Vydarená focaccia na dva spôsoby

Hotové paličky a focaccia

Je tu Nový rok, tak nech je pre vás plný zdravia, priateľov a pokoja. A čím lepším začať, ako receptom na dobre upečený chlieb. Vlastne chlebovú placku focaccia.

Špekuloval som čo pripraviť na Silvestrovský papučový večer. Napadlo mi spraviť focacciu a chlebové tyčky. K tomu pár dipov, aby bolo do čoho namáčať. Obyčajne hľadám recepty na stránkach, tentoraz som dal prednosť knihe. U Marcela Ihnačáka som našiel vydarenú focacciu, len som si ju trochu učesal. Vyladil som kvások a zmenil aj čas pečenia.

Vláčne cesto

Suroviny

400g hladkej múky „00“
200g hrubej múky
100ml olivového oleja
400ml vlažnej vody
20g droždia
1 PL soli
1 PL cukru
rozmarín

Dajte si vyhriať rúru na 240°C a začnite kváskom. Do vlažnej vody rozrobte droždie, pridajte lyžicu cukru aj lyžicu hladkej múky. Dajte pekne do tepla, nech to rastie aspoň 20 minút.

Do misy preosejte obe múky, nezabudnite na soľ a nasekaný rozmarín. Prilejte kvások, olivový olej a môžete začať miesiť. Pôjde to rýchlo, za moment budete mať pod rukami vláčne a veľmi príjemné cesto.

Dosku v podstate ani nepotrebujete, stačí mať iba pomúčené dlane

Máte cesto a v ruke viac možností. Ja som sa rozhodol pre jednu väčšiu chlebovú placku a tucet „prstov“. Ďalšia milá vlastnosť tohoto cesta – netreba zbytočne múčiť dosku, stačí len občas ruky. Ani valček na cesto nemusíte vyťahovať. Všetko zvládnete ručne-stručne. Odtrhujte z cesta guľky a postupne z nich vyformujte podlhovasté paličky. Uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Zvyšok cesta povyťahujte rovnako, len na jednu veľkú placku. Tiež ju uložte na plech, všetko pozakrývajte utierkou a nechajte pekne v teple hodinu kysnúť. Dlhšie kysnutie samozrejme veci len prospeje, ale aj takáto rýchlovka prinesie veľmi slušný výsledok.

Prstami natiahnute guličku na podlhovastú paličku

Hotová palička

Na druhej strane, prídavok hrubej múky a oleja tu robia svoju robotu dobre, takže výsledok je chutnejší.

Pred pečením potrieť olivovým olejomKeď cesto zdvojnásobilo svoj objem, potrite ho jemne olivovým olejom a môžete dať plechy do rúry. Pôvodný recept odhadoval dobu pečenia na 20 minút. Mal som ešte v živej pamäti, že môj posledný pokus vyprodukoval zoschnutý výsledok, tak som focacciu vytiahol skôr. Paličky po 12-tich minútach, samotnú focacciu asi po 14-tich. Popri kvasení je doba pečenia asi to najkľúčovejšie, čo sa oplatí ustrážiť. Pokojne vyskúšajte aj test špajdlou, kým nájdete ten správny čas na vybratie. Hotová focaccia aj paličky majú byť mäkké, kôrka sa má po stlačení prstom vrátiť naspäť.

Aj takto môžete naservírovať paličky

Rozlomená focaccia, malé bublinky a jemná štruktúra

Piekol som večer, takže som focacciu rovno ochutnal. Odrhol som si pár žvancov a dal si ich s olivovým olejom a syrom Vršatec. Zvyšnú časť som zabalil do utierky a nechal tak. Ešte aj na druhý deň bola mäkká a chutná. Keď už začne trochu tvrdnúť, pomôže jej rúra a jemné opečenie. Samozrejme, od focaccie nemôžete čakať zázrak, ani že vám vydrží 3 a viac dní ako klasický chlieb. Na druhej strane, prídavok hrubej múky a oleja tu robia svoju robotu dobre, takže výsledok je chutnejší, ako keby ste použili len hladkú múku typu  „00“.

Focaccia je v podstate ako naše posúchy. Takže do nej môžete pred pečením popchať kde-čo. Ideálne cesnak, vetvičky rozmarínu, cherry rajčiny alebo olivy. Vtedy vydá za samostatné jedlo.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (10)

  1. viktor, tvoj clanocek tu citam s usmevom :-)
    u teba silvester v papuciach, u mmna silvester v papuciach :-)
    ty focaccia, ja pizza kolaciky
    ty recept od ihnacaka, ja recept od ihnacaka (u mna to bol hruskovy kolac)
    ty modra zastera s bielymi pruhmi, ja mam rovnaku doma tiez
    :-)
    vsetko dobre do noveho roku prajem, hlavne zdravie a ostatne uz pride samo :-)

    Odpovedať
    1. Rovnako aj tebe ;-)

      Odpovedať
  2. Pozeram na ten nadpis a pytam sa sam seba.
    Co je to?
    Hodim do googlu a on, ze Taliansky chlieb.

    Ani neviem preco sa mi vybavili spomienky na kukuricnu kasu spred dakych 40 rokov a dostal som na nieco take chut.

    Hladku muku som nahradil tiez hladkou, ale kukuricnou a hrubu zas raznou.
    Ostatne podla receptu.

    Vyborne!

    So zvyskami kacice a tuku z nej….k tomu pivko, mnam.

    Len taka mala prosba.
    Nemohli by ste uvadzat nazvy jedal v „Slovenskom zneni“ a titulky pripojit do zatvorky?
    Vsade sa to pripomina, kazdy sefkuchar to omiela ucnom a realita je v ….
    Polenta je husta kukuricna kasa, focaccia zas Talianska chlebova placka(posuch), halászlé madarska rybacia polievka, atd…
    Vieme ze to nema byt doslovny preklad, ale ma vystihovat podstatu pouzitych surovin.

    To ako keby v Taliansku ponukali talianom bryndzove halusky na jedalnom listku naozaj napisane po slovensky.
    Keby im to zachutilo, ako dlho by im trvalo potaliancit ten slovensky nazov?
    0,0001 sekundy, ak nie menej.
    O mesiac neskor by uz cely svet vedel ze „gnocchi la strada formaggio di pecora con pancetta“ su uz cele storocia Talianskym narodnym jedlom. ;-)

    A dik za tip, som si teda posmakol.

    Odpovedať
    1. Beriem tvoj argument, ale na druhej strane, cela tato stranka predpoklada od svojho citatela urcity gastro-rozhlad. Do nadpisu by sa nam to asi nezmestilo, ale vzdy to rozpiseme a vysvetlime v kratkom uvode – ten je viditelny pod titulkom, takze to tam v podstate je, len nie v titulku ;-)

      Odpovedať
    2. Podľa mňa práve názov taliansky chlieb by bol bezobsažný a ničnehovoriaci. Ako by potom nazval článok s receptom na ciabattu, panettone, mantovana, pane di prato? Taliansky chlieb 2, 3, 4, 5? Ja som len rada, že sa používajú medzinárodne známe názvy, potom človek príde do zahraničia a nepozerá ako puk na jedálny lístok, lebo creme brulee pozná iba ako puding s karamelovou krustou :D

      Odpovedať
  3. Beriem.
    Len chcel dat frcku do nosa nasej narodnej (NE)hrdosti.
    Ta stoji na beznych ludoch a ich postoji k nej, a nie na Slotovych dristoch.

    Odpovedať
  4. tak to uz je aka hlupost volat halaszle madarskou rybacou polievkou?! a focaccia je talianska chlebova placka?? madari nemaju len jednu polievku z ryb a focaccia sa nie vzdy tvaruje do placky. niektori ludia uz nevedia, co by od dobroty vymyslali!

    Odpovedať
    1. Mas pravdu, nie je to chlebova placka, ale Taliansky chlieb.
      Rodenemu talianovi snad uveris ;-)
      odkaz na sitalemvkuchyni.cz

      A nazyvat jedla podla surovin a pouzivat pri tom co najviac Slovenske nazvy nie je rozmar, roztopas unudeneho spratka co nema nic na praci a vymysla somariny.
      To je standard, ktory vtlkaju do hlav ucnov a aj znalych kucharov vsetky kucharske kapacity. Nie len majstri vycviku.
      Taka bezna celosvetova prax.
      Kamarat mi teraz chodi na skolenie. (tu v Irsku)
      Je to ostrielany kuchar, ale mavaju povinne skolenia, okukavanie receprov kolegov zo sveta a mimo ineho aj upravu cudzych nazvov jedal.
      Bud si ista, ze focaccia, keby ju upiekol hoci aj origos talian sa tu bude volat Italian bread.
      A aj sa tak vola.
      Original nazov (ak vobec je) byva v zatvorke.

      Ale nepisem to pre to, aby sme sa hadali.
      Je to Viktorov blog a je na jeho uvazeni co a ako napise.
      Vie co robi, vyzna sa a obcasne pripomienky mu to urcite nepokazia.

      Odpovedať
      1. Zdeněk

        Ahojky.Díky za dobrý receptík.Z*

  5. […] dlhé paličky z chlebového cesta a posypem ich černuškou a sézamom. Podobný recept máme tu, ale ako […]

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *