Gastronomické peklo

Nedávno ma známy upozornil na jeden zaujímavý a rozsiahly článok v českom Reflexe – Gastronomické peklo. Nebudem ho tu dlho uvádzať, prečítajte si to, čo zatiaľ na Slovensku nemal nikto guráž povedať.

http://www.reflex.cz/Clanek33928.html

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (14)

  1. Daniela

    Výborný článok.

    Odpovedať
  2. ja som bola prekvapená najmä z toho, že je nedostatok cukrárov a kuchárov… to je fakt smutné…. ale je fakt, že nájsť dobrú cukošku je umenie.

    pobavilo a zároveň zhrozilo: totohttp://www.reflex.cz/Clanek33929.html – a to musím priznať, že kombináciu hydinového mäsa s ovocím priam milujem! no po tomto článku si setsakramentsky rozmyslím, čo si objednám na papanie…

    Odpovedať
  3. Podla mna, porovnavanie restauracii u nas je este stale len v tej rovine, ze porovnavame tunajsie restauracie medzi sebou. To jednoducho nejde. Jasne, mozem hodnotit atmosferu, obsluhu, pomer cenu/kvalitu, ale zda sa mi, ako by sa zabudalo na jedlo – porovnava sa s tym, co je tu dostupne, nie s tym, ako by to skutocne malo chutit. Asi potrebujeme vsetci trochu dospiet, aj kuchari, rovnako tak hostia. A potom mi napadnu slova, ktore som pocul o niekolkych spickovych sefkucharov na Slovensku – na prveho slovenskeho Michelina si este poriadne pockame… Bez ohladu nato, ci by som chcel z Michelina robit modlu alebo nie – ze to vravia tunajsi sefkuchari – to snad o niecom svedci.

    Odpovedať
  4. mňa by ten Michelin až tak netrápil (len v prípade, ak by som tak vyzeral:-). Horšie je, že úroveň reštaurácií, ktoré si nenárokujú byť luxusné, ale za to kvalitné, s dobrým jedlom, je jednoducho… , pod úroveň. O nejakej stavovskej hrdosti na kuchárske remeslo vo väčšine prípadoch nemôže byť reč.
    Na druhej strane, na vine sme aj my, zákazníci. Koľko z nás ofrflú, ale zaplatíme a prídeme aj nabudúce, lebo…, lebo nie z čoho vyberať. √çsť v BA na obed, to je niekedy väčší stres ako samotná robota. Človek má normálne strach, čo ho zase čaká….

    Odpovedať
  5. mysacinka

    OK, clanok vyznieva depresivne, kazdy z nas si vie predstavit o com jeho autori hovoria, ale ako pise PanPalino- aj na nas je, aku uroven sluzieb este akceptujeme. Co sa tyka michelinovskych restauracii….mno nie je to zalezitost na kazdy tyzden, ale musim povedat, ze moja polovicka ma tento rok velmi prijemne prekvapila miestom, kde sme oslavili vyrocie sobasa:-) bolo to harmonicke spojenie gastronomickeho zazitku s potesenim z cisteho skandinavskeho dizajnu. Verim, ze RAZ vznikne nieco take aj na Slovensku.

    Odpovedať
  6. O toho Michelina mi vobec neslo, skor o to, ze tu presne ako pisete, chybaju zakladne veci a trebars aj lacnejsie ale kvalitne restiky. Ako keby sa ani v nizsej kategorii podnikov nedalo robit kvalitne.
    S ostatnym co ste napisali mozem zial len suhlasit. Ale ono to pride, ludia cestuju, uvidia, ako tie veci maju vyzerat, poucia sa a postupne to budu vyzadovat.

    Odpovedať
  7. na delikatesách sa najčastejšie objavujú recenzie na reštiky, ale keď hovoríme o kvalite, spomenul som si na jednu kaviareň, v ktorej dostanete krásne presso za menej ako 35,-Sk a všetko ostatné je tam jednoducho čarovné. Vrátane obsluhy, interiéru, atmosféry. Pre mňa jednotka na Slovensku. Kto uhádne, má u mňa 100g arabici z Kene. Poradím, že aj široký exteriér kaviarne (čiže celé mesto) je na zjedenie. Niekto tuší?

    Odpovedať
  8. PanPalino: Next Apache / TriStyri?

    Odpovedať
  9. mimo BA, stredne Slovensko

    Odpovedať
  10. nebudem dlho napínať, lebo aj tak je to mimo témy. Kaviareň sa volá Divná Pani, nachádza sa v Banskej Štiavnici a kto tam bol, potvrdí, že nepreháňam.
    odkaz na divnapani.sk
    Poznámka: nie som majiteľ, ani zamestnanec spomínaného podniku :-)

    Odpovedať
  11. niečo v tomto zmysle som písala pomerne dávno aj ja: odkaz na germa-writes.blogspot.com

    Odpovedať
  12. neboj, nie je to cele zle. Akurat tuto sobotu som bol v jednom salasi a citil som zmenu k lepsiemu. Recenzia seh hodim v priebehu dna alebo vecer.

    Odpovedať
  13. Mna najviac osobne sokuje, ako ostro kritizuju cesku gastronomiu, ktora mam dojem je o obrovsky kus pred nami. Vidia obrovsky priestor na zlepsenie, maju vizie, chcu to robit inak, chcu realne reflektovat svetove trendy a castokrat sa to tak aj deje. Pritom, ked si vezmem v uvahu obycajnu restauraciu hocikde v Prahe a necakam brilantne prestieranie ani gastronomicke orgie, ale chcem sa do 200 czk slusne a kvalitne najest, nemusim prejst dalej ako do najblizsej ulice. Nehovoriac o tradicnych ceskych hotovkach, ktore su ,,k mani“ aj pod 100 czk a su stale vyborne a jedle.

    V Bratislave sa kazdy hra bud na original taliana so zarucenymi cerstvymi surovinami alebo na klasiku, ktora vyjde v podobe obycajneho vepra knedla zela takmer 300 Sk. Menu maju podniky prepchate patosom, ktory budi dojem ze Alegro ma tu hviezdu snad nepravom. Do reality sa vsak ihned vraciame fackou v podobe amaterskeho prevedenia rozpravkovo opisanych chodov a sumy na ucte. Je tu obrovska priepast, no na Slovensku nevidim ani najmensiu chut to zmenit. Cest vynimkam, ktore v hlavnom meste tvori mozno 10tka podnikov a to je si myslim viac ako alarmujuce.

    Odpovedať
  14. V Reflexe sa gastronomickým záležitostiam venovali už viackrát a vždy je to skvelé (aj keď dosť často depresívne) čítanie. Tu je jeden skvelý rozhovor, aj keď nie priamo o reštauráciách, ale o potravinách a gastronomickej kultúre: odkaz na reflex.cz Máme pred sebou ešte dlhú cestu. :)

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *