Zemiakové pampúchy

Zasa zemáky! Neviem čím to je, ale v poslednom čase ma nejako začali baviť vyslovene prácne jedlá. Také, pri ktorých zadrbeš celú linku, pri ktorej polka rodiny bude chodiť okolo a šomrať. A aj keď neviem ako poriadne po sebe poupratujem, milovaná iba zľahka trhne obrvou a nájde aspoň ďalších 10 miest, ktoré sú od múky alebo mastnoty. No, tak presne takéto sú pampúchy.

Keď sa už pustiť do ich prípravy, tak radšej vo veľkom. Dajú sa odložiť, konzumovať nasladko napríklad na raňajky, ale aj naslano ako príloha k iným jedlám. Základ sú sypké zemiaky, hodí sa napríklad odroda Impala.

Cesto na zemiakové pampúchy

Suroviny

1/2 kg sypkých zemiakov
60 g masla
60 g polohrubej múky
1 ČL prášku do pečiva
trochu strúhaného muškátového orieška
soľ a čerstvo pomleté čierne korenie

Zemiaky uvar v šupe a nechaj ich poriadne vychladnúť, najlepšie v prázdnom horúcom hrnci, v ktorom sa varili. Zbavia sa tak vody a výsledné cesto sa nebude príliš lepiť pri pečené. Zemiaky ošúp a pretlač cez lis, alebo pomágaj pučidlom. Primiešaj mäkké maslo, múku, prášok do pečiva a čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok. Soľ a čierne korenie podľa chuti, osobne to posledné zvyknem vynechať. Zamies masu na hladké cesto, ktoré sa ti bude odlepovať od rúk a nechaj chvíľu odpočívať.

Upečte ich nasucho, najlepšie na platni

Hotové pampúchy s maslom a džemom

Na sporáku rozohrej liatinovú platňu, v dlaniach vyformuj malé pampúchy a nechaj ich mierne pomúčené opekať z každej strany do zlatista. Hotové si ich hoci aj natri masťou, pridaj k nátierke, namáčaj do jogurtu, potri džemom, zamraz, zober zo sebou do práce… skrátka, rob si s nimi čo len chceš.

P.S.

Keďže príprava je prplavá, doporučujem robiť z dvojnásobnej dávky. Z nej dostanete zrhuba 26 pampúchov. Aj keď sú malé, sú pomerne dosť sýte. Ešte sýtejšie, ak si ich po dopečení potriete maslom.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (16)

  1. co ja viem, zmeny nevidim ziadne, hlavne obrazky su stale deformovane (IE)

    Odpovedať
  2. tak nic po refreshi sa mi nacital korektne, lepsie by to bolo asi beztak nenechavat na browser

    Odpovedať
  3. deformovane, ale v IE6, nie?

    Odpovedať
  4. ahoj
    toto sa tu v Cechach vola bramborove placky (zemiakove placky su bramboraky)
    a je to velmi dobre. da sa to vylepsit tvarohom aby boli jemnejsie a pripadne ako do vsetkeho sa da supnut slaninka.
    dik za clanok.

    Odpovedať
  5. pozeram, ze s tymi plackami je to ako u vas s kapustou, kelom, zelim a kapustou ;-)

    Odpovedať
  6. no offence NN, ale kto este dnes pouziva IE???

    Odpovedať
  7. chlapci, fujto! stacilo IT-čkovania ;-)

    Odpovedať
  8. :)
    na mozille vsetko fajne, na opere setko fajne :)

    Odpovedať
  9. juri! fujto! ;-)

    Odpovedať
  10. V cesku su tieto placky beznou prilohou napriklad aj ku gulasu a su neskutocne syte. Jedol som aj vybornu variaciu s malymi kuskami slaniny priamo v ceste.

    Este jeden IT stek: IE pouziva stale 70% uzivatelov. :)

    Odpovedať
  11. mne vo FF to ide stale normalne.:)

    kazdopadne, ako tie pampuchy maju hotove vyzerat?

    Odpovedať
  12. U nás doma sa robia takéto špecialitky:

    1. zo surových zemiakov (alebo aj cukiny, tekvice, patizónu…) zemiakové (alebo primerane iné) placky: pridáme vajce, soľ, hladkú múku, majoránku, čierne korenie, cesnak a pečieme na bravčovej masti (lepšie ako na oleji).

    2. z varených zemiakov tvarohové placičky: rozmágané zemiaky, múka, tvaroh, soľ a čierne korenie.

    Za oboma sa mi idú stravníci potrhať :)

    Odpovedať
  13. Tie co robia v Cechach vyzeraju asi takto odkaz na ekucharka.net

    Odpovedať
  14. lenka j.

    Viktor, fakt to ukaz vyrobene ved..:-)

    Odpovedať
  15. ja hovado som tam zabudol pripojit este jednu fotku, moja chyba… uz napravena ;-)

    Odpovedať
  16. IE pouziva kvantum ludi ktori si v praci nemozu nainstalovat nic ine

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *