Čašnícke historky: Pes v podniku

Po relatívne hektickom obede prišiel trochu kľud, v reštike bolo len zopár hostí. Toto je presne ten nebezpečný čas, kedy človek nesmie vysloviť vetu: „…no konečne pokoj“. Myslieť si to môžeš, ale medzi nami čašníkmi to nemôžeš povedať nahlas. Pretože v tom momente, jak to povieš, sa do podniku náhle nahrnie fúra ľudí a zas nevieš kde ti hlava stojí. Tak som si v duchu pomyslel, že konečne máme kľud, stál za barom, leštil poháre a sledovaj rajón. Vo dverách sa objavil pár so psom. Kvôli hygiene majú v našej reštike psi vstup zakázaný. Na terasu by to bolo ešte okej, ale donútra nesmú. Zašiel som teda za hosťami a oznámil im, že dovnútra žial so psom nemôžu a vysvetlil aj všetky dôvody plus možnosť zostať na terase. Keď som spomenul slovo hygiena, chlap sa na mňa osopil, že veď ten pes je absolútne čistý, že oni s ním chodia do reštík vo Viedni aj Londýne a tam je to všade dovolené. Bol to taký biely pes so špicatými ušami, jako v tej reklame na psie žrádlo. Vyjavene na neho pozerám, ale môžem len zopakovať to, čo som im už raz povedal. Pani po celý čas ticho stojí opodiaľ.

Pár sa obrátil na opätkoch a odkráčal preč. V nemom úžase sa za nimi chvíľu dívam, a potom sa vraciam k svojej práci. Po pár minútach sa pár vracia späť. Bez psa. Vyberú si stôl a usadia sa. Kolegyňa práve odbehla do skladu, tak sa poberám ich smerom. Stroho si vypýtajú jedálny lístok a ja im ho prinesiem. Chvíľu si vyberajú, a potom si objednajú. Ostatné je rutina, oni sú samozrejme odmeraní, ja sa snažím byť korektný. Keď príde na platenie, nechajú si ostentatívne vydať do posledného haliera. A chlap konečne vysype, čo ho asi pri jedle celý čas drhlo. Osopí sa na mňa, že čo si to ja vôbec o sebe myslím, že toto on ešte nevidel a že ich psík je taký čistý, že má dokonca čistejší rodokmeň ako ja.

P.S.: Čas od času nám bude Andrej písať svoje zážitky zo svojej – čašníckej strany barikády, toto bola jeho prvá historka.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (14)

  1. hah.:)) ale asi varite naozaj velmi dobre, ked sa vratili..:)

    ozaj, a preco konkretne sa do vasej restauracie nemoze ist so psom? poznam vela podnikov, kde to problem nie je a nemam pocit, ze by tam bolo preto hygienicky zavadne prostredie..

    Odpovedať
  2. mysacinka

    mna udivuje, ze ak trvali na pritomnosti psika pri obede, nezostali vonku na terase spolu s nim alebo nesli inam, kde psy dovnutra smu. A to ze aspon na zaver navstevy museli aspon slovne „kopnut“ do casnika( preco sa nestazovali majitelovi?) mi pride ako prejav urazenej jesitnosti.
    Co sa tyka mna ako navstevnicky restauracii: domaci milacikovia mi vadia ovela menej ako tolerovane fajcenie. To sa mi zda jo nehygienicke.

    Odpovedať
  3. Neviem, ale mne osobne pes v kaviarni, alebo restauracii vadi. Restauracie su pre ludi a nie pre domace zvierata. Pripomina mi to troska navrat do minulosti, ked sa so zvieratami spavalo v jednej izbe, vid. film Na samote u lesa.

    Odpovedať
  4. Mato, o psovi v restauracii ani nemusis vediet. slusne vychovany pes pri vedlajsom stole je rozhodne prijmenejsi spolocnik ako niekoho hystericka frajerka. (alebo ako fajciar, ti vedia aj v malom pocte dokonale otravit vzduch v celej restauracii.)

    aj ked psa nemam, obcas sa nejaky v mojej spolocnosti vyskytne, a tak si vsimam, ktore restauracie vstup zakazuju, a v ktorych, naopak, psikovi automaticky donesu misku s vodou. a pri rozhodovani, v ktorej restauracii utratim svoje peniaze, to tiez trochu zavazi.

    Odpovedať
  5. co sa tyka hygieny si myslim, ze je tam skor problem s tym, ze ked idu ludia do restauracie, tak sa potom naje aj pes, rozumej davaju psovi zbytky pod stolom. A kedze nikto nema na cele napisane, ze jeho pes je akurat ten najcistejsi na svete, tak do hentoho podniku bol akurat vstup so psom zakazany. A jak tak pozeram do Andrejovej prihody na psa aj majitelov, toto bol asi ten pripad, kedy by tam urcite pes vylizoval z dlazky.

    Nemam nic proti psovi v podniku, ale ked tak, tak potom len vonku na terase, dovnutra podla mna nepatria. Ako povedal Mato, restiky su pre ludi.

    Odpovedať
  6. Nehovorim, ze pes vo vnutri v restauracii je uplne koser, skor som nazoru, ze tiez by mal patrit na terasu, ale pokial je to kludne zviera, co vacsinu navstevy lezi pod stolom, nemam proti tomu nic. Ale nesuhlasim s nazorom, ze ludia beru psov do restiky s tym ze aj pes nieco spapa, samozrejme zalezi od restauracie, ale ked neuvazujeme restauraciu s klientelou buranov, a ked majitelia psa su aspon trochu psickari, tak vedia ze pes ine ako granule jest nema, nerobi to dobre jeho zaludku, ok obcasna sunka syr, v pohode, ale nie ze mu slahnem pod stol divinu na vine so zemiakmi.

    Odpovedať
  7. ja to beriem podla seba, som psickar, ale psa by som do podniku urcite netahal. Na terasu ano, ale do podniku nie. A to mame pomerne malickeho a vychovaneho psa, ktory by nikoho neobtazoval.

    Odpovedať
  8. Stale sa ozyvaju majitelia psov… A co majitelia pytonov? :)))

    Odpovedať
  9. Marek Lorincz

    Suhlasim s Viktorom, psa by som do podniku netahal ja, ale on mna!
    Sto ludi sto chuti…pracujem v gastronomii nejaky ten piatok a zakazdym ked prisli psickari boli u mna uprednostneny, lebo si to nesmierne vazili, ze tam mozu s hafanom a nabuduce prisli znova a rozhodne boli slusnejsi ako ostatny! No niekedy som si ani nevsimol, ze mame hafana v podniku, nakolko byvaju casto uvazneny v kabelkach tzv.paniciek…tisko tam podriemkavaju vedla malovatiek…

    Odpovedať
  10. kryštál

    mame psa, dost velkeho rodezsky ridgeback. do koga by sme ho urcite netahali, ale velmi radi chodime do sushi baru tokyo na strakovej, lebo tam je cely personal velmi dog friendly, donesu mu vodu a niekedy mu casnik aj da nieco dobre do papulky a presne ako pisal marek lorincz, vdaka tomu, ze tam mozeme s nim chodit, tam sme pravidelne dva krat tyzdenne. niekto povie, ze psa netreba do restiky tahat, ale vytazeni ludia, ktori nemozu travit so svojim psom tolko casu, akoby chceli si vedia vazit, ked s nim mozu ist do restauracie. nas pes je vychovany a kto nepozrie pod stol, ten nevidi a nepocuje, ze tam je. od stola ho nekrmime.
    v acku tzv architekti na panskej som svojho casu pravidelne vidavala staru pani, ktora chodila na obed s pudlikom. na stolicku mu vzdy rozprestrela hackovanu decku a tam ho posadila. psik sedel, potom si lahol. to je aj na mna uz trochu moc, dat psa sadnut za stol, ale ta pani mala taku starosvetsku graciu, ze sa bolo tazko nad tym pohorsovat..no uznajte, hackovana decka..:o)

    Odpovedať
  11. Shira313

    Nechcem prilievať oheň do tejto debaty, iba sa podeliť o svoje názory. Máme psíka, nie až tak malého (nemecký stavač) a keď sa dá berieme ho so sebou na výlety a na dovolenku. Lenže kde ho máme počas horúceho leta či chladnej zimy odložiť, ak sa chceme ísť najesť ? V aute ho nechávame keď to teplota dovolí. Na terasu ideme ak sa dá. Avšak napríklad v Prievidzi a v Bojniciach do väčšiny podnikov ani na terasu nie je dovolené :O( A tak sme na Slovensku nútení dobre vopred vyberať cieľ výletu a zohľadňovať aj tento faktor dostupnosti so psom.
    V ČR tento problém odpadá a na 99% miest je vstup do podniku so psom bezproblémový :o)
    Tento rok sme tam boli trikrát (Jesenníky, Lužické Hory, Český Ráj, Šumava, Jizerské Hory) a čo myslíte, kam pôjdeme na budúci rok?
    Vieme bez akejkoľvek urážky akceptovať zákaz vstupu psov do najvyššie položených oblastí Vysokých Tatier, ale vopred povedať, že klient, ktorý príde do reštaurácie so psom poruší hygienické pravidlá a bude mu určite dávať jedlo pod stolom? To je ako keby ste vopred vedeli, že iný klient si veľa vypije a porozbíja zariadenie a tak ho preventívne radšej dnu netreba púšťať.

    Odpovedať
  12. Shira – no ak majitel zareagoval tak ako zareagoval, tak mi to skor pripada, ze kludne mohol patrit do kategorie „krmica pod stolom“. Aj ked si odmyslim zovseobecnovanie, niektore rasy psov su skratka hyckane a rozmaznavane viac, zda sa mi, ze toto bol tiez ten typ psa. Mozno tym niekoho urazim, ale tiez som robil v krcme a iste typy clovek vie skratka odhadnut. Lebo skratka vie.

    a mozno to bolo naozaj o hygiene (rozumej pripadnej kontrole v podniku), niektore okresy su vyslovene zname tym, ze maju prisnejsiu hygienu (vratane uplatkov, obtiaznosti vybavovania povoleni, kontrol atd.) Tak ako tak, je to zhovadilost, ze to dospelo az sem.

    Odpovedať
  13. Reštaurácia pre „ľudí“ ? pes sa neožere , nemá HIV , je zaočkovaný , lebo inak má majiteľ problém s veterinárnou správou , nemôže ísť do zahraničia bez“ pasu“ ,teda s preukazom o očkovaní . A do slušnej reštaurácie ide väčšinou majiteľ psa ktorý na to má a stará sa zodpovedne o svojho psa . Trochu sa zamyslite nad tým .
    Ak si já objednám v akomkoľvek podniku nápoj, jedlo kde mám istotu ,že nejedol z neho niekto infikovaný -žltačkou,HIV a podobne ? To je potom istejšie sa najesť po každej stránke ošetrenom psovi .
    A Prievidza a Bojnice no koment .

    Odpovedať
  14. No jasne. A ked si predtym vylize zadnicu, tiez sa po nom najes, vsak? ;-)

    Prievidza a Bojnice – skus to rozvinut, no koment mi nestaci

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *