Stolovanie a čo z neho zostalo

Stôl pre dvoch

Skôr ako začnete čítať tento článok, odpovedzte si sami pre seba na otázku, ako často doma stolujete. Nemyslím tým žiaden servis v striebre a trojicu naleštených pohárov pri každom tanieri. Stačí čistý obrus, základné prestieranie a hlavne ľudia, ktorí s vami počas jedla i po ňom konverzujú.

Mám totiž pocit, že sa stolovanie v tom pravom slova zmysle začína pomaly vytrácať z nášho života. Nebojte sa, nejdem písať mentorský článok o dôležitosti raňajok, teplého jedla a rodinnom krbe. Skôr je to taký malý osobný povzdych nad funkciou jedálenského stola. Mimochodom, slovo stôl je odvodené od latinského „stare“ , čo znamená aj stáť, zastaviť sa. A práve o to ide.

Jedálenské stoly majú rady spoločnosť, no dnes sa už len zriedkakedy využívajú na svoj účel. Jedna moja známa ho má dokonca len na žehlenie. Málokto má doma čas, náladu a zručnosti navariť, prestrieť a zasadnúť ku stolu. Klasické slovenské chodenie po návštevách sa už tiež veľmi nenosí. Musím priznať, že mi to trošku chýba. Pamätám si, že keď sme boli so sestrou malé a mal prísť niekto „na návštevu“, museli sme naleštiť poháre a celý kávový servis. Mama vždy upiekla koláč, či pripravila studenú misu a vytiahla to najlepšie z baru. Potom sa stolovalo, popíjalo, debatovalo …a hmm… každej návšteve sme museli niečo zarecitovať…

Ak patríte k tým nadšencom, ktorí sa so svojimi blízkymi zídu za jedným stolom viac ako štyri krát do týždňa, máte vysokú šancu na zdravší život a kvalitnejšie vzťahy.

Realitou však je, že časť nášho každodenného stolovania prebieha v reštauráciách. Moja skúsenosť je žiaľ taká, že slovenské reštaurácie sú viac o čase a peniazoch ako o príjemne strávených chvíľach pri jedle. Môžete si vybrať. Ak zvolíte priemernú cenovú úroveň, personál má tendenciu „otočiť“ čo najviac stolov za zmenu, čím samozrejme trpí vaše pokojné stolovanie. Objednajte si, skonzumujte a uvoľnite miesto ďalším. Potrebujeme zarobiť. Národné fenomény ako rádio na plné pecky, zájdené poháre, či servítky podobné toaleťáku tentoraz nechávam stranou.

A pritom to Švédi so svojimi stolmi smörgsbord mysleli dobre. Pôvodne to bola len tabuľa s malými studenými predjedlami k aperitívu…

Ak sa rozhodnete pre pokľudný obed či večeru, cesta vedie cez vyšší rozpočet. Buď si naobjednávate polovicu jedálneho lístka a ignorujete klasicky otravné: „prinesiem vám ešte niečo?!“, alebo zakotvíte vo fine dining reštaurácii. Tam si stoly „točiť“ nedovolia. Resp. nemali by si. Ani jedna cesta asi nie je tá pravá.

Okrem pozvania domov či do reštaurácie môžete dostať pozvánku ku stolu pri rôznych súkromných či firemných párty. Jasné, veď chuťové bunky majú lepšiu pamäť ako vaša RAMka v mozgu. Skôr si vybavíte chutné jedlo pri pohári dobrého vína ako prednosti firmy, ktorá bola hostiteľom. Stáva sa však, že podobné akcie majú od príjemnej atmosféry stolovania ďaleko. Rauty s tzv. švédskymi stolmi, pri ktorých sa tlačia hladní hostia a ukoristené porcie jedia po stojačky, bohužiaľ vytlačili slávnostné servírované menu. A pritom to Švédi so svojimi stolmi smörgåsbord mysleli dobre. Pôvodne to bola len tabuľa s malými studenými predjedlami k aperitívu, kde sa hostia mohli sami obslúžiť pred tým, ako usadli k stolu.

Myslím, že stolovanie vyjadruje váš postoj a úctu k jedlu (a k tomu, kto ho navaril). Ak čítate delikatesy.sk, máte k nemu určite vrelý vzťah. Ja svoje stolovacie minimum mať musím vždy, či jem doma, v práci, v reštaurácii či na párty. Doprajem si aspoň malý nevyhnutný luxus v podobe vypnutého zvonenia a porcelánového taniera. Mala som dokonca tú česť byť pri tom a vidieť na vlastné oči, ako stolujú viacerí králi či prezidenti. O tom však až inokedy.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (10)

  1. Velmi mi chyba,ze dnes sa uz nestretavame na velke oslavy …my sme sa tiez doma museli vzdy obliect do toho najlepsieho a jedlo sa z Rosenthalu .. no..
    Dnes su vsetci rozvedeni a nikto sa s nikym nerozprava :-)))
    Velmi sa mi tento clanok paci. A budem mysliet na moje stolovanie aj v praci.

    Odpovedať
  2. My (ja, manzelka, 2r syn) doma stolujeme kazdy den spolocne minimalne obed. Moja praca mi to umoznuje. Dame si hodinku, najeme sa normalne, po sediacky, po jedle pokecame, dokrmime maleho . Obrus si sice nedavame, ale to len cisto s praktickych dovodov.
    No uvedomujem si ze taketo vyhody (spolocny obed kazdy den doma) nemame mnohi a preto aj to stolovanie a jeho „kult“ upada. Deti jedia postojacky, pobeziacky, pri hre, ani si neuvedomuju co vlastne robia, len im pchame lyzicky do ust. Ucel splneny, no len tak napoly. Chyba vzor, navyk a nie nadarmo sa hovori, ze co sa dieta nauci do 3-5 rokov, to mu zostane najviac zafixovane. Nase pravidlo je, ze ked obedujeme, tak obedujeme. Aj ked sa syn chce hrat, nejdem, az ked dojem. Chceme v nom vybudovat vztah k jedlu, k stolovaniu, k tym 30tim minutam denne, kedy sa najeme, pokecame a neskor mozno spolu umyjeme riad (nesmejte sa, nemame umyvacku).
    A este jeden postreh. Minule som bol druhy krat v zivote v McDonnalds (mam 30r). Tlacil som do seba presolene hranolky z priemerne chutnym a nevabne vyzerajucim burgerom. Rukami. Zdvihol som hlavu a vseci dookola jedli rukami. Deti, mladi, manazeri v sakach, nastajlovane slecinky. Plne usta, ruky od kecupu, stolovanie ala fast fuud. Potom som par dni premyslal, ze co je nam blizsie a prirodzenejsie. Obrus, 5 druhov priboru, pravidla, servitky, alebo 10-prsta mega vidlicko-lyzicka v tvare ruky?

    Odpovedať
    1. Nina Lovasová

      Milan, aj ja som sa zamyslela nad tym, co nam je prirodzenejsie, ci ruky alebo pribory, obrusy…a myslim, ze ide hlavne o tu pohodu a cas, ktory si pritom uzivame. A moze to byt kludne aj jedlo na ulici – myslim street food, ktory je tou lepsou strankou fast foodu…, proste dobre jedlo, sadnut si na lavicku, ked svieti vonku slnko a kludne pritom srkat take-away kavu :)

      Odpovedať
  3. pekny clanok a vrely suhlas so vsetkym. My doma varime pravidelne, takze aspon tu veceru stravime pri stole…

    Odpovedať
  4. My jeme za stolom kazdy vecer (nie vzdy stolujeme – sem tam sa nam po stole povaluje dosla posta a veci na ‘urobenie’), a kazdy vikend. Velmi vzacne sa nam stane, ze jeme na gauci pred televizorom, ale zase aj ked sme za stolom, casto mame pusteny televizor (ako pozadie).
    Inak stolovanie zazivam casto u svokrovcov – ked sa nas tam zide 9 dospelych a 6 deti, castokrat nejaka ta navsteva… u nich je to vzdy hostina, aj ked je to len obycajny obed alebo vecera!

    Odpovedať
  5. Barbora

    Dakujeme za skvely prispevok a hlavne pripomenutie toho, ze stolovanie a prijemny obed alebo vecera s priatelmi, rodinou ci dokonca aj obchodnymi partnermi su este stale dolezite. A kedze je dnes Valentin, a nova modna vlna nas laka ist na romanticku a tym padom aj pekne drahu veceru do dobrej restauracie, myslim, ze niet nad to, ked si partneri urobia veceru spolu doma, prestru si stol, daju obrus a zapalia sviecky pri stole. Po dnoch plnych hektiky a deadlinov, je to ten najlepsie straveny vecer so svojim blizkym… aspon pre nas.
    Nina, tesime sa na tvoje dalsie clanky.

    Odpovedať
  6. Tak, tak. Stolovanie upadá. My sme sa rozhodli ísť proti tomuto trendu. Na počudovanie mnohých mám doma jedálenský stôl pre osem – no ak obsadím 2 za vrch stola tak pre 10 osôb. A musím povedať, že býva pravidelne niekoľko krát do mesiaca plný. Ja mám z takýchto chvíľ veľký pôžitok a radosť. A aj naše deti, ktoré sa tešia, keď sa schádzame pri stole a pomáhajú s prestieraním.
    No a teším sa na článok o tom ako stolujú králi či prezidenti!

    Odpovedať
  7. mysacinka

    pekny clanok:)
    kedze sme vsetci traja ( ja,manzel, 2-slecna)cely den prec z domu a vidime sa az podvecer, snazime sa stolovat aspon pri veceri. Prestieranie,cerstve kvetiny na stole, servitky, pohar vina k jedlu a ziadna TV, mobily alebo internet.

    Odpovedať
  8. Petulli

    fakt pekny clanok, pravdupovediac u nas v rodine je to zauzivany zvyk hlavne cez vikend a nikto neriesi ci pri stole alebo v obyvacke. proste sa prestrie a zavola k stolu. a je to velmi fajn, lebo to co nestihame predebatit cez tyzden dozenieme takto pri stole. som rada, ze su ludia, ktorych by stvalo, keby to vsade vyzeralo ako vo fast foode. treba si najst cas a vychutnat jedlo, aj medziludske vztahy budu krajsie :)

    Odpovedať
  9. Uplne s tym suhlasim :))) Tiez si pamatam, tie casy, ked k nam mal prist niekto na navstevu a davalo sa to najlepsie na stol. Tymto zaroven pozyvam autorku do Prahy na navstevu so stolovanim ( mozno len provizornym :) ). A drzim palce pri pisani dalsich clankov!!!

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *