa a kvalitné špekáčky. Na objednávku napr. údené solené karé a podobne. Ceny vyššie ale zodpovedajú kvalite. V Nitre sa nechodí na rýnok ale na rynek :)

    Odpovedať
    1. Dano: vdaka za postreh. Aj doplnenie ryneku, to vies, nitránčina mi ako prisťahovalcovi ešte moc nejde ;-)

      Odpovedať
  4. Do mäsny chodievala moja starka, z krajov od Lucenca. Ja uz chodim do masiarstva. Klobasu jem predovsetkym domacu, od rodicov (kupia maso a urobia doma klobasy, udi ich sused), inak sa snazim nejest vela masa. Bezne maso nakupujem v supermarkete, uz takmer nekupujem kuracie prsia/stehna, ale len cele kura z biochovu/farmarske. Ryby mavaju u nas v supermarkete dobre, telacia, konie maso su bezne, no po dobre maso sa oplati zastavit v masiarstve, ale je tam vyrazne drahsie.

    Odpovedať
  5. Bývame v rakúskej dedinke pri Bratislave, takže hovädzie berieme z vedľajšej dediny, jedna rodina tam má farmu, okrem hovädzieho majú svoje klobásky, džemy, pálenky, víno a pod. Údajne je v tej dedine aj prasačia farma, ale bravčové nejem skoro vôbec, takže som tam nebola. Kuracinu kupujem v miestnych potravinách a je z farmového chovu. Na podnet článku na delikatesách som skúsila kura HSH (kúpila som v Terne v Auparku), ale posledný krát bolo celé kura pokazené a smrdelo, hoci bolo v záruke. V Rakúsku sa mi za tie roky v živote nestalo, aby som kúpila v obchode pokazené mäso. Párkrát som nakupovala aj u Orbána v BA, s mäsom som bola spokojná, ale žiaľ mám to úplne odruky a okrem toho tam bolo asi milión ľudí, čo ma dosť odrádza. No a potom ešte nakupujem mäso pre psa na BARFe z Falca alebo Vetamixu, hlavne veci, ktoré sa nedajú bežne zohnať a pes ich má hrozne rád – vemeno, zelené držky a pod. Ale to je už o inom :))

    Odpovedať
  6. Trochu mimo temy.
    Viktor, planujes navstevu aktualnej vystavy Danubius gastro?
    Co som zazrel na TA3, task to bola pastva pre oci.
    Aj s ochutnavkami.
    Ak pojdes, tak nezabudni na viditelnu vestu “PRESS“ s logom blogu, vystavovatelia budu ustretovejsi ;-)
    odkaz na incheba.sk

    Odpovedať
    1. Pôvodne som chcel ísť, ale nakoniec nepôjdem. Ale mám tam niekoľko spoľahlivých špehov, ktorí pofotia a poreferuju ;-)
      O tej pastve pre oči by som možno polemizoval. Tipujem, že ukazovali akurat carving alebo niečo podobné v telke. Chce to niečo viac. Pravda je taká, že z roka na rok stále viac a viac ľudí výstavu kritizuje a kvalitou sa nechytá napríklad na rakúsky Alles fur den Gast. Mimochodom, ten veľtrh je raz za dva roky, čo úplne stačí.

      Odpovedať
  7. Je mozne ze tv brala naozaj len tie zabery pekne pre oko, to je pravda.
    Dik za info, tesim sa na hlasenia spionov…

    Odpovedať
  8. Mäso v BA. My mäso takmer vôbec nekupujeme a nejeme. Z času na čas kúpim domáce kurča alebo sliepku priamo od „svojej“ tety na Miletičkovom trhu. Pravidelne od nej brávam aj vajcia a pred Vianocami a Veľkou nocou aj klobásky. (Kupovaným vajciam ani mäsovým výrobkom z obchodu nedôverujem.) Iné mäsové výrobky – domáce klobásky, slaninku, pečeňové paštéty – kupujem na trhu Šustekova od slovenských maďarov. Keď potrebujem mäso na ragú, mám iba dobré skúsenosti s mäsiarstom Miran, mávajú aj teľacinu a majú veľmi šikovných mäsiarov, ktorí krásne spracúvajú mäso. Mnou vybrané mäso mi vždy čerstvo zomelú. U Orbána som s mäsom spokojná menej a ich mäsové výrobky nekupujem vôbec. Veľmi by som chcela niekde v BA alebo okolí kúpiť čerstvú divokú hydinu alebo divinu ako takú, ale až tak veľmi som po nej nepátrala, tak som zatiaľ žiaden dôveryhodný zdroj nenašla. Ak máte niekto tip, budem rada.

    Odpovedať
  9. U nás mäso kupuje manžel. Niekedy ma berú mdloby, keď vidím účet, ale len dovtedy, kým ho neovoniam :) Nakupuje u Orbána alebo v mäsiarstve Miran, tí sú aj vo veľkom Terne v Petržalke. Klobásky fajné domáce zas nosí od kolegu a občas mi dačo kúpi mamina u nich na trhu na Dolných Honoch, kam chodia „Maďari“ – naposledy sme mali na sviatky úžasné údené mäso, ktoré voňalo dymom.
    Masna hovorila mäsiarstvu moja starká :)
    P.S. Viktor, na výstave sme boli dnes, páčila sa nám prezentácia súťažných prác zo škôl, inak to bolo orientované skôr profesionálne, domáci kuchár tam toho moc nenájde. Veľké plus by som dala Salašu Zbojská, tam sme sa aj dobre najdeli, hoci to patrilo pod ITF Slovakiatou a nie pod gastro.

    Odpovedať
    1. Liliana

      Smiem sa spytat, kde je na Dolnych Honoch trh? Byvam v Podunajskych Biskupiciach, tak by som tam rada obcas nakupila.

      Dakujem!

      Odpovedať
      1. trh je pri bývalej Reme, teraz Samoška, jednu zastápku mhd pred Tesco-m

      2. Ja len doplnim, ze je to mensie, ale je tam jeden prives s masom, nakupis aj vajicka, syry, maslo a samozrejme zeleninu a ovocie, tuto sobotu som kupil skvele tekvice :-)

  10. Juraj Šiška

    Ako tip na návštevu by som dal aj mäsiarstvo Humaj, je to na ulici Dr. Pantočku v Tovarníkoch pri Topoľčanoch. Majú tam niekoľko druhov domácich klobás, nepreberné množstvo čerstvého mäsa (videl som tam ja teľacie) a v sobotu dopoludnia sa tam dá kúpiť aj pečená krkovička plnená klobáskovou zmesou.

    Odpovedať
  11. ian carry

    no ja najradsej chodim na grosslingovu, lebo ma tam uz masiari poznaju a je to aj najblizsie … ale uz sa mi aj tam stalo, ze mi sice predali krasne maso (zadne hovä), ale zjavne zo starsej kravy…

    inak este chodim „pod stlpy“ na dulovo namestie, alebo do slimaka ( neviem ako sa volaju tie masiarstva).

    osobne mam rad masny, kde mi vedia poradit maso a pripravu, ked im poviem, co chcem varit a ako ( sam nie som nejaky expert na maso)

    pokial ale ide o cenu, tak najlepsiu cenu (a aj vyborne maso) som mal z http://www.deliveryfood.sk, odkial som mal fantasticke svieckovice a pecienky…

    Odpovedať
  12. Výborne, ďakujem všetkým za kopec informácii, asi by stálo zato dať tomu konečne nejakú formu – ideálne mapovú. Čo poviete? ;-)

    Odpovedať
  13. Presne ako som predpokladal, teľacinu aj bez objednávania som zohnal u mäsiara na Grosslingovej, kilo za necelych 18€. Pekne a ciste maso.

    Odpovedať
  14. Ján Rendek

    Hovädzie mäso v poslednej dobe kupujeme priamo na farme za Viedňou (vo Viedenskom lese). Je buď z bežného hovädzieho alebo z tzv. škótskeho dobytka. Spoznáte ho podľa toho, že krava vyzerá ako stelesnený diabol :-) Steaky z neho sú nezapomenuteľné.
    Naposledy som kúpil kusisko loja a urobil si hovädziu masť (tallow).

    Kuracie v Rakúsku (také, na ktorých je napísané, ktorá rodinná farma ho dochovala).

    Ryby v Metre. Hlavne tie, čo sú lovené: makrely, sardinky, haringy.

    Odpovedať
  15. Juraj Šiška

    Hmmm … dal by sa poskytnúť nejaký kontakt (adresa) na tú „zaviedenskú farmu“?

    Viktor: To je výborný nápad s tou mapou dobrých nákupov :-) Možno by stálo za to trošku rozšíriť web Delikatesy o ďalšiu záložku – niečo v zmysle „Delikatesy odporúčajú“ alebo „Delikatesy vyskúšali za vás“, kde by bolo nejaké ďalšie členenie na mäso, zeleninu, mliečne výrobky, pekárne, káva …. a tam by boli pekne zoradené kontakty na predajne, výrobcov, možno aj s fotkami a krátkym popisom – tak ako sa nahromadili tipy na mäso v tejto diskusii.
    Bolo by to aj praktické, lebo napríklad mňa zaujal tip na tie cabajské pralinky, ale o pár týždňov už ten článok bude niekde v archíve a ako sa vraví „zíde z očí, zíde z mysle“.

    Odpovedať
    1. Ján Rendek

      Jasné: odkaz na annahof-laab.at, ALE prečítajte si prosím disclaimer nižšie.
      Zrovna teraz dojednávam ďaľšiu návštevu – mali sme ísť tento weekend, ale nenazbierali dosť objednávok, takže pôjdeme až budúci. Pre Vás to znamená, že ak budete chcieť mäso, asi budú mať aj pre Vás.

      Disclaimer: Annahof predáva hovädzie z kráv („štandardných“ aj chlpatých škótskych), ktoré sa pasú vonku na lúke a nie sú kŕmené priemyselnými krmnými zmeskami. Pre mňa osobne to je veľmi dôležité a rád zaplatím ich cenu. Ak nehľadáte free-range a stačí vám, že mäso je z ustajneného dobytka z malej farmy kŕmeného nie trávou, navštívte napr. odkaz na amarkadenhof.at (foto: odkaz na amarkadenhof.at) kúsok od BA.

      Ak niekto poznáte podobnú farmu na SK (100% free-range mäso), do 100 km od BA, dajte mi prosím vedieť.

      Odpovedať
  16. Juraj Šiška

    Ďakujem za kontakty.

    Odpovedať
  17. Kristina

    Nakupovanie masa mam na starosti ja; takze nakupujem u Orbana (v Dubravke); tety ma uz poznaju, a ked nie je vela ludi tak si necham poradit, z ktoreho druhu sa da co varit. Takto sme objavili caro vyvaru z morcacich krkov, kde je sice oberanie krku nesmierne pracne, ale vysledok stoji naozaj za to! Telacie mavaju pravidelne, alebo ked nie, staci objednat a dodaju. Takiez som tam uz parkrat videla Zlate kura (mnamka), ale iba obcas (vraj ludia nekupuju, kvoli cene). Klobasky robia rodicia doma a jaternicky dodava kamaratka vzdy domace, pripravovane pod jej rukami.

    Odpovedať
  18. mäso kupujem len u môjho mäsiara a zoženie mi aj našu slovenskú teľacinu. Po našich domácich klobáskach má on druhé najlepšie :) A robí vynikajúce jaternice. A ešte je jedno mäsiarstvo dobré v BB blízko McDonaldu, ale za toho sit eraz nespomeniem na názov! :(

    Odpovedať
    1. michaela Kudelova

      ten mäsiar sa vola „Lapin“ a na strednom Slovensku je celkom pojem, ja ho mam aj u nas na Sliaci a mäsko papame fajnove od diviny po zajaciky vie dodat vsetko a vonaveee

      Odpovedať
      1. Tak to moj kamarat ti predava …on je masiar na Sliaci .Doporucujem specialitku prossuto co robi marinovane s bylinkamy …a klobasy +slanina ..produkty kamosa dostali ovacie az zo Spain -Mallorcy …doporucujem

      2. nevies nahodou, odkial maju maso? lebo minule som kupoval slaninu u Lapina v Europe a na kozke bola polska peciatka. ja som si doteraz myslel, ze to je slovensky masiar. alebo kazda prevdzka ma ineho dodavatela?

  19. Francúzočka

    Po prečítaní predchádzajúcich komentárov mi nedá nepodeliť sa so svojimi skúsenosťami s nakupovaním mäsa Žiline. Dlhé roky chodievam do mäsiarstva oproti železničnej stanici, ktorú prevádzkuje firma Šmak plus. Vyskúšala som aj iné mäsiarstva, ale musím povedať, že s týmto som úplne spokojná. Zoženiem tu všetko. A to doslova. Sme rodinka, ktorej jedálniček je založený prevážne na mäse. To často striedame a čo sa týka teľacieho, majú ho tu každý týždeň. Stehno stojí okolo 12 eur. Mäsko je vždy čerstvé. Máme radi aj zabíjačkové špeciality, ale nakoľko bývame v paneláku, zabíjačku nezažívame, ale takéto špecialitky, ako jaternice, žobrácka kaša, tlačenky… zaručene zoženiem na tomto mieste. No a ako novinku začali rozvážať mäso priamo domov. Priateľka má dlhodobo problémy s nohami, tak sa rozhodla vyskúšať túto službu a nevie si ju vynachváliť. Takže odporúčam, pozrite si stránku http://www.masodomov.sk.

    Odpovedať
  20. Dávam do pozornosti malé mäsiarstvo v Trnave na Podjavorinskej… krásne mäso, ochotná teta (šmykne karé aj s panenkou), vozia všelijaké dobrotky z Moravy… najlepší je srnčí chrbát (paštéka v tmavohnedom aspiku), len nie vždy ho majú… rýchlo sa míňa :)

    Odpovedať
  21. Vlasťo Hojgr

    Dobrý deň,
    len chcem dodať, že aj taká malá obec ako je Pata (okres Galanta) – v podstate na ceste po diaľnici z NR do TT je výborné mäsiarstvo, kde šunková saláma chutí ako šunková, kolienkový nárez nemá konkurenciu v SR a bravčová šunka je šunkou. Krásne voňajú, chutia a aj vypadajú a sú čerstvé.
    Myslím, že ani jeden super-hyper-ultra-mega market sa im nevyrovná. Ostatné výrobky nič moc, ale tieto 3 druhy overené, nakupujú ľudia z „ďaleka-široka“.
    Majte sa.

    Odpovedať
  22. aheriel

    V HSH na Klokocine maju aj cerstvych kralikov. cca 8 eur za kilo.

    Odpovedať
  23. […] možnosť, ako zostať pri mäse, sú malé králičie klobásky. Dve nožičky stoja cca 0,75€. Môžem ich prihodiť napríklad ku kelovému prívarku alebo […]

    Odpovedať
  24. Liliana

    Prekvapilo ma, ze nikto z BA nespomenul masiarstvo Delikates na Trnavskom myte. Maju rozne druhy masa (ano, aj telacie a rozne druhy z neho) a dokonca tam maju aj okienko s roznymi teplymi dobrotami na stojaka a casto sa pred vchodom aj griluje. V zime sme tam pred Vianocami kupovali skvele udene maso, nedavno som kupovala telaciu nozinu na dusenie, ale viac mi chuti hovadzina, lebo ma plnsiu chut. Urcite sa oplati tam zajst, mna mrzi, ze hoci rpacujem pomerne nedaleko, nestiham sa tam vcas dostat na nakup.

    Odpovedať
    1. No, mňa v Delikates dosť sklamali práve prístupom k hovädziemu. Pripadá mi vcelku zvláštne, keď sa mäsiar chváli, že hovädzie je vynikajúce, pretože včera zabijali. Vraj to tak ľudia chcú a keď chcem mať odležané, mám si to dať do chladničky.
      Tie grilovačky nie sú zlé, ale kvôlitomu tam predsa nebudem chodiť.

      Nechcem ich kritizovať, povedal by som, že sú o niečo lepší ako Orbán, ale hneď vedľa v Tržnici sú ďalšie tri mäsiarstva so slušným výberom aj kvalitou.

      Odpovedať
      1. pridavam svoju skusenost s nimi, kupila som tam uplne zelene kare s kostou, os kosti uz bolo pokazene a ked som ho bola vratit – tvrdili, ze je cerstve a ani sa neospravedlnili, odvtedy tam nenakupujem. Kupujeme maso z Lucneho Dvora – stara senecka cesta (panelka), dovazaju aj do Bratislavy nad 40 € zadarmo, cerstva hydina kacice, morky, kueance , vajicka- vynikajuce, objednavali sme pred vianocami – viac masa a doteraz mame co jest :-), este ste nespomenuli Fresh Market v Bratislave ( byvala Ikea pre pamatnikov ), tam dostanete aj bio maso – odlezane hovadzie, telacie- ze vraj slovenska farma, je to drahe, nom vynikajuce, dalej masiarstvo Pista – vynikajuce vyrobky zo zabijacky.

  25. bosoriak

    Objavila som tento clanok, tak dam tip: v Senci na namesti je masiarstvo Belzar. Mavaju cerstve telacie, minule som kupila nadherne stehno za 12 eur kilo. Hovadzie za 8-9 eur, mavali sme z neho grilovacku a bolo vzdy vynikajuce. Inak maju vsetko, okrem morcacieho, to som tam este nezazila. Kupujem tam pravidelne sunku, bratislavske parky, kde je aj maso (!), odporucam znacku Gasparik. Tiez maju mlyncek, takze fasirky jedine z takehoto masa. Maju salamy, klobasy, slaniny a aj „speciality“ ako pecienky, kosti, ladvinky, este aj tlacenku pre psa :-) no proste vsetky druhy, ktore poznam. Pred sviatkami robia aj masove rolady. Su mili a poradia. Ked som tam isla prvykrat, tak som tam stravila asi 15 minut, co mi trpezlivo vysvetlovali, co sa na co pouziva.
    Nevyhodou je, ze maju zvlast predavaca na maso a zvlast na sunky a pod., takze si velakrat treba vystat 2 rady. A nemaju kolajnice na vstup pre kociky.
    Cerstve morcacie zas kazdu stredu dodavaju do masiarstva, co je oproti cez cestu pri mliecnom automate.
    Ja som rada, ze sa kvoli masu nemusim terigat do Blavy.

    Odpovedať
  26. Viackrát sa tu a v iných food-related forách spomínalo mäsiarstvo na Grosslingovej v BA. V piatok som šla okolo a spontánne som sa rozhodla dať opäť nejakému mäsiarstvu šancu, teda navštívila som ho. A… neviem, či sa len opäť prejavila moja divná karma pokiaľ ide o akékoľvek služby v oblasti gastro (nebudem bližšie rozvádzať, proste zažívam bizarné situácie pomerne často), ale po tejto zlej skúsenosti u Achbergera (tiež BA), kedy som kupovala vyše 2,5 kilovú sviečkovú, ktorá mala krásny zárez dlhý takmer 20 cm a hlbkoký aspoň 5 durch celý kus (mäsiar využil moju „nepozornosť“ a vymenil mäso, keď som sa rozbehla za mojím malým dieťaťom vybehnuvším na rušnú ulicu) už asi fakt serem na mäsiarov, no čo je horšie, je mi fakt ľúto, že ľudia tu majú takú potrebu strašne odrbávať.
    Aby som prešla k veci.
    Vojdem dnu a kukám pekné hovädzie majú, veľa všelijakých častí. Aj sviečkovú, pekný kus. Akurát na carpaccio – beriem celý kus, vyše kila bez rozmýšľania (opäť). Potom si vypýtam zadné hovädzie a k nemu kus bravčového pliecka a požiadam o pomletie, keďže predstava vyťahovania mlynčeka doma ma výrazne otravuje. Ako sa ukáže,nemala by. Pán je veľmi milý a ochotný, odchádza dozadu pomlieť mäso. Uhm, väčšinou je mlynček priamo na predajni, ale neriešim. Až dnes večer. Idem variť bolognese, vyťahujem mäso a kukám: po hovädzom ani stopy.
    Možno vyzerám ako totálna pišula a kde-kto si myslí, že šak hentú ľahko odrbem… ale kurník, toto fakt nie je normálne. Fakt nie. :(

    Odpovedať
    1. vratit sa do predajne, vynadat pred vsetkymi zakaznikmi, odist a nikdy sa nevratit

      Odpovedať
      1. nevkročím už určite, aj vrátiť sa chystám, akurát tam možno budem opäť sama ako pri tom nákupe :)

    2. Tak toto je smutná a desivá príhoda. Mäso moc nejeme ani nekupujeme, iba pár ráz za rok. Už k Achbergerovi nevkročím. Mne sa u nich občas stalo, že pán mesiar mal blbú náladu, ale nemám pocit, že by ma vyslovene odrbali.
      Treba len povedať ďalším, nech k nim nechodia a skúsila by som o nich poriadne niekde napísať. Jedine strata zákazníka by im mohla vstúpiť do svedomia.

      Odpovedať
      1. Chcem sa opraviť. Na Grosslingovej nie je mäsiar pán Achberger, ale pán Olša. Ospravedlňujem sa, všade som v komentoch použila nesprávny názov mäsiarstva.

        Ako Jani, vrátila si sa k nim? Vcelku ma zaujíma, ako návrat dopadol.

    3. Tak ti jani poradím. Čo tak zobrať so sebou hocijakého kamoša s kamerou a celé to pekne natočiť a následne uverejniť na youtube, FB atď. Budeš mať zaznamenané, čo ti pán mäsiar povedal a navyše, určite sa hodne zľakne. Ja by som to spravila, hneď! :-)

      Odpovedať
      1. Zaznamenat to mozes, aj ho mozes upozornit, ze zaznamenavas, ale pokial ti neda suhlas na publikovanie, tak ta moze potahovat on. A nie po youtube, ale po sudoch.

        Jedna scenka v obchode plus to rozsirit per huba celkom staci. Neda sa totiz ovplyvnit jedna zasadna velicina – ci si z tvojej storky ludia zoberu ponaucenie alebo nie. Mam taku skusenost, ze skor nie. Zanadavaju si s tebou, ale aj tak tam pojdu nabuduce nakupit. Potom sa nemozme cudovat, ze tu nic nefunguje.

      2. No neviem, mne to príde hodne málo, spoliehať sa na to, že sa táto zlá referencia na Achbergera roznesie iba ústnym podaním. Hypoteticky: Jana to povie svojim známym (cca 10-20 ľudí?), ďalších pár ľudí si prečíta komenty u teba na blogu (ale koľkí z nich odoberajú tento kanál aj po prečítaní pôvodného článku?) – dobre, tak dajme tomu, že je nás v tomto momente 50. Stačí to? Podľa mňa, málo.
        Takže mi z toho vychádza, že si iba zanadávame, budem oči prevracať nad drzosťou u Achbergera a aj tak neurobíme nič. Maximálne, my tam prestaneme chodiť, ale o týždeň nás niekto iní nahradí a všetko bude na prd ďalej.
        Odkedy Jana uverejnila svoj koment, rozmýšľam nad tou ultra kardinálnou drzosťou Achbergera a fakt mi to príde ako najvyšší druh špinstva. Tiež mi napadlo, či s tým v Trende neviete niečo urobiť. Alebo, či je možné napísať sťažnosť na SOI-ku. Fakt je to vrchol, čo si pán v Achbergeri dovolil.

      3. Katka, ľudí neprerobíš ;-)
        Chcel som tým povedať, že aj keď by to išlo v hlavných správach, tak po týždni by tam ľudia znovu nakupovali. Stačí sa pozrieť na politiku a ďalšie veci, ako brutálne rýchlo ľudia zabúdajú a ako sú leniví byť doslední vo svojich rozhodnutiach.
        Jediné, čo sa dá ako-tak spraviť, je urobiť stránku s odporúčaniami. Nie ukazovať prstom na hajzlov, ale robiť zoznam tých dobrých. Ver mi, každý hajzel má svedomie a veľmi rád by sa dostal medzi tých dobrých. Ak, potom len pozitívnym príkladom.
        Plus este horsia vec – skazenu vec mozno vyreklamujes. Ale ak niekto vyuzije tvoju nepozornost a nabali ti nieco ine, tak prakticky nedokazes, ze si si pytala presne toto. Mozno to vyznieva, ze som rezignoval na riesenie podobnych veci. Urcite nie. Ale fakt by som to riesil per huba, slovo je silna vec. Vo vsetkom ostatnom (poctivosti aj doslednosti) sa uz budes musiet spolahnut na ludi. Chce to cas a naucit to mozme len nase deti.

        Tá poznámka s Trendom. Heh, vo svojej podstate nie sme Trend, aj ked v mnohych veciach spolupracujeme. Ci s tým može niečo spraviť Trend? Nemyslím, že niečo konkrétne. Ak niekde kúpite skazené mäso, prvá cesta by mala smerovať na SOI-ku.

  27. A ja ze som sam, co ma zlu karmu. V posledno. Case uz chodievam len k Orbanovi v BA, ale co sa mi stalo tento piatok, tak to uz dalo posledny klincek do rakvy. Bol som tam nakupit maso na vecernu grilovacku. Kupoval som rebra, aj rebra-spicku. Zhon, male dieta, moja nepozornost, teta zabalila, zap,atil som. doma vyberam, spicka krasna, vonava. Rebra ohuzial pravy opak – smradlave, hnusne, no tak akurat na vyhodenie – podotykam 2hod potom, co somto nakupil.
    A to som si myslel, ze na Orbana sa da spolahnut. Ja uz neozaj neviem kam chodit na nakup…

    Odpovedať
  28. Jan Rendek

    My sme boli v sobotu po obede priamo u sedliaka v Rakúsku. Už mal zavreté, ale dal sa ukecať a otvoril iba pre nás. Kúpili sme si parádnú tlačenku, údenú slaninku, klobásy, pohár bravčovej masti, spoločne sme si zaochkali a zavzdychali nad zopár predstavami, čo sa z toho všetkého dá uvariť, dostali sme rýchlokurz burgenlandskej Chorvátštiny (ste vedeli, že jaternica sa po ich povie hurka? Nekrvavá jaternica = bjela hurka). Na záver nám ujo zadarmo prihodil pohárik pečeňovej paštéty, a vysmiati sme o polhodinku odchádzali preč.
    Kupujem priamo od chovateľa, viem čo kupujem, hranice ma až tak netrápia.

    Odpovedať
    1. Ján vďaka za info z pohraničia, tiež sa tam často potulujem, ale priznám hoci hovorím po nemecky mám problémy sa vyznať v ich rezoch hovadziny. Je mi jasné, že Beiried je roštená, ale čo je rindschnitzel ? Ktoré mäso odporúčaš na grilovanie ? Ja som zvykol vo Francúzsku kupovať entrecote, ale rakušania sú v tomto podobne obmedzení ako my. Keď sa schladí, mám zálusk na taký echt starosvetský tafelspitz s jablčkovým chrenom. vďaka

      Odpovedať
      1. Ján Rendek

        Náhodou mám skvelý materiál ohľadom rakúskeho názvoslovia mäsa v elektronickej podobe: odkaz na ama-marketing.at. Buď klikni na Teilstücke alebo dole na želaný spôsob úpravy.

        Doma mám ešte perfektnú knihu o mäsa ako takom z METRA.

        Čo sa mojich osobných preferencií týka, asi ti moc neporadím. Mám nie mainstreamový názor na mäso, preto si spravidla kupujeme to najlepšie steakové (Englischer Teilstücke) na poriadny tatarák alebo to najlacnejšie do polievky, na guláš a pod. A pečienku a loj.

  29. Ján Rendek

    Tafelspitz: áno, že vraj najrakúskejšie jedlo, ešte rakúskejšie ako Wiener Schnitzel. Jednoduché, ale výborné.

    Hovädzie spravidla negrilujem. Ak áno, tak ten Beiried. Grilujem hlavne bravčovú krkovičku. Vyskúšaj na ňu marinádu z odkaz na foodpeoplewant.com, neoľutuješ!

    Odpovedať
    1. No to je naozaj „ur-alt-wienerisch“. Minulý rok som to jedol priamo v jednej viedenskej reštaurácii v 1. Bezirku, aby som si napravil svoju predstavu o varenom polievkovom mäse a bolo to fantastické. S jabĺčkovým chrenom a krupicou posypanýmu grilovanými zamiakmi s pohárom veltlínu. Veľmi príjemný zážitok. V Ba konečne máme jednu reštauráciu, ktorá si spomenula na staré tradície a dostať tam aj takéto veci, vraj sú dobrí. Vďaka za ilustráciu, a recept na marinádu, skúsim to aj v kombinácii s kuraťaom. TRichu si zmením chuť, minulý týždeň som piekol kura na klasický spôsob „á la normandie“ ( cidre, calvados a smotana). Ešte raz vďaka

      Odpovedať
      1. Ján Rendek

        Keď si spomenul kuracie a polievky, v Golse predávajú bio vajcia. Pýtal som sa majiteľky počas Markt der Erde v Parndorfe, že či nepredáva aj sliepky (na vývar). Ona že áno, začiatkom júna (neviem prečo iba 1x ročne), ale iba v pôvodnom stave, t.j. treba si zabiť vo vlastnej réžii.

      2. Skus dat typ na tu restiku. Ja mam na jednu na ciernej vode – Misada. Orientuju sa hlavne na rakusko-uhorsku kuchynu, no bol som tam len raz, takze nemozem velmi objektivne hodnotit.

  30. Ak máš na mysli v BA tak tá sa volá Zylinder a vo Viedni si meno nepamätám, ale viem, že napr. Plachuta je vychytená práve na Tafelspitz. Myslím, že iste nenarazíš na zlé jedlo ak pôjdeš aj niekde inde, tam si hosťa vážia a dúfajú, že sa ešte vráti.
    Ešte k Janovi, čo sa týka hydiny tak vo Wolfsthale je farmár, ktorý pravidelne organizuje Hof Laden, má vždy pútač na hlavnej ceste niekde v strede dediny, je to ulička ktorou sa ide k železničnému priecestiu a predáva aj hydinu, husi, morky atď. Ceny však má už slušne vysoko. OKrem toho predáva aj nejaký domáci schnaps a džemy.

    Odpovedať
    1. Ján Rendek

      re Wolfsthal: áno, viem o ňom. Áno, ceny mäsa nás trochu odradili.

      Odpovedať
  31. […] článok o mäse nedávno ožil. Bohužial nepríjemnými skúsenosťami, aké majú ľudia u našich mäsiarov. Staré, pokazené alebo zámerne vymenené […]

    Odpovedať
  32. Martin Hojsik

    Myslim, ze by to chcelo zriadit slovensku (a ciastocne cezhranicnu – blizke AT a HU) verziu Scuku odkaz na scuk.cz

    Odpovedať
    1. vsetko bude ;-)

      Odpovedať
      1. Kiežby, Scuk je užasný počin, keď bude slovenská verzia, rád sa podujmem na nejaké recenzie. Je to ťažká práca, ale niekto to robiť musí:-)

  33. Tak to znie zaujimavo a tesim sa ked tobude :-)

    Odpovedať
  34. No, ja som mal Achberga dlho oblúkom obchádzal, skôr mi pripadal ako nižšia kategória z hľadiska ceny aj kvality, ale náhodou som išiel okolo ich stánku v tržnicui na TRbnnavskom a zohnal som tam nádherné vyzreté hoväzdie zadné, skutočne vynikajúce. Odvtedy sa obcas zastavím v ich predajni na Račianskom a keď si človek vyberá, tak aj niečo nájde.
    1. Akostní výberová šunka od Le&Co – tak toto je to najbližšie ku kvalitnej šunke, čo som kedy kúpil. Vonia, dá sa trhať po vláknach, vynikajúco chutí a nie je ani príliš drahá. Robievam domácu šunku, takže môžem porovnávať. Jedine mi vadí, že ju predávajú iba na plátky, vraj im ju tak vozia. Le7Co má aj veľmi slušnú Pražskú a Kuraciu zaúdenú. Dajú sa zohnať aj v obaloch v každom druhom bchode, ale tam sú PRÍŠERNE predražené.
    2. Spišské párky (slovenský výrobca tuším Matej alebo Matúš), cena 5,80€ za kilo, ale konečne párky, aké majú byť. Mäsité, šťavnaté, paprikové (papriky by mohlo byť ešte viac, ale čo už).
    3. Játrová krém z Kosteleckých uzenin – hmota nie je rozomletá as úplnu kašu, ale má aj textúru, slaninový obal je rovnomerný a hrubý.

    Ako som písal, občas mávajú aj pekné vyzreté hoväzie, aj keď na írske z Tesca sa nechytá.

    Odpovedať
  35. typy v Košiciach ? .. dakujeme

    Odpovedať
  36. Viktória

    Ak by mal niekto záujem o kvalitné kuracie mäso (bio), tak momentálne robíme objednávky na september. Ponúkame kvalitné bio mäso z brojlerových kurčiat. Sú kŕmené výhradne prírodným nezávadným krmivom,kupovaným a vyrábaným doma doplňovaným o potrebné vitamíny a minerálne látky pre lepší rast BEZ ANTIBIOTÍK a akýchkoľvek iných liečiv.Zároveň majú kuratá k dispozícii výbeh s čerstvou trávou kde sa môžu napásť a vybehať. Preto majú aj viac svaloviny a mäso je o niečo tuhšie ako z obchodu. Doba chovu u nás je dva krát dlhšia ako zvyčajne.
    cena: 2,90/kg
    kontakt: 0902 725 632

    Odpovedať
  37. v trnave je dobré mäsiarstvo na podjavorinskej, druhú pobočku majú na kukučínovej a tam majú aj veľký výber rýb. predávajú mäso zo SR, ČR a Rakuska – rôzne mäsové výrobky od firmy berger. (parky, šunky, nárezy a pod.) Okrem toho predávajú aj syr halloumi a ine syry na grilovanie.

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *