Farmárske trhy v Prahe

Klasický predaj, klasická váha

Kultúra farmárskych trhov v Česku prekvitá a rastie presne tak ako zelenina a ovocie, ktoré ponúkajú. Myšlienka do Česka donesená zo západných krajín sa prvýkrát zhmotnila v pražskej štvrti Dejvice. Na spustnutom námestíčku s veľkou zelenou plochou, blízko zastávky metra Dejvická a veľkého kruhového objazdu, ktorý pražania poznajú ako „kulaťák“. A tak každý Pražan vie, kde „Farmařské trhy na Kulaťáku“ hľadať. Ľahko som ich našiel aj ja.

Pstruhy

Na týchto trhoch veľmi cítiť starostlivosť a dohľad organizátorov. Návštevníkov tešia drobnými maličkosťami presne tak, ako to na Slovensku poznajú návštevníci festivalu Pohoda. Voda, miesta na sedenie so slnečníkmi, triedený odpad, stan pre deti robia z trhov miesto, na ktorých sa dá stráviť celé dopoludnie.

Nájdete tu čerstvé mäso a ryby, ručne robené cestoviny, priehrštie kreatívneho i tradičného chleba, pečiva, koláčov a zákuskov všetkých druhov, huby, čerstvú hydinu, kvety i výbornú kávu.

Stan pre deti

Tu farmárom môžete veriť: Prišli často zo vzdialených kútovSlužby sú len sekundárnym ťahákom. Blízko každého vstupu nájdete zoznam a mapu farmárov, ktorí pricestovali z celej krajiny. A práve sortiment je tu to hlavné. Čerstvá sezónna zelenina a ovocie a šťavy z nich sú smozrejmosťou. Nájdete tu čerstvé mäso a ryby, ručne robené cestoviny, priehrštie kreatívneho i tradičného chleba, pečiva, koláčov a zákuskov všetkých druhov, huby, čerstvú hydinu, kvety i výbornú kávu. V čase mojej návštevy sa podával aj burčiak a ľudia ovoniavali prvé debničky jabĺk.

Predaj kvetov je tu dlhší: O rady pestovateľaFarmárske trhy nie sú len miestom, kde nájdete čerstvé jahňacie mäso, vážené maslo a úžasné jablkové štrúdle. Je to miesto, kde stretnete mäsiara, mliekara a pekára. A môžete sa s nimi porozprávať. Aj pre toto chodia ľudia na farmárske trhy, k ich „spiritu“ debaty patria a každý ich automaticky očakáva. Preto sa zdá, že ľudia sú tu k sebe milší. Dobrá myšlienka a otvorenosť tohtoto nápadu robí z trhov miesto, kde zákazníka ani nenapadne byť ostražitý, či ho obchodník neoklame. Farmári nie sú obchodníci a je to možno dobre. Každý vám dá ochutnať, je predsa hrdý na plody svojej práce.

Ak by sme všetci jedli len produkty z farmárskych trhov, 95 % populácie by umrela hladom. Supermarkety sú potrebou našej spoločnosti, pretože chceme jesť veľa a lacno. Ale nemať trh ako alternatívu, to je smutné. Ak ten trh navyše ctí ľudskú prácu a pozitívne hodnoty ako tento formát „farmárskeho trhu“, je to úžasné. A nielen ako miesto na príjemne strávenú sobotu dopoludnia.

Kompletná fotogaléria

P.S. Kto je Rado Augustín

Nesmieme zabudnúť predstaviť nové meno medzi autormi. Rado Augustín je doslova kolega odvedľa. Prevádzkuje a píše pre reťazce.sk, predtým mimo iného aj hodnotil reštaurácie pre Trend. Veľa cestuje, takže môžete od neho čakať hlavne fotoreportáže.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (5)

  1. Fajn fotoreportáž. Mohlo by byť aj viac zo zahraničia. Napríklad tento týždeň máme tu v Brne Týždeň kávy, kde je zapojených viac ako 80 kaviarní. Bude to super, príďte popozerať :) jo, a malá poznámka, pri fotke pražiarne Doubleshot mate chybu, nie sú tam dve „o“ ;)

    Odpovedať
  2. KatkaL (hrncek-var)

    Veru, veľmi som zvedavá, kedy si podobný koncept nájde miesto aj na našom trhu a neviem sa toho dočkať. Primárne však vidím problém stále v nedostatku zákazníkov pre daný predajný formát. Na Slovensku to zatiaľ vyzerá tak, že cesta k zdravým potravinám ešte nie je taká vyrúbaná, ako v susednom Česku. Resp. ešte je u nás málo ľudí, ktorí hlboko premýšľajú o jedle, ktoré so seba dávajú. V článku bolo správne spomenuté, že u nás chcú ľudia jesť lacno a veľa, ale myslím, že v Čechách je situácia rovnaká, len tam je tých uvedomelejších akosi viac. V kútiku duše však fandím všetkým, ktorí sa do podobne odvážneho projektu pustia a dúfam, že to bude už čoskoro.

    Odpovedať
  3. Mozno som to prehliadol v clanku ale neviem najst informaciu do kedy budu v Prahe trhy.. thx

    Odpovedať
    1. Viktor,
      Kulatak – odkaz na farmarske-trhy.cz
      Naplavka a dalsie – odkaz na ceskefarmarsketrhy.cz

      keby si prisiel, napis mi prosim, dame si tam kavu.

      Odpovedať
  4. ahoj
    vdaka za peknu reportaz. na presne tento trh chodim od zaciatku. po prvom nadseni sa mi to uz zda byt normalne… a je tu aj sklamanie, odislo Mamma Cofee a teraz tam su ini, ktori ma az tak nebavia. a odisli Lanka Cakes, niekde som pochytil ze pani Lanka ma noveho potomka.
    dobry je aj trh na naplavke pri Vltave (v zasade velmi podobny). ale napr. trh na Jiriho z Podebrad je slabsi a trhy v obchodakoch a v mensich mestach vraj nestoja za vela.

    kedy to pride do Bratislavy? poprve, vazte si trh na Mileticovej. privrite oci nad vietnamskymi satmi a prepredajcami ananasov a bananov. bavte sa s trhovcami, spytajte sa, odkial co maju, ako to odporucaju upravit atd.
    ja osobne, keby som si mohol vybrat, tak idem 2-3x mesacne na Mileticovu, 1x mesacne na Kulatak a 1x mesacne obchodzku prazskych cudzokrajnych potravin (Rusi, Japonci, Briti – vsetko kusok od Kulataku, Arabi na Prahe 1).

    podruhe, ked prestanete kupovat junk. nekupite vsetko v jednom supermarkete bez ohladu na kvalitu. a bude vas dost.

    myslim si, ze k sucasnemu ceskemu foodie hnutiu velmi pomohol casopis Apetit, blog a aktivity pana Cuketku a casom aj recenzie restauracii a rubriky o jedle vo vsetkych vikendovych prilohach. proste v jednom momente zatuzili ludia jest lepsie ako doteraz a objavili sa spravni vodcovia. ale najdolezitejsi ste vy naspodku.

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *