Japan Town v San Franciscu

Čínska štvrť v San Franciscu je najväčšia čínska štvrť mimo územia Číny. Ročne priláka milióny turistov. Ulice sú preplnené zablúdeními turistami a lokálnymi nahnevanými a agresívnymi Číňanmi. Reštaurácie sú velmi autentické, niekedy až na úroveň kedy sa radšej človek nepýta čo je to, len prehltá a dúfa, že všetko bude ok. A pokial si turisti vychutnávajú tento chaos čínskej štvrte, ja si zájdem do menej znamej ale o to príjemnejšej Japonskej štvrti tzv. Japan Town.

Japonská štvrť sa začala vytárať po veľkom zemetrasení v roku 1906 a existuje do dnes. Asi toľko z histórie, nakoľko čo mňa zaujíma v Japonskej štvrti je jedlo. Nie, nemám záujem o sushi. Sushi je už “klišé”. Japonská kuchyňa ponúka viac ako len sushi a tempura.

Ale pred tým ako naplníme žalúdky a to hovorím doslovne, nakoľko miniporcie tu nemajú, naša cesta vedie do miestnych obchodíkov, kde nájdete všetko od Japonských kuchynských “hračiek” až po doplnky k mobilom a japonské šampóny. Tieto obchodíky by som prirovnal k našim “všetko za 1sk” až na to, že Japonci maju vynikajúci vkus ako prezentovať jednoduché veci tak, aby vyzerali ako umelecké kuchynské doplnky.

Ak vás sem osud zavedie, nevynechajte potraviny. Zatial som objavil len jedny, ale ponuka vás doslovne prekvapí. Šokujúce súčasti tiel rôznych potvôr, sušené “oné” a sladkosti radiujúce farbami, ktoré v reálnom živote neexistujú. Všetko označené presne tak ako treba podľa jazykového zákona. Teda možno japonského. Ešteže poznám logá ako Sapporo a Asahi (pivá). Ale človek neodolá a zakúpi si balíček “toho” a balíček “hentoho”. Spoznávanie je prirodzená vlastnosť človeka. Túto túžbu po nepoznanom vo svete jedál zdedila moja 3 ročná dcéra. Tá na tento japonský supermarket vždy doplatí. Balíček s ružovo vyzerajúcimi keksami je neodolatelná lahôdka pre každé dievčatko jej veku. Teda až do momentu, keď do toho zahryzne a zistí, že chuť pripomína zdochnutú rybu. Je to naozaj magické miesto.

Obdivoval som ako japonskí kuchárski majstri vedia položiť polievku do výkladu v uhle 56,7 stupňov a nerozliať ju…

Po nákupoch človek aj vyhladne a hop ho do jedného z reštaurácii. Reštarácie vás lákajú s veľmi kreatívne riešenými výkladmi. Či už sú to jedlá z ponuky, alebo motív zvieratiek na loďke, človek sa zastaví a zamyslí sa: “Čo tým autor myslel”. Keď som sem došiel prvý krát, obdivoval som ako japonskí kuchárski majstri vedia položiť polievku do výkladu v uhle 56,7 stupňov a nerozliať ju. Zaujímalo ma, kto toto obrovské množstvo jedla zje po záverečnej a bol som si istý, že hygiena by toto u nás určite zatrhla. Až po chvíľke voľne plávajúcich myšlienok hladnej mysle som zistil, že prežúvanie týchto kreácií by chvíľku trvalo. Sú totiž z plastu.

Musím sa priznať, že som závislý na reštaurácii s názvom Mifune, ale dnes som sa rozhodol pre zmenu. Jednou z hlavných ponúk a moje najobľúbenejšie jedlo sú miso polievky s cestovinami soba, udon alebo ramen. Miso je fermentovaná pasta zo sóje a dodá polievke veľmi špecifickú sladko-slanú fermentovanú príchuť. S cestovinami, mäsom a ázijskými zeleninami je to nenormálne dobra vec. Ja som sa rohodol veriť “frajerovi z internetu” ktorý tvrdil, že yaki soba je to najlepšie na zemi. Deckám sme objednali kuracie donburi (v preklade – misa jedla). Yaki soba s hovädzím mäsom a morskými potvorami bolo OK, ale slinky mi tiekli na manželkine miso (aj keď je na videu prichytená ako kradne moje Yaki). Deckám donbury nechutilo ale mne a manželke velmi. Už viem čo si objednám na budúce.

Japonská kultúra je pre našinca asi najviac vzdialená a najmenej pochipitelná. A práve to je lákadlom japonskej štvrte. Nákupy a gurmánske experimentovanie sú neuveritelnou zábavou a zážitkom.

Kto je Valerián Hrala

Valér, ako ho familiárne volám, je syn pána Hralu, pražiara z Komárna, ktorého sme tu na Delikatesy.sk už spomínali. Valér žije už nejaký čas v USA a pravidelne píše a točí video-reportáže, ktoré publikuje na svojom blogu Emperor’s Crumbs (www.emperorscrumbs.com). Blog je zaujímavý tým, že prezentuje známe slovenské a maďarské recepty, avšak v angličtine, pre anglicky hovoriace publikum. Aby vedelo, čo to do pekla znamenál, tá bublaneena a letscho… Články o káve a svoje skúsenosti s praženám zasa publikuje na stránke ich rodinnej pražiarne – Green Plantation Coffee (www.greenplantation.com).

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (6)

  1. Zboznujem japonske a cinske slize na vsetky sposoby, a velmi mi v sushi restauraciach chybaju. Idea clanku je super, ale chyba mu redaktor – pravopisne chyby à la „zastavý a zamyslý sa“ sa nedaju prepacit ani slovenskemu madarovi zijucemu v amerike. ale san francisco zase rada ochutnam.

    Odpovedať
  2. ospravedlnujem sa, ale trpim lahkou disleksiou. som sice VS vzdelalany, ale pravopis mi nikdy nesiel. pracoval som na tom velmi tvrdo, skusal som. panboh a tona profesorov je mi svedkom. este raz sa ospravedlnujem. tu sa nejedna o to ci madar, nemadar, usa, slovensko. jednoducho som „analfabet“. ale dufam, ze obsah sa pacil a z ena tie nudle si sem skocite. je to fakt dobre :)

    Odpovedať
  3. Ak je to dyslexia, potom by si tie clanky mal niekomu dat skontrolovat pred uverejnenim. Ak take veci Viktor nerobi pre svojich prispievatelov, ja ti to kludne skontrolujem a opravim. Na emperor crumbs som si chyby nevsimla, neviem, ci ich v anglictine lahsie prehliadnem, alebo ti ich kontroluje manzelka..
    Na nudle by som si skocila hned, kedy je najlepsie obdobie na navstevu San franciska? (v najblizsom roku by som si mala naplanovat cestu do statov)

    Odpovedať
  4. Valerian

    Jasne, ospravedlnil som sa, viac neviem. EC ma vlastneho editora. Neviem ako delikatesy. Viktorovi som ponukol tento clanok a video, on sa aj na minulom dobre zabavil. Dufam, ze som mu s tymto clankom jeho super delikatesy nepokazil, lebo to urcite nebol ciel. ale bol by som naozaj rad keby ste sa pokusili trosku orientovat na obsah. Hlavne to video je celkom fun. Zbadali ste co povie katy predtym ako naplno zacne hudba? Mne sa pacia tie zvieratka na lodke. Ozaj a videla si co je ta japonka v restauracii?

    Odpovedať
  5. Valerian

    Jaj a sf je super v oktobri, v lete je tam zimsie ale mne sa to paci, lebo u nas je teplo a ked mi je „hic“ tak sme v sf za 30min a schladime sa. Radi ta uvidime na kafe :)

    Odpovedať
  6. Musim sa priznat, ze video som len preletela – pozrela som sa, ako vyzeralo vase jedlo, a bez zvuku. Ja na videa velmi nie som, casto citam blogy v praci, pocas par mesiacov mi nefungoval youtube, alebo je blokovany, a tak len citam :(
    A tesim sa na dalsie clanky zo San Francisca (ci uz s chybami, alebo bez)!

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *