Vianočné oblátkové železá

To, čo na fotke vyzerá ako spojenie stredovekého mučiaceho nástroja s modernou kuchyňou, sú v skutočnosti vianočné oblátkové železá, ktoré som dostal ako „predvianočný“ darček od rodičov. Patrične nedočkavý som si na obed zarobil cesto, aby som mohol neskoro večer otravovať rodinu a s jej pomocou piecť vianočné oblátky.

Základná otázka znie, kde zohnať rodičov, ktorí ti darujú oblátkové železá. No, rodičov zháňať nemusíš, stačí sa vybrať na burzu starožitností a poctivo si vysliediť svoj kus. Keď na taký natrafíš, skontroluj, či obe plochy doliehajú rovnomerne, toto je hádam najpodstatnejšia vlastnosť želiez. Moje železá nedoliehajú ako by mali, takže budem musieť mierne prebrúsiť nity, ktoré vystupujú z povrchu. Všimni si aj vzorku na oboch plochách, väčšinou pôjde o náboženské motívy. Ak sa ti podarí zohnať kus so svetskými, tak si práve chytil raritku.

Cesto je viacmenej tá najľahšia vec na celých oblátkach. Podobá sa trocha na palacinkové, tu je recept:

Suroviny
½l mlieka
250g hladkej múky
50g cukru
1 žĺtok
štipku soli
trocha mletej škorice
3PL vyčíreného masla

Všetky suroviny poriadne zamiešaj a cesto nechaj odstáť, najlepšie cez noc. Ak sa nevieš dočkať ako ja, daj mu aspoň 4 hodiny, nech v ňom múka napučí a pustí lepok. V tom prípade cesto ani nemusíš odkladať do chladu.

Fajn, máš železá aj cesto. Možno si našiel aj niekoho, kto ti poradil postup pečenia. Žiaden postup, ktorí ti povedia, nemusí nakoniec fungovať. Toto záleží od konkrétnych želiez aj od plameňa, na ktorom ich budeš zohrievať. My sme použili veľký horák na wok, železá ľahúčko potreli maslom, poriadne nahriali a naliali na ne cesto. Budeš si musieť odsledovať jednak množstvo cesta, prítlak aj dobu zatvorenia želiez. Prišli sme na to, že u nás sme museli mierne mastiť po každej druhej oblátke. Prítlak nesmel byť ani príliš silný, ani slabý, tak akurát, aby trocha cesta vyšlo von. Ľahko sa odstráni príborovým nožom. Najväčší problém bol trafiť čas pečenia. Keď sú už raz železá poriadne rozohriate, netreba s nimi po naliatí cesta ísť znovu nad plameň. To však záleží aj od ich veľkosti a schopnosti udržať si teplo. Menšie železá treba občas držať aj počas samotného pečenia nad miernym plameňom, väčšie to nepotrebujú.

Čiže, pomastili železá, rozohriali nad veľkým plameňom, naliali cesto, obrezali vytečené kúsky, podržali bokom cca 45 sekúnd a opatrne roztvorili. Hotová oblátka je horúca a mäkká, takže ide podobrať nožom a stiahnuť. Keď ju necháš len tak, zostane zvlnená, a tak aj stvrdne. Nato, by bola rovná, ju musíš zahorúca veľmi rýchlo vyrovnať, napríklad na lopáry niečím plochým. Priprav sa tiež nato, že prvé placky pôjdu zrejme do kýbla, buď budeš mať príliš pomastené železá, alebo slabo zohriate.

Viem si predstaviť, že jeden skúsený človek zvládne celú procedúru sám, ak si má kde oprieť železá, keď sú na plameni. Inak je to robota pre dvoch a nadlhšie. Poviem ti, ľahké to rozhodne nie je, ale asi pri tom pôsobí vôňa škorice a duch Vianoc, lebo s každou podarenou oblátkou stúpa radosť a nadšenie. Neviem prečo, ale za tých pár krehkých oblátok, niekoľkohodinovú mordu a bordel ako na fotke to skrátka stojí zato.

Za všetkých na Delikatesy.sk vám prajem pokojné a hravé sviatky. Uvidíme sa v Novom roku, s niekoľkými prekvapeniami.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (20)

  1. mysacinka

    dufam,ze „hranie sa“ s vyrobou oblatok dopadlo bez popalenin:-)manzelova starka ma na vyrobu oblatok velmi staru masinu. ale na elektrinu. Inak klasika, dve kruhove liatinove?zelezne? platne proti sebe, dolna je vo vodorovnej polohe, horna sa odklapa. Samotna vyroba oblatiek alebo trubiciek vyzera ako brnkacka, samozrejme ak to robi sikovny clovek.
    jo, prajem radostne Vianoce a vsetko dobre v novom roku:-)

    Odpovedať
  2. ahoj,
    nejake mensie popalenia samozrejme boli, ale odkedy sa asi pol roka prerabame dom, tak mam ruky jak z azbestu, takze to nebolo take tragicke.
    Hej, vyroba vyzera ako brnkacka, ale len ked to robi skuseny clovek, to nebol nas pripad ;-)
    pekne sviatky aj tebe

    Odpovedať
  3. Ahoj. Výrobu oblátok som len pozorovala u pani domácej (mala vtedy okolo 72 rokov), u ktorej som bývala v podnájme. Spolu so synom sa v predvianočnom čase venovali tejto činnosti cca 5 hodin. Zdalo sa mi to dosť náročné na čas, ale aj opisovanú techniku. Výsledok tj. obláky alebo trubičky sú super, len škoda že sa tak rýchlo zjedia a tak dlho vyrábajú … až mi je to ľúto.
    Tvorcom tejto stránky prajem v novom roku všetko najlepšie, nech sa darí napísať aspoň toľko dobrých článkov ako v tomto roku. Resp. nech je ich viac, aby som mala na materskej dovolenke čo čítať :-))

    Odpovedať
  4. Pěkný článeček!
    Viktore,
    přeji hodně sil, zdraví a chutí do www v novém roce 2009 a těším se na naše další setkání, ze kterých plyne příjemné klábosení a inspirace.
    Pavlína

    Odpovedať
  5. Heh, aj moji svokrovci maju zeleza, na elektriku. Ked som sa prvy raz dostal k peceniu oblatok, po nejakych tych radach to aj mne ako staremu nesikovnikovi islo na pocudovanie ako po masle. A oblatky mnam… :-)

    Odpovedať
  6. Este som pozeral na vzorku oplatiek – su takmer uplne bez vzorky, iba niekolko sustrednych kruznic.

    Odpovedať
  7. moze byt, tie elektriky sa zrejme robili uz za cias zuriaceho komunizmu ;-) Co som pisal o tych svatskych zelezach, tak to je skor rarita z dob, kedy nabozenske motivy prevazovali.

    Gabika, Pavlina a ostatni: dakujem za zelania a podobne prajem len to najlepsie v Novom roku

    Odpovedať
  8. farfalla

    repekt, nemam druhu osobu na pomoc a moja trpezlivost bola npata aj pri elektrickom peceni, ale je to super, ze? hlavne ta vona…. tomu sa nic nevyrovna… oblaku pary v ktorom sa miesaju vsetky koncentrovane oblubene sladke vianocne prichute:-)

    Odpovedať
  9. farfalla

    mallo to byt *respekt a *napata

    Odpovedať
  10. farfalla: presne ako pises. Tento rok ale nasi prisli s novym receptom, vraj sa s tym cestom lepsie pracuje, tak musim mamu spracovat a na stranke uverejnit. Viem len, ze do neho idu mlete vlasske orechy.

    Odpovedať
  11. […] oblátkach sme už písali minulý rok. Dnes vám k tomu článku pridám recept na nové orechové cesto, s ktorým sa veľmi dobre […]

    Odpovedať
  12. skoda ze som na tento clanok natrafila az teraz, tiez mame doma taketo zeleza :) Jeden cas sa aj pouzivali. Odlozim na buduci rok :D

    Odpovedať
    1. Dobrý deň, rád by som pokiaľ je to možné, ručné železá na pečenie vianočných oplátok dkúpil. Ponúknite.

      Odpovedať
      1. Su sice drahsie, ale je to z kvalitnej svedskej liatiny:
        odkaz na prijemneveci.sk

  13. nevie niekto poradit? oplatky zo stroja vyšli pekne,po stočeni tvrde, ale po chvili zmäkli ako palaciky a neviem prečo? či je cyba v ceste,alebo v technike výroby

    Odpovedať
    1. Jelšík

      Chyba pravdepodobne v ceste. Podľa mňa treba menej vajec a oleja a upraviť aj teplotu na menšiu.

      Odpovedať
  14. Ak by niekto chcel tie obyčajné železá viem vyrobiť za 15 EUR.
    Alebo poslať nový NEMECKÝ strojček elektrický za 60 EUR na dobierku.

    Odpovedať
    1. čo myslíte pod pojmom obyčajné železá??? môžem poprosiť o nejaké bližšie info?

      Odpovedať
    2. Dobry den este vyrabate tie zeleza na oplatky?Dakujem Lizon

      Odpovedať
      1. Nikdy som ich nevyrabal, dostal som ich darom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *