Zemiakové placky vylepšené o kapustu

Neviem presne, odkiaľ tento recept pochádza, ale medzi rečou mi ho minule spomenula mama. Vraj sa do cesta na obyčajné zemiakové placky nakrája kyslá kapusta. Skúsil som…

Zemiakové cesto na placky

Suroviny

– 4 väčšie zemiaky
– za hrsť kvasenej kapusty
– 1 vajíčko
– 2PL hladkej múky
– 1 strúčik cesnaku
– soľ

Postup je ozaj jednoduchý, len samotné varenie trvá. Ošúpete zemiak, nastrúhate ho na hrubom strúhadle, potom pridáte posekanú kvasenú kapustu, celé vajíčko, dve lyžice múky, rozotretý cesnak a primerane soli.

Poriadne vymiešate a upečiete na panvici dozlatista. Tuším tam mala ísť ešte aj rasca, ale tú som nedával, pretože jej bolo dosť v kapuste. Tá bola ako inak vlastná. Šťavu musíte samozrejme pred krájaním vyždímať, inak budete mať cesto premočené a horšie sa bude opekať.

Osmahnúť z oboch strán na troche oleja

Hotové placky so syrom a kôprom

Zemiakové placky s kvasenou kapustou

Výsledok stál zato a kyslastá chuť v pozadí bola zaujímavá. Po plackách sa doslova zaprášilo. Ak vás to bude lákať pridať viac múky, radšej si klepnite po ruke. Múka by sa naslopala olejom a placky by boli zbytočne mastné. Oleja veľa netreba a urobia sa rýchlo.

Na fotkách vidno, že som placky dochutil balkánskym syrom a kôprom. Nebolo to zlé, ale lepšie by možno zafungovala klasika – kopček kyslej smotany.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (6)

  1. majoran davame, len neviem ako s tou kapustou :)

    Odpovedať
    1. V tomto garde sa tam podla mna majoran nehodi, aspon mne nie…

      Odpovedať
  2. Robievame v podstate len taketo, klasicke upadli do zabudnutia. Avsak pomer kapusty a zemiakov mame opacny – vyrazne v prospech kapusty.

    Odpovedať
  3. Zemiakové placky, to je nekonečný počet variácií, a objavujú sa vo veľa rôznych kuchyniach. Moje posledné naozaj zaujímavé sú s morskými riasami Dulse (dostať čerstvé v Metre), len soľ, múka, vajíčko a čierne korenie, tak aby vinikla chuť rias.

    Odpovedať
  4. toto je nieco podobne a velmi zaujimave a chutne

    odkaz na recepty.pozri.sk

    nahodou som na to natrafil a vyskusal………

    Odpovedať
  5. Tieto aj u nás sa robievali (na Kysuciach) – ja som raz skúsila obmenu: pridala som varené zemiaky, ovsené vločky. Je to úžasné jedlo :)

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *