Viedenské keksíkové cesto

Za recept na toto fantastické cesto vďačím starkej mojej ženy, ktorá ho má od svojej mamy z Prešporka. Cesto pripravuje už automaticky, ako to len naše babky vedia. Keď sa ich potom pýtate na recept, tak vám ani nevedia povedať presné váhy surovín, lebo rokmi to majú skrátka v „oku“. Až keď sa človek pokúsi podľa ich stručného návodu upiecť rovnakú vec, zistí, že milé babky zabudli spomenúť niektorý špecifický postup alebo surovinu. Ono to neni ani tak o skleróze, ale o tom, že tieto veci berú uplne samozrejme a čudujú sa akurát nad tým, jak to, že niekto nevie, že tam predsa mal ísť hrnček vody alebo čojaviemčoho.
Ale späť k cestu. Dá sa použiť nasladko, aj naslano, pripraviť ho je jednoduché a dá sa skladovať v mrazničke na neskôr. Kyslá smotana, ktorá sa do neho používa, mu navyše dáva potrebnú ľahkosť.

Suroviny

320g polohrubej múky
2 žĺtka
250g masla
4 PL kyslej pochúťkovej smotany
štipku soli

Do múky vmiešajte tuk, žĺtka, smotanu a rukami vypracujte, kým sa cesto nezačne odlepovať od nádoby. Nezabudnite pre lepšiu chuť pridať štipku soli. Cesto vyvaľkajte, povykrajujte tvary, aké potrebujete. Môžete potrieť bielkami, ktoré vám zostali a nechajte piecť dozlatista.

Ak ste napríklad povykrajovali štvorce, môžete ich naplniť lekvárom, orechami alebo makom, preložiť a zakrútiť do tvaru rožka. Ak chcete použiť cesto naslano, môžete použiť zvlnené kolečko a vyrezať ním dlhé rezance, široké asi 2cm. Tieto posyp sezamom a nechaj upiecť.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (6)

  1. […] samotné mi trochu zložením pripomínalo viedenské maslové, o ktorom som tu už písal. Špaldová múka aj bez použitie orechov dodá hotovému pečivu […]

    Odpovedať
  2. […] vodu môžete pridať podľa chuti do kde-čoho. Napríklad do ovocnej granity, keksíkového cesta aj špaldových sušienok. V tom poslednom prípade bude možno lepšie vynechať škoricu, aby […]

    Odpovedať
  3. […] pátraní po starých receptoch som našiel aj tento pomerne mladý. Veľmi sa podobá na viedenské keksíkové cesto, o ktorom som už písal, ale predsalen je […]

    Odpovedať
  4. […] Moje cesto vyzeralo aj chutilo inak. Išlo doňho viac majzeny v neprospech múky a výsledná chuť sa mi nepáčila. Namiesto toho, aby kukuričný škrob biskvity zjemnil, len zbytočne prebíjal ostatné chute. Preto sú v recepte už skorigované množstvá. Kto predsalen chce pôvodnú verziu, nech použije 150g majzeny a 140g múky. Mimochodom, tieto biskvity mi veľmi silno pripomínali iné čajové pečivo, z viedenského keksíkového cesta. […]

    Odpovedať
  5. […] Klasicky sa kiš robí z drolivého cesta, do ktorého ide 175g múky a 75g masla plus trocha soli. Toto cesto sa u nás doma ešte vylepšuje lyžicou kyslej smotany a používa na sladké aj slané keksy. […]

    Odpovedať
  6. […] som keksíkové cesto. Teda niečo na tento spôsob, len som namiesto smotany dal biely jogurt a namiesto masla olej. […]

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *