Prečo nie je tragédia, keď má foodblogger prísnu diétu

Tvrdá diéta

Diéta autora môže znamenať pre jeho blog o jedle takmer istú smrť. Dá sa popri hladovaní vôbec písať o jedle? Nebodaj ešte aj piecť koláče?

Práve som po mesiaci dokončil veľmi prísnu protikvasinkovú diétu. Z veľkej časti ani nemôžem hovoriť o diéte ako skôr o pôste. Hovorí sa, že pôst nie je len fyzická, ale aj sprituálna skúsenosť. Môžem potvrdiť, občas je to takmer sureálne… Skúsim vám popísať, čo mi táto diéta dala.

Keď nemôžete jesť prakticky nič

Kvasinky sú svine. Kdesi v mladosti som pojedol z hlúposti vlastnej aj lekárov prílis veľa antibiotík. Tak sa stalo, že v bruchu nezostalo nič a prázdnotu úspešne vyplnila kandida. Medzičasom prebehlo more času, počas ktorého každý doktor riešil len podružnú vec a nepozrel sa na to celkovo. Alebo len opísal diagnózu od predošlého lekára a pokračoval vo vyplňovaní receptov. Nebudem vás otravovať komplikáciami, ktoré choroba spôsobuje, popíšem len diétu.

Keď sa chcete zbaviť kvasiniek, musíte ich jednoducho nechať vyhladovať, zabiť a dosadiť na ich miesto probiotické baktérie. V praxi to znamená, že musíte vylúčiť hlavne cukor. Poviete si fajn, prestanem jesť sladkosti a bude vybavené. Omyl. Nesmiete chlieb, cestoviny, ryžu, zemiaky, huby, zrejúce syry, mliečne výrobky (okrem zakysaných), alkohol, sladké ovocie, sladkú zeleninu (napr. mrkva), niektoré typy mäsa. Tým sa jedálniček zcvrkne na 3-4 hlavné množiny jedál. Zelenina, mäso, orechy a rastlinné oleje. Navyše, mäso nebudete jesť každý deň, takže jedálniček sa zmenší ešte viac. Skrátka a dobre, táto diéta si koleduje o titul fest prúser.

Každý foodblogger možno už raz prišiel do fázy, kedy sa celý jeho svet začal točiť len okolo jedla.

Ďalší rozmer je psychický. Keď po rokoch konečne prídete nato, čo vám je a ako sa toho zbaviť, srší z vás nadšenie a energia. Začne vás prechádzať hneď na začiatku, keď zistíte, čo všetko diéta obnáša. A keď si už konečne zvyknete na nový režim, príde kríza. Z tela idú preč jedy, ktorými vás kvasinky zamorujú. Ste podráždený, nepríjemný na okolie a bez nálady. Čo je najhoršie, bez energie pokračovať. Choroba vás aktívne núti zlomiť sa a dať si sladkosť. Keď sa konečne prehupnete cez toto tmavé údolie, čaká vás veľa nových zistení.

1. Nie sme tu sami

Uvedomil som si, že nie som samostatný, ale k svojmu fungovaniu potrebujem iné organizmy. Plus sa o ne musím starať správnou výživou, inak mi dobrú službu neurobia. Po tomto zistení som si chvíľu pripadal ako nejaký hroch, ktorý žije v symbióze s vtákmi, ktoré ho čistia od parazitov. A potom som začal chovať kefír… (dík Vlado).

2. Život nie je len o jedle

Toto zistenie môže vyzerať, že odporuje predošlému. Myslel som to inak. Každý foodblogger možno už raz prišiel do fázy, kedy sa celý jeho svet začal točiť len okolo jedla. Všetko treba vyskúšať, všetko treba odfotiť, o všetkom treba hneď napísať na facebook. Posadnutosť jedlom vie ísť ešte ďalej. Ovplyvňuje denné fungovanie, kontakt s priateľmi a rodinou. Diéta mi v tomto smere riadne nafackala. S prihliadnutím na prvé zistenie musím nájsť cestu, ako skombinovať dobrú výživu, experimentovanie aj zdravý odstup od jedla.

Asi najvyššie štádium odosobnenia od jedla som zažil, keď som svojim blízkym upiekol koláč. Neochutnal ho a sedel s nimi v kuchyni keď ho jedli… Dodnes nechápem, ako sa mi to podarilo.

3. Stánky s rýchlym občerstvením príšerne smrdia

Na toto zistenie som prišiel už skôr. Presne vtedy, keď som prestal jesť spracované potraviny a šunty. Chuťové poháriky a nos sa asi po roku reštartovali a mne začalo veľa vecí smrdieť a rovnako veľa vecí zasa voňať a chutiť. Chute sa vďakabohu dajú zmeniť a presne to sa mi stalo. Nenastalo žiadne utrpenie, že by mi naraz nič nechutilo. Skrátka mi začali chutiť iné veci a mal som z nich rovnaký pôžitok ako z jedál, ktorých som sa zbavil.

Keďže táto diéta je radikálnejšia, stánky mi začali smrdieť ešte viac. Príšerne. Krásny úkaz, aké jednoduché senzory nám namontovala príroda, keď si tak rýchlo dokážu zvyknúť na zlé a akceptovať to ako normu. Keby to nebolo zaujímavé, tak je to až odstrašujúce.

Na druhej strane, funguje to aj opačne. Diéta mi končila v čase pečenia vianočných sladkostí. Starká ich pečie roky rovnako, takže zmenou receptúry to nebolo. Voňali mi tak, že som mal naozaj vážny problém odolať. Nakoniec som neodolal ku koncu diéty chlebu, ktorý som napiekol. Uchmatol som si dve malé sústa a už na druhý deň mi bolo jasne dané najavo, že som to nemal robiť…

4. Koľko nových jedál je na svete

Diéta vás donúti ku kreativite. Keď som jedol týždeň zhruba tie isté potraviny, musel som začať viac špekulovať. S bylinkami aj kombináciami jednotlivých surovín. Obzor sa rozšíril aj v obchode. Musel som začať pátrať po nových surovinách, veciach, ktoré som možno doteraz prehliadal. Aj vďaka tomu som napríklad znovuobjavil pstruha (hanba mi) a ďalšie jedlá. Niektoré dokonca stáli zato, aby som ich zaradil na stránku aj do jedálnička po skončení diéty. Vďaka tomu z foodblogu úplne nevypadli recepty.

Natrafil som aj na raw-food, čiže surové jedlo. Urobil som si nevarenú karfiolovú karí polievku. V podstate vo vode rozmixované surové potraviny a zelenina. Jeden tanier som zvládol. Ale na druhý sa na mňa nemohla pozerať moja milovaná, vytrhla mi ho z rúk a zakázala jesť ďalej. Ustojím všeličo, ale raw-food asi nie. Je to fakt drsné…

5. Zbav sa zlozvykov, predsudkov a rozhliadni sa

Už som to načrtol v predošlom bode. Vynútená kreativita je ako keď vám niekto nasilu rozlepí oči do prudkého svetla. V prítmí bolo príjemne, tak sa chvíľu bránite, ale potom si oči privyknú a zbadajú svet plný farieb a vôní. Zaujímavý paradox, že práve odopieranie a pôst ukážu človeku nové veci. Od tohoto času beriem pôstenie ako pevnú súčasť stravovania. Koniec-koncov, hojnosť v prírode nie je normálna ani bežná. V tomto ohľade žijeme doslova v luxuse, jedlo je dostupné na každom rohu a môžeme ho jesť bez rozmyslu.

6. Seba neoklameš

Diétne mandľové kekseAsi v polovici diéty som mal príšernú krízu. Ale zároveň chuť vymyslieť niečo, nejako si vylepšiť chuť. Rozhodol som sa upiecť bezlepkové a bezcukrové kekse. Výsledok bol taký, že som rozhabarkoval vajíčko s mandľovou múčkou, pridal drvený kardamóm s klinčekom a nechal to upiecť v rúre. Mali ste vidieť môj ksicht, keď som dal prvý upečený kúsok do úst. Skutočne neviem prečo, ale čakal som, že to bude sladké! Dopekla nebolo!

7. Diéta prospieva aj foodblogu

Veľa vecí vyššie platí nielen pre človeka, ale aj pre jeho produkt – blog o jedle. Triezvejší pohľad na jedlo, objavenie nových surovín a postupov, lepšia organizácia času. Tak ako som musel hľadať nové jedlá a spôsoby, rovnako som sa musel snažiť udržať blog pri živote. Čo ma zasa donútilo viac rozmýšlať nad vecami. Pomohlo mi tiež, že som sa sústredil na podstatu blogu a nemusel rozmýšlať nad svojím hladom.

Záver?

Neviem, či sa mi podarilo udržať delikatesy v rovnakej kondícii, v akej sú za bežnej prevádzky. Vďaka diéte napríklad vypadli recenzie podnikov a pribudli články od iných autorov. Ostatné som sa snažil púšťať von v doterajšej kvalite, aby ste nemuseli „hladovať“ vy. Hádam sa mi to podarilo. Ak náhodou nie, napíšte mi to do komentárov, budem zvedavý.

Zaujímavý dozvuk prišiel po diéte. Doprial som si jeden vanilkový rožok. Fajnový, od starkej. Bol hnusný a nejedlý! Mal som pocit, akoby som mal v ústach jednotlivé suroviny, z ktorých je pečivo urobené. Zvlášť som cítil múku, cukor aj orechy. V skutku zaujímavé…

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (22)

  1. Najprv gratulujem! :) Toto som uz absolvovala, aj ine kury, takze mas moje plne porozumenie. Lahke to veru nie je.

    No a tvoja bilancia? Ake zdravotne benefity ti to prinieslo?

    Odpovedať
    1. Dakujem

      Bilancia u mna zatial nie je jednoznacna. Mesiac nestaci nato, aby vyriesil vec, ktora sa rozvijala dobrych 15 rokov a bola liecena skor kontraproduktivne. Co je obcas deprimujuce, ale nie nezvladnutelne. Subjektivne sa ale citim volnejsie, zatial som sa zbavil chronickej nadchy a v podstate sa da povedat, ze napriek obmedzenej strave mam uz teraz energiu. Robim veci kludnejsie, zbytocne sa nenahanam. Takze fajn, len musim este dojst do konca.

      Odpovedať
  2. Zdravim pionieria detoxu.
    Zaujalo ma akurat Viktor tie vety o tych vonach. So zbytkom clanku sa stretavam casto, ale tie vone je fakt. Ak citim fast food je mi na zvracanie a co si sam nenavarim, tomu velmi neverim. Ak vidim luxusnu restiku do ktorej nosia polske cestoviny, a potom vydavaju za luxusne talianske s honosnym nazvom tak placem. O cene nehovoriac. Kazdopadne klobuk dolu a objavuj nove suroviny , ktore slovac nepozna, delikatesy na to maju.

    Odpovedať
    1. Toto je znama vec, dokonca vyrobcovia potravin vopred rataju s tym, ze svojim cielovym skupinam musia chute spravit vyraznejsie, aby ich vobec citili…

      Odpovedať
  3. nova na delikatesy.sk

    Perfektne, moja tema, musela som sa hned zaregistrovat! :)
    Chcem ti povedat, ze mas pred sebou uzasne obdobie! Ja som si takymto detoxom, da sa to tak nazvat, kompletnou ocistou organizmu presla tiez vdaka chorobe – teda tiez z „donutenia“. Hoci som zazila peklo v case tej choroby (bolest na ktoru do konca zivota nezabudnem – sposobena kvasinkovou infekciou!) som vdacna za tuto skusenost. Nebyt choroby, asi by som nikdy nezazila stav „beztiaze“, nekonciacej energie, dokonalej fyzickej aj psychickej pohody, ktora mi vydrzala takmer rok od zahajenia celkovej ocisty organizmu. Predtym som si myslela, ze som v pohode, ziadne vyrazne otravne zdravotne problemy, no nemala som to k comu porovnat – zmeny som vnimala ako dosledok „starnutia“ a vecnu unavu ako dosledok rychleho tempa ci prepracovanosti. Blbost! Tempo a aktivity som po ociste este zvysila, koli tomu, ze som na to mala dostatok energie. Ako naznacujes ty, ta energia prisla postupne, no vydrzala ovela dlhsie ako som cakala. A pozitivne sa to prejavilo aj na vzhlade – vyhladena pokozka na tvari, „okrasneli“ mi vlasy a podla mojich blizkych som ziarila ako vianocny stromcek a vyzerala o 10 rokov mladsie :) Jedlo je naozaj alfa a omega zivotnej energie a rovnovahy, no len malokto dokaze byt asketom 365 dni v roku. Preto sa na moju dalsiu ocistu ktoru planujem zaciatkom noveho roku tesim este viac ako na stedru veceru na Vianoce :) Inak, nepises nic o vitaminovych doplnkoch pocas tvojej diety, ale predpokladam, ze si urcite nieco take zaradil do „jedlanicka“? Ja som efekt detoxu podporila najma chlorellou a dalsimi ekologickymi vyzivovymi doplnkami. Ci si to zvladol bez nich? A este o mojej skusenosti s cukrom: ano, zaciatky su hrozne, ale mne chut na sladke presla pomerne rychlo potom, ako som cukor a vsetko co tu popisujes vynechala. Naopak, ked som mala pred sebou tycinku Snickers ktoru inak milujem (blbe, ja viem), takmer ma naplo ked som predstavila, ako strasne sladka je. Proste mi sladka chut prestala chybat – no bohuzial, len docasne, hned ako som zaradila zemiaky a chlieb, nebolo uz tazke si predstavit si, ze zjem aj sladkost..Som zvedava na tvoje postrehy po ociste, garantujem ti pocit, ze sa vznasas – takmer „neznesitelnu lahost bytia“ ;)
    A ako si svojou dietou ovplyvnil kvalitu blogu neviem zhodnotit, no minimalne si ziskal jednu novu citatelku! Drzim palce!

    Odpovedať
    1. Registrovat sa netreba, staci poslat prvy komentar, ktory sa schvaluje, a potom sa pise bez prihlasovania, len tak ;-)
      Vdaka za koment. Podporil som len beznymi vitaminmi, plus som trochu helfol peceni z pestrecom marianskym a selenom. Inak nic extra, vecer kefir s vlakninou, cisty rybi olej, lanove semienka, zazvor a vela tekutin (polievky a cista voda).

      Ono nie som komplet proti cukru, ale tych zisteni je viac, ako som napisal v clanku. Napriklad take, ze nase obchody aj jedalnicek su prepchate cukrami. Tusil som to aj predtym, ale pocas diety som to videl v celej krase. Tovar v nasich obchodoch vyrazne pomaha kandide a zaroven vyrazne obmedzuje laktobacily. Co je skratka zla sprava.

      Odpovedať
      1. Liliana

        Cukor je hrozny pruser, mas pravdu. Sortiment v obchodoch je v tomto priam na zaplakanie, cukor je vsade. U mna doma cukor stoji tak, ako som ho nasypala do nadobiek, ked som si myslela, ze budem obcas piect. Sem-tam pridam par zrniek hnedeho do varenia, ale napriklad si aj vyrabam vlastnu takmer 100% cokoladu bez cukru sladenu len steviou, lebo cokolady sa vzdat neviem. Ozaj, co stevia? Nevyuzival si ju na sladenie? Ci je tiez kandidotvorna? Pre mna napriklad nie je az taky problem sa vzdat peciva, ale niekedy mam vrazednu chut na cestoviny a milujem ryzu, aj ked oboje obmedzujem. Najlepsie sa citim na paleo strave, som plna energie, chce sa mi hybat, nemam problem rano vstavat a mam super plet. Len to vydrzat a nepodliehat cestovinkam.

      2. Liliana: cokoladu so steviou som jedol zrovna minuly tyzden. A mali sme pri tom debatu traja, ci stevia ano alebo nie. Stevia ako bylina ma rovnaky tvar, ako ma cukor, takze zapada do tych istych receptorov na jazyku, preto chuti sladko. Lenze – cukor casto odomyka chute, ake stebia ako bylina odomknut nevie. Napriklad zvyrazni chut maty a vytiahne z nej extra odtienky. To stevia zrejme neurobi. Cize nie je to cierno-biele, ze vsade nahradit steviou a vybavene. Par veci by sa tym ochudobnilo.

      3. Liliana

        Viktor, s tym, ze cukor sa neda uplne nahradit suhlasim. Ja skor smerujem k situacii, ked clovek z nejakeho dovodu cukor konzumovat nesmie, ale potrebuje sladku chut (lebo zivot ma byt aj sladky). Dalsi pripad je, ked sa clovek chce od cukru ocistit, kde spadam napriklad aj ja. Odkedy som viacmenej vylucila cukor sa mi tiez zostrili chute, podobne, ako ked som prestala fajcit a pritom som nikdy nebola nejaky nadmerny konzument sladkosti, kolacov ci peciva. Cukor ano, ale rozumne. Nasi predkovia si nemohli dovolit cukor a tak ho konzumovali malo. Problem pre mna spociva v tom, ze sa stal tak lacnou komoditou a nahradza kvalitne ingrediencie v jedlach.

      4. Dobry den,
        Pan Klimo mohli by ste prosim poskytnut presny navodo ako na to? resp. podla coho ste isli?
        dakujem za odpoved

      5. Dobry den, uplne presny navod vam neviem dat, vzdy sa treba orientovat aj podla svojich pocitov a pocuvat co vam telo hovori. Znie to ako fraza, ale napriek otrepanosti to stale plati do bodky.
        V zasade ide o to, ze v crevach maju byt aj laktobacily aj candida, obe maju svoju funkciu. Problem je, ked niektory z nich prerastie tomu druhemu cez hlavu. Mimochodom, zistilo sa, ze narast dobrej crevnej mikroflory najviac podpori iba prisun vlakniny, netreba brat ziadne patentovane bakterie a kadejake predrazene jogurty. Robil sa test, kedy davali jednej skupine cisty jogurt, druhej jogurt s vlakninou a tretej len vlakninu. Ta tretia skupina z toho vysla najlepsie. Pokial budete jest dostatok zeleniny, ovocia, lanovych semiacok a celozrnnych obilovin, vlakniny bude dost. Ak jej bude prilis, telo vam to tiez povie, konkretne hnackou. Takze sa vratim spat k tomu co som napisal, skusit pocuvat, ako telo zareaguje na tu ktoru potravinu a zariadit sa podla toho.

  4. V prvom rade gratulujem k pociatocnemu vysledku.
    Mas pred sebou este dost dlhu cestu, ale bude o to lahsia o co bol tazsi zaciatok.
    Hlavne si zvyknut na zmenu a prijat ju za standard.
    Ako si na bol tom s kvasenou zeleninou pocas diety?
    Myslim tym kyslu kapustu a kvasenu zeleninu zo sudka.

    Kvalita stranky tym podla mna neutrpela.
    Len sa natiska otazka ci sa objavia aj temy o kvalite nasich potravin, ich ozajstnej nutricnej hodnote, nutnosti prejedania sa, vyznamu postu, diety…
    Nehovorim o kazdodennej uchylke typu Bukovskeho, len sem tam ludom treba pripomenut ze treba telo ocistit on nahromadenych toxinov.
    Ja si napriklad restartujem telo 1-2x mesacne uplnou dietou, len voda a nic ine.
    Poukazat na niekolko metod, vhodnych jedal, napojov, ovocia…hlavne po vianociach.
    Objavil si novy pohlad na jedlo a svet okolo neho, to vyda na niekolko clankov.
    Fakt nezijeme pre to aby sme jedli a doslova sa zabijali jedlom.

    Odpovedať
    1. Dakujem, ano, je to len zaciatok.
      Kvasena zelenina – jedol som prave kvasenu kapustu. Su v nej enzymi aj kopec vlakniny, cize potrava pre tie dobre bakterie.
      Clanky – cas od casu sem nieco v tomto zmysle splechnem, ale zasa nechcem robit kazatela ani jehovistu. K tomu presvedceniu o dobrej vyzive musi prist kazdy sam.

      Odpovedať
  5. Tak ja mám rovnaký zdravotný problém, naštastie nie až tak rozvinutý a plánujem ho začať riešiť rovnakým spôsobom. Žiaľbohu nadchádzajúce Vianoce mi to asi nedovolia, nakoľko sa u mňa tá silná vôľa odolať ešte nevyvinula, ale aspoň mám dôvod na novoročné predsavzatie, ktoré ale pre svoje dobro musím dodržať. Chcela by som sa ešte spýtať, kde si zohnal zoznam surovín, ktoré smieš a nesmieš? Na internete nájdem vždy iba nejaké 4 -7, dookola tie isté. Držím palce aby sa ti čo najskôr polepšilo :)
    PS: mňa osobne by aj potešila sekcia diétnych receptov k tomuto problému :)

    Odpovedať
    1. Hlavne to treba riesit odbermi a nie „pluvacim“ testom. K zaciatku – zial, nikdy neni vhodnejsia alebo nevhodnejsia doba na zaciatok. Ak viem ako nato, potom nie je na co cakat. Vzdy sa nieco vyskytne, s tym treba pocitat. Drzim palce a pevnu volu.
      P.S. o takej sekcii uvazujem. Nebude celkom verejna, ale bola by linkovana napriklad len z takehoto clanku. Nechceme z delikatesy robit portal o dietach, nato mame este stale moc radi kvalitne jedlo ;-)

      Odpovedať
  6. Tak ja sa už dva týždne približne stravujem takmer bez cukrov, ale Vianoce by boli a aj budú pre mňa naozaj skúška neskutočnej vôle Je mi jasné, že si sladké neodopriem, ale na druhej strane bude o to ťažšie si ho dopriať tak, aby ho nebolo veľa :P
    A verím, že portálov o diétach je veľa, ale je rozdiel pre mňa takáto diéta, ktorá má byť pre moje zdravie a „diéta banánová“ (o ktorých sa píše všade), preto aby som schudla do šiat na ples :) každopádne budem vďačná za akúkoľvek radu alebo recept :)

    Odpovedať
  7. Viktor, vydesil si ma. Ale aj inspiroval, pretoze urcite si dam spravit testy na candidu, mala som s nou problemy uz skor a mala som na nu brutalnu alergicku reakciu pri testoch. Tak drzim palce pri lieceni. Uz som pozerala aj stranky o diete ale napriklad tu: odkaz na everydiet.org som nasla, ze ryza je povolena. Ty si ryzu podla vsetkeho povolenu nemal. ??

    Odpovedať
    1. Tazko povedat, nie som lekar. Vsetko zalezi asi na tom, nakolko rozvinute to clovek ma. U mna sa tomu nikto nevenoval slusnych 15 rokov a sam som tomu nepomohol ani nocnym vypekanim kolacov ;-)
      Cize ryzu som radsej vynechal, potreboval som na svinuchu zatlacit kapanek viac.

      Odpovedať
  8. Uz vyse roka sa stravujem bezlepkovo a bezlaktozovo, prakticky nic z toho, co varim a peciem pre rodinu nemozem jest, ale je to potom mozno vacsia vyzva ukuchtit to napriek tomu dobre. Ako zaznelo v komentoch vyssie, bolo by super, keby sa tu objavovali aj dalsie clanky tykajuce sa takychto dietnych obmedzeni.

    Odpovedať
  9. Nechcem tu robit reklamu,ale ja som citala o sposobe stravovania sa bez laktozy,a vsetkych inych cukrov a ako nahrada cukru – prirodna, sa pouziva „stevia“ vyskusal to niekedy niekto?
    Co som citala tak by to mohlo vyriesit problem s receptami na sladke jedla :-). Tak mozno budem prva co to vyskusa,ak sa nik nenajde :-)
    Drzim palce vsetkym,ktori su odhodlani zmenit svoje navykyv roku 2012.

    Odpovedať
    1. Liliana

      Ahoj, ja steviu konzumujem pravidelne, nahradila som nou cukor. Na jej chut si treba zo zaciatku trochu zvykat, niektore jej extrakty mozu mat trochu pachut, lebo je velmi koncentrovana, takze pridavat po kvapkach, ale ked do nej pridas trosku ineho sladidla, mapriklad medu alebo agavoveho sirupu, staci lyzicka, fakt len na vyrovnanie, pachut sa strati. Urcite stoji za vyskusanie, plus robi super na plet. O tyzden oslavujem 30tku a hadaju mi 20. Bez makeupu 16.

      Odpovedať
  10. Skláňam sa,
    pred necelým rokom som prišla na to, prečo v celku dosť pravidelne mám chuť vyvrátiť samu seba aj celý deň…..dostala som prvý pankreatický záchvat v živote po tom, ako sa mi problémy nenápadne rozvíjali niekoľko rokov a ja som ich ignorovala
    napriek tomu, že sa mi podarilo upraviť si stravu a trávenie, schudnúť a dosiahnuť, že posledný záchvat som mala v januári….aj tak viem, že už nikdy to nebude ono…….a rovnako ako Tebe…ak niečo poruším, tiež sa mi to skoro hneď vypomstí
    a preto obdivujem, aký veľký zásah do stravovacích návykov si bol schopný zvládnuť a neporušiť…to ja neviem
    držím palce, nech sa Ti to podarí a už nikdy nepodarí a ešte raz:
    skláňam sa pred Tvojím sebaovládaním

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *