Gurmán Fest Bratislava 2013 sa zbavil niekoľkých neduhov

Na piaty ročník festivalu jedla v bratislavskej Medickej záhrade sme sa vybrali v piatok po práci. Pár vecí potešilo, iné zasa menej.

Poviem to rovno na začiatku. Po piatich rokoch ísť na festival jedla už nemá ten náboj ako v prvých rokoch. Človek zhruba vie, čo má čakať a len sem tam sa prestriedajú niektoré reštaurácie. Aj preto sme sa do parku vybrali skôr stretnúť priateľov, než ochutnať niečo zaujímavé.

Čo sa organizácie týka, nebolo tento rok veľa zmien. Kupóny sa dali kúpiť v dvoch balíkoch. V malom za 6€ ste dostali 5 gurmánov a za 12€ ste dostali 10 gurmánov. Plus ste si mohli požičať slušný pohár na víno.

Čistý park

Na prvý pohľad mi udrela do očí jedna podstatná vec. Zmizol ten veľký stan Coca-Cola so smažákmi! Zostal len malý stánok učupený niekde na kraji. Minuloročný „farmársky trh“ zamenili za jediný stánok Zeleninárov. Ostatné stánky z tejto sekcie ale nezmizli. Len ich konečne prestali ukazovať ako exotiku niekde na okraji a zamiešali ich medzi ostatné stánky reštaurácii. Konečne! Natrafiť ste mohli na Mak z Jarnej, syry od Hiadlovského, topinambury aj Kozí vŕšok. Posledná vec, ktorú som si všimol aj dosť dlho kritizoval, bol festivalový riad. Tretie „konečne“ dávam pekným papierovým tanierom.

Festivalová scéna

Jedna z festivalových uličiek

Čo som ochutnal? Tým, že som prestal prakticky jesť mäso som si moc na festivale neškrtol. To nie je konštatovanie faktu, ale kritika. Namiesto toho, aby som prácne hľadal niečo zeleninové, som sa na to rovno vybodol. Ale zostali mi dezerty. Veľké plus mal u mňa cheesecake s bazovým sirupom v Moods. U mňa vydal za celý festival, zvyšok som radšej strávil s priateľmi a rodinou ako obiehaním stánkov.

Bazový cheesecake

Páči sa mi, že festival konečne dospel a zbavil sa detských chorôb. Pribudlo slušného sedenia, odbudlo masovej „žranice“. Prémiové reštaurácie neboli len jeden deň, ale celý festival. Atmosféra bola tiež fajn, hlúčiky ľudí sa pomaly špacírovali s pohármi vína v ruke, slnko svietilo a nenašiel som nič vyslovene rušivé. Ceny hodnotiť nebudem, niektoré porcie boli slušnejšie, iné smiešne malé. Mám pocit, že sa oproti minulému roku príliš nezmenili. Stále tu však zostal ten účastnícky poplatok, de facto vstupné, primontovaný ku gurmánom. Ktorý zaplatíte vždy, keď si prikúpite další balíček gurmánov. Palec dole, usporiadateľ by si mal dať napríklad toto zaplatiť stánkami, ktorým dal exklukluzivitu (viď jediný stánok s kávou).

Slušnejšie sedenie bolo v hojnejšom počte

Jediné, čo ma rozmrzelo ešte pred festivalom, bolo právnicke vyhrážanie sa festivalovej PR agentúry inému festivalu, ktorý sa práve teraz koná v záhrade za prezidentským palácom. Volá sa Gastrofestival komunít migrantov a vraj si má zmeniť meno, lebo sa priživuje na festivale v Medickej. Dobré ráno, ten festival sa koná už tretí rok a značka gastrofestival nie je na Slovensku patentovo chránená. Asi majú problém s tým, že festival migrantov je nekomerčný. Tak ako tak, je to PR streľba do vlastnej nohy, akt zúfalstva na úkor profesionality.

Doplnenie

O vyššie spomínanej roztržke som nemal celkom presné informácie, preto sa ospravedlňujem za unáhlené závery. Zdá sa, že hlavu sme stratili viacerí, ale našťastie sa týmto pootvorilo pár dverí a obe akcie sa budúcnosti možno aj začnú priateliť.

Boli ste? Alebo na ňom práve ste? A čo ste ochutnali? Napíšte dolu do komentárov.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (25)

  1. Dal som si grilovaný oštiepok s medovo kôprovou omáčkou. hrianka bola do počtu, ale syr dobrý. toto bol viac menej jediný highlight.
    Trdelník od „českého turizmu“ bol ako tie maďarské. Ale keď skaličanom sa nikam nechce chodiť…
    V Sheratone bravčové líčka boli ok, jemné, aj gratinované zemiaky sa dali, len omáčka a amorfná zelenina to ‘hlavné jedlo’ trochu kazili.
    Dlho som hľadal tú kávu – nerátam predajnú výstavu kapsulí – a to že pod espressom rozumejú „veľké“ je hanba. Mal som si pýtať zrejme slovenské pikolo.
    Minúť posledný bod bol už problém, pralinky sklamali, taká štandardná bonboniera.

    Pomer cena výkon, slabé.

    Odpovedať
  2. takze znacka nie je patentovo chranena? a to sa aj da? chranit znacku ako vynalez?

    Odpovedať
    1. Sa mi zmiesali dokopy dve myslienky, chranena znacka a patent na rozum. Ale hadam si pochopil, co som tym myslel ;-)

      Odpovedať
  3. Hodnotím to tak nejak ako Ty – aj zlepšenie, aj stále smútok nad takým tým všeličím „slovenským“… Najviac ma ale rozčulujú presne tie 2€ ku gurmánom, hlavne keď je celá kampaň komunikovaná ako „vstup zadarmo“ , keďže ide o verejnú záhradu, ani by ju nemohli uzavrieť a vyberať sumu za vstup ako taký. Vstupné, a teda opakovane , zaplatím s tými gurmánmi a hneď niekoľko krát! Tiež ma mrzí, že slovenská gastronómia niekedy cca pred dvomi rokmi objavila líčka a doteraz je to to naj čo niektoré reštaurácie vedia ponúknuť, v Medickej som toho roku narátala 5 a to som ďalej radšej nehľadala … Oproti foodfestu na hrade je však tento znateľne lepší.

    Odpovedať
    1. S lickami si to celkom trafila ;-)

      Odpovedať
  4. Michal Z

    Bol som tam v piatok, pred hlavným „programom“. A na FB som si zapísal toto:

    +celkom milá ponuka, stánkari boli väčšinou pripravení* hovoriť o tom, čo ponúkali, medická záhrada je na takéto festivaly celkom fajn
    -väčšina vecí je strašne predražená (hlavne ak berieme do úvahy, že to všetko je vlastne reklama pre jednotlivé podniky), žiadne „slušné“ pivo

    *až na jednu paní, ktorá ponúkala taký prierez talianskými vínami malej produkcie…vyzerala, že prvý krát víno pila včera (a tak mala odpovedajúce vedomosti), a k tomu si dnes ráno od nervozity dala asi 3 rohypnoly

    Odpovedať
  5. Boli sme sklamaní, prvý a posledný raz. Namiesto drobných ochutnávok za symbolickú cenu, to nebolo nic co som uz neskusil v hociktorej restauracii, za cenu, ktoru som zaplatil za jedlo, z ktoreho sa najem. Boli sme v sobotu s rodinou v domnienke ze to bude podobné ako varenie rybacej polievky s ochutnávkami a hodnotení najlepsích, ved aj v rádii bolo“nevarte prídite na Gurmanfest“. Aby sme co to ochutnali museli sme si vystat doslova v tlacenici v radochna kazdu ochutnavku, ktora bola symbolicky malá a nepomerne drahá ( jeden platok pecienky s chlebom 4 gurmany? = 5€) Nemalo to byt na to aby som ochutnal a ked mi chuti pridem k nim do restauraceie? Ak by som chcel naozaj ochutnavat a hodnotit tak za kazdu ochutnavku dam 3 gurmany = 4€, co by ma vyslo na asi na 40€. V zahranici je vela ochutnavok zadarmo, zistim co mi chuti a pridem, kupim. Ze by na Slovensku bolo toto to prave pre gurmanov? Hlavne dobre zarobit a… Na viac nemame?

    Odpovedať
  6. vcielka

    Už to nemá ten náboj… nesúhlasím. Prvý raz sa to organizovalo na druhej strane Dunaja a bol to naozaj len pokus. Potom to nemalo ten náboj ako pod hradom a teraz to uz dva roky hrad daleko predčí. Ceny sú vysoké, s tým súhlasím. Reštaurácie dostávajú od organizátora len 80 centov z gurmánu, preto je to tak vysoko. Človek zaplatí 4,80 eura za minijedlíčko, ale reštaurácia dostane len 3,20 eura, čo nie je pri cenách surovín tak veľa. Takže si treba skrátka vyberať, či ochutnám drahého tuniaka, alebo si dám lacné šúľance za tú istú cenu. Pani s maďarskými cukrovinkami – to bola paleta, 2,5 gurmána za 10 dkg, ale oichutnať nikomu nedala ani kúštičok. Naozaj by bolo dobre inštruovať zúčastnených, aby síce predávali, ale aj dávali ochutnávať – však sa im to zaplatí. Totálne sklamal Zeleninári,ktorých aj mnohé reštaurácie považujú za najdrahších dodávateľiov. Kým po iné roky si dali námahu ukázať ľuďom zvláštne zeleniny a bylinky, teraz to poňali ako bohapustú komerciu s predajom jahôd v platových pohároch :-) alebo skôr :-( Ku káve len toľko, že asi nešlo o exkluzivitu, lebo kávovarníci nikdy o festival nejavili záujem a bol problém ich tam dostať. Viktor, ty si bol v piatok a z toho chudobnejšieho dojmu si urobil reportáž. Mal si si dať niekým ale doplniť svoje poznatky o sobotu a nedeľu – ten rozdiel vidno na fotkách. Ty si bol ešte v čase prázdnoty, tak si aj dojemmal iný. Ja som často zastala pri ľuďoch a počúvala, čo hovoria. Chváliili festival a v porovnaní s „hradným“ vyhrával. Na druhej strane som sa zasmiala na mladíkoch,ktorý „makovárke“ z vychvaľovanej Jarnej povedali, že či je koláčik plnený zletom, keď dva miniodrezky stoja 1 gurmán – to boli ani nie makové ale cesnakové… Nuž niektorých toľko velebených farmárov by som tiež postavila do laty. Len škoda, že chodia stále tie isté reštaurácie… a čo veľmi kritizujem, krstný otec festivalu – J. Židek nechodil ani s Caouflagou, ani s Albrechtom, hoci predtým Akbrecht chodieval. Tak asi sa mu neoplatí prísť – podľa toho asi treba posudzovať feštaurácie, že to berú ako záťaž. Preto ich je čoraz menej… skôr prídu také menšie, neprémiové, napr. husací Zelený dvor a kadejaké sushi baríky…

    Odpovedať
    1. Praveze o kave som pocul par veci, niektori moji znami by tam aj isli no nakoniec tam neboli.
      Ci som mal ist cez vikend? Nemyslim, ze som bol o nieco ochudobneny. Ludi tam bolo piatok po robote medzi pol siestou a osmou akurat dost, kde tu boli aj rady. Ved festival ako taky chvalim aj ja a ze je lepsi ako ten na hrade je povedane uz len tym, ze som tento rok navstivil len jeden z nich. Vidis ktory ;-)
      Ze chodia vacsinou tie iste restauracie – ak mam byt uplne prisny, tak tych dobrych omnoho viac ani nie je, nez co sa zmesti na festival… A mimobratislavskym sa asi tiez moc neoplati cestovat.

      Odpovedať
      1. Martina

        Dobrý deň, nedá mi nekomentovať Váš príspevok ohľadne „lepšieho festivalu“ ,keď ste na hrade nebol:-) Je to samozrejme Vaša voľba, objektívnejšie by však bolo, prísť, vidieť a potom porovnať či hodnotiť .. Od Vášho portálu by sa to celkom očakávalo. Dovoľte m preto na ten ďalší ročník povzať Vás aj na ten „horší“ festival, aby bolo čo porovnávať a komentovať. Ste mojim hosťom:-) Martina Luknárová, organizátor SFF (mimochodom, ochranná známka na SFF bola registrovaná rok predtým, ako vznikol Bratislava food fest, predchodca súčasného Gurman festu). Pekný deň Martina

      2. Dobry den Martina,

        pomenovali ste to spravne: moja volba. V sluzbach je to vzdy volba zakaznika. Nefungujete dva roky, uz mate nieco za sebou. Na stranke ste mali zoznam stankov, jednoducho uz zhruba viem, co mozem a nemozem ocakavat, tento rok ma to jednoducho neslovilo. Rovnako ma neoslnila Vasa komunikacia na socialnych sietach, ked som Vas upozornil na niektore chyby. Vasa odpoved bola skor posmesna, tieto veci sa tazko prepacia.

        Neviem, co od nasho portalu ocakavate Vy, ale ja uz 5 rokov zijem v tom tom, ze to ma byt jasne vyjadreny osobny nazor, kedze je to stale vo svojej podstate osobny blog, trend/netrend. Primite fakt, ze uz opadla vlna zvedavosti a cloveku musite dat lepsie dovody nato, aby k vam meral cestu.
        Na druhej strane, Vas festival je v uplnom poriadku v tom, na aku cielovu skupinu sa zameriava. Len tazko si viem predstavit dva uplne rovnako zamerane festivaly v takomto malom meste. Takze prakticky akykolvek festival tu ma svoje miesto, pokial si vie najst dostatok fanusikov. Ak ste pozorne citali, asi ste si vsimli, ze ani festival v Medickej uz nevzrusuje tak ako na zaciatku.

        Dakujem za pozvanie, mozno sa pridem na buduci rok pozriet, ale nebudem sa vopred ohlasovat a pripadnu utratu si zaplatim sam.

  7. Jozef Pihrt

    Mna velmi sklamalo klasicke klamanie na slovensky sposob. Na jednej strane napis 1 gurman = 1 euro, ale ked si ich chcete kupit, tak za 10 gurmanov zaplatite 12 euro. 2 eura su vraj ucastnicky poplatok. Ten zaplatite za kazdych 10 eur, ktore tam miniete. Navyse bolo vidiet, ze tuto zmenu urobili na poslednu chvilu lebo na plagatiku bola cast povodnej informacie sikovne prelepena ciernymi sipkami. Osobne ma to rozladilo tak, ze som kuponove knizocky vratil a isiel sa poriadne najest do svojej oblubenej overenej restauracie.

    Odpovedať
    1. vcielka

      Nie, Jozef, to nebola zmena na poslednú chvíľu. Je to tak odjakživa a presne takto to má aj festival na hrade. Ale ako som už napísala, reštaurácie dostávajú z každého gurmánu iba 80 centov. Takže kto bol usilovnejší, predá viac a aj viac zaplatí organizátorovi. Typický prístup, že lepší je na tom vlastne horšie.

      Odpovedať
      1. Jozef Pihrt

        Vcielka,
        nespochybnujem model, kde jednotlivym vystavovatelom ide len 80% z ceny. Napokon z ich pohladu ide o marketingovu aktivitu a organizator tiez organizaciu potrebuje z niecoho zaplatit.

        Co namietam je zavadzanie ludi, co dokumentuje fotografia:
        odkaz na fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net
        Ak pisu, ze 1 gurman = 1 euro a v skutocnosti je to 1.20 eura, tak je to klamstvo na ludoch a povazujem to za nekorektne.

  8. Viktor, hore v clanku pisete, ze toto je vlastne osbny blog. To je zaujimavy poznatok ktory na prvy pohlad nie je uplne zrejmy. Mne sa tiez zdaju vase recenzie ze su skor nazormi ako skutocne recenziou. Na blogu je to uplne v poriadku, len ked je to pod hlavickou trendu tak to trochu maetie a clovek by cakal recenzie s objektivnymi pravidlami. Uz som to pisal do komentu na recenziu restauracie v Nitre.

    Odpovedať
    1. Je to mozno matuce, ale na Trende su dve sekcie, ktore sa primarne nemaju na seba podobat – Restauracie a Delikatesy. Kym tie prve maju tiez recenzie, casto aj na rovnake podninky, ako Delikatesy, su tam oficialnejsie informacie. Predsalen, Trend x rokov zostavoval rebricek restauracii a ma svojich vlastnych hodnotitelov. Delikatesy su menej formalne, co ale stale neznamena, ze robime recenzie ako sa nam zachce a ako sa prave vyspime. Len su skratka menej diplomaticke a viac nazorove. Ako na blogu.

      Stretavam sa s tym casto, ze ludia si myslia, ze pod hlavickou Trendu zrazu fungujeme inak. Nie je to celkom pravda, mame vyslovene prikazane zostat taki, aki sme boli aj pred zmenou adresy.

      Odpovedať
      1. Kvalita vasich clankov je velmi dobra a vzdy si to rad precitam. Len tento fakt som si nejak neuvedomil. Vela stastia.

  9. Festivaly na hrade i v zahrade som tento rok navstivil po prvy-krat.. priznam sa, ze zmysel tychto akcii mi ale nejak unika. Pokial je zmyslom ukazat sirokej slovenskej verejnosti zaujimavejsie gastronomicke speciality ako je nedelny vyprazany rezen a prilakat ich ako potencialnych zakaznikov do kvalitnych restauracii – tak potom by to malo byt hlavne o promotion a pestrych ochutnavkach za symbolicku cenu. Ale uctovat za symbolicke degustacne porcie ceny od 3 – 7 gurmanov (kolko je to v prepocte EUR si zakaznik v tej chvili ani presne neuvedomuje – mozno aj v tom je skryty zamer) skor naznacuje cisto komercny zamer za ucelom vytiahnut co najviac penazi aj z ludi, ktory by do danych restauracii ako zakaznici asi nikdy neprisli. Zapocitanie „vstupneho“ do ceny gurmanov na oficialne bezplatnej akcii, a jeho opakovane platenie s kazdym dalsim zakupenym balickom? Logiku tohto kroku mozno naozaj oznacit iba ako – zdieranie. Pri nakupe gurmanov ani platbe za pohare sa nevydavaju pokladnicne bloky – co na to danovaci? Tradicne tlacenice (sobotne popoludnie), nerespektovanie smeru chodze druhych pri pohybe medzi stankami, strkanie sa.. to uz je asi tradicny slovensky folklor na kazdej podobnej akcii.
    Vyber vystavovatelov na akcii v zahrade mi prisiel pestrejsi a atraktivnejsi. Akcii na hrade chyba jedna zasadna vec – priestor. Konzumacia jedla je svojim sposobom intimna vec, ochutnavanie gastronomickych specialit by mal byt aj pozitok – preto by bolo prijemne mat na jedenie vhodny priestor a primerane pohodlie. Toto zial priestor na hrade neposkytuje a ani prasny chodnik neprispieva k hygienickej kvalite konzumovaneho jedla. Zahrada sice ponuka viac priestoru ale co z toho, ked sa so svojou vybranou gurmanskou mini specialitkou na plastovom tanieriku nemate kde posadit..
    Na akcii sme s partnerkou minuli 30 EUR ale zo ziskanej protihodnoty sme mali dost zmiesane pocity. Ale aspon za tu hodnotu vieme, ze na buduci rok mozeme 2 krasne jarne sobotne popoludnia s pokojnym svedomim travit radsej niekde inde :-)

    Odpovedať
  10. Autorovi: Velmi slaba az uboha reportaz, ktora viacmenej opisuje tvoje stretnutie s priatelmi ako opis gurman festu. Myslim ze ten clanok nema hlavu ani patu. Klikol som na tento odkaz v nadeji ze si precitam nieco o jedle , piti, dezertoch a nedozvedel som sa nic, pretoze autor sa nechcel tlacit pri stankoch… Mno ok, ale potom by to malo byt spomenute uz na zaciatku, ze vlastne ide len o opis tvojho piatkoveho popoludnia vo forme blogu. Nadpis pls uprav v tomto duchu.
    Inak na tento web chodim rad, ale toto sa ti nepodarilo ;)

    Odpovedať
    1. Kritiku berem, ale ze sa nedocitas o konkretnych jedlach som spomenul hned na zaciatku, odstavec zacina: „Poviem to rovno na začiatku. Po piatich rokoch…“
      Festival bol viac menej rovnaky ako minule roky, aj preto, ze boli rovnake restauracie. A mnohe mali niektore jedla zopakovane z minuleho roka. Presne preto som viac pisal o vychytanych chybach a detailoch, licka (akekolvek) ma uz skratka nevzrusuju. A nevzrusovali by ma ani vtedy, kedy by som este jedol maso.
      Budem sa znovu opakovat, ale kazdy clanok na tomto webe je blog, osobny dojem a zazitok. Co samozrejme nevylucuje, ze tento konkretny sa ti jednoducho nemusel pacit, to je v uplnom poriadku a nemam s tym problem. Berem si na triko, ze som mal aspon nafotit viac fotiek jedla. Polepsim sa, sam si musim zvyknut na svoju zmenu v jedeni.

      Odpovedať
  11. Martin Labanc

    Tohtoročný Gurman fest nenadchol a ani nesklamal. Pripravený ochutnať pár reštaurácií, minúť maximálne 40 eur a urobiť si malý rebríček toho čo bolo v ponuke, jednoduchý plán na piatkový večer. Aj keď som prišiel v piatok unavený z Prahy, večer strávený v Medickej záhrade neľutujem. Trochu menej ľudí, dlhé rady pri kadibudkách Toi Toi a asi 90 percent hostí, ktorí väčšinu zúčastnených reštaurácií v živote nenavštívia. No a k tomu sedem ochutnaných jedál.

    Na poslednom mieste skončila Paella zo Záhorskej bystrice. Malý Tapas bar je takým maličkým zázrakom v tejto bratislavkej časti, no zvyknú tam variť paellu v menších dávkach. Táto väčšie splnila len svoj štandard. Varil ju síce Španiel, no skôr ako jehop jedlo ma zaujímalo prečo je zadrbaný v Záhorskej a krája tam šunku pre hostí. Možno sa len týpek snažil vyhnúť plateniu alimentov v rodnej krajine a dal prednosť krájaniu šunky pre Záhorčanov, ktorí sú piatok čo piatok v depresii, lebo nejdú do centra mesta lebo je príliš ďaleko a volať v podnapitom stave taxík a podgurážene prezrádzať svoje meno pripečenej dispečerke nie je dvakrát veľká sranda. O výške účtu za jazdu do tejto štvrte nehovoriac.

    Na šestke skončilo ragú. Konkrétne na jahňacie na pomarančoch a olivách. Podávali ho chlapci z reštaurácie Traja Muškatieri. V tomto podniku som nebol už niekoľko rokov. A vôbec to neľutujem. Ragú s knedľou bolo v poriadku, no na druhej strane ani neoslnilo. Na food festival však ako jedlo bohato postačilo.

    Na piatom mieste sa podnik Moods – wine, food & joy rozhodol hodiť perly sviniam. Aspoň čo sa týka vizuálnej podoby jedla. No ako môže pochopiť takéto jedlo magor z Vrakune alebo znudená 40-ročná úradníčka z neďalekého ministerstva práce? Jedlo som si dával podvečer, čo sa prejavilo v jeho chladnejšej konzistencii. Ak by som ho však dostal priamo v podniku, tak jelení roast beef s tekvicovým pyré, sójovo-sezamovým prelivom a repovým čipsom by dopadol určite lepšie. Ale inak po vizuálnej stránke som naozaj na papierový tanierik čumel ako Anna Geislerová vo videoklipe Metalindy na Paľa Drapáka k pesničke Čau, zaľúbená žaba.

    Trochu viac som očakával od Le Monde. Aj preto sú až štvrtý. V ich stánku boli naozaj príjemní ľudia, no bravčové líčka a la perkelt so špargľou mohli byť viac výrazné. Pre krehkosť mäsa by u mňa medailu dostali, no na štvrté miesto ich poslala trochu fádna omáčka.

    Trojka, to je u mňa naozaj prekvapenie. Najmä preto že ho získal u mňa hotel Gate One, ktorý mám v spojení najmä s konferenciami a nudným cateringom. Na Gurmán Feste však urobili jednoduchú pecku. Grilované prepeličky na šafránovo-tymiánovom pyré. Ak by som toto jedlo videl aj počas konfwerencií, tak by som sa prihlásil aj na tú, kde by sa hovorilo aj o guerilla marketingu v Guatemale.

    Keď som prišiel do medickej šéfkuchár petržalského Fou Zoo Michal Konrád sa akurát doťahoval s Martinom Korbeličom z Le Monde. Napriek tomu že tam nebol, prehlasujem ich jednoduché Maldivské kari s kuracím mäsom a jasmínovou ryžou za to najlepšie čo som jedol z polystyrénovej misky za svoj biedny život. Zapíjal som ho hnusným Zlatým bažantom čo sa na akcii čapoval, a tak trochu som si pripadal ako v tej pridrbanej reklame na hurbanovský klenot sprznený červenou hviezdou Heinekemu. A práve vtedy mi došlo, že ležať na nafukovačke v bazéne ako v tej reklame a mať na kolenám notebook na ktorom si kreslím prototyp športového auta vzhľadom na nestabilnú hladinu je taká blbosť ako prdieť na prvom rande a hovoriť o tom ako ma baví kvantová fyzika. Obidve veci totiž nedopadnú dobre.

    Jednotka patrí opäť Petržalčanomz Fou Zoo. Aj keď Tomáš Lysý ako sushi majster Fou Zoo nebol prítomný, keďže bol ako workoholik donútený vziať si dovolenku, tuniakové tataki s vermicelli rezancami s mangom, koriandrom, čili, opraženou šalotkou a limetkovým dressingom z palmového cukru sa stalo jedlo ktoré mi urobilo deň. Senzačné, ľahké a nádherne letné.

    Takže tak viacej sa stihnúť nedalo

    Odpovedať
    1. Ja som bol z Fou Zoo tak trochu sklamany. A to som ich verny az nekriticky fanusik. Mal som pocit, ze to trochu tento rok odflakli. Jedine, co bolo hodne ich kvality bolo to tuniakove tataki. Krevety su uz tak trochu vyblednuta klasika (mali aj minuly rok) to thajske kari ma osobne neoslovilo, bolo to skratka take kuracie sote s ryzou a dezert sa mi zdal vyslovene nevydareny jak po chutovej, tak po estetickej stranke.
      Co ma prijemne prekvapilo bol Kempinski – musla sv. jakuba so zazvorovym pudingom, aloe vera penou a matcha platkom bola delikatesa, ktoru som si musel zopakovat 2x. Presne taketo chutovecky ocakavam od akcie tohto typu. K tomu vydarena a priatelska dvojka sefkucharov, ktora nemala problem aj pri napore obsluhovania vysvetlovat kumst a legendy o ingredienciach.
      Inak suhlasim s kritikou na margo zavadzania s cenou gurmanov a vstupnym „zadarmo“ a tiez prehnanymi cenami za jedlo. To, ze boli porcie male bolo fajn, pretoze clovek na takejto akcii chce ochutnat toho co najviac a pierka do hrdla sa uz nejaky ten patek nepouzivaju, ale tie ceny mohli restauracie dotovat z marketingovych rozpoctov. Minuly rok sa mi jeden prevadzkar vykricanej restiky chvalil, ze na gurman feste zarobili toko co vo svojej kamennej restike. A to si myslim, ze je spatne nastavenie.

      Odpovedať
  12. Martin Labanc – velmi prijemny koment ;)

    A jedna off-topic otazka na Viktora:
    Preco si prestal jest maso?

    ..my sme za posledny rok (hlavne kvôli cviceniu) zvysili jeho konzumaciu na 4-7 x tyzdenne (inak sa na 90% stravujeme podla Vlada Zlatosa), no na delikatesy rad zajdem pre inspiraciu na pripravu (hlavne ryby som vyskusal uz asi vsetky recepty co si tu dal :)
    Po par rokoch sme sa dopracovali uz iba k doma pripravenemu jedlu, restauraciu si doprajeme iba vinimocne, skor ako zazitok a nez dovod naplnit zaludok..

    Tak ma teda zaujima ake boli Tvoje pohnutky k NEjedneniu masa?

    Odpovedať
    1. Ahoj,
      mozno je to na samostatny clanok, ako ten davnejsi o specialnej diete. Tak skusim aspon v skratke: prestalo chutit.
      Nebolo to rozhodnutie zo dna na den alebo podla nejakej specialnej diety. Skratka sme zacali jest viac strukovin, piect kvaskovy chlieb a kopec inych zmien az sa maso potichu vytratilo. Jedneho dna sme sedeli s drahou na gauci a trklo nam, ze kurnik, ved my uz v podstate nejeme maso! Jedine co nam obcas ostalo, su prilezitostne ryby.
      Ak by som si teraz dal maso, tak mi zle travi a nemam energiu. Odkedy sme sa prestavili, mam pocitovo viac energie a zacal som aj behat. Zlepsilo sa aj travenie, na zachod chodim ako nas maly, po kazdom vacsom jedle. Vela sa riesi input, ale mozno malo output ;-)
      Dalsia vec, jem o polovicu menej, nez som zvykol, ale zato vyslovene funkcne potraviny, vo velkej miere pripravene doma. A prestavam jest na ranajky cukry, namiesto nich skor polievky.
      Ako vravim, vsetky tieto veci prisli nejako spontanne, len tym ze som konecne zacal pocuvat svoje vlastne telo. Vzdy mi chutili tuky, takze sa len tesim, ze ich mam ako primarny zdroj energie namiesto doterajsich cukrov. Tuky nemyslim smažáky samozrejme…

      Odpovedať
  13. Slusny koment. Celkom potesi, ze sa viac riesilo jedlo ako osobne dojmy.

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *