Viedenský pomarančový punč

pxred sviatkami sme boli v Rakúsku na letisku a cestou späť sme sa zastavili na menšie nákupy. Všade rozváňalo varené víno a punč. Žmurkol som na milovanú, či bude šoférovať a ochutnal miestny pomarančový horúci punč. Bol výborný a voňavý, tak som pohľadal recept a mám sviatkového favorita…

Suroviny

1l červeného vína
0,3l vody
0,07l rumu
0,2l čerstvo vytlačenej pomarančovej šťavy
75g cukru
1 tyčku škorice

Postup je jednoduchý. Všetko zmiešať a ohriať. Nie prevariť, inak sa stratí alkohol. Podávať do šálok a piť s rozumom ;-)

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (11)

  1. Nechcem posobit ako alkoholik, ale toho rumu naozaj tak malo? :-)

    Odpovedať
  2. ale veď na to sú recepty, aby sa s nimi baštrngovalo ;-)

    mám aj ďalší recept, môžeš porovnať množstvá:

    Slivkový punč (pre 5 ľudí)
    750ml vody
    200g sliviek
    2 sáčky čierneho čaju
    2 tyčky škorice a pár klinčekov
    1l červeného vína
    500ml pomarančovej šťavy
    250g cukru
    šťava z 2 citrónov
    125ml rumu

    Nechať zovrieť vodu, povariť trochu slivky, potom nechať v tomto čajové vrecúška 5 minút lúhovať. Odstaviť. Slivky rozmixovať vo vode na pyré. Pridať škoricu a klinčeky a zvyšné suroviny a nechať ohrievať asi 20 minúť, nesmie sa variť. Vybrať korenie a podávať horúce.

    Zdroj: Schoner schenken, časopis na palubách lietadiel Lufthansa.

    Odpovedať
  3. Samozrejme by som nechal v tom zohriat aj nakrajane jablcka a pripadne par susenych hrozienok

    Odpovedať
  4. nooo, ako sa nam ten recept utesene rozrasta ;-)

    Odpovedať
  5. ja by som tam dala aj mandle, ako to robia svedi v ich glocku, ci ako sa to pise :D

    A dost ma mrzi, ze som tu este nikdy nic nevyhrala a vzdy posielam spravne odpovede! :)

    Odpovedať
  6. ale pozri, pri tom pocte sutazi a tom relativne malom mnozstve odpovedi mas stale velku sancu vyhrat.
    Len ked nabuduce naaahodou vyhras, tak to teraz bude vyzerat ako nastavene…

    Odpovedať
  7. Ja pridávam do punču okrem hore uvádzaného aj sušené jabĺčka z vlastnej sušičky a hrozienka.A keď mi ostane pomaranč tak aj ten, ale len čistú dužinu.

    Odpovedať
  8. ja nemam stastie na sutaze… :) a aj tak si stale podavam loto :D vies…co keby NAHODOU! :)

    Odpovedať
  9. Peter Ondrejka

    Ked tu uz mame puncovu sezonu, tak je cas sa podelit aj s receptom na horucu cokoladu :)

    1/2 l plnotucneho mlieka
    400ml smotany na slahanie
    100g mliecnej cokolady
    100g horkej cokolady (najlepsie nejaka kvalitnejsia s velkym obsahom kakaa)
    med
    kakao

    V hrnci ktory sme oplachli studenou vodou (vraj sa potom az tak mlieko nepripaluje) nechame pomaly zovriet mlieko , pridame na kocky polamanu cokoladu, rozmiesane kakao v smotane na slahanie. Privedieme do varu pri stalom miesani, trocha prevarime a dochutime podla chuti medom .

    Ja som tam pridal aj poldeci Jamesonu (ten bol po ruke) ale viem si tu cokoladu predstavit aj s jamajskym rumom ( Captain Morgen ) alebo mozte skusit pridat rovno do mlieka palicku vanilky , skorice alebo napriklad cerstvu duzinu kokosu aj s mliekom :) Fantazii sa medze nekladu :) Co tatko skusit chili? :)

    Odpovedať
  10. No, nedá mi to pridať recept na pravý námornícky grog – takto si ho robil nebohý prastrýko, nefalšovaný starý morský vlk :)

    – jeden štamprlík rumu
    – lyžička cukru
    – zaliať horúcou vodou až po okraj šálky (250 ml)

    Nič viac a nič menej. Vždy ho vytočilo, keď niekto do grogu pridával čaj. Vravel: „To nie je grog! To je čaj s rumom!“ :)

    Odpovedať
  11. Peter Ondrejka

    skusim zajtra :)

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *