Zopár tipov, ako neurobiť z jedla blato

Dávnejšie sa ma niekoľkí pýtali, čo robiť v prípade, že už nemajú babky, ktoré by ich naučili základné „grify“ a finty pri varení. Existuje niekoľko kníh s podobnými radami. Sú tu aj kurzy varenia, ale tie sú orientované skôr na konkrétne oblasti a národné kuchyne (ako inak – hlavne tú taliansku) než na všeobecnú zručnosť, akú sa voľakedy dievčatá bežne učili v meštiankach v rámci vyučovania.

Zopár takýchto rád som pre vás pripravil v nasledovných bodoch.

Začali ste variť a predtým neprečítali celý recept dokonca

Ak ste to urobili, môže sa vám to vypomstiť hneď troma spôsobmi. V polovici varenia alebo pečenia môžete prísť nato, že vám chýba niektorá surovina. Môžete tiež prehliadnuť nejaký dôležitý detail typu – mlieko má byť izbovej teploty, čo môže následne pokaziť cesto a jedlo. Alebo prehliadnete poznámku pri konci receptu, že cesto má ísť pred pečením na pár hodín do chladničky. Tým pádom budú koláče hotové, keď budete vašej návšteve podávať pri odchode kabáty. No, aspoň jej môžete dať „výslužku“…

Nepredohriali ste panvicu a z ryby je blato

Toto je možno najčastejšia chyba pri príprave rýb. Sami o sebe ich kupujeme väčšinou chladené alebo mrazené, takže je naozaj dôležité, aby boli panvica a olej pred prípravou poriadne rozohriate. Ak nie, mäso sa nezatiahne, ale doslova rozmočí.

Naložili ste do panvice príliš veľa surovín

Aj keď ste sa úspešne vyhli chybe z predošlého bodu, je tu ďalšie riziko. Síce ste na začiatku varenia mali správne zohriatu panvicu aj olej, ale množstvom surovín ste teplotu znížili natoľko, že panvica začala pariť. A výsledné jedlo nebude chrumkavé, ani si neponechá vo vnútri chutnú šťavnatosť. Výsledok opäť blato.

Cestoviny mali málo vody a zostali gumové

Opäť ide o správnu teplotu. Tentoraz vody. Keď dávate do vriacej vody cestoviny a vody je málo, táto prestane vrieť. Zmení sa tým celý proces varenia a výsledok je guma. Preto je dôležité aj na relatívne malú dávku cestovín použiť veľký hrniec a dostatok vody. Tá by mala vrieť aj po pridaní cestovín.

Zeleninu ste pred restovaním na oleji neosušili

V prvom rade, rozpálený olej a voda sú úhlavný nepriatelia. Ich boj v panvici si ale odnesiete vy, prípadne vaša kuchyňa. V druhom rade, pre zeleninu na panvici platí to, čo sme už spomínali v predošlých bodoch. Voda na panvici vytvorí paru, zníži teplotu a zeleninka bude na blato. Použite radšej centrifúgu na šalát (na titulnej fotke) a zbavte zeleninu všetkej prebytočnej vody. Dupľovane tú rozmrazenú.

Použili ste sušené bylinky namiesto čerstvých

V recepte síce boli čerstvé, ale vy ste ich nemali, tak ste použili sušené. Výsledné jedlo je potom prekorenené. Alebo naopak mdlé. Ak už nemôžete presne dodržať receptúru, skúste akúkoľvek náhražku predtým ochutnať a podľa toho rozhodnite, koľko čoho použijete.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (2)

  1. Super :) Ďakujem!

    Odpovedať
  2. Dobre rady, naozaj. Este by som dodala, ze osusit naozaj treba aj rybu a maso, aby sa masko na povrchu zatiahlo a nerozmocilo. A salatova centrifuga je neocenitelna pomocka.

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *