Nekuchárske knihy, ktoré sú tak trochu kuchárske

oxbčas sa stane, že recepty a kulinária prerazia zo svojej uzavretej škatuľky s popisom Kuchárske knihy. To sa presne stalo v dvoch románoch, ktoré poznám. Oba majú svoju zápletku, ale zároveň sú prešpikované chutnými receptami.
Simmel - Nemusí být vždycky kaviár

Johannes Mario Simmel – Nemusí být vždycky kaviár

Román vyšiel ešte v roku 1984, v českom preklade v roku 1991. Podtitul znie: šialene odvážne dobrodružstvá a vybrané kuchárske recepty tajného agenta proti svojej vôli Thomasa Lievena. Tým je povedané viacmenej všetko. Celkom pútavá „špiónka“ je doslova prešpikovaná receptami a rôznymi menu. Nechýbajú ani dobové informácie o tom, aký bol napríklad základný prídel mäsa počas vojny. Samozrejme, ako sa na klasický román patrí, fotky nečakajte. Všetky spomenuté jedlá si budete musieť predstaviť. To by ale nemal byť problém, pretože vždy sú zasadené do nejakej situácie alebo príbehu, takže predstavovanie je o to ľahšie. (Neviem ako vy, ale ja v poslednom čase začínam prichádzať na chuť práve neilustrovaným kuchárkam. Sú zábavnejšie.)

Kniha je bohužiaľ momentálne vypredaná, na Slovensku aj v Čechách. Skúste v knižniciach alebo u priateľov.

deli divider
Kardošová - Sladko v ústach

Barbora Kardošová – Sladko v ústach (alebo ako robiť sladkosti a neprísť pri tom o rozum)

Priznám sa, túto knihu som nečítal. Čítala ju moja milovaná. A podľa toho, s akým zaujatím to robila a čo mi o nej povedala, mám chuť zobrať ju do rúk aj ja. Napriek tomu, že sa aj podľa obalu tvári skôr na „ženský“ román. Dej sa točí mimo iného aj okolo ženy, ktorá má cukráreň a vo voľnom čase buduje svoj vlastný foodblog. Pomedzi udalosti sa takto dostávajú recepty, ktoré postava skúša a pečie. Dosť na tom, milovaná po dočítaní prehlásila, že tie recepty ide vyskúšať. Nič lepšie sa (kuchárskej) knihe stať nemôže…

Sladko v ústach, kníhkupectvo Martinus, 8,46€

Poznáš podobnú beletriu, ktorá je prešpikovaná receptami? Napíš do komentára.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (20)

  1. Nie je to sice uplne to iste, ale asi najznamejsi pripad podobnej knihy je Julie&Julia, o ktorej ste uz urcite poculi. V zasade je to o tom, ako sa ista foodblogerka rozhodne do roka zvladnut vsetky recepty zo starodavnej a legendarnej kucharky Mastering of the Art of French Cooking. Bol podla toho natoceny aj film s Meryl Streep, ale kniha je ovela lepsia. No a povodna kucharka je cisty ulet. :-)
    Blizsie som sa o tom rozpisal tu: odkaz na blog.martinus.sk

    PS: Je to take mierne prihrievanie si vlastnej polievocky, tak ak sa vam tento komentar nepaci, tak ho pokojne zmazte.

    Odpovedať
  2. Naopak, vdaka za info. Tyzden pred tymto clankom som hladal podobne knihy sam a vidim, ze som zrejme nehladal dobre ;-)

    Odpovedať
  3. Katarina

    Simmel je klasika tuto knihu milujem od detstva. Este si pamatam z vo vydavatelstve Odeon vysli myslim dva diely knih Recepty vypsane s krasne literatury. kde boli podla jednotlivych druhov vypisane casti z romanov. Velmi vtipne citanie odporucam,-)

    Odpovedať
  4. no, tak sa nam zoznam pekne rozrazsta!

    Odpovedať
  5. Co Nero Wolfe? Ten zral v jednom kuse a diskutoval s kucharom… Vysla aj kucharka Nera Wolfa.

    A co cestoviny Putanesca zo Serie nestastnych prihod?

    a napada ma, ze na Labuznikovi uz na temu jedla v literature bola pred casom diskusia…

    Odpovedať
  6. Katarina

    dobre by bolo sa pozriet aj na jedlo vo filme,-)

    Odpovedať
  7. Peter Ondrejka

    jedlo vo filme? :) tak si spomente ako varili vo Filme Krstny otec, v ukryte spagety s masovymi gulkami a paradajkovou omackou :) podrobne to tam vysvetluju mlademu Corleonemu :)

    alebo co takto nezabudnutelna dvojica Bud Spencer & Terence Hill a ich cibulova fazula :D

    Odpovedať
  8. Katarina, toho je vela. Chocolat, Rattatouille…
    American Pie (bleee to je blba asociacia).
    Asi si myslela Velku zranicu?

    a co takto Monty Pythons a scenka kde si pan da po velkom jedle este listocek maty a doslova vybuchne? tam hra jedlo hlavnu rolu a to aj to co uz raz bolo zjedene

    este ku kniham – cajova party v Alici? Pipi Dlha Pancucha robi palacinky?
    Anna zo zeleneho domu pecie tortu (a vela dalsich receptov)?
    Janko s Marienkou pecu Jezibabu?

    Odpovedať
  9. Peter Ondrejka: s tym Godfatherom si ma predbehol :) A co takto La grande boufe / Velka zranica?

    Odpovedať
  10. Sangerka

    Takou knižkou je napr. Ako voda v čokoláde (Laura Esquivelová, 1995, Gu100): hrdinka Tita ,,vyjadruje svoje city prostredníctvom kuchárskeho umenia“. 12 kapitoliek, 12 receptov. (ej, len som nič nevarila!)

    Odpovedať
  11. Katarina

    k filmom ma napadlo este Kuchar, zlodej, jeho zena a jej milenec… to je tak uzasne vytvarne spravene

    Odpovedať
  12. a co takto Grand pana Septima? ;-)

    Odpovedať
  13. d.kadence

    mozno trocha off topic, ale mna hned napadol agent Cooper z Twin Peaks a jeho kultove hlasky o kave a tipy na dobre kolace.

    Odpovedať
  14. Mr. Bean v restauracii :-)

    Odpovedať
  15. Shira313

    Pred časom som sa preniesla do Toskánska vďaka knihe od Jamesa Hamilton-Patersona „Toskánske dobrodružství“ . Kombinácie to boli viac než divoké.
    Neskôr som sa dobre pobavila pri knihe „Zelňačka“ od René Falleta. Vôňa polievky mimo iné privolala mimozemšťana.
    No a teraz sa vraciam do doby Leonarda Da Vinci pri knihe od Davea De Witta „Da Vinciho kuchyne“

    Odpovedať
  16. Pěkné téma. Takových knih mi přijde na mysl hned několik. Mám rozečtenu knihu od Marleny de Blasi – Tisíc dnů v Benátkách. Před časem jsem od té samé autorky přečetla Tisíc dnů v Toskánsku. Da Vinciho kuchyně je úžasná kniha, přidávám se k Shire313 a musím ji zmínit též.

    V knihovně mám jednu raritku – Recepty vypsané z krásné literatury – sestavila a vypátrala Jiskrová. Tam je víc jak stovka receptur, které se objevily v různých románech a dá se podle nich krásně vařit.

    Abych nezapomněla ještě na jednu knihu – Vejce a já :-) U té se sbíhají sliny od začátku až do konce.

    Odpovedať
  17. Katarina

    jej ano vajce a ja to je kultovka,-) inak k tej knihe recepty vypsane z krasne literatury potom vydali aj druhy diel, ale na ten prvy ilustrovany Adolfom Bornom to nema.)

    Odpovedať
  18. ešte aj James Haller Francúzsky život, či Pochoutka od Muriel Barberyovej, ale aj Prečo francúzky nepriberajú od Mireille Guilianovej

    Odpovedať
  19. Jooj, tak ste ma nalakali na Vajce a ja, ze som si to hned aj musela objednat :-) Citala som to kedysi davno, a tak sa na to zase tesim.

    Odpovedať
  20. Cudujem sa, ze si nikto z vyssie komentujucich nespomenul na Vonneguta. Pretoze neverim, ze cokoladovu penu Rudyho Waltza robim iba ja. Je vynikajuca.

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *