Vývar a hovädzie s chrenom

Pôvodne mal byť toto článok o tom, ako si natieram špik na čerstvý chlieb a posýpam si to mletou červenou paprikou. Moja mäsiarka ma ale nechala v štychu, aj keď mi včera sľúbila, aby som sa dnes určite zastavil. Aj som sa, ale špikových kostí nikde. Tak mi ponúkla pekný kúsok mäsa aj s kosťou. Akurát na hutný vývar a varené mäso s chrenom.

Suroviny

½kg hovädzieho s kosťou
2 väčšie mrkvy
2 petržleny
menší zeler
cibuľu
bobkový list
celé nové korenie
pár lístkov šalvie
2 veľké strúčiky cesnaku

Nič lepšie sa za smiešnych 15 minút prípravy ani nedá spraviť. Poctivý a voňavý vývar na zamrazenie pre iné varenie a kúsky mäsa k chrenu. Na začiatku som dal do menšieho hrnca variť 2 litre neosolenej vody. Potom som od mäska oddelil očistil ten pekný plát vľavo. Kosť aj s mäsom putovala do hrnca. Potom všetko ostatné. Prepolená koreňová zelenina aj korenie. Nedávno som použil do podobného vývaru aj zopár lístkov šalvie a materidúšky. Bol z toho celkom vydarený pokus, tak som to zopakoval aj dnes. Plus do vývaru putovali aj 2 strúčiky cesnaku, ktoré som len rozpučil plochou stranou čepele. Takto som celý vývar nechal na najmenšom plameni variť, zhruba hodinu, potom som ho jemne posolil a varil dokým nebolo mäso mäkkučké. Celú robotu skutočne možno zhrnúť do 15-tich minút, dvoch kontrol a ochutnávok. Inak je to jedlo-rob-sa-samé.

Vývar parádne prevoňal celý dom, uvarené mäso som povyberal, štavu dal do potravinových misiek a nechal zamraziť. Použijem ich namiesto bujónu do iných jedál. K mäsu stačilo na tanier capnút lyžicu chrenu, krajec čerstvého chleba a teraz už len hromžím, že ho nebolo na kosti viac… Ale zasa ma teší, ako sa dá jedným jedlom pripraviť toľko produktov naraz. Kompletne reklamné 3 v 1.

P.S. Popri tom, ako sa mi varil vývar, starká zamiesila cesto a narobila rezance. Do polievky aj omastené maslom a podávané s tvarohom. O tom ale až ďalší článok.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (7)

  1. Peter Ondrejka

    jednoduché a fajnove :) miesto chrenu mozno chrenova alebo koprova omacka a domaca kysnuta knedla :)

    Ten cesnak sa zas dava vsade inac, ja ho ocistim ale nepucim, uz som videl aj vkladat cesnak cely aj so supkou, a po uvareni sa len zo supiek vytlaci…

    Odpovedať
  2. da sa aj dijonska horcica…
    alebo taky tuning, ze wasabi! ;-)

    Odpovedať
  3. Peter Ondrejka

    ked mas cerstvy domaci chlieb, nie je o com :)

    Odpovedať
  4. fugu3001

    co je to za salvia? zo zahradky este nebodaj? pytam sa preto, lebo sa mi tie listy zdaju nejake velke, nasa salvia ma odhadom 1/2icne listky oproti tomu, co vidim na tej fotke.

    Odpovedať
  5. kiez by zo zahradky. Toto bola cerstva kupovana (mavaju ju v supermarketoch v chladiacom pri zelenine). Ano, take velke listy, ake sa daju aj oprazit a chrumkave jest.

    Odpovedať
  6. Shira313

    Tiež som sa cez víkend vrhla na vývar. Chcela som zistiť, ako chutí hnedý teľací vývar, inšpirovala ma Florentýna ;-) Trvalo mi to až dva dni: prvý deň som vyvárala a druhý redukovala :D

    Odpovedať
  7. toto je jedno z najlepších jedál – tiež sme si minule robili a dokonca aj ten špik bol. Špik je špicový, aj keď ho natrieš na to mäso…

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *